Громадське харчування та продаж сухих вин Юридична особа - платник податків здійснює діяльність, пов'язану із харчуванням громадян за методом самообслуговування. Виробляє і продає продукцію власного виробництва та закупні товари. Чи має право таке підприємство здійснювати продаж сухих натуральних вин у бочках місткістю 150 л? (М.Бойко, Сквирський район, Київська обл.) Громадське харчування - сфера виробничо-торговельної діяльності, в якій виробляють і продають продукцію власного виробництва та закупні товари, як правило, призначені для споживання на місці, з організацією дозвілля або без нього (пп.1.3 п.1 Правил N 219 ( z0680-02 ). Суб'єктами господарської діяльності здійснюється діяльність у сфері громадського харчування після їх державної реєстрації в установленому законодавством порядку. Роздрібна торгівля алкогольними напоями і тютюновими виробами в закладах (підприємствах) громадського харчування здійснюється суб'єктами господарської діяльності за наявності відповідних ліцензій (пп.1.4 п.1 Правил N 219 ( z0680-02 ). У закладах (підприємствах) громадського харчування використовуються такі методи обслуговування, як самообслуговування, обслуговування офіціантами, комбінований тощо. При всіх методах обслуговування здійснюється попереднє сервірування столів залежно від типу (класу) підприємства (пп.3.1 п.1 Правил N 219 ( z0680-02 ). Підприємницька діяльність у сфері роздрібної торгівлі алкогольними напоями регламентується Законом N 481/95-ВР ( 481/95-ВР ), Правилами N 854 ( 854-96-п ), Правилами N 219 ( z0680-02 ) та іншими нормативно-правовими актами, що регулюють відносини в зазначеній сфері. Роздрібна торгівля - діяльність з продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших підприємствах громадського харчування (ст. 1 Закону N 481/95-ВР ( 481/95-ВР ). Розлив виноробної продукції здійснюється виключно у передбачену діючими стандартами скляну тару, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд зі скла, глазурованої кераміки або дерева, упаковку типу "Tetra-Pak". Розлив виноробної продукції здійснюється виключно у тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,7 л, 0,75 л, 1,0 л і більше. Розлив вин виноградних натуральних сухих здійснюється також у тару (посуд) місткістю від 100 до 500 л, виготовлену із матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями. Продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці здійснюється в підприємствах громадського харчування і в спеціалізованих відділах підприємств (які мають статус підприємств громадського харчування) з універсальним асортиментом продовольчих чи/та непродовольчих товарів (п.22 Правил N 854 ( 854-96-п ). Таким чином, підприємство громадського харчування за наявності відповідного статусу спеціалізованого підприємства громадського харчування має право здійснювати продаж вин виноградних сухих на розлив для споживання на місці з тари (посуду) місткістю від 100 до 500 л, виготовленої із матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями. Жанна Кравцова, перший заступник начальника ДААК ДПА України.