УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
                        КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

                        П О С Т А Н О В А
                   від 30 липня 1998 р. N 1187
                               Київ

      ( Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ
        N 1023 ( 1023-2006-п ) від 26.07.2006 )

               Про затвердження Порядку віднесення
           харчових продуктів до категорії спеціальних



     На виконання статті 9 Закону України "Про якість  та  безпеку
харчових  продуктів і продовольчої сировини" ( 771/97-ВР ) Кабінет
Міністрів України  п о с т а н о в л я є:

     1. Затвердити  Порядок  віднесення  харчових   продуктів   до
категорії спеціальних, що додається.

     2. Установити, що:

     віднесення харчових  продуктів  до  категорії  спеціальних  і
погодження  в  установленому  порядку   норми   використання   цих
продуктів   проводиться  лише  на  підставі  позитивного  висновку
державної санітарно-гігієнічної експертизи, затвердженого головним
державним санітарним лікарем України або уповноваженою ним особою;
     витрати на  проведення  робіт,   пов'язаних   з   віднесенням
харчових   продуктів  до  категорії  спеціальних,  провадяться  за
рахунок замовника цих робіт.


               Перший
     віце-прем'єр-міністр України                    А.ГОЛУБЧЕНКО

     Інд.28


                                            ЗАТВЕРДЖЕНО
                             постановою Кабінету Міністрів України
                                  від 30 липня 1998 р. N 1187

                             ПОРЯДОК
                  віднесення харчових продуктів
                     до категорії спеціальних

     1. Дія   цього   Порядку  поширюється  на  всіх  фізичних  та
юридичних осіб,   що   займаються   виробництвом   і   реалізацією
спеціальних харчових продуктів.

     2. Роботи,  пов'язані  з  віднесенням  харчових  продуктів до
категорії спеціальних,    виконуються     державними     закладами
(установами) охорони здоров'я, які визначаються головним державним
санітарним лікарем України.
     У разі  потреби до цих робіт можуть залучатися заінтересовані
центральні органи виконавчої влади.

     3. Згідно із статтею 1 Закону України "Про якість та  безпеку
харчових продуктів  і  продовольчої  сировини"  (  771/97-ВР  ) до
харчових продуктів категорії спеціальних належать  такі  продукти,
які мають   лікувальні,   дієтичні,   лікувально-профілактичні  та
біологічно активні харчові добавки,  продукти дитячого  харчування
та харчування для спортсменів.
     Продукти дитячого харчування - продукти,  що  призначені  для
дітей віком   від   народження   до   14  років  та   відповідають
фізіологічним особливостям дитячого організму.
     Продукти харчування  для спортсменів - продукти харчування та
біологічно активні   добавки   до   їжі,    що    використовуються
спортсменами в період підготовки,  змагань чи відновлення сил і не
можуть бути  віднесені   до   фармакологічних   засобів   корекції
працездатності.

     4. Для  проведення  робіт  з віднесення харчового продукту до
категорії спеціальних харчових продуктів виробник чи  постачальник
(далі -   замовник  робіт)  звертається  до  головного  державного
санітарного лікаря  України  або   уповноваженої   ним   особи   з
відповідною заявою, до якої додаються:
     а) копії таких документів:
     для оцінки   якості   та   безпеки   продукції   вітчизняного
виробництва -  нормативна  документація  на  відповідний  продукт,
технологічна інструкція  з рецептурами,  інформація про спеціальні
властивості продукту   та   рекомендації   виробника   щодо   його
споживання;
     для оцінки якості та безпеки продукції іноземного виробництва
-  сертифікат  виробника  відповідного  продукту (або документ, що
засвідчує його  якість  та  безпеку);  документ   органу   охорони
здоров'я країни-виробника (чи іншої уповноваженої на це установи),
що свідчить про безпеку продукту для здоров'я людини;
     б) інформація про склад,  спеціальні властивості, призначення
продукту та   результати   клінічних   досліджень    (якщо    вони
проводилися); рекомендації  щодо  споживання;  зразки  продукції з
маркуванням українською    мовою;    копія    ветеринарного     чи
фітосанітарного сертифіката (у разі необхідності).
     Всі документи  засвідчуються  підписом  керівника   замовника
робіт та печаткою.

     5. Після надходження заяви з необхідними документами головним
державним санітарним лікарем України або уповноваженою ним  особою
приймається рішення про:
     а) виконання роботи з  оцінки  якості  та  безпеки  харчового
продукту  і  віднесення  його  до  категорії  спеціальних харчових
продуктів;
     б) визначення обсягу досліджень та закладу (установи) охорони
здоров'я, де ці дослідження проводитимуться.
     У разі  необхідності  ознайомлення з виробництвом та системою
контролю за якістю та безпекою  продукції  імпортного  виробництва
МОЗ  проводить  це  разом  з  іншими заінтересованими центральними
органами виконавчої влади за згодою із замовником робіт.

     6. У разі коли дослідження  проводяться до укладення договору
(угоди)   на   поставку   продукції,  зразки  продукції  подаються
безпосередньо її виробником.
     Зразки продукції обов'язково опломбовуються і супроводжуються
листом виробника, яким засвідчується їх походження.
     У разі   коли   дослідження   проводяться   з   використанням
продукції,  яка  вже  завезена  в  Україну,  зразки   відбираються
уповноваженою   особою   державного   закладу  (установи)  охорони
здоров'я, що проводить дослідження.

     7. У  разі  необхідності  проводяться  клінічні   дослідження
харчових  продуктів  у  порядку,  встановленому головним державним
санітарним лікарем України.
     Рішення про  проведення клінічних досліджень приймається лише
в тому разі,  якщо вони повною мірою відповідають вимогам безпеки,
що підтверджується відповідними документами.

     8. Заклад  (установа),  що  проводить  дослідження,  подає до
Головного санітарно-епідеміологічного  управління  МОЗ  звіт   про
результати досліджень        для        проведення       державної
санітарно-гігієнічної експертизи,  після якої приймається  рішення
щодо віднесення   продукту  харчування  до  категорії  спеціальних
харчових продуктів і погодження норм його використання  з  видачею
відповідного висновку  згідно  із  статтями 12 і 16 Закону України
"Про  забезпечення  санітарного   та   епідемічного   благополуччя
населення" ( 4004-12 ).

     9. Термін  проведення  робіт,  у  тому  числі досліджень,  та
видачі   висновку   державної   санітарно-гігієнічної   експертизи
визначається   у  кожному  конкретному  випадку,  але  не  повинен
перевищувати 30 діб з дня  отримання  заяви  з  усіма  необхідними
документами.  В особливих випадках, коли надана продукція потребує
більш  глибокого  вивчення,  дослідження  проводяться   згідно   з
індивідуальним графіком за домовленістю із замовником робіт.

     10. За надання недостовірної інформації фізичні та юридичні
особи несуть відповідальність згідно із законодавством.