ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛІТИКИ
Н А К А З
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
3 липня 2003 р.
за N 541/7862
Про затвердження нормативно-правових актів, що стосуються Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України"
Відповідно до Указів Президента України від 23.02.2001 N 113 (
113/2001)
"Про заходи щодо підвищення якості вітчизняної продукції" та від 18.03.2003 N 225 (
225/2003)
"Питання Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики", постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2001 N 1502 (
1502-2001-п)
"Про щорічний Всеукраїнський конкурс якості", Концепції державної політики у сфері управління якістю продукції (товарів, робіт, послуг), яка затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.08.2002 N 447-р (
447-2002-р)
, та з метою вдосконалення організації проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України", що додається.
2. Затвердити Положення про Головну конкурсну комісію Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України", що додається (
z0542-03)
.
3. Затвердити Положення про Регіональну конкурсну комісію Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України", що додається (
z0543-03)
.
4. Управлінню стандартизації (А.Нелепов) у встановленому порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
5. Прес-секретарю Держспоживстандарту України (Корчагіна А.М.) організувати висвітлення у засобах масової інформації проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України" та його результатів.
6. Організаційно-методичне забезпечення проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України" у 2003 році покласти на Український учбово-науковий центр Держстандарту України (Жарков Ю.В.) та Український інститут якості (Топольницький О.Г.).
7. Державному підприємству "Редакція журналу "Стандартизація, сертифікація, якість" (Фісун В.П.) у науково-технічному журналі "Стандартизація, сертифікація, якість" та Харківському науково-дослідному інституту метрології (Оголюк В.П.) в "Українському метрологічному журналі" забезпечити висвітлення проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України" та його результатів.
8. Українському науково-дослідному інституту стандартизації, сертифікації та інформатики (В.Камінський) після державної реєстрації в Міністерстві юстиції України цього наказу забезпечити розміщення його на WEB-сторінці Держспоживстандарту України.
9. Уважати такими, що втратили чинність, накази Держстандарту України від 27.02.2002 N 112 (
z0250-02)
та Держспоживстандарту України від 19.12.2002 N 23 (
z1003-02)
, які були зареєстровані в Міністерстві юстиції України відповідно 14.03.2002 за N 250/6538 та 25.12.2002 за N 1003/7291.
10. Відповідальність за виконання наказу покласти на першого заступника Голови Г.Сидоренка.
11. Контроль за виконанням цього наказу покласти на управління організаційно-аналітичного забезпечення діяльності Голови.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держспоживстандарту
України
19.05.2003 N 89
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
3 липня 2003 р.
за N 541/7862
ПОРЯДОК
проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України"
1. Загальні положення
1.1. Цей Порядок розроблений на виконання Указу Президента України від 23.02.2001 N 113 (
113/2001)
"Про заходи щодо підвищення якості вітчизняної продукції", постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2001 N 1502 (
1502-2001-п)
"Про щорічний Всеукраїнський конкурс якості" та Концепції державної політики у сфері управління якістю продукції (товарів, робіт, послуг), затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.08.2002 N 447-р (
447-2002-р)
.
1.2. Всеукраїнський конкурс якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України" (далі - Конкурс) проводиться з метою об'єднання зусиль, спрямованих на поліпшення якості та конкурентоспроможності вітчизняної продукції, сприяння впровадженню на підприємствах України сучасних методів управління якістю.
1.3. Щороку в Програмі проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції - "100 кращих товарів України" (далі - Програма проведення Конкурсу) встановлюються мета Конкурсу, завдання, етапи та їх зміст, заходи та строки їх здійснення, розміри реєстраційних та цільових внесків.
1.4. За підсумками Конкурсу визначаються 100 кращих товарів (робіт, послуг) України за такими номінаціями:
продовольчі товари;
промислові товари для населення;
товари виробничо-технічного призначення;
роботи або послуги, які виконуються чи надаються у побутовій та виробничій сферах.
Номінації Конкурсу уточнюються у щорічній Програмі проведення Конкурсу.
У відповідності до частини сьомої статті 63 Господарського кодексу України (
436-15)
здійснюється розподіл підприємств на малі, середні та великі.
1.5. Конкурс проводиться на загальнодержавному та регіональному рівнях.
1.6. Держспоживстандарт України здійснює організаційно-методичне та інформаційне забезпечення проведення Конкурсу щодо:
розроблення проекту щорічної Програми проведення Конкурсу;
визначення вимог до учасників Конкурсу та їх продукції (товарів, робіт, послуг);
розроблення рекомендацій (роз'яснень) щодо цільового фінансування щорічної Програми проведення Конкурсу, методичних матеріалів для проведення експертизи продукції (товарів, робіт, послуг) та оцінки її якості;
підготовки експертів Конкурсу;
розроблення пропозицій щодо логотипу Конкурсу, зразків призів (нагород) та дипломів Конкурсу, голограми Конкурсу тощо.
Держспоживстандарт України визначає уповноважену організацію, яка за його дорученням здійснює поточну організаційно-методичну роботу щодо забезпечення Конкурсу та виконання Програми проведення Конкурсу. Завдання зазначеної організації встановлюються у щорічній Програмі проведення Конкурсу.
2. Учасники Конкурсу
2.1. Участь у Конкурсі підприємств, організацій і установ усіх форм власності здійснюється на добровільних засадах.
2.2. У Конкурсі може брати участь підприємство (організація, установа), яке зареєстроване як юридична особа (філія юридичної особи) та займається виробництвом продукції (товарів, робіт, послуг) на території України.
3. Конкурсні комісії
3.1. Для організації проведення Конкурсу та визначення переможців утворюються конкурсні комісії.
На загальнодержавному рівні утворюється Головна конкурсна комісія (далі - ГКК). На регіональному рівні в Автономній Республіці Крим, областях України, містах Києві та Севастополі утворюються регіональні конкурсні комісії (далі - РКК).
3.2. ГКК очолює голова - Голова Держспоживстандарту України. Голова ГКК має заступників. Діяльність ГКК регламентується Положенням про ГКК Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України" (
z0542-03)
. Склад ГКК формується з (за їх згодою) представників центральних органів виконавчої влади, Секретаріату Кабінету Міністрів України, народних депутатів України, представників Федерації роботодавців України, Українського союзу промисловців і підприємців, Торгово-промислової палати України, громадських організацій.
ГКК затверджує Програму проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції - "100 кращих товарів України" на рік.
3.3. Кожна РКК діє на підставі Положення про РКК Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України" (
z0543-03)
, яке затверджено цим наказом. Склад РКК формується із представників органів виконавчої влади відповідних регіонів, територіальних органів Держспоживстандарту України, а також зацікавлених державних і громадських організацій, засобів масової інформації (за їх згодою).
Організаційно-методичне та інформаційне забезпечення Конкурсу на регіональному рівні здійснюють територіальні органи Держспоживстандарту України.
4. Порядок проведення Конкурсу
4.1. Конкурс проводиться на загальнодержавному та регіональному рівні в три етапи:
підготовчий;
регіональний;
загальнодержавний.
Етапи, конкретні заходи, які проводяться в рамках цих етапів, та терміни їх здійснення уточнюються у щорічній Програмі проведення Конкурсу.
4.2. Під час підготовчого етапу ГКК затверджує Програму проведення Конкурсу на рік, методичні та інші матеріали, організовує публікацію у засобах масової інформації повідомлення про початок та умови проведення Конкурсу.
4.3. На основі щорічної Програми проведення Конкурсу РКК здійснює визначення та реалізацію необхідних заходів щодо організації та проведення регіонального етапу Конкурсу.
4.3.1. Для участі в Конкурсі підприємство (організація або установа) подає до РКК заявку встановленого зразка (додаток 1) та сплачує реєстраційний внесок.
4.3.2. РКК у тижневий термін після отримання заявки та сплати реєстраційного внеску надсилає підприємству (організації, установі) (далі - учасник Конкурсу) матеріали для учасників Конкурсу та свідоцтво учасника Конкурсу встановленого зразка (додаток 2).
4.3.3. Згідно з Програмою проведення Конкурсу на рік учасник Конкурсу готує та надсилає до РКК матеріали для участі в Конкурсі.
4.3.4. РКК організовує проведення:
експертизи матеріалів учасників Конкурсу в терміни, які встановлюються у щорічній Програмі проведення Конкурсу;
огляду підприємств та їх продукції (товарів, робіт, послуг), що представлена на Конкурс.
4.3.5. РКК здійснює оцінку якості заявленої на Конкурс продукції (товарів, робіт, послуг) за бальною системою відповідно до положень Програми проведення Конкурсу на рік та визначає кращу продукцію регіону з числа заявлених. На регіональному рівні Конкурсу в кожній номінації визначаються фіналісти Конкурсу. Фіналістами Конкурсу в кожній номінації є учасники Конкурсу, які визначені рішенням РКК і продукція (товари, роботи, послуги) яких за результатами оцінки матеріалів та огляду отримала найбільшу кількість балів.
Кількість фіналістів в кожній номінації на регіональному рівні Конкурсу установлюється у щорічній Програмі проведення Конкурсу.
4.3.6. Кількість фіналістів Конкурсу на регіональному рівні, які представляються для участі в Конкурсі на загальнодержавному рівні, установлюється у щорічній Програмі проведення Конкурсу.
РКК представляє ГКК підсумкові документи та матеріали щодо проведення Конкурсу, фіналістів на регіональному рівні.
4.4. Згідно зі щорічною Програмою проведення Конкурсу ГКК організовує реалізацію заходів щодо проведення загальнодержавного етапу Конкурсу.
4.4.1. Під час загальнодержавного етапу ГКК:
розглядає підсумкові матеріали РКК та інформацію щодо фіналістів Конкурсу на регіональному рівні;
організовує проведення експертизи (оцінки) матеріалів учасників Конкурсу. За взаємною згодою між ГКК та учасником Конкурсу проводиться огляд підприємств (організацій, установ) та їх продукції (товарів, робіт, послуг);
визначає в кожній номінації кращу продукцію (товари, роботи, послуги) та їх виробників;
підбиває підсумки та організовує нагородження переможців Конкурсу;
оприлюднює результати Конкурсу через засоби масової інформації.
4.4.2. Учасники Конкурсу, які визначені фіналістами Конкурсу на регіональному рівні та продукція (товари, роботи, послуги) яких рішенням РКК подається для участі в Конкурсі на загальнодержавному рівні, оплачують цільовий внесок за кожну позицію у відповідності до підсумкового протоколу РКК.
4.4.3. Переможцями Конкурсу на загальнодержавному рівні визначаються учасники Конкурсу, продукція (товари, роботи, послуги) яких за результатами оцінки матеріалів та огляду отримала найбільшу кількість балів серед фіналістів певної номінації з урахуванням розподілу на малі, середні і великі підприємства.
4.4.4. Інформація щодо продукції (товарів, робіт, послуг) переможців Конкурсу включається до переліку "100 кращих товарів України", розміщується у каталозі "100 кращих товарів України" та на Інтернет-сайті (WEB-сторінці) Конкурсу. Створення та ведення каталогу, Інтернет-сайту (WEB-сторінки) Конкурсу здійснюють за рахунок реєстраційних та цільових внесків учасників Конкурсу, а також інших, не заборонених законом, джерел фінансування.
4.5. Доступ до інформації, яку представляють учасники Конкурсу, під час проведення Конкурсу мають члени РКК, ГКК та експерти, які призначаються зазначеними комісіями.
5. Оцінка якості продукції (товарів, робіт, послуг) та критерії Конкурсу
5.1. Для проведення оцінки продукції (товарів, робіт, послуг), яка представлена на Конкурс, РКК та ГКК формують експертні групи. До складу експертних груп включають фахівців Держспоживстандарту України та його територіальних органів, науково-дослідних організацій, підприємств, інших компетентних організацій.
Фахівці, які входять до складу експертних груп, проходять навчання відповідно до Програми проведення Конкурсу на основі документів та методичних матеріалів, що затверджують ГКК та РКК. Після закінчення навчання кожний експерт отримує свідоцтво встановленого зразка.
5.2. Продукція (товари, роботи, послуги), яка подається на Конкурс його учасниками, оцінюється за встановленими в щорічній Програмі проведення Конкурсу критеріям:
якість продукції (товарів) або наданої послуги (виконаної роботи);
задоволеність споживачів якістю продукції (товарів, робіт, послуг);
рівень споживчих властивостей продукції (товарів, робіт, послуг) у порівнянні з вітчизняними та закордонними аналогами, які представлені на споживчому ринку України;
відсутність або наявність підтверджених претензій до якості продукції (товарів, робіт, послуг) з боку споживачів, закупівельних організацій та контролюючих органів;
наявність позитивних відгуків з боку споживачів та закупівельних організацій, нагород в інших конкурсах та виставках;
стабільність високого рівня якості продукції (товарів, робіт, послуг), рівень упровадження сучасних систем управління якістю підприємством-виробником або організацією, що надає послуги, та/або систем управління довкіллям;
використання регіональної та української сировинної бази, комплектувальних виробів та матеріалів;
наявність сертифіката відповідності в державній системі сертифікації УкрСЕПРО, гігієнічного висновку (за необхідності), а також інших сертифікатів, отриманих у діючих системах сертифікації тощо.
Остаточно критерії щодо оцінки якості продукції (товарів, робіт, послуг) та визначення переможців Конкурсу встановлюються у щорічній Програмі проведення Конкурсу.
6. Нагородження учасників та переможців Конкурсу
6.1. Нагородження переможців Конкурсу організовується та здійснюється ГКК на загальнодержавному рівні та РКК - на регіональних рівнях.
6.2. РКК самостійно установлюють:
зразки призів (нагород) та дипломів фіналістів Конкурсу на регіональному рівні;
терміни проведення нагородження фіналістів Конкурсу на регіональному рівні. Зазначені терміни повинні бути в рамках регіонального етапу Конкурсу, строки проведення якого визначаються щорічною Програмою проведення Конкурсу.
6.3. Зразки призів (нагород) та дипломів переможців Конкурсу на загальнодержавному рівні затверджує ГКК.
6.4. Переможцям Конкурсу надається право використовувати встановленим чином логотип та/або голограму Конкурсу в інформаційних матеріалах і рекламі своєї продукції (товарів, робіт, послуг).
6.5. Інформація та відомості щодо переможців Конкурсу та їх продукції включаються до каталогу "100 кращих товарів України", Інтернет-сайту (WEB-сторінки) Конкурсу, подаються до центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших зацікавлених організацій, а також оприлюднюються у засобах масової інформації.
6.6. За результатами проведення Конкурсу проводиться виставка "100 кращих товарів України".
7. Фінансове забезпечення Конкурсу
7.1. Фінансування робіт, пов'язаних з проведенням Конкурсу, здійснюється за рахунок реєстраційних та цільових внесків учасників Конкурсу, а також інших, не заборонених законом, джерел фінансування.
7.2. Діяльність з організації та проведення Конкурсу не має на меті отримання прибутку.
7.3. Учасники Конкурсу вносять реєстраційні та цільові внески на регіональному та загальнодержавному рівнях відповідно за рахунок власних коштів.
Підставами для цільового фінансування Конкурсу його учасниками є цей Порядок проведення Конкурсу, а також:
щорічна Програма проведення Конкурсу;
підсумковий протокол РКК;
наказ керівника підприємства (організації або установи) - учасника Конкурсу про внесення реєстраційного та цільового внеску.
7.4. На регіональному рівні в Автономній Республіці Крим, областях України, містах Києві та Севастополі РКК самостійно встановлюють розмір реєстраційного внеску. Підприємства, організації, установи, які визначені учасниками Конкурсу, вносять реєстраційні внески за встановленим РКК порядком.
Розмір реєстраційного внеску за кожне окреме найменування типу (виду) продукції (товару, роботи, послуги) відповідно до встановлених номінацій Конкурсу не повинен перевищувати 3000 гривень. Розмір реєстраційного внеску в кожному регіоні встановлюється самостійно для малих, середніх і великих підприємств. Розмір реєстраційного внеску на регіональному рівні Конкурсу остаточно визначається у щорічній Програмі проведення Конкурсу.
Надати 30% знижки реєстраційного внеску учасникам, які стали фіналістами та переможцями Конкурсу попереднього року і бажають узяти участь у Конкурсі наступного року.
7.5. РКК самостійно визначає та реалізує в межах чинного законодавства інші фінансові стосунки з учасниками Конкурсу. При цьому враховуються заплановані заходи та обсяг робіт щодо організації та проведення Конкурсу на регіональному рівні.
7.6. Учасники Конкурсу, які визначені фіналістами Конкурсу на регіональному рівні та продукція (товари, роботи, послуги) яких рішенням РКК подається для участі у Конкурсі на загальнодержавному рівні (далі - учасник-фіналіст Конкурсу), вносять цільовий внесок.
Розмір цільового внеску за кожне окреме найменування типу (виду) продукції (товару, роботи, послуги) відповідно до встановлених номінацій (пункт 1.4) та підсумкового протоколу РКК не повинен перевищувати для малого підприємства 3000 грн, середнього - 9000 грн, великого - 15000 грн. Розмір цільового внеску на загальнодержавному рівні Конкурсу остаточно визначається у щорічній Програмі проведення Конкурсу.
Надати 30% знижки цільового внеску учасникам, які стали фіналістами та переможцями Конкурсу попереднього року і бажають узяти участь у Конкурсі наступного року.
7.7. Учасники-фіналісти Конкурсу представляють уповноваженій організації Держспоживстандарту України копію платіжного доручення про сплату цільового внеску разом з підсумковими матеріалами РКК.
7.8. У разі відсутності або ненадходження цільового внеску інформація про учасника-фіналіста Конкурсу та його продукцію (товари, роботи, послуги) у щорічному каталозі "100 кращих товарів України" та на Інтернет-сайті (WEB-сторінці) Конкурсу не розміщується і їх продукція не бере участі в щорічній виставці "100 кращих товарів України".
7.9. Уповноважена організація Держспоживстандарту України, витрачає цільові внески учасників-фіналістів Конкурсу на:
організаційно-методичне, правове, технічне, фінансове, інформаційно-рекламне забезпечення виконання річної Програми проведення Конкурсу;
розробку та закупівлю призів (нагород) і дипломів переможців Конкурсу;
розробку та виготовлення логотипа та голограми Конкурсу, організацію їх розповсюдження;
підготовку, видання та розповсюдження щорічного каталогу "100 кращих товарів України";
створення та ведення Інтернет-сайту (WEB-сторінки) Конкурсу, розробку інших паперових та електронних матеріалів Конкурсу;
організацію та проведення виставки "100 кращих товарів України" заходів і проектів, які передбачені щорічною Програмою проведення Конкурсу.
Уповноважена організація Держспоживстандарту України укладає угоду з фізичною або юридичною особою про проведення консультування та участь в реалізації окремих заходів і проектів згідно з щорічною Програмою проведення Конкурсу.
7.10. Фінансові умови участі підприємств (організацій, установ) в окремих заходах і проектах Конкурсу формуються на добровільних засадах. При цьому враховуються фактичні витрати на розробку та реалізацію цих заходів, проектів.
8. Прикінцеві положення
8.1. Відповідно до чинного законодавства та Програми проведення Конкурсу вповноважена організація Держспоживстандарту України та територіальні органи Держспоживстандарту України мають право в межах своїх повноважень надавати учасникам, які стали фіналістами та переможцями Конкурсу попереднього року та бажають узяти участь у Конкурсі наступного року, пільги щодо:
- безкоштовного надання консультацій про системи управління якістю відповідно до міжнародних стандартів ISO 9001 та ISO 14000, системи управління безпечністю харчових продуктів;
- знижки за участь у виставкових та рекламних заходах, організатором яких є Держспоживстандарт України.
В.о начальника управління
стандартизації та якості
|
А.Нелепов
|
Додаток 1
до Порядку проведення
Всеукраїнського конкурсу
якості продукції (товарів,
робіт, послуг) -
"100 кращих товарів України"
--------------------------------------------
|Реєстраційний номер | |
--------------------------------------------
ЗАЯВКА
на участь у Всеукраїнському конкурсі якості продукції
(товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України" у _______ році
1. Заявник
Офіційна назва (як юридичної особи)__________________________
Місцезнаходження_____________________________________________
Банківські реквізити ________________________________________
Код ЄДРПОУ заявника _________________________________________
Основний вид діяльності _____________________________________
Вид продукції (товарів, робіт, послуг), яка подається на
Конкурс _____________________________________________________
2. Керівник підприємства
Прізвище, ім'я, по батькові _________________________________
Посада ______________________________________________________
Адреса для листування _______________________________________
Телефон: код _____ номер _______________
Факс: код ________ номер _______________
E-mail: ________________________________
3. Загальна кількість працівників
4. Інформація щодо відповідальних від підприємства
Прізвище, ім'я, по батькові _________________________________
Посада ______________________________________________________
Адреса для листування _______________________________________
Телефон/факс: код _____ номер ___________ E-mail: ___________
5. Підпис керівника _________________________________________
(підпис)
"___"_________ 20___ р. М.П.
6 Висновок щодо надання права на участь у Конкурсі
(заповнюється представником Регіональної конкурсної комісії
та підписується відповідальним секретарем цієї комісії)
Додаток 2
до Порядку проведення
Всеукраїнського конкурсу
якості продукції (товарів,
робіт, послуг) -
"100 кращих товарів України"
СВІДОЦТВО
учасника Всеукраїнського конкурсу якості продукції
(товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України" у ______ році
--------------------------------------------
|Реєстраційний номер | |
--------------------------------------------
Цим свідоцтвом підтверджується, що підприємство (мале,
середнє, велике. Потрібне зазначити.) ____________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
є учасником Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів,
робіт, послуг) - "100 кращих товарів України", який проводиться у
_____ році, за номінацією:
------------------------------------------------------------------
|N |Перелік номінацій |Потрібне |
| | |зазначити |
|---+---------------------------------------------+--------------|
|1 |Продовольчі товари | |
|---+---------------------------------------------+--------------|
|2 |Промислові товари для населення | |
|---+---------------------------------------------+--------------|
|3 |Товари виробничо-технічного призначення | |
|---+---------------------------------------------+--------------|
|4 |Роботи або послуги, які виконуються чи | |
| |надаються у побутовій та виробничій сферах | |
|---+---------------------------------------------+--------------|
|5 | | |
|---+---------------------------------------------+--------------|
|6 | | |
------------------------------------------------------------------
Голова Регіональної конкурсної комісії __________________
(підпис)
Відповідальний секретар
Регіональної конкурсної комісії __________________
(підпис)