УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ
Н А К А З
15.07.2003 N 533
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
8 серпня 2003 р.
за N 703/8024
( Наказ скасовано на підставі Наказу Міністерства транспорту
та зв'язку
N 137 ( z0428-05 ) від 13.04.2005 )
Про затвердження Інструкції про проведення
на залізницях України робіт із дезінфекції,
дезінсекції та дератизації порожніх вагонів
та контейнерів, призначених для перевезення
харчових продуктів і продовольчої сировини
( Рішення про державну реєстрацію Наказу скасовано
на підставі Висновку Міністерства юстиції
N 4/36 ( v4_36323-05 ) від 23.03.2005 )
На виконання Законів України "Про забезпечення санітарного та
епідемічного благополуччя населення" ( 4004-12 ) та "Про якість та
безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини"
( 771/97-ВР ), з урахуванням позитивних результатів пілотного
проекту із дезінфекції, дезінсекції та дератизації на Львівській
залізниці порожнього рухомого складу санітарно-епідеміологічною
станцією на Львівській залізниці спільно із спеціалізованим
підприємством "Агроконтроль", а також з метою збереження якості
харчових продуктів і продовольчої сировини під час перевезення
залізничним транспортом, профілактики виникнення та поширення
інфекційних хвороб і масових отруєнь серед населення, а також
розповсюдження шкідників запасів Н А К А З У Ю:
1. Затвердити Інструкцію про проведення на залізницях України
робіт із дезінфекції, дезінсекції та дератизації порожніх вагонів
та контейнерів, призначених для перевезення харчових продуктів і
продовольчої сировини (додається).
2. Головним державним санітарним лікарям залізниць та
начальникам залізниць:
2.1. Забезпечити з 20.10.2003 на залізницях України
обов'язкову дезінфекцію вагонів та контейнерів, призначених для
завантаження харчових та продовольчих вантажів, зазначених у
Переліку вантажів, що перевозяться у продезінфікованому рухомому
складі (далі - Перелік) (додаток).
2.2. Упровадити порядок організації та здійснення санітарної
обробки рухомого складу на місцях згідно з Інструкцією про
проведення на залізницях України робіт із дезінфекції, дезінсекції
та дератизації порожніх вагонів та контейнерів, призначених для
перевезення харчових продуктів і продовольчої сировини.
2.3. До 21.08.2003 укласти із відповідними спеціалізованими
підприємствами договори про проведення робіт із дезінфекції
порожнього рухомого складу.
2.4. З метою запобігання непродуктивному пробігу порожніх
вагонів та контейнерів, затримкам їх подачі під завантаження на
станціях відправлення створити на базі відділень профілактичної
дезінфекції лінійних санітарно-епідеміологічніх станцій (далі -
СЕС) залізниць мобільні бригади для санітарної обробки вагонів.
2.5. Зобов'язати начальників станцій своєчасно інформувати
лінійні СЕС залізниць про відвантаження вантажів, зазначених у
Переліку.
2.6. Забезпечити доступ до порожніх вагонів і контейнерів
мобільних бригад для виконання робіт із зачищення та дезінфекції
рухомого складу.
2.7. Інформувати вантажовідправників про запровадження на
залізницях України обов'язкової дезінфекції вагонів та контейнерів
перед завантаженням вантажів, зазначених у Переліку.
3. Центральній санітарно-епідеміологічній станції на
залізничному транспорті (Анашкін В.В.) та Головному комерційному
управлінню Укрзалізниці (Алєнічев С.П.) до 21.08.2003 розробити
зразки договорів про проведення робіт з дезінфекції між
спеціалізованими підприємствами, СЕС і залізницями, в яких
передбачити умови їх виконання та порядок здійснення фінансового й
матеріально-технічного забезпечення з боку спеціалізованих
підприємств.
4. Державній адміністрації залізничного транспорту України
(Федюшин Ю.М.) подати цей наказ у встановленому порядку до
Міністерства юстиції України для державної реєстрації.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника
Державного секретаря Дунаєва Л.Ф. та Головного державного
санітарного лікаря залізничного транспорту України Анашкіна В.В.
Міністр Г.М.Кірпа
ПОГОДЖЕНО:
Міністр охорони здоров'я А.В.Підаєв
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
транспорту України
15.07.2003 N 533
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
8 серпня 2003 р.
за N 703/8024
ІНСТРУКЦІЯ
про проведення на залізницях України робіт
із дезінфекції, дезінсекції та дератизації
порожніх вагонів та контейнерів, призначених
для перевезення харчових продуктів
і продовольчої сировини
1. Ця Інструкція, що визначає заходи до збереження харчових
продуктів і продовольчої сировини під час перевезення залізничним
транспортом, а також до запобігання виникненню та поширенню
інфекційних хвороб та шкідників запасів, є обов'язковою для
виконання працівниками залізничних станцій, мобільних бригад
установ державної санітарно-епідеміологічної служби на
залізничному транспорті (далі - мобільні бригади), суб'єктів
господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської
діяльності з проведення дезінфекційних, дезінсекційних,
дератизаційних робіт (далі - спеціалізовані підприємства),
вантажовласниками або вантажовідправниками.
2. Вагони та контейнери призначені для завантаження харчових
продуктів і продовольчої сировини, зазначених у Переліку.
3. Попередня санітарна обробка складається з комплексу
обов'язкових заходів з проведення зачищення, дезінфекції,
дезінсекції та дератизації (далі - дезінфекція) порожнього
рухомого складу і контейнерів для перевезення харчових продуктів і
продовольчої сировини.
4. Даний вид робіт виконується на станціях завантаження
харчових продуктів і продовольчої сировини силами мобільних бригад
або (та) спеціалізованими підприємствами з використанням
дезінфекційних засобів, дозволених Міністерством охорони здоров'я
України (далі - МОЗ України), згідно з вимогами методичних
указівок або інструкцій з їх використання та висновків державної
санітарно-епідеміологічної експертизи на ці деззасоби,
затверджених МОЗ України, у тому числі щодо режимів застосування,
заходів безпеки, методів утилізації залишків деззасобів, контролю
дотримання гігієнічних нормативів тощо.
5. Виконання цих робіт здійснюється мобільними бригадами або
(та) спеціалізованими підприємствами за рахунок оплати замовником
цих послуг на підставі договорів.
6. Технологічний процес підготовки вагонів під завантаження
складається з таких етапів:
6.1. Усі вагони та контейнери, що прибули на станцію,
проходять технічний та комерційний огляд, який здійснює комплексна
бригада оглядачів та приймальників-здавачів вантажу.
6.2. Після огляду вагонів та контейнерів відповідальний
працівник станції повідомляє відповідну лінійну
санітарно-епідеміологічну станцію залізниці про заплановане
відвантаження. У повідомленні вказуються станція відправлення,
кількість та тип рухомого складу, відправник, найменування
вантажу, час запланованої подачі вагонів та контейнерів під
завантаження.
6.3. У залежності від технологічного процесу роботи станції
відібрані вагони та контейнери подаються на вантажні фронти
відправників або на колії, які пристосовані для їх очистки від
залишків вантажів та сміття, подальшої дезінфекції.
6.4. Після отримання інформації про подачу вагонів та
контейнерів мобільні бригади або (та) спеціалізовані підприємства
завчасно прибувають до місця проведення робіт.
6.5. Залишки вантажів перед проведенням дезінфекції ретельно
збираються механічним способом.
6.6. Дезінфекція порожніх вагонів і контейнерів проводиться
дезінфекційними засобами, дозволеними МОЗ України, з урахуванням
метеорологічних умов.
6.7. Вагони та контейнери після дезінфекційної обробки,
закінчення термінів експозиції та, при потребі, провітрювання,
тривалість яких залежить від дезінфекційних засобів, що
використовувались, подаються під завантаження харчовими продуктами
та продовольчою сировиною, зазначеними у Переліку.
6.8. Закінчення робіт із зачищення та дезінфекції рухомого
складу і контейнерів оформлюється довідкою про проведення
дезінфекції з указівкою номера вагона, найменування вантажу, дати
та часу проведення робіт, назви дезінфекційного засобу та
виконавця робіт.
Довідка складається у трьох примірниках, підписується
відповідальним виконавцем робіт із зазначенням посади, прізвища,
ім'я та по батькові і завіряється печаткою лінійної
санітарно-епідеміологічної станції залізниці.
Один примірник надається вантажовідправнику, другий -
наклеюється на зовнішню поверхню вагона або контейнера, третій -
залишається у лінійній санітарно-епідеміологічній станції.
7. При проведенні робіт із зачищення, дезінфекції порожнього
рухомого складу і контейнерів для перевезення харчових продуктів і
продовольчої сировини дотримання вимог техніки безпеки є
обов'язковим.
Керівник Департаменту
розвитку та координації
транспортної політики Г.М.Легенький
Додаток
до пункту 2.1
наказу Міністерства
транспорту України
15.07.2003 N 533
ПЕРЕЛІК ВАНТАЖІВ,
що перевозяться в продезінфікованому рухомому складі
1. Свіжі та сушені овочі, корені та харчові коренеплоди.
2. Плоди, фрукти, цитрусові, баштанні.
3. Кава, какао, чай та прянощі, замінники їх та готові
продукти на їх основі, екстракти, есенції, концентрати з них,
цикорій.
4. Зернові злаки та продукти їх переробки.
5. Продукти борошномельно-круп'яної промисловості, солод,
крохмаль, інулін, пшенична клейковина.
6. Насіння та плоди олійних рослин, насіння інше, плоди та
зерна, технічні та лікарські рослини.
7. Цукор та кондитерські вироби з цукру.
8. Готові продукти із зерна хлібних злаків, борошна, крохмалю
або молока, борошняні кондитерські вироби.
9. Продукти перероблення овочів, плодів або інших частин
рослин.
10. Дріжджі, соуси, готові харчові добавки та приправи,
гірчиця та її порошок.
11. Залишки та відходи харчової промисловості.
12. Готові корми для тварин.
13. Тютюн та промислові замінники тютюну.
14. Сіль.
Керівник Департаменту
розвитку та координації
транспортних систем Г.М.Легенький