КОМІТЕТ УКРАЇНИ З МОНОПОЛІЇ НА ВИРОБНИЦТВО ТА ОБІГ
          СПИРТУ, АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ І ТЮТЮНОВИХ ВИРОБИ

                            Н А К А З

 N 30 від 31.03.2000
     м.Київ

 vd20000331 vn30


           Про затвердження Норм втрат спирту і готової
           продукції  в лікеро-горілчаному  виробництві


     Відповідно до  пункту  4  розділу  3  Положення  про  Комітет
України з монополії на виробництво  та  обіг  спирту,  алкогольних
напоїв   і  тютюнових  виробів,  затвердженого  Указом  Президента
України від 2 серпня 1999 року N  941/99,  з  метою  вдосконалення
механізму   здійснення  державного  контролю  за  втратами  спирту
етилового і готової продукції при виробництві  та  транспортуванні
горілок та лікеро-горілчаних виробів Н А К А З У Ю:

     1. Затвердити  Норми  втрат  спирту  і  готової  продукції  в
лікеро-горілчаному виробництві (додаються).
     2. Зазначені  Норми  вводяться  в  дію з 1 квітня 2000 року і
поширюються на всі суб'єкти підприємницької діяльності,  незалежно
від  форми  власності,  які виробляють горілку та лікеро-горілчані
вироби.
     3. Визнати такими, що не застосовуються на території України,
галузеві Норми втрат спирту і готової продукції при виробництві та
транспортуванні  горілок  та  лікеро-горілчаних  виробів  (далі  -
Норми),  затверджені   Держпостачем   СРСР   08.01.86,   07.04.89,
Мінторгом СРСР 02.04.87,  Держагропромом СРСР 18.03.86,  11.07.86,
10.10.88,  20.04.89,  21.04.89,  23.06.89,   09.08.89,   05.10.89,
19.10.90,  Держхарчопромом України 17.05.96,  19.11.96,  04.11.97,
07.09.98,  концерном  "Укрспирт"  19.12.94,  22.06.95,   04.11.95,
01.12.95, 07.12.95, 12.12.95, та Норми, розроблені для Вінницького
лікеро-горілчаного заводу  на  виробництво  горілок  "Брильянт"  і
"Брильянт   України",   затверджені  Держхарчопромом  України  від
23.09.97;  для Кам'янець-Подільського заводу продовольчих  товарів
на   виробництво   горілок  за  Полтавською  схемою,  затверджених
концерном "Укрспирт" від 23.10.95.
     4. Встановити термін дії тимчасових Норм:
     розроблених для  Львівського  державного   лікеро-горілчаного
заводу   на  операції  миття  пляшок  водно-спиртовим  розчином  з
допомогою автоматичної установки,  затверджених Укрхарчопромом від
03.09.98 - до 01.09.2000;
     розроблених для  Одеського  АТ  "Гамбринус"  при  виробництві
лікерних  напоїв,  затверджених  Укрхарчопромом  від 02.07.98 - до
01.09.2000;
     розроблених для  Кіровоградського  державного підприємства по
виробництву  і   маркетингу   "Артеміда-2"   та   Кіровоградського
державного  сокоекстрактного  заводу  при  виробництві  горілок  і
горілок  особливих,  затверджених  Держхарчопромом   України   від
12.12.97 - до 01.01.2001;
     розроблених для Донецького виноробного заводу при виробництві
горілок   і  горілок  особливих,  затверджених  Держспецмонополією
України від 01.07.99 - до 01.01.2001;
     розроблених для Макіївського заводу при виробництві горілок і
горілок особливих,  затверджених  Держспецмонополією  України  від
01.10.99 - до 01.10.2001.
     5. Контроль  за  виконанням  наказу  покласти  на  заступника
Голови Комітету Негрича М.М.

 Голова Комітету                                      В.Я.Гончарук

                                              Затверджено
                                       наказом  Комітету України з
                                       монополії на виробництво та
                                       обіг   спирту,  алкогольних
                                       напоїв і  тютюнових виробів
                                       від 31 березня 2000 р. N 30

 Реєстраційний номер 11            Уводяться в дію з 1 квітня 2000
                                   року

            Норми  втрат  спирту етилового  і готової
            продукції в лікеро-горілчаному виробництві

     Норми втрат  спирту   етилового   і   готової   продукції   в
лікеро-горілчаному  виробництві  застосовуються  згідно з вимогами
Інструкції про порядок застосування Норм втрат спирту етилового  і
готової  продукції в лікеро-горілчаному виробництві,  затвердженої
наказом Комітету  України  з  монополії  на  виробництво  та  обіг
спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів від 13 березня 2000
року N 25 ( z0235-00 ).
     Розрахунок Норм  втрат  спирту  етилового  (далі  -  спирт) і
готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві  проводиться  в
декалітрах  (далі  -  дал)  безводного  спирту  (далі  - б.  с.) з
точністю до сотих частин,  тисячні частини декалітра  менше  0,005
відкидаються, а 0,005 і більше приймаються за одну соту декалітра.

            1. Втрати спирту при виробництві горілок і
            горілок  особливих для  внутрішнього ринку

                                   У відсотках від кількості б. с.
                                               у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
|            Найменування операцій             |  Норма втрат   |
|----------------------------------------------+----------------|
|При виробництві горілок і горілок особливих   |                |
|на внутрішній ринок, які розливають:          |                |
|----------------------------------------------+----------------|
|за об'ємом                                    |     1,03       |
|----------------------------------------------+----------------|
|за рівнем                                     |     1,87       |
-----------------------------------------------------------------

        2. Втрати спирту при виробництві горілок, горілок
        особливих для  експорту і в сувенірному виконанні

                                   У відсотках від кількості б. с.
                                               у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
|             Найменування операцій              | Норма втрат  |
|------------------------------------------------+--------------|
|При виробництві горілок, горілок особливих для  |              |
|експорту і в сувенірному виконанні в пляшках    |              |
|всіх місткостей, за винятком 0,05 л, які        |              |
|розливають:                                     |              |
|------------------------------------------------+--------------|
|за об'ємом                                      |    2,10      |
|------------------------------------------------+--------------|
|за рівнем                                       |    2,74      |
-----------------------------------------------------------------

      3. Втрати спирту при виробництві горілки "Посольська"
                 на внутрішній ринок і на експорт

                                   У відсотках від кількості б. с.
                                               у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
|           Найменування операцій            |   Норма втрат    |
|--------------------------------------------+------------------|
|При виробництві горілки "Посольська":       |                  |
|--------------------------------------------+------------------|
|на внутрішній ринок                         |       3,8        |
|--------------------------------------------+------------------|
|на експорт                                  |       4,1        |
-----------------------------------------------------------------

        4. Втрати спирту при виробництві горілок, горілок
        особливих  і  гірких  настойок,  що  розливають у
                     пляшки місткістю 1,75 л

                                   У відсотках від кількості б. с.
                                               у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
|            Найменування операцій              | Норма втрат   |
|-----------------------------------------------+---------------|
|При виробництві горілок, горілок особливих і   |               |
|гірких настойок, що розливають у пляшки        |               |
|місткістю 1,75 л:                              |               |
|-----------------------------------------------+---------------|
|на внутрішній ринок за рівнем                  |     1,87      |
|-----------------------------------------------+---------------|
|на експорт                                     |     2,74      |
-----------------------------------------------------------------

        5. Втрати спирту при виробництві горілок і гірких
        настойок  для  експорту,  які розливають у пляшки
                         місткістю 0,05 л

                                   У відсотках від кількості б. с.
                                               у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
|            Найменування операцій              | Норма втрат   |
|-----------------------------------------------+---------------|
|При виробництві горілок і гірких настойок для  |     4,13      |
|експорту, які розливають за рівнем у пляшки    |               |
|місткістю 0,05 л                               |               |
-----------------------------------------------------------------

        6. Втрати спирту при виробництві гірких настойок

                                   У відсотках від кількості б. с.
                                               у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
|            Найменування операцій             |  Норма втрат   |
|----------------------------------------------+----------------|
|При виробництві гірких настойок міцністю      |     1,04       |
|більше 30 %, які розливають за об'ємом        |                |
|----------------------------------------------+----------------|
|При виробництві гірких настойок, які          |     2,28       |
|розливають за рівнем з закупоркою гвинтовим   |                |
|ковпачком                                     |                |
|----------------------------------------------+----------------|
|При виробництві гірких настойок               |     0,83       |
|слабоградусних, які розливають за об'ємом     |                |
-----------------------------------------------------------------

    7. Втрати спирту при виробництві солодких напоїв (наливок,
    пуншів,  настойок  солодких, напівсолодких,  напівсолодких
    слабоградусних,  напоїв  десертних, коктейлів, аперитивів)
                      для внутрішнього ринку

                                   У відсотках від кількості б. с.
                                               у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
|             Найменування операцій              | Норма втрат  |
|------------------------------------------------+--------------|
|При виробництві солодких напоїв (наливок,       |              |
|пуншів, настойок солодких, напівсолодких,       |              |
|напівсолодких слабоградусних, напоїв десертних, |              |
|коктейлів, аперитивів), які розливають:         |              |
|------------------------------------------------+--------------|
|за об'ємом                                      |    1,57      |
|------------------------------------------------+--------------|
|за рівнем з закупоркою гвинтовим ковпачком      |    3,03      |
-----------------------------------------------------------------

                 8. Втрати спирту при виробництві
                    лікерів, кремів, бальзамів

                                   У відсотках від кількості б. с.
                                               у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
|            Найменування операцій              | Норма втрат   |
|-----------------------------------------------+---------------|
|При виробництві лікерів, кремів, бальзамів,    |     2,36      |
|які розливають за об'ємом                      |               |
|-----------------------------------------------+---------------|
|При виробництві лікерів, кремів, бальзамів,    |     3,71      |
|які розливають за рівнем з закупоркою          |               |
|гвинтовим ковпачком                            |               |
-----------------------------------------------------------------

        9. Втрати спирту при виробництві лікеро-горілчаних
        виробів  для  експорту і  в сувенірному оформленні

                                   У відсотках від кількості б. с.
                                               у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
|             Найменування операцій              | Норма втрат  |
|------------------------------------------------+--------------|
|При виробництві лікеро-горілчаних напоїв для    |              |
|експорту і в сувенірному оформленні, які        |              |
|розливають за рівнем:                           |              |
|------------------------------------------------+--------------|
|настойок гірких                                 |    3,30      |
|------------------------------------------------+--------------|
|солодких напоїв (наливок, пуншів, настойок      |    3,80      |
|солодких, напівсолодких, напівсолодких          |              |
|слабоградусних, напоїв десертних, коктейлів,    |              |
|аперитивів)                                     |              |
|------------------------------------------------+--------------|
|лікерів, кремів, бальзамів                      |    4,10      |
|------------------------------------------------+--------------|
|При виробництві лікеро-горілчаних напоїв у      |              |
|сувенірному оформленні, які розливають за       |              |
|об'ємом:                                        |              |
|------------------------------------------------+--------------|
|настойок гірких                                 |    2,50      |
|------------------------------------------------+--------------|
|солодких напоїв (наливок, пуншів, настойок      |    3,00      |
|солодких, напівсолодких, напівсолодких          |              |
|слабоградусних, напоїв десертних, коктейлів,    |              |
|аперитивів)                                     |              |
|------------------------------------------------+--------------|
|лікерів, кремів, бальзамів                      |    3,50      |
-----------------------------------------------------------------

     До сувенірних  лікеро-горілчаних  виробів належить продукція,
яка  розфасована  в   оригінальні   скляні   пляшки,   кришталеві,
фарфорові, керамічні і скляні графини.

       10. Втрати спирту при виробництві горілок особливих
       за  схемою  Полтавського лікеро-горілчаного  заводу

                                   У відсотках від кількості б. с.
                                               у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
|            Найменування операцій             |  Норма втрат   |
|----------------------------------------------+----------------|
|При виробництві горілок і горілок особливих   |                |
|за Полтавською схемою, які розливають:        |                |
|----------------------------------------------+----------------|
|за об'ємом                                    |     1,04       |
|----------------------------------------------+----------------|
|за рівнем                                     |     1,96       |
-----------------------------------------------------------------

       11. Втрати спирту при регенерації вугільної батареї,
                             фільтру

                                  У відсотках від кількості б. с.,
                         що міститься у вугільній батареї, фільтрі
-----------------------------------------------------------------
|            Найменування операцій              | Норма втрат   |
|-----------------------------------------------+---------------|
|При регенерації вугільної батареї (вугільна    |     5,6       |
|колонка і пісочні фільтри)                     |               |
|-----------------------------------------------+---------------|
|При регенерації фільтра для виділення          |     4,6       |
|пилоподібного вугілля при виробництві горілок  |               |
|за Полтавською схемою                          |               |
-----------------------------------------------------------------

     Кількість б.   с.,   що   міститься   у   вугільній  батареї,
визначається комісійним актом заповнення колони.

       12. Втрати спирту на переміщенні спиртовмісних рідин
                          трубопроводом

                                  У відсотках від кількості б. с.,
                                        переміщеного трубопроводом
------------------------------------------------------------------
|   Найменування     |   Південна зона     |  Решта територій    |
|                    |---------------------+---------------------|
|                    |жовтень - |квітень - |жовтень - |квітень - |
|                    |березень  |вересень  |березень  |вересень  |
|--------------------+----------+----------+----------+----------|
|Втрати спирту на    |          |          |          |          |
|переміщенні         |          |          |          |          |
|спиртовмісних рідин |          |          |          |          |
|трубопроводом:      |          |          |          |          |
|--------------------+----------+----------+----------+----------|
|насосом на відстань |  0,025   |  0,035   |  0,017   |  0,025   |
|до 100 м            |          |          |          |          |
|--------------------+----------+----------+----------+----------|
|на кожні 10 м понад |  0,006   |  0,008   |  0,006   |  0,008   |
|100 м               |          |          |          |          |
|--------------------+----------+----------+----------+----------|
|самопливом на       |  0,015   |  0,025   |  0,010   |  0,020   |
|відстань до 100 м   |          |          |          |          |
|--------------------+----------+----------+----------+----------|
|на кожні 10 м понад |  0,005   |  0,007   |  0,005   |  0,007   |
|100 м               |          |          |          |          |
------------------------------------------------------------------

     Норми втрат при переміщенні спиртовмісних рідин трубопроводом
застосовуються тільки при їх перекачуванні  з  одного  виробничого
приміщення до іншого.
     Підставою для  застосування  зазначених  норм   є   акт   про
вимірювання довжини трубопроводу,  складений комісією підприємства
і  затверджений  його   керівником.   Цей   акт   зберігається   в
бухгалтерії.
     До південної зони входять Миколаївська,  Херсонська,  Одеська
області,  Автономна  Республіка  Крим  та  райони - Маріупольський
(Донецька область), Мелітопольський (Запорізька область).

       13. Втрати спирту при виробництві ароматних спиртів

                                  У відсотках від кількості б. с.,
                                              узятого на заливання
-----------------------------------------------------------------
|          Найменування операцій            |   Норма втрат     |
|-------------------------------------------+-------------------|
|При виробництві ароматних спиртів:         |                   |
|-------------------------------------------+-------------------|
|з ефірних олій                             |       2,85        |
|-------------------------------------------+-------------------|
|з рослинної сировини                       |       3,90        |
-----------------------------------------------------------------

          14. Втрати спирту при спиртуванні і фільтрації
              екстрактів із плодово-ягідної сировини

                          У відсотках до кількості спирту, узятого
                                                    на спиртування
-----------------------------------------------------------------
|           Найменування операцій             |  Норма втрат    |
|---------------------------------------------+-----------------|
|При спиртуванні і фільтрації екстрактів із   |      1,87       |
|плодово-ягідної сировини                     |                 |
-----------------------------------------------------------------

          15. Втрати спирту при виробництві спиртованих
          настоїв   із   сушеної   рослинної   сировини

                                  У відсотках від кількості б. с.,
                                     узятого на заливання сировини
-----------------------------------------------------------------
|            Найменування операцій              |Норма втрат    |
|-----------------------------------------------+---------------|
|При виробництві спиртованих настоїв із сушеної |               |
|рослинної сировини:                            |               |
|-----------------------------------------------+---------------|
|з вилученням спирту з відпрацьованої сировини  |               |
|на випарному апараті:                          |               |
|-----------------------------------------------+---------------|
|при одноразовому настоюванні                   |     4,50      |
|-----------------------------------------------+---------------|
|при дворазовому настоюванні                    |     5,90      |
|-----------------------------------------------+---------------|
|на екстракційній установці з вилученням спирту |               |
|з відпрацьованої сировини на цій самій         |               |
|установці:                                     |               |
|-----------------------------------------------+---------------|
|при одноразовому настоюванні                   |     4,00      |
|-----------------------------------------------+---------------|
|при дворазовому настоюванні                    |     5,50      |
|-----------------------------------------------+---------------|
|на вакуум-екстракційній установці з вилученням |     4,00      |
|спирту з відпрацьованої сировини на цій самій  |               |
|установці                                      |               |
|-----------------------------------------------+---------------|
|При виробництві спиртованих настоїв із сушеної |     5,00      |
|рослинної сировини з наступним отриманням      |               |
|ароматного спирту з цієї самої сировини        |               |
-----------------------------------------------------------------

       16. Втрати спирту при зберіганні в цехах спиртованих
                   настоїв і ароматних спиртів

                         У відсотках до середньомісячної наявності
                         спирту в настоях і  ароматних спиртах, що
                         знаходяться на зберіганні
-----------------------------------------------------------------
|           Найменування операцій             |  Норма втрат    |
|---------------------------------------------+-----------------|
|При зберіганні в цехах спиртованих настоїв і |                 |
|ароматних спиртів (за місяць):               |                 |
|---------------------------------------------+-----------------|
|у дерев'яних ємкостях                        |      0,12       |
|---------------------------------------------+-----------------|
|в емальованих ємкостях                       |      0,08       |
|---------------------------------------------+-----------------|
|у скляній тарі                               |      0,08       |
-----------------------------------------------------------------

     Середньомісячна наявність  спирту  в  спиртованих  настоях  і
ароматних  спиртах,  які  знаходяться на зберіганні,  визначається
шляхом ділення суми щоденних залишків за даний місяць на кількість
календарних днів.

       17. Втрати спирту при випарюванні невиправного браку
                  на лікеро-горілчаних заводах

                              У відсотках від кількості спирту, що
                                               міститься у відгоні
-----------------------------------------------------------------
|           Найменування операцій             |  Норма втрат    |
|---------------------------------------------+-----------------|
|Втрати спирту при випарюванні невиправного   |      1,90       |
|браку на випарному апараті                   |                 |
-----------------------------------------------------------------

     18. Втрати спирту при використанні автоматів  укладання
     пляшок з горілкою та лікеро-горілчаними напоями в ящики

                                   У відсотках від кількості б. с.
                                               у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
|           Найменування операцій            |   Норма втрат    |
|--------------------------------------------+------------------|
|При застосуванні вітчизняних автоматів      |      0,11        |
|укладання                                   |                  |
|--------------------------------------------+------------------|
|При застосуванні імпортних автоматів        |      0,06        |
|укладання                                   |                  |
-----------------------------------------------------------------

     Норми нараховуються додатково до діючих норм втрат спирту при
виробництві   горілок,   горілок  особливих  та  лікеро-горілчаних
виробів.

         19. Втрати спирту при виробництві питного спирту

                                   У відсотках від кількості б. с.
                                               у готовій продукції
------------------------------------------------------------------
|             Найменування операцій              | Норма втрат   |
|------------------------------------------------+---------------|
|Втрати спирту при приготуванні і розливі        |     0,89      |
|питного спирту за об'ємом, з закупоркою         |               |
|поліетиленовою пробкою і наступною обкаткою     |               |
|алюмінієвим ковпачком                           |               |
------------------------------------------------------------------

         20. Втрати спирту при виробництві денатурованого
                       спирту (денатурату)

                                   У відсотках від кількості б. с.
                                               у готовій продукції
-----------------------------------------------------------------
|           Найменування операцій            |   Норма втрат    |
|--------------------------------------------+------------------|
|При приготуванні і розливі денатурованого   |                  |
|спирту:                                     |                  |
|--------------------------------------------+------------------|
|у пляшки місткістю 0,5 л                    |      0,78        |
|--------------------------------------------+------------------|
|у тару споживача                            |      0,32        |
-----------------------------------------------------------------

       21. Втрати спирту при виробництві спиртованих морсів

                                  У відсотках від кількості б. с.,
                                           що надійшов на операцію
-----------------------------------------------------------------
|                Найменування                 |  Норма втрат    |
|---------------------------------------------+-----------------|
|При виробництві спиртованих морсів:          |      6,4        |
|із сушеної плодово-ягідної сировини          |                 |
|---------------------------------------------+-----------------|
|із свіжої плодово-ягідної сировини:          |                 |
|---------------------------------------------+-----------------|
|у ємкостях методом настоювання               |      5,5        |
|---------------------------------------------+-----------------|
|на екстракційних установках                  |      5,0        |
-----------------------------------------------------------------

        22. Втрати спирту при виробництві плодово-ягідних
                        спиртованих соків

                                 У відсотках від кількості спирту,
                                            узятого на спиртування
------------------------------------------------------------------
|           Найменування операцій             |   Норма втрат    |
|---------------------------------------------+------------------|
|При виробництві:                             |                  |
|---------------------------------------------+------------------|
|вишневого спиртованого соку міцністю 16 - 25 |       2,3        |
|%                                            |                  |
|---------------------------------------------+------------------|
|спиртованих соків міцністю 16 - 25 % з інших |       2,4        |
|видів сировини                               |                  |
------------------------------------------------------------------

      23. Втрати спирту при зберіганні на лікеро-горілчаних
      заводах  спиртованих  плодово-ягідних  соків і морсів

                   У відсотках до середньомісячної кількості б. с.
                    у соках і морсах, що знаходяться на зберіганні
-----------------------------------------------------------------
|           Найменування операцій             |  Норма втрат    |
|---------------------------------------------+-----------------|
|При зберіганні спиртованих плодово-ягідних   |                 |
|соків і морсів (за місяць):                  |                 |
|---------------------------------------------+-----------------|
|у дерев'яних ємкостях до 1000 дал            |      0,1        |
|---------------------------------------------+-----------------|
|у металевих ємкостях (емальованих,           |                 |
|дюралюмінієвих та інших):                    |                 |
|---------------------------------------------+-----------------|
|у приміщеннях наземного типу                 |      0,1        |
|---------------------------------------------+-----------------|
|у приміщеннях підвального типу               |     0,085       |
-----------------------------------------------------------------

     Середньомісячна кількість  спирту  в  соках  і   морсах,   що
знаходяться   на  зберіганні,  визначається  шляхом  ділення  суми
щодобових залишків за цей місяць на кількість календарних днів.

           24. Втрати спирту при наливанні спиртованих
           соків і морсів  у тару і зливанні їх з тари

                                   У відсотках до кількості б. с.,
                                           що надійшов на операцію
-----------------------------------------------------------------
|           Найменування операцій             |  Норма втрат    |
|---------------------------------------------+-----------------|
|При наливанні спиртованих соків і морсів у   |      0,15       |
|тару (бочки, цистерни)                       |                 |
|---------------------------------------------+-----------------|
|При зливанні спиртованих соків і морсів з    |      0,10       |
|тари (бочки, цистерни)                       |                 |
-----------------------------------------------------------------

       25. Норми природних втрат спиртованих соків і морсів
       при   залізничних   та  автомобільних   перевезеннях

-----------------------------------------------------------------
|    Найменування     |    Одиниця виміру     |  Норма втрат    |
|      операцій       |                       |                 |
|---------------------+-----------------------+-----------------|
|         1           |          2            |       3         |
|---------------------+-----------------------+-----------------|
|При залізничних      |У відсотках від        |                 |
|перевезеннях у       |відвантаженого об'єму  |                 |
|дубових бочках:      |продукції в            |                 |
|                     |декалітрах             |                 |
|---------------------+-----------------------+-----------------|
|за кожну добу        |                       |     0,025       |
|---------------------+-----------------------+-----------------|
|за весь час          |                       |      0,23       |
|перебування в дорозі |                       |                 |
|понад 9 діб          |                       |                 |
|---------------------+-----------------------+-----------------|
|у залізничних        |У відсотках до         | 0,005 за кожну  |
|цистернах            |відвантаженої маси     |      добу       |
|                     |продукції              |                 |
|---------------------+-----------------------+-----------------|
|в автомобільних      |                       |                 |
|цистернах            |                       |                 |
|---------------------+-----------------------+-----------------|
|                     |                       |      0,04       |
|                     |                       |  незалежно від  |
|                     |                       | часу в дорозі   |
-----------------------------------------------------------------

     Норми природних  втрат  обчислюються  у  відсотках  від  маси
стандартної    продукції    в    межах    установлених    термінів
транспортування  і  застосовуються  тільки в разі фактичних нестач
маси продукції.

           26. Норми втрат лікеро-горілчаної продукції
           при  внутрішньоскладському  транспортуванні,
           зберіганні і  навантаженні  в автомашини або
                        залізничні вагони

                                У відсотках до кількості прийнятої
                         плюс відпущеної продукції, поділеної на 2
-----------------------------------------------------------------
|             Найменування операцій              | Норма втрат  |
|------------------------------------------------+--------------|
|Втрати лікеро-горілчаної продукції при          |    0,025     |
|внутрішньоскладському транспортуванні,          |              |
|зберіганні і навантаженні в автомашини і        |              |
|залізничні вагони                               |              |
-----------------------------------------------------------------

      27. Норми втрат експортної продукції при зберіганні у
                         відпускних цехах

                    У відсотках до кількості експортної продукції,
                                      що знаходиться на зберіганні
-----------------------------------------------------------------
|            Найменування операцій              | Норма втрат   |
|-----------------------------------------------+---------------|
|Втрати експортної продукції при зберіганні у   |    0,018      |
|відпускних цехах лікеро-горілчаних заводів     |               |
-----------------------------------------------------------------

       28. Норми втрат лікеро-горілчаної продукції від бою
       скляної  тари  при   транспортуванні  автомобільним
                           транспортом

                            У відсотках до відвантаженої кількості
                            продукції за кожним видом скляної тари
-----------------------------------------------------------------
|    Найменування    |   Відстань    |  Втрати від бою у всіх   |
|     продукції      |               | видах транспортної тари, |
|                    |               |        включаючи         |
|                    |               |     тару-обладнання      |
|--------------------+---------------+--------------------------|
|Горілка і           |До 25 км       |          0,03            |
|лікеро-горілчані    |включно        |                          |
|вироби              |---------------+--------------------------|
|                    |Більше 25 км   |                          |
|                    |до 200 км      |0,04                      |
|                    |включно        |                          |
|                    |---------------+--------------------------|
|                    |Більше 200 км  | За кожні наступні 100 км |
|                    |               |  норма збільшується на   |
|                    |               |          0,005           |
-----------------------------------------------------------------

    29. Норми втрат лікеро-горілчаної продукції, розфасованої
    у скляну тару, від її пошкодження під час транспортування
                     залізничним транспортом

                            У відсотках до відвантаженої кількості
------------------------------------------------------------------
|     Найменування     |    Відстань перевезень, включно, км     |
|                      |-----------------------------------------|
|                      |   До 500    |   Від 500   |  Від 1000   |
|                      |             |  до 1000    |  до 5000    |
|----------------------+-------------+-------------+-------------|
|Втрати                |             |             |             |
|лікеро-горілчаної     |             |             |             |
|продукції при         |             |             |             |
|перевезенні:          |             |             |             |
|----------------------+-------------+-------------+-------------|
|у пластмасовій тарі   |    0,04     |    0,05     |    0,06     |
|----------------------+-------------+-------------+-------------|
|у закритих            |    0,02     |    0,03     |    0,04     |
|гофрокоробах          |             |             |             |
------------------------------------------------------------------

     Втрати продукції при перевантаженнях з одного виду транспорту
на  інший не повинні перевищувати 0,01 %  від кількості продукції,
яка перевантажується.
     Норми втрат застосовуються до всієї партії готової продукції,
оформленої       окремим       супроводжувальним        документом
(товарно-транспортною накладною).

    30. Норми втрат лікеро-горілчаної продукції, розфасованої
    у скляну тару, від її пошкодження під час транспортування
                        водним транспортом

                            У відсотках до відвантаженої кількості
------------------------------------------------------------------
| Найменування продукції |   Відстань перевезень, включно, км    |
|                        |---------------------------------------|
|                        |  До 500    |  Від 500   |  Від 1000   |
|                        |            |  до 1000   |  до 5000    |
|------------------------+---------------------------------------|
|Втрати горілки,         |                                       |
|лікеро-горілчаних       |                                       |
|виробів при перевезенні |                                       |
|в ящиках:               |                                       |
|------------------------+---------------------------------------|
|у відкритих гніздових   |   0,02     |   0,03     |    0,04     |
|дощатих, металевих,     |            |            |             |
|поліетиленових          |            |            |             |
|------------------------+------------+------------+-------------|
|закритих дощатих        |   0,01     |   0,01     |    0,02     |
|------------------------+------------+------------+-------------|
|закритих з гофрокартону |   0,02     |   0,02     |    0,03     |
------------------------------------------------------------------

     При перевезенні  на  відстань  понад  5000  км  у   відкритих
гніздових дощатих,  металевих,  дерев'яних,  поліетиленових ящиках
норма втрат на кожні наступні 1000 км збільшується на 0,002 %.
     При перевезенні на відстань понад 5000 км у закритих ящиках з
гофрованого картону норма втрат не повинна перевищувати 0,03 %.
     При перевезенні  на  відстань понад 5000 км у ящиках закритих
дощатих норма втрат не повинна перевищувати 0,02 %.
     Втрати продукції  при перевантаженні з одного виду транспорту
на  інший  не  повинні   перевищувати   0,01   %   від   кількості
перевантаженої продукції.