Громадське харчування — сфера виробничо-торговельної діяльності, в якій
виробляють i продають продукцію власного виробництва та закупні товари,
як правило, призначені для споживання на місці,
з організацією дозвілля або без нього (пп. 1.3 п. 1 Правил № 219).
Суб’єктами господарської діяльності здійснюється діяльність у сфері
громадського харчування після їх державної реєстрації в установленому
законодавством порядку. Роздрібна торгівля алкогольними напоями i тютюновими
виробами в закладах (підприємствах) громадського харчування здійснюється
суб’єктами господарської діяльності за наявності відповідних ліцензій
(пп. 1.4 п. 1 Правил № 219).
У закладах (підприємствах) громадського харчування використовуються
такі методи обслуговування, як самообслуговування, обслуговування офіціантами,
комбінований тощо.
При всіх методах обслуговування здійснюється попереднє сервірування
столів залежно від типу (класу) підприємства (пп. 3.1 п. 1 Правил № 219).
Підприємницька діяльність у сфері роздрібної торгівлі алкогольними напоями
регламентується Законом № 481/95-ВР, Правилами № 854, Правилами № 219
та іншими нормативно-правовими актами, що регулюють відносини в зазначеній
сфері.
Роздрібна торгівля — діяльність з продажу товарів безпосередньо громадянам
та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання
незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах,
кафе, барах, інших підприємствах громадського харчування (ст. 1 Закону
№ 481/95-ВР).
Розлив виноробної продукції здійснюється виключно у передбачену діючими
стандартами скляну тару, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений
посуд зі скла, глазурованої кераміки або дерева, упаковку типу «Тetra-Pak».
Розлив виноробної продукції здійснюється виключно у тару (посуд) місткістю
0,05 л, 0,1 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л,
0,7 л, 0,75 л, 1,0 л i більше. Розлив вин виноградних натуральних сухих
здійснюється також у тару (посуд) місткістю від 100 до 500 л, виготовлену
із матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями.
Продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці здійснюється
в підприємствах громадського харчування i в спеціалізованих відділах
підприємств (які мають статус підприємств громадського харчування) з
універсальним асортиментом продовольчих чи/та непродовольчих товарів
(п. 22 Правил № 854).
Таким чином, підприємство громадського харчування за наявності відповідного
статусу спеціалізованого підприємства громадського харчування має право
здійснювати продаж вин виноградних сухих на розлив для споживання на
місці з тари (посуду) місткістю від 100 до 500 л, виготовленої із матеріалів,
дозволених до контакту з алкогольними напоями.