від 29 березня 2002 р. № 426
Київ
|
Прем'єр-міністр України
|
А.КІНАХ
|
Інд. 29
|
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 29 березня 2002 р. № 426
Найменування продукту
|
Кількість на одну людину на добу,
грамів
|
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту
|
300
|
Хліб із борошна пшеничного першого сорту
|
350
|
Булочка із борошна пшеничного першого сорту (борошно пшеничне першого сорту - 50 г та дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані - 0,5 г)
|
70
|
Борошно пшеничне другого сорту
|
15
|
Крупи різні
|
120
|
Макаронні вироби
|
40
|
М'ясо
|
250
|
Риба
|
150
|
Сало-шпик
|
20
|
Мед натуральний або джем
|
20
|
Жири тваринні топлені, маргарин
|
15
|
Олія
|
25
|
Сир сичужний твердий
|
20
|
Масло
|
30
|
Яйця курячі, штук (на тиждень)
|
2
|
Цукор
|
70
|
Сіль, сіль йодована
|
25
|
Чай
|
1,2
|
Лавровий лист
|
0,2
|
Перець
|
0,3
|
Гірчичний порошок
|
0,3
|
Оцет
|
1
|
Томат-паста
|
6
|
Картопля і овочі, усього
|
900
|
у тому числі:
|
|
картопля
|
600
|
капуста
|
130
|
буряки
|
30
|
морква
|
50
|
цибуля
|
50
|
огірки, помідори, зелень
|
40
|
Сухофрукти
|
20
|
або соки фруктові (плодово-ягідні)
|
100
|
Полівітамінний препарат типу "Гексавіт", драже (видається з 15 березня по 15 червня)
|
1
|
Найменування продукту
|
Кількість на одну людину на добу,
грамів
|
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту
|
200
|
Хліб з борошна пшеничного першого сорту
|
300
|
Борошно пшеничне вищого сорту
|
60
|
Крупи різні
|
30
|
Рис
|
30
|
Макаронні вироби
|
40
|
М'ясо
|
300
|
М'ясо птиці
|
50
|
Ковбаса напівкопчена і копчені м'ясопродукти
|
25
|
Риба
|
90
|
Олія
|
25
|
Молоко незбиране
|
200
|
Масло
|
60
|
Сметана
|
30
|
Сир
|
30
|
Молоко незбиране згущене з цукром
|
20
|
Сир сичужний твердий
|
15
|
Яйця курячі, штук
|
1
|
Цукор
|
80
|
Сіль, сіль йодована
|
20
|
Чай
|
1,2
|
Кава
|
2,5
|
Лавровий лист
|
0,2
|
Перець
|
0,3
|
Гірчичний порошок
|
1
|
Оцет
|
2
|
Томат-паста
|
6
|
Дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані
|
0,5
|
Картопля і овочі, усього
|
900
|
у тому числі:
|
|
картопля
|
550
|
капуста
|
120
|
буряки
|
30
|
морква
|
40
|
цибуля
|
50
|
огірки, помідори, коріння, зелень
|
110
|
Соки фруктові (плодово-ягідні)
|
150
|
Сухофрукти
|
20
|
Екстракти плодові та ягідні
|
3
|
Полівітамінний препарат типу "Гексавіт", драже (видається з 15 березня по 15 червня)
|
1
|
Найменування продукту
|
Кількість на одну людину на добу,
грамів
|
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту
|
300
|
Хліб із борошна пшеничного першого сорту
|
350
|
Булочка із борошна пшеничного першого сорту (борошно пшеничне першого сорту - 50 г та дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані - 0,5 г)
|
70
|
Борошно пшеничне другого сорту
|
15
|
Крупи різні
|
75
|
Рис
|
35
|
Макаронні вироби
|
40
|
М'ясо
|
250
|
Риба
|
150
|
Сало-шпик
|
20
|
Мед натуральний або джем
|
20
|
Жири тваринні топлені, маргарин
|
15
|
Олія
|
25
|
Сир сичужний твердий
|
20
|
Масло
|
45
|
Яйця курячі, штук (на тиждень)
|
2
|
Цукор
|
70
|
Сіль, сіль йодована
|
25
|
Чай
|
1,2
|
Лавровий лист
|
0,2
|
Перець
|
0,3
|
Гірчичний порошок
|
0,3
|
Оцет
|
1
|
Томат-паста
|
6
|
Картопля і овочі, усього
|
900
|
у тому числі:
|
|
картопля
|
600
|
капуста
|
130
|
буряки
|
30
|
морква
|
50
|
цибуля
|
50
|
огірки, помідори, зелень
|
40
|
Соки фруктові (плодово-ягідні)
|
50
|
Сухофрукти
|
30
|
або соки фруктові (плодово-ягідні)
|
150
|
Полівітамінний препарат типу "Гексавіт", драже (видається з 15 березня по 15 червня)
|
1
|
Найменування продукту
|
Кількість на одну людину на добу,
грамів
|
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту
|
200
|
Хліб із борошна пшеничного першого сорту
|
300
|
Печиво
|
20
|
Борошно пшеничне першого сорту
|
20
|
Крупи різні
|
35
|
Рис
|
30
|
Макаронні вироби
|
40
|
М'ясо
|
250
|
М'ясо птиці
|
50
|
Печінка
|
50
|
або консерви м'ясні "Паштет печінковий"
|
30
|
Ковбаса сирокопчена, напівкопчена і копчені м'ясопродукти
|
35
|
Риба
|
100
|
або філе рибне
|
70
|
Оселедці
|
20
|
Олія
|
20
|
Молоко незбиране
|
200
|
Масло
|
50
|
Сметана
|
20
|
Сир
|
25
|
Молоко незбиране згущене з цукром
|
40
|
Сир сичужний твердий
|
20
|
Яйця курячі, штук
|
1
|
Цукор
|
70
|
Сіль, сіль йодована
|
20
|
Чай
|
2
|
Кава натуральна або какао (порошок)
|
5
|
Лавровий лист
|
0,2
|
Перець
|
0,3
|
Гірчичний порошок
|
1
|
Оцет
|
2
|
Томат-паста
|
8
|
Дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані
|
1
|
Картопля і овочі, усього
|
900
|
у тому числі:
|
|
картопля
|
550
|
капуста
|
120
|
буряки
|
30
|
морква
|
40
|
цибуля
|
60
|
огірки, помідори, коріння, зелень
|
100
|
Консерви "Зелений горошок"
|
10
|
Фрукти свіжі
|
80
|
Сухофрукти
|
20
|
Соки фруктові (плодово-ягідні)
|
100
|
Сік томатний натуральний
|
50
|
Лимони
|
15
|
або кислота лимонна харчова
|
1
|
Полівітамінний препарат типу "Гексавіт", драже (видається з 15 березня по 15 червня)
|
1
|
Найменування продукту
|
Кількість на одну людину на добу,
грамів
|
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту
|
100
|
Хліб із борошна пшеничного першого сорту
|
400
|
Борошно пшеничне першого сорту
|
10
|
Крупи різні
|
30
|
Крупи манні
|
20
|
Рис
|
30
|
Макаронні вироби
|
40
|
М'ясо
|
200
|
М'ясо птиці
|
50
|
Риба
|
120
|
Соєві продукти
|
25
|
Олія
|
20
|
Молоко незбиране
|
300
|
Кисломолочні продукти
|
100
|
Масло
|
45
|
Сметана
|
30
|
Сир
|
30
|
Сир сичужний твердий
|
10
|
Яйця курячі, штук
|
1
|
Цукор
|
70
|
Сіль, сіль йодована
|
20
|
Чай
|
2
|
Кава натуральна
|
1
|
Лавровий лист
|
0,2
|
Перець
|
0,1
|
Гірчичний порошок
|
0,3
|
Оцет
|
1
|
Томат-паста
|
6
|
Крохмаль картопляний
|
5
|
Дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані
|
0,5
|
Картопля і овочі, усього
|
900
|
у тому числі:
|
|
картопля
|
600
|
капуста
|
120
|
буряки
|
40
|
морква
|
50
|
цибуля
|
40
|
огірки, помідори, коріння, зелень
|
50
|
Фрукти свіжі
|
200
|
або сік фруктовий (плодово-ягідний)
|
200
|
Сухофрукти
|
20
|
Варення
|
5
|
Найменування продукту
|
Кількість на одну людину на добу,
грамів
|
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту
|
250
|
Хліб із борошна пшеничного першого сорту, булочні вироби
|
400
|
Борошно пшеничне першого сорту
|
50
|
Макаронні вироби
|
40
|
Крупи різні, усього
|
70
|
у тому числі:
|
|
рис
|
26
|
манні
|
6
|
пшоно
|
10
|
гречані
|
16
|
вівсяні
|
4
|
інші
|
8
|
Бобові
|
12
|
М'ясо
|
250
|
Риба та рибні продукти
|
100
|
Олія
|
20
|
Масло
|
45
|
Сало
|
10
|
Молоко незбиране
|
300
|
Кисломолочні продукти
|
100
|
Сметана
|
30
|
Сир
|
50
|
Сир сичужний твердий
|
15
|
Яйця курячі, штук
|
1
|
Цукор
|
70
|
Сіль, сіль йодована
|
20
|
Чай
|
1
|
Кава натуральна або какао
|
4
|
Лавровий лист
|
0,2
|
Перець
|
0,3
|
Гірчичний порошок
|
0,3
|
Оцет
|
2
|
Томат-паста
|
6
|
Дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані
|
0,3
|
Картопля і овочі, усього
|
900
|
у тому числі:
|
|
картопля
|
500
|
капуста
|
110
|
буряки
|
30
|
морква
|
50
|
цибуля
|
50
|
огірки
|
30
|
помідори
|
80
|
інші
|
50
|
Фрукти свіжі або соки фруктові (плодово-ягідні)
|
200
|
Сухофрукти
|
20
|
Повидло або джем
|
20
|
Печиво
|
20
|
Найменування продукту
|
Кількість на одну людину на добу,
грамів
|
|||
раціон № 1
|
раціон № 2
|
раціон № 3
|
раціон № 4
|
|
Хліб із борошна житнього або пшеничного оббивного
|
100
|
100
|
100
|
100
|
Хліб із борошна пшеничного другого сорту
|
|
100
|
100
|
100
|
Борошно пшеничне першого сорту
|
10
|
15
|
|
15
|
Борошно пшеничне першого сорту та макаронні вироби
|
|
|
15
|
|
Крохмаль картопляний
|
1
|
|
|
|
Крупи, макаронні вироби
|
25
|
40
|
|
15
|
Крупи
|
|
|
35
|
|
Бобові
|
10
|
|
|
|
Консерви "Зелений горошок"
|
|
10
|
|
|
Цукор
|
17
|
35
|
35
|
45
|
М'ясо
|
70
|
150
|
100
|
100
|
Риба
|
20
|
25
|
25
|
50
|
Печінка
|
30
|
25
|
20
|
|
Яйця курячі, штук
|
3/4
|
1/4
|
1/3
|
1/4
|
Кефір
|
200
|
|
|
|
Молоко незбиране (кефір)
|
70
|
200
|
200
|
200
|
Сир
|
40
|
|
80
|
110
|
Сметана
|
10
|
|
7
|
20
|
Сир сичужний твердий
|
10
|
25
|
|
|
Масло
|
20
|
15
|
10
|
15
|
Жири тваринні
|
|
|
5
|
|
Олія
|
7
|
13
|
5
|
10
|
Картопля
|
160
|
100
|
100
|
150
|
Капуста
|
150
|
150
|
|
|
Морква
|
90
|
|
|
|
Інші овочі
|
|
|
160
|
25
|
Томат-паста
|
7
|
2
|
2
|
3
|
Томат-пюре
|
|
|
5
|
|
Фрукти свіжі
|
130
|
|
100
|
|
Сухарі
|
5
|
|
|
|
Сіль, сіль йодована
|
5
|
5
|
5
|
5
|
Чай
|
0,4
|
0,5
|
0,5
|
0,5
|
Додатково видається:
|
|
|
|
|
вітамін C (аскорбінова кислота), мг
|
150
|
|
150
|
150
|
Крім того:
|
|
|
|
|
а) на роботах, пов'язаних з використанням сполук фтору:
|
|
|
|
|
вітамін A, мг
|
|
2
|
|
|
вітамін C (аскорбінова кислота), мг
|
|
150
|
|
|
б) на роботах, пов'язаних з використанням фосгену:
|
|
|
|
|
вітамін C (аскорбінова кислота), мг
|
|
100
|
|
|
в) на роботах, пов'язаних з використанням сполук миш'яку, фосфору та телурію:
|
|
|
|
|
вітамін B1 (тіамін), мг
|
|
|
|
4
|
г) на роботах, пов'язаних з використанням лужних металів, хлору і його неорганічних сполук, сполук хрому, ціаністих сполук та окислів азоту:
|
|
|
|
|
вітамін A, мг
|
|
2
|
|
|
вітамін C (аскорбінова кислота), мг
|
|
100
|
|
|
(грамів)
Найменування продукту
|
Кількість
|
М'ясо (яловичина, птиця)
|
300
|
Риба
|
30
|
Масло вершкове
|
20
|
Олія
|
5
|
Крупи різні та макаронні вироби
|
40
|
Яйце куряче, штук
|
1
|
Молоко
|
200
|
Цукор
|
35
|
Борошно пшеничне
|
10
|
Хліб житній
|
150
|
Хліб пшеничний
|
150
|
Картопля
|
200
|
Капуста
|
100
|
Буряки
|
30
|
Морква
|
50
|
Цибуля
|
20
|
Сухофрукти
|
20
|
Фрукти свіжі
|
300
|
Сік
|
100
|
Чай
|
0,3
|
Какао
|
40
|
Найменування продуктів
|
Білки
|
Жири
|
Вуглеводи
|
Калорійність,
ккал
|
Перший варіант обіду, грамів
|
||||
Вінегрет з олією та оселедцем (150 і 20)
|
3,3
|
10,7
|
18,1
|
157
|
Суп гороховий з м'ясним фаршем (400 і 100)
|
18,9
|
21,7
|
33,3
|
378
|
Яловичина відварена (270).
|
41,1
|
26,7
|
|
402
|
Каша вівсяна і овочеве рагу (по 150 і 150)
|
4,9
|
12,8
|
36,4
|
271
|
Кисіль з клюкви (180)
|
0,2
|
|
39,6
|
147
|
Другий варіант обіду, грамів
|
||||
Салат із свіжої капусти, моркви та яблук із сметаною (50, 50, 50 і 20)
|
1,6
|
5,9
|
16,3
|
118
|
Борщ український із сметаною та м'ясним фаршем (400 і 100)
|
21,2
|
24,8
|
32,7
|
399
|
Курятина відварена (270).
|
50,7
|
27,8
|
|
417
|
Каша гречана і овочеве рагу (150 і 150)
|
7
|
14,1
|
44,3
|
320
|
Компот з кураги та ізюму (180)
|
0,2
|
|
30
|
115
|
На кожний раціон, грамів
|
||||
Хліб житній (150)
|
5
|
1
|
42,5
|
188
|
Хліб пшеничний (150)
|
7,9
|
1,9
|
52,7
|
246
|
Масло вершкове (20)
|
0,08
|
15,7
|
0,1
|
149
|
Яблука свіжі (300)
|
0,9
|
|
34,5
|
132
|
Цитрусові (апельсини, мандарини, грейпфрути, 300)
|
2,4
|
|
25,2
|
116
|
Енергетична цінність раціонів, грамів
|
||||
Перший варіант
|
84,7
|
89,5
|
282,1
|
2186
|
Другий варіант
|
89,7
|
94,2
|
278,6
|
2200
|
Найменування продукту
|
Кількість на одну людину на добу,
грамів
|
|||||
а
|
б
|
в
|
г
|
ґ
|
д
|
|
Хліб із борошна пшеничного першого сорту
|
750
|
750
|
750
|
750
|
750
|
750
|
Борошно пшеничне першого сорту
|
50
|
50
|
50
|
50
|
50
|
50
|
Крупи ячмінні, пшеничні, вівсяні
|
85
|
85
|
85
|
85
|
85
|
40
|
Рис
|
25
|
25
|
25
|
25
|
25
|
60
|
Крупи манні
|
20
|
20
|
20
|
20
|
20
|
20
|
Макаронні вироби
|
40
|
40
|
40
|
40
|
40
|
40
|
М'ясо
|
200
|
275
|
200
|
250
|
200
|
200
|
Ковбаса напівкопчена і копчені м'ясопродукти
|
|
|
|
|
50
|
|
Молоко незбиране
|
|
|
|
|
100
|
|
Риба
|
150
|
150
|
150
|
150
|
150
|
150
|
Соєві продукти
|
25
|
25
|
25
|
25
|
25
|
25
|
Олія
|
15
|
15
|
15
|
15
|
15
|
15
|
Сир сичужний твердий
|
15
|
15
|
15
|
15
|
15
|
15
|
Масло
|
50
|
50
|
60
|
65
|
50
|
55
|
Яйця курячі, штук на тиждень (видається у вихідні та святкові дні)
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
Цукор
|
70
|
70
|
70
|
70
|
70
|
70
|
Сіль, сіль йодована
|
25
|
25
|
25
|
25
|
25
|
25
|
Дріжджі хлібопекарські
|
0,5
|
0,5
|
0,5
|
0,5
|
0,5
|
0,5
|
Чай
|
1,7
|
1,7
|
1,7
|
1,7
|
2
|
1,7
|
Кавовий напій
|
|
|
3
|
|
|
|
Картопля
|
600
|
600
|
600
|
600
|
600
|
600
|
Буряки
|
75
|
75
|
75
|
75
|
75
|
75
|
Морква
|
95
|
95
|
95
|
95
|
95
|
95
|
Соки фруктові (плодово-ягідні)
|
|
|
|
|
|
50
|
Сухофрукти
|
20
|
20
|
20
|
20
|
20
|
30
|
або соки фруктові (плодово-ягідні)
|
100
|
100
|
100
|
100
|
100
|
150
|
Полівітамінний препарат типу "Гексавіт", драже (видається з 15 березня по 15 червня)
|
1
|
1
|
1
|
1
|
1
|
1
|
Найменування продукту
|
Кількість на одну людину на добу,
грамів
|
Галети з борошна пшеничного першого сорту
|
300
|
Консерви м'ясні (сніданки м'ясні вищого сорту)
|
325
|
Консерви м'ясні (паштети печінкові)
|
100
|
Консерви м'ясо-рослинні (каші з м'ясом в асортименті)
|
650
|
Мед натуральний
|
40
|
Цукор
|
90
|
Кава розчинна
|
2
|
Чай чорний натуральний
|
4
|
Серветки паперові, штук
|
3
|
Серветки гігієнічні, штук
|
3
|
Найменування продукту
|
Кількість на одну людину на добу,
грамів
|
Галети з борошна пшеничного оббивного або борошна пшеничного другого сорту
|
285
|
Консерви м'ясні в асортименті
|
300
|
Консерви м'ясо-рослинні в асортименті
|
250-265
|
Консерви других обідніх страв
|
350
|
Молоко згущене незбиране з цукром
|
110
|
Цукор-рафінад дорожній
|
90
|
Шоколад
|
50
|
Чай
|
3
|
Кава розчинна натуральна
|
2,5
|
Сіль
|
10
|
Соки фруктові (плодові та ягідні)
|
140
|
Полівітамінний препарат типу "Гексавіт" (драже), штук
|
1
|
Карамель льодяникова
|
20
|
Сірники водовітростійкі, штук
|
10
|
Сухе пальне (уротропін технічний)
|
45
|
Найменування продукту
|
Кількість на одну людину для одного приймання їжі,
грамів
|
|
1 варіант
|
2 варіант
|
|
Хліб із борошна пшеничного першого сорту
|
100
|
200
|
Консерви м'ясні в асортименті
|
|
100
|
Консерви м'ясо-рослинні в асортименті
|
|
250-265
|
Сир сичужний твердий
|
30
|
30
|
Ковбаса напівкопчена або копчені м'ясопродукти
|
50
|
|
Молоко згущене незбиране з цукром
|
|
100
|
Масло
|
30
|
|
Цукор-рафінад дорожній
|
35
|
35
|
Шоколад
|
|
20
|
Чай
|
3
|
|
Кава натуральна розчинна
|
|
2,5
|
Соки фруктові (плодові і ягідні)
|
340
|
340
|
Яйця курячі, штук
|
2
|
|
Найменування продукту
|
Кількість на одну людину на добу,
грамів
|
Концентрати, які не потребують варіння, брикетовані
|
240
|
Найменування продукту
|
Одиниця виміру
|
Непорушний аварійний запас
|
|
1 варіант
|
2 варіант
|
||
Консерви м'ясні в асортименті
|
грамів
|
|
400
|
Цукор-рафінад дорожній
|
-"-
|
|
630
|
Шоколад або карамель
|
-"-
|
100
|
|
Сіль в упаковці
|
-"-
|
|
60
|
Сірники вітростійкі в упаковці по 10 штук
|
упаковок
|
1
|
1
|
Сухе пальне (уротропін технічний)
|
грамів
|
|
45
|
Консервовідкривач
|
штук
|
|
1
|
Найменування продукту
|
Раціон сніданку/ вечері, грамів
|
Раціон обіду, грамів
|
Кількість на одну людину на добу, грамів
|
Галети з борошна пшеничного першого сорту
|
50/50
|
50
|
150
|
Сухарі з борошна пшеничного першого сорту або з борошна житнього оббивного
|
0/50
|
50
|
100
|
Готова до вживання перша страва (борщ з м’ясом або супи з м’ясом в асортименті) в реторт-упаковці
|
|
500
|
500
|
Готова до вживання друга страва (каші з м’ясом або овочі з м’ясом в асортименті) в реторт-упаковці
|
350/350
|
350
|
1050
|
Кава розчинна
|
2/0
|
|
2
|
Чай
|
0/2
|
2
|
4
|
Цукор
|
10/10
|
10
|
30
|
Мед натуральний
|
0/20
|
|
20
|
Джем фруктовий (в асортименті)
|
|
20
|
20
|
Перець чорний мелений
|
|
0,3
|
0,3
|
Сіль
|
1/1
|
1
|
3
|
Ложка столова пластикова одноразова, штук
|
1/1
|
1
|
3
|
Серветка паперова, штук
|
1/1
|
1
|
3
|
Серветка гігієнічна волога, штук
|
1/1
|
1
|
3
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 29 березня 2002 р. № 426
Найменування продукту
|
Кількість продукту,
грамів
|
|
що підлягає заміні
|
замінник
|
|
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту
|
100
|
|
сухарі з борошна житнього оббивного, пшеничного оббивного і борошна пшеничного і борошна пшеничного другого сорту
|
|
60
|
галети звичайні з борошна пшеничного оббивного і борошна пшеничного другого сорту
|
|
60
|
борошно житнє обдирне і борошно пшеничне першого сорту
|
|
42
28
|
хліб із борошна пшеничного другого сорту
|
|
95
|
хліб із борошна пшеничного першого сорту
|
|
90
|
Хліб із борошна пшеничного першого сорту
|
100
|
|
сухарі з борошна пшеничного першого сорту
|
|
65
|
борошно пшеничне першого сорту
|
|
75
|
галети звичайні з борошна пшеничного першого сорту
|
|
65
|
хліб із борошна пшеничного вищого сорту
|
|
85
|
хліб із борошна пшеничного другого сорту
|
|
105
|
Галети з борошна пшеничного оббивного або пшеничного другого сорту
|
100
|
|
хліб із борошна пшеничного першого сорту
|
|
167
|
Борошно пшеничне вищого сорту
|
100
|
|
печиво з борошна пшеничного першого сорту
|
|
25
|
борошно пшеничне першого сорту
|
|
105
|
макаронні вироби з борошна пшеничного першого сорту
|
|
100
|
Борошно пшеничне другого сорту
|
100
|
|
борошно пшеничне першого сорту
|
|
90
|
Рис
|
100
|
|
макаронні вироби з борошна пшеничного першого сорту
|
|
100
|
крупи манні
|
|
100
|
Крупи манні
|
100
|
|
рис
|
|
100
|
макаронні вироби з борошна пшеничного першого сорту
|
|
100
|
Макаронні вироби з борошна пшеничного першого сорту
|
100
|
|
рис
|
|
100
|
крупи різні або бобові
|
|
100
|
Крупи різні
|
100
|
|
макаронні вироби з борошна пшеничного першого сорту
|
|
100
|
концентрати круп'яні
|
|
100
|
картопля свіжа
|
|
500
|
овочі свіжі
|
|
500
|
консерви овочеві закусочні
|
|
375
|
овочі квашені і солені
|
|
500
|
картопля і овочі сушені, пюре картопляне сухе, картопляна крупка
|
|
100
|
консерви овочеві натуральні і мариновані
|
|
500
|
консерви овочеві перших обідніх страв без м'яса
|
|
375
|
консерви овочеві заправні
|
|
250
|
Дріжджі пресовані
|
100
|
|
дріжджі сухі
|
|
100
|
М'ясо першої категорії (яловичина, свинина, баранина)
|
100
|
|
м'ясні блоки на кістках
|
|
100
|
м'ясні блоки першої категорії
|
|
80
|
м'ясні блоки другої категорії
|
|
100
|
субпродукти першої категорії
|
|
100
|
м'ясо птиці патраної першої категорії
|
|
100
|
м'ясо птиці напівпатраної першої категорії
|
|
120
|
ковбаса варена і сосиски (сардельки)
|
|
80
|
копчені м'ясопродукти (шинка, грудинка, рулет, ковбаса напівкопчена)
|
|
60
|
консерви м'ясні різні
|
|
75
|
консерви рибні різні
|
|
120
|
консерви із птиці без кісток
|
|
75
|
консерви із птиці з кістками
|
|
100
|
яйця курячі, штук
|
|
2
|
риба свіжа та морожена без голови
|
|
150
|
риба свіжа та морожена з головою
|
|
195
|
консерви м'ясо-рослинні з урахуванням добової норми жиру тваринного 12,5 г та крупів різних 86 г
|
|
265
(одна банка)
250
(одна банка)
|
Ковбаса сирокопчена
|
100
|
|
копчені м'ясопродукти (шинка, грудинка, рулет, ковбаса напівкопчена)
|
|
200
|
сир сичужний твердий
|
|
160
|
Копчені м'ясопродукти (шинка, грудинка, рулет, ковбаса напівкопчена)
|
100
|
|
ковбаса варена і сосиски (сардельки)
|
|
133
|
сир сичужний твердий
|
|
80
|
Риба свіжа та морожена без голови
|
100
|
|
оселедці солоні з головою
|
|
100
|
риба усіх видів з головою незалежно від способу обробки
|
|
130
|
риба копчена та в'ялена (у тому числі вобла)
|
|
75
|
рибне філе
|
|
70
|
оселедці солоні без голови незалежно від способу обробки
|
|
85
|
консерви рибні різні
|
|
80
|
м'ясо першої категорії (яловичина, свинина, баранина, телятина)
|
|
67
|
консерви м'ясні різні
|
|
50
|
Консерви м'ясні різні
|
100
|
|
консерви рибні різні
|
|
160
|
м'ясо першої категорії (яловичина, свинина, баранина, телятина)
|
|
133
|
консерви із птиці без кісток
|
|
100
|
консерви із птиці з кістками
|
|
133
|
риба свіжа та морожена без голови
|
|
200
|
риба свіжа або морожена з головою
|
|
260
|
ковбаса варена і сосиски (сардельки)
|
|
107
|
Консерви рибні різні
|
100
|
|
консерви м'ясні різні
|
|
63
|
м'ясо першої категорії (яловичина, свинина, баранина, телятина)
|
|
84
|
риба свіжа та морожена з головою незалежно від способу обробки
|
|
163
|
риба свіжа та морожена без голови незалежно від способу обробки
|
|
125
|
Жири тваринні топлені
|
100
|
|
олія
|
|
100
|
жир-сирець
|
|
130
|
масло
|
|
67
|
маргарин столовий
|
|
100
|
Олія
|
100
|
|
жир тваринний топлений
|
|
100
|
жир-сирець
|
|
130
|
масло
|
|
67
|
маргарин столовий
|
|
100
|
Масло
|
100
|
|
жир тваринний, сало-шпик
|
|
150
|
сир сичужний твердий
|
|
240
|
Молоко
|
100
|
|
молоко незбиране згущене з цукром
|
|
20
|
сир сичужний твердий
|
|
12
|
сир
|
|
30
|
кисломолочні продукти (кефір, простокваша, ацидофільне молоко)
|
|
100
|
масло
|
|
5
|
вершки свіжі
|
|
20
|
сметана свіжа
|
|
20
|
яйця курячі, штук
|
|
0,5
|
Молоко незбиране згущене з цукром
|
100
|
|
молоко незбиране
|
|
500
|
масло
|
|
25
|
сир сичужний твердий
|
|
60
|
Сметана свіжа
|
100
|
|
вершки свіжі
|
|
100
|
вершки згущені з цукром
|
|
100
|
молоко незбиране згущене з цукром
|
|
100
|
Сир кисломолочний
|
100
|
|
сметана свіжа
|
|
67
|
вершки свіжі
|
|
67
|
бринза
|
|
80
|
молоко незбиране
|
|
333
|
молоко незбиране згущене з цукром
|
|
67
|
Сир сичужний твердий
|
100
|
|
сметана свіжа
|
|
167
|
вершки свіжі
|
|
167
|
масло
|
|
42
|
яйця курячі, штук
|
|
3,5
|
копчені м'ясопродукти (шинка, грудинка, рулет, ковбаса копчена)
|
|
125
|
ковбаса сирокопчена
|
|
63
|
Яйця курячі, штук
|
1
|
|
масло
|
|
10
|
Цукор
|
100
|
|
печиво
|
|
100
|
Шоколад
|
100
|
|
мед натуральний
|
|
165
|
Печиво
|
100
|
|
Вафлі
|
|
85
|
Картопля свіжа
|
100
|
|
картопля натуральна (напівфабрикат консервований)
|
|
70
|
картопля сушена, пюре картопляне сухе
|
|
20
|
крупи різні, бобові, макаронні вироби з борошна пшеничного першого сорту
|
|
20
|
овочі свіжі, квашені і солені
|
|
100
|
консерви овочеві заправні
|
|
50
|
консерви овочеві перших обідніх страв без м'яса
|
|
75
|
консерви овочеві закусочні
|
|
75
|
овочі сушені
|
|
10
|
Овочі свіжі, квашені і солені
|
100
|
|
картопля свіжа
|
|
100
|
картопля сушена, пюре картопляне сухе
|
|
20
|
консерви овочеві і мариновані (помідори, огірки, щавель-пюре, морква, буряки)
|
|
80
|
овочі сушені
|
|
10
|
консерви бобові натуральні і мариновані (зелений горошок, квасоля)
|
|
80
|
крупи різні і бобові
|
|
20
|
консерви овочеві заправні
|
|
50
|
консерви овочеві перших обідніх страв без м'яса
|
|
75
|
консерви овочеві закусочні і салати
|
|
75
|
цибуля ріпчаста
|
|
100
|
Цибуля ріпчаста
|
100
|
|
цибуля ріпчаста сушена
|
|
10
|
цибуля зелена (перо)
|
|
200
|
часник свіжий
|
|
50
|
Томатна паста
|
100
|
|
томат-пюре
|
|
200
|
кетчуп і соус томатний
|
|
150
|
Фрукти свіжі*
|
100
|
|
ягоди свіжі
|
|
100
|
кавуни свіжі
|
|
300
|
дині свіжі
|
|
200
|
варення, джем, повидло
|
|
20
|
сухофрукти
|
|
20
|
соки фруктові (плодово-ягідні)
|
|
100
|
Компот
|
100
|
|
фрукти свіжі
|
|
200
|
сухофрукти
|
|
40
|
соки фруктові (плодово-ягідні)
|
|
200
|
варення, джем, повидло
|
|
40
|
ягоди свіжі
|
|
200
|
Соки фруктові (плодово-ягідні)
|
100
|
|
фрукти свіжі
|
|
100
|
сухофрукти
|
|
20
|
варення, джем, повидло
|
|
20
|
ягоди свіжі
|
|
100
|
Сухофрукти
|
100
|
|
цукор
|
|
75
|
чай чорний байховий першого сорту
|
|
3
|
Кава натуральна
|
100
|
|
кава розчинна
|
|
40
|
какао-порошок
|
|
100
|
Оцет
|
100
|
|
оцтова есенція
|
|
5
|
Найменування продукту
|
Кількість продукту,
грамів
|
|
що підлягає заміні
|
замінник
|
|
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту
|
100
|
|
курага, ізюм
|
|
18
|
фрукти свіжі
|
|
90
|
Хліб із борошна пшеничного першого сорту
|
100
|
|
печиво, булочні вироби
|
|
50
|
фрукти свіжі
|
|
100
|
курага, ізюм
|
|
20
|
компоти консервовані
|
|
50
|
Булочні вироби
|
100
|
|
фрукти свіжі
|
|
200
|
М'ясо першої категорії (яловичина, свинина, баранина, телятина)
|
100
|
|
м'ясні напівфабрикати
|
|
80
|
молоко сухе, суха простокваша та кисломолочні продукти
|
|
70
|
Риба (без голови)
|
100
|
|
оселедці консервовані
|
|
100
|
молоко сухе, суха простокваша та кисломолочні продукти
|
|
45
|
молоко незбиране згущене з цукром
|
|
55
|
яйця курячі, штук
|
|
1,5
|
фрукти свіжі
|
|
150
|
овочі свіжі
|
|
300
|
Ікра зерниста лососева
|
100
|
|
горбуша, кета патрана солена з головою
|
|
260
|
баликові вироби
|
|
130
|
Баликові вироби
|
100
|
|
ікра зерниста лососева
|
|
75
|
горбуша, кета патрана солена з головою
|
|
200
|
Масло
|
100
|
|
молоко сухе, суха простокваша та кисломолочні продукти
|
|
250
|
яйця курячі, штук
|
|
6
|
яєчний порошок
|
|
90
|
Жири тваринні топлені, маргарин або олія
|
100
|
|
молоко незбиране згущене з цукром
|
|
220
|
яєчний порошок
|
|
65
|
молоко сухе, суха простокваша та кисломолочні продукти
|
|
165
|
сир пастеризований
|
|
130
|
Сир сичужний твердий
|
100
|
|
сир пастеризований
|
|
100
|
соки фруктові (плодово-ягідні)
|
|
80
|
сухофрукти
|
|
16
|
компоти консервовані
|
|
40
|
фрукти свіжі
|
|
100
|
Цукор
|
100
|
|
молоко незбиране згущене з цукром
|
|
75
|
мед
|
|
30
|
варення, джем, повидло
|
|
130
|
карамель
|
|
50
|
Печиво
|
100
|
|
фрукти свіжі
|
|
200
|
компоти консервовані
|
|
100
|
соки фруктові (плодово-ягідні)
|
|
200
|
сухофрукти
|
|
40
|
лимони
|
|
36
|
варення, джем, повидло
|
|
110
|
Фрукти свіжі
|
100
|
|
курага, ізюм
|
|
20
|
апельсини, мандарини, банани
|
|
100
|
Вино виноградне столове
|
100
|
|
соки фруктові (плодово-ягідні)
|
|
500
|
компоти консервовані
|
|
330
|
фрукти свіжі
|
|
500
|
Томатна паста
|
100
|
|
кетчуп
|
|
150
|
Овочі свіжі
|
100
|
|
фрукти свіжі
|
|
50
|
соки фруктові (плодово-ягідні)
|
|
50
|
кавуни свіжі
|
|
150
|
дині свіжі
|
|
100
|
Найменування продукту
|
Кількість продукту,
грамів
|
Для яких хворих дозволяється заміна
|
|
що підлягає заміні
|
замінник
|
||
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту
|
100
|
|
для усіх категорій хворих
|
хліб із борошна пшеничного першого сорту
|
|
90
|
|
борошно пшеничне першого сорту
|
|
75
|
|
крупи манні
|
|
75
|
|
крупи різні
|
|
75
|
|
Борошно пшеничне першого сорту
|
100
|
|
|
борошно пшеничне вищого сорту
|
|
95
|
|
Крупи різні
|
100
|
|
|
рис
|
|
100
|
|
гречані
|
|
100
|
|
вівсяні
|
|
100
|
|
манні
|
|
100
|
|
М'ясо першої категорії (яловичина, свинина, баранина, телятина)
|
100
|
|
|
яйця курячі, штук
|
|
2
|
|
сир
|
|
300
|
|
Риба
|
100
|
|
|
яйця курячі, штук
|
|
1
|
|
сир
|
|
200
|
|
Увесь склад продуктів за лікувальною нормою
|
|
|
|
а) соки фруктові (плодово-ягідні)
|
|
250
|
для хворих, які потребують дієти № 0
|
крохмаль картопляний
|
|
10
|
|
чай
|
|
2
|
|
цукор
|
|
70
|
|
сухофрукти
|
|
20
|
|
масло
|
|
5
|
|
б) соки фруктові (плодово-ягідні)
|
|
200
|
для хворих, які потребують дієти № 0б
|
крохмаль картопляний
|
|
10
|
|
цукор
|
|
50
|
|
чай
|
|
2
|
|
сухофрукти
|
|
80
|
|
крупи гречані, вівсяні, манні
|
|
40
|
|
рис
|
|
40
|
|
варення
|
|
30
|
|
хліб із борошна пшеничного першого сорту
|
|
100
|
|
або сухарі з борошна пшеничного першого сорту
|
|
65
|
|
в) соки фруктові (плодово-ягідні)
|
|
200
|
для хворих, які потребують дієти № 0в
|
крохмаль картопляний
|
|
10
|
|
цукор
|
|
70
|
|
чай
|
|
2
|
|
сухофрукти
|
|
20
|
|
крупи гречані, вівсяні, манні
|
|
40
|
|
молоко незбиране
|
|
100
|
|
яйця курячі, штук
|
|
1
|
|
масло
|
|
5
|
|
картопля
|
|
100
|
|
морква
|
|
100
|
|
буряк
|
|
100
|
|
яблука свіжі
|
|
300
|
|
варення
|
|
30
|
|
хліб із борошна пшеничного першого сорту
|
|
200
|
|
або сухарі з борошна пшеничного першого сорту
|
|
130
|
|
Хліб із борошна пшеничного першого сорту
|
400
|
|
для хворих на діабет
|
Крупи манні, рис і макаронні вироби
|
90
|
|
|
Борошно пшеничне першого сорту
|
10
|
|
|
Цукор
|
70
|
|
|
Варення
|
5
|
|
|
м'ясо
|
|
120
|
|
або яйця курячі, штук
|
|
3
|
|
сир
|
|
80
|
|
риба
|
|
100
|
|
Цукор
|
100
|
|
для хворих на діабет
|
ксиліт харчовий
|
|
40
|
|
або сорбіт
|
|
40
|
|
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту
|
100
|
|
для хворих віком до 14 років
|
Хліб із борошна пшеничного першого сорту
|
200
|
|
|
Крупи манні, рис і макаронні вироби
|
40
|
|
|
Картопля та овочі
|
300
|
|
|
Кава натуральна
|
0,5
|
|
|
молоко незбиране
|
|
100
|
|
сир
|
|
50
|
|
соки фруктові (плодово-ягідні)
|
|
100
|
Найменування продукту
|
Кількість продукту,
грамів
|
|
що підлягає заміні
|
замінник
|
|
Галети з борошна пшеничного оббивного або з борошна пшеничного другого сорту
|
300
|
|
сухарі з борошна житнього оббивного або пшеничного оббивного другого сорту
|
|
300
|
Консерви м'ясні різні (дві банки по 100 г)
|
200
|
|
консерви м'ясо-рослинні
|
|
250-265
|
консервована друга обідня страва з м'ясом
|
|
350
|
Консерви м'ясні різні
|
250
|
|
консерви м'ясо-рослинні
|
|
500-530
|
консервована друга обідня страва з м'ясом
|
|
700
|
Консерви м'ясо-рослинні
|
250-265
|
|
консерви м'ясні (дві банки по 100 г)
|
|
200
|
консервована друга обідня страва з м'ясом
|
|
350
|
Консервована друга обідня страва з м'ясом
|
350
|
|
консерви м'ясо-рослинні
|
|
250-265
|
консерви м'ясні різні
|
|
100
|
Молоко згущене незбиране з цукром
|
110
|
|
цукор-рафінад дорожній
|
|
90
|
Шоколад
|
50
|
|
цукор-рафінад дорожній
|
|
100
|
Соки фруктові (плодово-ягідні)
|
350
|
|
цукор-рафінад дорожній
|
|
75
|
Чай розчинний з цукром
|
30
|
|
кава розчинна натуральна з цукром
|
|
30
|
Сірники вітростійкі в упаковці по 10 штук
|
1
|
|
сірники звичайні, коробок
|
|
1
|
Консерви
|
Кількість продукту, що підлягає утриманню за одну банку,
грамів
|
||
м'ясо
|
крупи, борошно і овочі в перерахунку на крупи
|
жири тваринні
|
|
Друга обідня страва у бляшаній банці № 9, 1/350
|
100
|
86
|
12,5
|
Друга обідня страва у бляшаній банці № 9, 1/350, з найменуванням "Польова"
|
55
|
86
|
12,5
|
Друга обідня страва у бляшаній банці № 13, 1/870 (одна банка на три порції)
|
270
|
210
|
33
|
Консерви м'ясо-рослинні в асортименті 1/265, 1/250
|
100
|
86
|
12,5
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 29 березня 2002 р. № 426