Наказ ДПА України від 28.05.2002 р. № 251 «Про затвердження Порядку
ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання та форми довідки
про внесення місця зберігання до Єдиного державного реєстру» (далі —
наказ) прийнято на виконання Закону України від 07.02.2002 р. № 3032-III
«Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання
виробництва i обігу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних
напоїв та тютюнових виробів», яким було введено Єдиний державний реєстр
місць зберігання (далі — Єдиний реєстр).
Єдиний реєстр — це перелік місць, що використовуються для зберігання
спирту, та приміщень, що використовуються для зберігання алкогольних
напоїв та тютюнових виробів, який містить відомості про місцезнаходження
місць зберігання та про заявників.
Наказом затверджено Порядок ведення Єдиного державного реєстру місць
зберігання (далі — Порядок) та форму довідки про внесення місця зберігання
до Єдиного реєстру (далі — довідка).
Ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання спирту, алкогольних
напоїв, тютюнових виробів покладено на Департамент з питань адміністрування
акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів
Державної податкової адміністрації України (далі — Департамент), а ведення
Єдиного державного реєстру місць зберігання алкогольних напоїв або тютюнових
виробів, відокремлених від роздрібної торгівлі, — на регіональні управління
Департаменту.
Порядком встановлено форму заяви, яка подається суб’єктами підприємницької
діяльності для внесення місця зберігання до Єдиного реєстру, перелік
документів, що додаються до заяви, i термін видачі довідки. Порядок
визначає, що довідка є документом суворої звітності, її видача реєструється
в журналі обліку видачі довідок, форму якого наведено в додатку до Порядку.
Довідка повинна перебувати в місці зберігання та пред’являтися працівникам
контролюючих органів, які мають відповідні повноваження на здійснення
перевірки.
Для внесення місця зберігання спирту до Єдиного реєстру суб’єкт підприємницької
діяльності повинен забезпечити відповідність місця зберігання вимогам
будівельних, технологічних, протипожежних, санітарних норм та правил,
установлених для цього виду продукції. Довідка про відповідність місця
зберігання спирту установленим вимогам складається в довільній формі
Департаментом або його регіональними управліннями.
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 29.08.2002 р. № 1266 «Про затвердження Порядку здійснення контролю за обігом спирту»
Департаментом розроблено зміни до Порядку, якими, зокрема, передбачено,
що до Єдиного реєстру вносяться місця зберігання спирту суб’єктів підприємницької
діяльності — виробників спирту та алкогольних напоїв, місця зберігання
спирту суб’єктів підприємницької діяльності, які отримують спирт для
забезпечення виробничих та інших потреб, якщо його кількість перевищує
100 декалітрів на квартал. Крім того, Департаментом розроблено вимоги
до місць зберігання спирту, невідповідність яким є підставою для відмови
у внесенні місця зберігання спирту до Єдиного реєстру.
Порядок містить механізм внесення змін до Єдиного реєстру та виключення
місця зберігання з Єдиного реєстру.