Отримання спирту-сирша плодового та спирту-сирша виноградного


Чи є спирт-сирець плодовий і спирт-сирець виноградний підакцизними товарами? Чи видається вексель при їх отриманні? Чи сплачується акцизний збір з такого спирту?

(Р Сарішвілі. Одеська обл.)


Відповідно до ст. 6 Закону № 481/95-ВР суб'єкти підприємницької діяльності, що виробляють спирт етиловий, коньячний і плодовий, спирт етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий ректифікований плодовий, підлягають обов'язковій реєстрації в податковому органі за місцезнаходженням цих СПД як платники акцизного збору шляхом подання копії ліцензії у п'ятиденний строк після її отримання. Реєстрація як платників акцизного збору шляхом подання копії ліцензії у п'ятиденний строк після її отримання для СПД, що виробляють спирт-сирець виноградний і спирт-сирець плодовий, не передбачена цим Законом. Разом з тим ст. 3 зазначеного Закону встановлено, що на виробництво спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового видаються окремі ліцензії на кожен вид діяльності.

Згідно з висновками Торгово-промислової палати (ТПП) України рідина (спирт-сирець), яка утворюється як продукт переробки відходів виноробства, містить від 40 до 80% спирту і є сировиною для виробництва спирту-ректифікату; згідно з Товарною номенклатурою зовнішньоекономічної діяльності (ТН ЗЕД) належить до товарної позиції 2208 «Спирт етиловий неденатурований, міцністю менше 80 об.%; міцні спиртові напої, лікери та інші алкогольні напої; складові спиртові напівфабрикати, що використовуються для виготовлення напоїв». Товарна номенклатура не передбачає іншої товарної позиції для цього продукту.

Спирт-сирець без додаткової переробки в умовах виробництва не може застосовуватися у виноробстві. За нормативно-технічною документацією спирт-сирець виноградний (ГСТУ 202.005—98) та плодовий (ТУ 202.13-004-96) використовується як сировина для виготовлення спирту етилового виноградного неректифікованого (міцність 78.0 — 88,0%), спирту етилового виноградного ректифікованого (міцність не менше 95,8%), спирту етилового плодового ректифікованого (міцність не менше 95,8%), які, у свою чергу, використовуються для виробництва виноробної продукції, слабоалкогольних та кріплених напоїв. Статтею 1 Закону № 481/95-ВР визначено, що спирт-сирець виноградний — це дистилят, отриманий шляхом перегонки вторинних сировинних ресурсів виноградного виноробства, а спирт-сирець плодовий — це дистилят, отриманий шляхом перегонки вторинних сировинних ресурсів плодово-ягідного виноробства.

Спирт-сирець (виноградний і плодовий) виготовляється з відходів виноробної промисловості прямою перегонкою. Через його фізико-хімічні та органолептичні показники (зовнішній вид, смак, запах, масова концентрація альдегідів, сивушних масел, ефірів, метилового спирту) заборонено використовувати спирт-сирець у виноробстві як сировину або напівфабрикати для виготовлення слабоалкогольних і кріплених напоїв, виноробної продукції.

Закон № 178/96-ВР установлює перелік підакцизної продукції та ставки на неї відповідно до кодів виробів за Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД), яка базується на Гармонізованій системі опису та кодування товарів (ГС). Згідно зі ст. 1 цього Закону на товари (продукцію), що класифікуються за УКТ ЗЕД у товарній позиції за кодом 2208 (крім 2208 20), установлено ставку акцизного збору в розмірі 16 грн. за 1 л 100-процентного спирту.

Якщо відповідно до експертного висновку ТПП України продукції чи її залишкам, що накопичилися на підприємстві в результаті виробничого процесу, присвоєно коди, зазначені в Законі № 178/96-ВР така продукція може реалізовуватися (відвантажуватися, передаватися) за умови додержання порядку реалізації підакцизної продукції, встановленого чинним законодавством.

Для цілей обкладання акцизним збором у разі реалізації спирту-сирцю виноградного або спирту-сирцю плодового потрібно враховувати таке. По-перше, відповідно до статей 1 та 2 Закону № 481/95-ВР підприємство-виробник незалежно від форм власності може реалізувати спирт-сирець виноградний лише як сировину для виготовлення спирту етилового ректифікованого виноградного. Аналогічно спирт-сирець плодовий може реалізовуватися лише як сировина для виготовлення спирту етилового ректифікованого плодового. По-друге, згідно з пп. «в» п. 2 ст. З Закону № 329/95-ВР та п. «б» ст. З Декрету № 18-92 обороти з реалізації (передачі) спирту-сирцю виноградного та спирту-сирцю плодового як підакцизної продукції, що є сировиною для виробництва іншої підакцизної продукції — спирту етилового ректифікованого виноградного та спирту етилового ректифікованого плодового, не підлягають обкладанню акцизним збором.

Крім цього, враховуючи викладене та вимоги ст. 3 частини сьомої Закону № 178/96-ВР та ст. 7 п. 20 Закону № 329/95-ВР, при реалізації спирту-сирцю виноградного та спирту-сирцю плодового не передбачено видачу податкових векселів з акцизного збору.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ З ПИТАНЬ АДМІНІСТРУВАННЯ АКЦИЗНОГО ЗБОРУ І КОНТРОЛЮ ЗА ВИРОБНИЦТВОМ ТА ОБІГОМ ПІДАКЦИЗНИХ ТОВАРІВ (ДААК) ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння начальника управління організації перевірок та контрольно-аналітичної роботи ДААК ДПА України Юрія ВІЛЬХОВОГО

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 26/ 2004 (ЛИПЕНЬ)