Розлив вина у бочкову тару місткістю 450 л Підприємство первинного виноградного виноробства (обсяг переробки сировини - до 0,9 тис. тонн винограду) має можливість розливати продукцію власного виробництва (вина сухі та кріплені) у бочкову тару місткістю 450 л. Чи має право такий виробник отримати дозвіл на розлив вин у бочки? (с. Тарутине, Одеська обл.) На підприємствах виноробної промисловості, починаючи з 01.01.2003 р., дозволяється розливати виноробну продукцію, а саме вина натуральні сухі у тару (посуд) місткістю від 100 до 500 л (Закон N 481/95-ВР ( 481/95-ВР ). Отримати дозвіл можуть як підприємства первинного виноробства, так і підприємства вторинного виноробства. При цьому в заяві необхідно вказати перелік найменувань натуральних сухих вин та надати технологічні інструкції (копії) на ці вина. Якщо підприємство не є власником цих найменувань, то надаються дозволи власників-виробників (Закон N 481/95-ВР ( 481/95-ВР ). Підприємства первинного виноробства повинні атестувати цей вид діяльності із зазначенням виду та місткості посуду для розливу вин. Додаток оформляється протягом трьох робочих днів відповідно до заяви суб'єкта підприємницької діяльності. При отриманні дозволу на виготовлення вина підприємству первинного виноробства з обсягами переробки сировини до 1,0 тис. тонн необхідно здійснити щорічну сплату чергового платежу в сумі 25000,0 грн. Таким чином, підприємство має право отримати дозвіл на розлив у бочки місткістю від 100 до 500 л лише натуральних сухих вин. Жанна Кравцова, перший заступник начальника ДААК ДПА України.