Виробництво вермутів Суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа займається первинним та вторинним виноградним виноробством, має технологічні умови для виготовлення вермутів. Чи має право такий суб'єкт отримати дозвіл на виготовлення вермутів для розливу на власних потужностях, а також на відвантаження іншим підприємствам розливу виноградних вин? (Л.Подоляка, АР Крим) Галузевим стандартом України (ГСТУ 202.003-96 Вермути. Технічні умови) визначено, що розлив вермутів здійснюється лише у скляні пляшки. Розлив у іншу тару для відвантаження з метою розливу на інших підприємствах не передбачено. Для отримання дозволу на виготовлення вермутів суб'єктам підприємницької діяльності слід подати до ДААК ДПА України: заяву із зазначенням найменувань вермутів; технологічні інструкції на зазначені найменування; свідоцтва про власність на знаки для товарів і послуг або рішення про прийняття заявок на реєстрацію знаків для товарів і послуг, або дозволи інших власників для товарів і послуг, якщо такі знаки зареєстровано після набрання чинності Законом N 481/95-ВР ( 481/95-ВР ); атестат виробництва на даний вид діяльності; довідку про внесення місця зберігання спирту до Єдиного державного реєстру, заяву про включення місця зберігання спирту та місткості спиртосховища до ліцензії. Враховуючи викладене, зазначений суб'єкт підприємницької діяльності не має права відвантажувати вермути як напівфабрикат на інші заводи. Однак за умови подання вищезазначених документів він має право отримати дозвіл на виготовлення вермутів для розливу на власних потужностях. Жанна Кравцова, перший заступник начальника ДААК ДПА України.