КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я від 27 грудня 2001 р. N 607-р Київ Про принципи розміщення конкурентоспроможного виробництва сільськогосподарської продукції по природно-економічних зонах залежно від ринкової кон'юнктури 1. Схвалити принципи розміщення конкурентоспроможного виробництва сільськогосподарської продукції по природно-економічних зонах залежно від ринкової кон'юнктури (додаються). 2. Мінагрополітики, Мінекономіки, Мінфіну разом з Національною академією наук, Українською академією аграрних наук розробити та до 1 червня 2002 р. внести Кабінетові Міністрів України пропозиції щодо механізму реалізації принципів розміщення конкурентоспроможного виробництва сільськогосподарської продукції по природно-економічних зонах залежно від ринкової кон'юнктури та разом з обласними державними адміністраціями визначити регіони для проведення у 2002-2003 роках економічного експерименту із впровадження відповідного механізму. Прем'єр-міністр України А.КІНАХ Інд. 22 СХВАЛЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 607-р ПРИНЦИПИ розміщення конкурентоспроможного виробництва сільськогосподарської продукції по природно-економічних зонах залежно від ринкової кон'юнктури Принципи розміщення конкурентоспроможного виробництва сільськогосподарської продукції по природно-економічних зонах залежно від ринкової кон'юнктури (далі - принципи) поділяються на: 1) пріоритетні; 2) специфічні. До пріоритетних належать такі принципи: визначення стратегічно важливих видів продукції для зростання економіки аграрного сектору, гарантування продовольчої безпеки держави, досягнення соціальної стабільності суспільства, нарощування експортного потенціалу країни; визначення природно-економічних зон для виробництва стратегічно важливих видів продукції з максимальним використанням їх біокліматичного потенціалу, найменшими витратами матеріально-технічних ресурсів, ефективним використанням трудових ресурсів та забезпеченням екологічної безпеки сільськогосподарського виробництва; мінімізація коливань та стабілізація обсягів валового збору основних сільськогосподарських культур з урахуванням поточного та прогнозного сукупного попиту на продукцію шляхом розроблення державних цільових програм та впровадження механізму стимулювання участі товаровиробників у їх виконанні; регулювання попиту та пропонування на продовольчому ринку шляхом інтервенції, застосування економічних важелів (субсидій, пільгового кредитування тощо); формування інфраструктури аграрного ринку, зокрема на кооперативних засадах; сприяння розвитку системи моніторингу аграрного ринку. Специфічними принципами є такі: на національному рівні: - визначення стратегічно важливих видів продукції та обсягів її виробництва, що гарантує продовольчу безпеку держави і створює умови для нарощування її експорту; - економічне стимулювання сільськогосподарського виробництва у найбільш сприятливих зонах шляхом виконання державних цільових програм з урахуванням нормативних витрат; - встановлення заставних цін (цін підтримки), регулювання попиту і пропонування на продовольчому ринку через відповідні механізми; - проведення постійного моніторингу стану продовольчого ринку і ціноутворення на світовому, національному і регіональному рівні з наданням відповідної інформації товаровиробникам; на регіональному рівні: - збалансування рівнів розвитку сільського господарства регіону і галузей харчової та переробної промисловості; - створення відповідної інфраструктури аграрного ринку; - розширення застосування високих та ресурсоощадних технологій згідно з відповідними державними цільовими програмами; на базовому рівні (рівень товаровиробників): - вільний вибір сфер виробничої діяльності, напряму спеціалізації та інтегрування з іншими суб'єктами аграрного ринку; - участь у виконанні державних цільових програм на умовах, визначених відповідними нормативно-правовими актами, у тому числі щодо використання коштів державного бюджету; - участь через міжгалузеві об'єднання (асоціації) в кінцевому розподілі прибутку, отриманого від реалізації продукції.