УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
                   ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ

                                      ЗАТВЕРДЖЕНО
                                      Наказ Державного комітету
                                      статистики України
                                      30.04.2004  N 254
                                      ( z0669-04 )

                                      Зареєстровано в Міністерстві
                                      юстиції України
                                      27 травня 2004 р.
                                      за N 670/9269

   ( Інструкція втратила чинність на підставі Наказу Державного
                                            комітету статистики 
     N 209 ( z0939-05 ) від 26.07.2005 )

                            ІНСТРУКЦІЯ
                 щодо заповнення форми державного
               статистичного спостереження N 3-торг
           "Звіт про продаж і запаси товарів у торговій
           мережі та мережі ресторанного господарства"
                           ( v0202202-03 )


                      1. Загальні положення

     1.1. Звіт за формою  державного  статистичного  спостереження
N 3-торг  "Звіт  про  продаж і запаси товарів у торговій мережі та
мережі ресторанного господарства" ( v0202202-03 )  (далі  -  форма
N 3-торг)  складають  щоквартально  (за  I  квартал,  I  півріччя,
9  місяців) та за рік в цілому підприємства роздрібної торгівлі та
ресторанного   господарства,   інші  підприємства,  що  здійснюють
діяльність  з  роздрібної  торгівлі  та  ресторанного господарства
(далі   -   підприємства).  Якщо  підприємство  має  відокремлений
підрозділ  на  іншій  адміністративній території, то звіт по цьому
підрозділу  складається  окремо,  а звіт по підприємству подається
без даних цього підрозділу.

     1.2. Підприємства   подають   звіт   за   формою   N   3-торг
( v0202202-03 ) органу державної статистики за місцезнаходженням.

     1.3. Адміністрація    підприємств   забезпечує   повноту   та
достовірність складених звітів.

     1.4. Звіт  подається  у  строки,  вказані  на  бланку   форми
N 3-торг ( v0202202-03 ).

              2. Заповнення бланка форми державного
               статистичного спостереження N 3-торг
                         ( v0202202-03 )

     При заповненні  звіту  необхідно  керуватись  Інструкцією про
облік роздрібного товарообороту і товарних  запасів,  затвердженою
наказом Міністерства  статистики  України  від  28.12.1996  N  389
( z0013-97 ),  зареєстрованою   у  Міністерстві  юстиції   України
28.01.97 за N 13/1817.

     2.1. Роздрібний   товарооборот   -  це  виручка  від  продажу
безпосередньо населенню споживчих товарів (як за готівку, так і за
розрахункові  чеки  установ  банків,  банківські  платіжні картки)
через організований споживчий ринок, тобто спеціально організовану
торгову мережу (магазини,  аптеки,  палатки,  кіоски, автозаправні
станції,  розвізну  і  розносну  мережі)  і  мережу   ресторанного
господарства   (їдальні,   кафе,  ресторани  тощо)  усіма  діючими
підприємствами  незалежно  від  відомчої  підпорядкованості,  форм
власності і господарювання,  а також виручка,  одержана через касу
неторгових   підприємств,   організацій,   установ   від   продажу
безпосередньо   населенню   споживчих   товарів   для   особистого
споживання за готівку або за наявності заяви працівника на відпуск
товару   в   рахунок  оплати  праці.  Не  включається  продаж  для
виробничої діяльності або подальшого перепродажу.

     2.2. Вартість  скляного  посуду,  що   має   заставну   ціну,
проданого  з  товаром  (з-під алкогольних і безалкогольних напоїв,
молочних продуктів та інших товарів), у роздрібний товарооборот не
включається.

     2.3. Роздрібний  товарооборот  визначається у цінах фактичної
реалізації за моментом відпуску товарів  покупцеві  незалежно  від
часу   сплати  грошей,  включаючи  продаж  товарів,  які  надійшли
підприємству  (об'єкту)  торгівлі  у   межах   договорів   комісії
(консигнації).

     2.4. При  продажу  пільговим  категоріям  населення  легкових
автомобілів   з   ручним   керуванням   через   торгову    мережу,
санітарно-гігієнічних    та   фармацевтичних   товарів   аптечними
закладами і підприємствами медтехніки,  палива  організаціями,  що
постачають  паливо,  в  товарооборот включається фактично сплачена
населенням  їх  вартість.  Вартість  цих  товарів,   що   оплачена
безпосередньо    з    бюджету    або   організаціями   соціального
забезпечення,     лікарняними,     профілактичними     установами,
відображається у рядку 116.

     2.5. У  рядки  119  та  141 включається безготівковий відпуск
товарів  відповідно  магазинами  та  підприємствами   ресторанного
господарства  пенсіонерам  і працівникам у порядку взаємозаліку за
заборговані пенсії та зарплати.

     2.6. Аптечними закладами і підприємствами  медтехніки  продаж
медичного обладнання,  інструменту, спеціальних медичних меблів та
медикаментів  лікарняним  закладам,  дитячим   садкам   та   іншим
організаціям і підприємствам включається в оптовий товарооборот.

     2.7. До  складу  роздрібного  товарообороту включається також
відпуск за безготівковим розрахунком із роздрібної мережі і мережі
ресторанного господарства:
     - продуктів харчування закладам охорони здоров'я, соціального
забезпечення   та  освіти  (лікарняним,  профілактичним,  будинкам
відпочинку,  будинкам-інтернатам для  громадян  похилого  віку  та
інвалідів,  загальної  освіти,  дошкільного  виховання,  виховання
дітей,  які  залишилися  без  опіки   батьків)   для   організації
харчування відповідних контингентів населення;
     - продовольчих товарів суднам морського  і  річкового  флоту,
риболовецьким  промисловим  суднам  для харчування екіпажів суден,
туристів і пасажирів у суднових ресторанах,  геологорозвідувальним
партіям  для  харчування  працівників експедицій,  а також окремих
непродовольчих товарів на поточні потреби  для  реалізації  членам
екіпажів;
     - товарів подарункового  асортименту  до  свят  і  новорічних
подарунків для дітей.

     2.8. Оптовий   товарооборот   -   це   продаж  товарів  іншим
підприємствам, організаціям, підприємцям для виробничої діяльності
або подальшого перепродажу як за безготівковими розрахунками,  так
і за готівку.

     2.9. Оборот від посередницької діяльності -  це  сума  послуг
без вартості товару.

     2.10. Оборот  від  інших  видів  діяльності  -  це оборот від
надання послуг, іншої неторгової діяльності.

     2.11. Увесь  товарооборот  ресторанного  господарства  -   це
продаж   купованих   товарів   і  продукції  власного  виробництва
(роздрібний товарооборот  та  оптовий  продаж  продукції  власного
виготовлення).

     2.12. Роздрібний  товарооборот ресторанного господарства - це
продаж безпосередньо  населенню  купованих  товарів  і  роздрібний
продаж продукції власного виготовлення.

     2.13. Куповані  товари  -  товари,  що придбані підприємством
ресторанного господарства  на  стороні  і  продані  населенню  без
усякої обробки.

     2.14. Реалізація  продукції власного виготовлення підприємств
ресторанного господарства складається  з  роздрібного  і  оптового
продажу.

     2.15. Роздрібний   продаж   продукції  власного  виготовлення
підприємств ресторанного господарства:
     - продаж   готових   виробів   і   напівфабрикатів   власного
виготовлення  населенню  через   обідній   зал   і   буфет   цього
підприємства,  включаючи  відпуск  обідів  додому,  а також продаж
через магазини кулінарії і напівфабрикатів,  палатки,  розвізну та
розносну  мережі,  які  належать  цьому  підприємству ресторанного
господарства;
     - продаж  за  безготівковим  розрахунком  готових  виробів  і
напівфабрикатів власного виготовлення  лікарняним,  профілактичним
установам,  оздоровчим закладам і закладам відпочинку, соціального
забезпечення  і  освіти  для  харчування   населення,   яке   вони
обслуговують;
     - продаж  продукції  пересувних  їдалень,  які   обслуговують
працівників  сільськогосподарських підприємств на польових станах,
лісорозробках, лісосплаві та шляхових машинних станціях.

     2.16. Оптовий   продаж   продукції   власного    виготовлення
підприємств  ресторанного господарства - це продаж готових виробів
і   напівфабрикатів   власного   виготовлення   підприємствам    і
організаціям роздрібної торгівлі (магазинам і палаткам), їдальням,
ресторанам,   буфетам   та   іншим   підприємствам    ресторанного
господарства.

     2.17. У  товарних  запасах  враховуються запаси всіх товарів,
які належать торговому підприємству, перебувають на його балансі і
призначені для роздрібної торгівлі та ресторанного господарства.

     2.18. У  статистичній звітності товарні запаси відображаються
за продажними (роздрібними) цінами.

     2.19. Не включаються у запаси товари в  дорозі,  товари,  які
прийняті   у   межах   договорів   комісії  (консигнації),  товари
матеріально-технічного забезпечення і заготівель, тара всіх видів.

     2.20. Дані   про   продаж   товарів    виробництва    України
заповнюються за експертною оцінкою.

 Начальник управління
 статистики торгівлі                                  Г.С.Пепелова

(Виправлення внесені згідно з  Додатковою  інформацією "Офіційного
вісника України" N 25, 2004 р.)