Громадське харчування та продаж сухих вин

     Юридична особа  -  платник  податків   здійснює   діяльність,
пов'язану  із  харчуванням громадян за методом самообслуговування.
Виробляє  і  продає  продукцію  власного  виробництва  та  закупні
товари.  Чи  має  право таке підприємство здійснювати продаж сухих
натуральних вин у бочках місткістю 150 л?

                                      (М.Бойко, Сквирський район,
                                      Київська обл.)


     Громадське харчування    -    сфера    виробничо-торговельної
діяльності,  в  якій  виробляють  і  продають  продукцію  власного
виробництва  та  закупні  товари,  як  правило,   призначені   для
споживання на   місці,  з  організацією  дозвілля  або  без  нього
(пп.1.3 п.1 Правил N 219 ( z0680-02 ).

     Суб'єктами господарської діяльності здійснюється діяльність у
сфері громадського харчування  після  їх  державної  реєстрації  в
установленому    законодавством    порядку.   Роздрібна   торгівля
алкогольними   напоями   і   тютюновими   виробами   в    закладах
(підприємствах)  громадського  харчування  здійснюється суб'єктами
господарської діяльності   за   наявності   відповідних   ліцензій
(пп.1.4 п.1 Правил N 219 ( z0680-02 ).
     У закладах    (підприємствах)     громадського     харчування
використовуються      такі      методи      обслуговування,     як
самообслуговування, обслуговування офіціантами, комбінований тощо.
     При всіх   методах   обслуговування   здійснюється  попереднє
сервірування столів залежно від типу (класу) підприємства  (пп.3.1
п.1 Правил N 219 ( z0680-02 ).
     Підприємницька діяльність   у   сфері   роздрібної   торгівлі
алкогольними напоями   регламентується   Законом    N    481/95-ВР
( 481/95-ВР  ),  Правилами  N  854  ( 854-96-п ),  Правилами N 219
( z0680-02 ) та іншими нормативно-правовими актами,  що  регулюють
відносини в зазначеній сфері.
     Роздрібна торгівля   -   діяльність   з    продажу    товарів
безпосередньо  громадянам  та  іншим  кінцевим  споживачам  для їх
особистого  некомерційного  використання   незалежно   від   форми
розрахунків,  у  тому числі на розлив у ресторанах,  кафе,  барах,
інших підприємствах  громадського   харчування   (ст.   1   Закону
N 481/95-ВР ( 481/95-ВР ).
     Розлив виноробної   продукції   здійснюється    виключно    у
передбачену  діючими стандартами скляну тару,  а також у сувенірні
пляшки та художньо оформлений посуд зі скла, глазурованої кераміки
або дерева, упаковку типу "Tetra-Pak". Розлив виноробної продукції
здійснюється  виключно  у  тару  (посуд) місткістю 0,05 л,  0,1 л,
0,2 л, 0,25 л,  0,375 л,  0,4 л,  0,45 л,  0,5 л,  0,61 л,  0,7 л,
0,75 л, 1,0 л і більше. Розлив вин  виноградних  натуральних сухих
здійснюється  також  у  тару  (посуд)  місткістю від 100 до 500 л,
виготовлену із матеріалів,  дозволених до контакту з  алкогольними
напоями.
     Продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання  на  місці
здійснюється   в   підприємствах   громадського   харчування  і  в
спеціалізованих відділах підприємств (які мають статус підприємств
громадського харчування) з універсальним асортиментом продовольчих
чи/та непродовольчих товарів (п.22 Правил N 854 ( 854-96-п ).
     Таким чином,    підприємство   громадського   харчування   за
наявності  відповідного  статусу   спеціалізованого   підприємства
громадського   харчування   має   право   здійснювати  продаж  вин
виноградних сухих  на  розлив  для  споживання  на  місці  з  тари
(посуду)  місткістю від 100 до 500 л,  виготовленої із матеріалів,
дозволених до контакту з алкогольними напоями.

     Жанна Кравцова, перший заступник начальника ДААК ДПА України.