КОМІТЕТ УКРАЇНИ З МОНОПОЛІЇ НА ВИРОБНИЦТВО ТА ОБІГ СПИРТУ, АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ І ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ Н А К А З N 120 від 30.07.99 Зареєстровано в Міністерстві м.Київ юстиції України 20 серпня 1999 р. vd990730 vn120 за N 575/3868 Про затвердження Положення про порядок перевірки діяльності суб'єктів підприємництва, що виробляють (або подали заяву на отримання ліцензії на право їх виробництва) спирти етиловий, коньячний, плодовий, виноградний, алкогольні напої, тютюнові вироби та використовують спирт етиловий ( Рішення про державну реєстрацію Положення скасовано на підставі Висновку Міністерства юстиції N 18/50 ( v18_5323-05 ) від 22.08.2005 ) Відповідно до Положення про Комітет України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого Указом Президента України від 2 серпня 1999 року N 941/99, а також з метою здійснення належного контролю за виробництвом спиртів етилового, коньячного, плодового, виноградного, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, обігом спирту етилового та його цільовим використанням, Н А К А З У Ю: 1. Затвердити Положення про порядок перевірки діяльності суб'єктів підприємництва, що виробляють (або подали заяву на отримання ліцензії на право їх виробництва) спирти етиловий, коньячний, плодовий, виноградний, алкогольні напої, тютюнові вироби та використовують спирт етиловий (далі - Положення, додається). 2. Встановити, що чинність Положення поширюється на всіх суб'єктів підприємницької діяльності, що виробляють (або подали заяву на отримання ліцензії на право їх виробництва) спирти етиловий, коньячний, плодовий, виноградний, алкогольні напої, тютюнові вироби та використовують спирт етиловий - незалежно від форми власності. 3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Комітету Негрича М.М. Голова Комітету В.Я.Гончарук Затверджено Наказ Комітету України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів 30.07.99 N 120 ( Рішення про державну реєстрацію Положення скасовано на підставі Висновку Міністерства юстиції N 18/50 ( v18_5323-05 ) від 22.08.2005 ) Положення про порядок перевірки діяльності суб'єктів підприємництва, що виробляють (або подали заяву на отримання ліцензії на право їх виробництва) спирти етиловий, коньячний, плодовий, виноградний, алкогольні напої, тютюнові вироби та використовують спирт етиловий 1. Загальні положення 1.1. Порядок перевірки діяльності суб'єктів підприємництва, що виробляють (або подали заяву на отримання ліцензії на право їх виробництва) спирти етиловий, коньячний, плодовий, виноградний, алкогольні напої, тютюнові вироби та використовують спирт етиловий, розроблено відповідно до Закону України "Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами" ( 481/95-ВР ), Указів Президента України "Про державну монополію на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів" від 22 липня 1998 року N 806/98, "Про положення про Комітет України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів" від 2 серпня 1999 року N 941/99 та "Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності" від 23 липня 1998 року N 817/98, постанов Кабінету Міністрів України "Про впорядкування видачі суб'єктам підприємницької діяльності спеціальних дозволів (ліцензій) на виробництво спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів" від 30 липня 1996 року N 855 ( 855-96-п ), "Про внесення змін і доповнень до Положення про порядок видачі спеціальних дозволів (ліцензій) суб'єктам підприємницької діяльності на виробництво спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів" від 2 грудня 1996 року N 1439 ( 1439-96-п ) та "Про деякі питання державного регулювання виробництва спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів" від 15 лютого 1999 року N 186 ( 186-99-п ). 1.2. Зазначене положення поширюється на всіх суб'єктів підприємницької діяльності, що виробляють (або подали заяву на право їх виробництва) спирти етиловий, коньячний, плодовий, виноградний, алкогольні напої, тютюнові вироби та використовують спирт етиловий незалежно від форми власності (далі - підприємства, організації). 2. Завдання перевірки 2.1. Обстеження підприємств, які подали заяву на отримання ліцензії на право виробництва спиртів етилового, коньячного, плодового і виноградного, алкогольних напоїв та тютюнових виробів на відповідність технологічних умов їх виробництва і зберігання та відпуску готової продукції чинним вимогам законодавчих та нормативних документів. 2.2. Здійснення контролю за дотриманням технічних умов, технологічних інструкцій і рецептури щодо виробництва спирту етилового, коньячного, виноградного і плодового, виноматеріалів, алкогольних напоїв і тютюнових виробів (далі - продукція). 2.3. Наявність та справність лічильників готової алкогольної продукції і спиртовимірювальних апаратів, які здійснюють автоматичний облік спирту етилового на спиртових заводах. Дотримання вимог нормативних документів щодо автоматичного обліку зазначеної продукції. 2.4. Здійснення відповідно до законодавства державного контролю у сфері виробництва, зберігання, транспортування та реалізації спирту. 2.5. Забезпеченість виробників продукції проектною, нормативно-правовою та нормативно-технологічною документацією, затвердженою і зареєстрованою в установленому порядку. 2.6. Наявність матеріалів та документів органів стандартизації, метрології та сертифікації України, що засвідчують атестованість виробництва, лабораторії з контролю за якістю і технологічним процесом виробництва готової продукції. 2.7. Забезпеченість виробництва контрольно-вимірювальною апаратурою, лабораторним обладнанням і реактивами для проведення контролю за дотриманням технологічного регламенту та технологічного режиму, якості сировини, напівфабрикатів та продукції згідно з вимогами нормативної документації та наявність свідоцтв про їх перевірку. 2.8. Дотримання умов зберігання готової продукції відповідно до нормативно-правових та нормативно-технічних документів. 2.9. Наявність на підприємствах сертифікатів відповідності та посвідчень якості на продукцію. 2.10. Дотримання при виробництві асортименту, що визначений у додатку до ліцензії на виробництво спирту, алкогольних напоїв. 2.11. Правильність застосування норм втрат і виходу спиртів етилового, коньячного, виноградного і плодового, виноматеріалів. 2.12. Дотримання порядку і періодичності при проведенні інвентаризацій спиртовмістних продуктів і готової продукції відповідно до нормативної документації. 2.13. Здійснення контролю за цільовим використанням спиртів етилового, коньячного, виноградного і плодового при виробництві продукції. 2.14. Здійснення контролю за якістю спиртів етилового, коньячного, виноградного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, наявністю на них марок акцизного збору, їх справжністю. 3. Організація і проведення перевірок 3.1. Зазначені перевірки здійснюються, на підставі наказу та посвідчення про відрядження, підписаного керівництвом Комітету України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів (далі - Держспецмонополія) або територіального органу Держспецмонополії України, групою перевірників або уповноваженою особою. В наказі, посвідченні про відрядження визначаються питання, що підлягають перевірці, або складається програма перевірки, яка затверджується керівниками Держспецмонополії (територіального управління Держспецмонополії). 3.2. Перевірка суб'єктів підприємництва, що подали заяву на отримання ліцензії на право виробництва спиртів етилового, коньячного, плодового, виноградного, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, проводиться в термін, визначений для видачі ліцензії або відмові у її видачі на зазначену діяльність. 3.3. Планові перевірки здійснюються не частіше одного разу на рік, або - за обставин, визначених чинним законодавством, не планово. 3.4. Спеціалісти Держспецмонополії зобов'язані пред'являти керівнику підприємства (організації), яке буде перевірятись, наказ на право проведення перевірки, посвідчення про відрядження. 3.5. Перевірки діяльності суб'єктів підприємництва, що здійснюють виробництво та використання спиртів етилового, коньячного, плодового та виноградного, проводяться шляхом перевірки дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів, нормативно-технічної документації, вивчення документів первинного обліку зазначеної продукції. 3.6. При виявленні порушень перевірники повинні отримати письмові пояснення від посадових та інших причетних до цього осіб. 3.7. При виявленні нестач, фактів розкрадання сировини або готової продукції матеріали перевірок згідно з описом передаються правоохоронним органам. 3.8. Перевірки, які проводяться за зверненням правоохоронних органів, здійснюються у взаємодії з цими органами. 3.9. Керівництво підприємства повинно забезпечити участь матеріально відповідальних осіб у проведенні інвентаризацій, перевірці довірених їм матеріальних цінностей, контрольних запусках у виробництво сировини та матеріалів, відборі проб та зразків на дослідження, а також при інших аналогічних діях. 3.10. Керівництво підприємства, організації, що перевіряється, повинно створити належні умови праці перевірників. 3.11. Спеціалісти Держспецмонополії для здійснення перевірки мають право безперешкодно проходити на територію підприємств, організацій, що перевіряються, згідно з їх режимом роботи. 4. Оформлення результатів перевірок 4.1. Наслідки перевірки оформляються актом довільної форми, який підписується керівником групи перевірників або уповноваженою особою Держспецмонополії, керівником та головним (старшим) бухгалтером перевіреного підприємства (організації), а в разі необхідності - іншими відповідальними працівниками. 4.2. Один примірник акта перевірки вручається керівнику перевіреного підприємства під розписку на першому примірнику акта. 4.3. При наявності заперечень або зауважень щодо акта перевірки керівник підприємства, головний (старший) бухгалтер чи інші особи, які підписують акт, роблять про це застереження перед своїми підписами і не пізніше ніж через п'ять днів із дня його підписання подають заступнику Голови Держспецмонополії України (заступнику начальника територіального органу Держспецмонополії) з цього приводу письмові пояснення чи заперечення. У разі невирішення питання керівництво підприємства має право звернутись до Голови Держспецмонополії України (начальника територіального органу Держспецмонополії) або оскаржити спір у судовому порядку. При виявлені перевіркою порушень, посадові особи, можуть надавати пояснення. 4.4. Правильність обгрунтувань, фактів, викладених у поясненнях посадових осіб, перевірники повинні ретельно перевірити і в 10-ти денний термін Держспецмонополії дати щодо них письмовий висновок, який затверджується керівництвом Держспецмонополії. 4.5. За наслідками перевірки, якою виявлено порушення у сфері виробництва, зберігання, транспортування та реалізації спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, приймається, відповідно до чинного законодавства, рішення про зупинення дії або анулювання виданої Держспецмонополією України ліцензії на виробництво спирту, алкогольних напоїв та ліцензій на право експорту, імпорту спиртів етилового, коньячного, виноградного і плодового, виноматеріалів, алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Начальник відділу контролю за зберіганням та транспортуванням спирту і алкогольних напоїв Ю.А.Бабенкоо