МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ У СПРАВАХ СІМ'Ї,
МОЛОДІ ТА СПОРТУ
Н А К А З
13.01.2009 N 25
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 лютого 2009 р.
за N 164/16180

Про затвердження Типових нормативів харчування у соціальному центрі матері та дитини

Відповідно до абзацу другого пункту 20 Типового положення про соціальний центр матері та дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2005 року N 879 (879-2005-п) , НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Типові нормативи харчування у соціальному центрі матері та дитини, що додаються.
2. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра України у справах сім'ї, молоді та спорту відповідно до розподілу функціональних обов'язків.
Міністр
ПОГОДЖЕНО:
В.о. Першого заступника Міністра
охорони здоров'я України,
головного державного санітарного
лікаря України
Ю.О.Павленко
А.М.Пономаренко

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мінсім'ямолодьспорту
13.01.2009  N 25
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 лютого 2009 р.
за N 164/16180

ТИПОВІ НОРМАТИВИ

харчування у соціальному центрі матері та дитини

1. Типові нормативи харчування для жінок на сьомому-дев'ятому місяці вагітності і матерів, що мають дітей віком від народження до 18 місяців (на одну добу, грамів)

Найменування продуктів Загальна норма Норма дієтичного харчування Енергетична цінність 100 г продукту, ккал
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного 1 сорту 200 200 189
Хліб пшеничний 300 300 221
Борошно пшеничне 10 - 324
Крупа, всього: у тому числі: пшоняна вівсяна рис манна гречана інша 70 5 10 15 15 10 15 80 - 10 20 20 10 20 348 303 330 328 295
Бобові 10 - 298
Макаронні вироби 20 20 335
М'ясо 125 125 168
Риба 100 100 99
Молоко 500 500 52
Масло тваринне 40 40 692
Сир 50 50 88
Жири тваринні топлені, маргарин 10 10 712
Олія 20 20 899
Яйця курячі (штук) 1 1 157
Цукор 60 60 379
Чай 1 1 -
Сіль 10 10 -
Картопля 450 450 80
Крохмаль картопляний 1 1 327
Овочі, всього: у тому числі: капуста буряк морква цибуля ріпчаста огірки, помідори 350 150 50 50 50 50 350 150 60 50 50 50 27 42 32 41 11
Фрукти сушені 15 15 217
Лавровий лист 0,1 0,1 -
Томатна паста 3 3 99
Сумарна енергетична цінність, ккал 3284,23 3282,09 -
Вміст у грамах: білків жирів вуглеводів 114,37 118,63 439,77 112,58 118,41 441,52

2. Типові нормативи харчування для дітей віком від народження до 18 місяців (денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту Вікова група (місяців)
до 3-х 4 - 5 6 - 7 8 - 12 12 - 18
Сухі адаптовані молочні суміші (або рідкі адаптовані молочні суміші) 80-100 (700-900) 90-120 (900-1000) 75-80 (900-800) 30-60 (600 - 500)
Хліб житній (з 10-ти місяців) 5-10 30
Хліб пшеничний 5-10 80
Крохмаль 1 2 3
Борошно пшеничне 20
Крупи, бобові, макаронні вироби 20 25-30 40
Картопля 50 85 150
Овочі 120 180 210
Соки 30-50 50-100 50
Фрукти сушені 1-4 4-6 10
Фрукти свіжі, цитрусові 10-60 70-120 90
Кондитерські вироби (сухарики, печиво) 3-15 15
Цукор 30 30 40
Масло вершкове 1-4 4-6 19
Мед, медопродукти 1
Олія 1-3 3-6 9
Яйця, штук 1/5 жовтка 1/4 - 1/2 жовтка 1/2
Сало 1
Молоко, кисломолочні продукти 100-200 300-380 450
Сир кисломолочний 10-30 30-50 40
Сир твердий 3
Сметана 10
М'ясо, м'ясопродукти 50-90 85
Риба, рибопродукти 15-25 25
Кава злакова, цикорій 1 1
Какао 1 1
Чай 0,1 0,2
Сіль, сіль йодована 1 2 2
Дріжджі 1
Лавровий лист 0,05
Сухарі панірувальні 3
Томатна паста 3
Ванільний цукор 0,1
Кислота лимонна 0,1
Хімічний склад: Білки, у тому числі тваринні Жири, у тому числі рослинні Вуглеводи 15 15 30 66 19 19 38 77 23 22 53 3 115 32 25 61 6 143 60,6 37,5 63,5 12,3 229,3
Енергоцінність, ккал 660 730 1029 1249 1731,2
Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15х7) : 3 = 105:3=35 грамів (на день).
Директор Держсоцслужби
Н.Л.Лук'янова