МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ У СПРАВАХ СІМ'Ї,
МОЛОДІ ТА СПОРТУ
Н А К А З
19.05.2010 N 1394
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
3 червня 2010 р.
за N 355/17650

Про затвердження норм харчування для осіб, які перебувають у центрах ресоціалізації наркозалежної молоді

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2009 N 979 (979-2009-п) "Про затвердження Типового положення про центр ресоціалізації наркозалежної молоді", з метою вдосконалення організації харчування осіб, які перебувають у центрі ресоціалізації наркозалежної молоді, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити норми харчування для осіб, які перебувають у центрах ресоціалізації наркозалежної молоді, що додаються.
2. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра України у справах сім'ї, молоді та спорту відповідно до розподілу функціональних обов'язків.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Міністра
охорони здоров'я України,
головний державний санітарний
лікар України
Р.С.Сафіуллін
Г.С.Рожков

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мінсім'ямолодьспорту
19.05.2010  N 1394

НОРМИ

харчування для осіб, які перебувають у центрах ресоціалізації наркозалежної молоді

N з/п Найменування продуктів Норма на одну особу за віковими групами (грамів брутто)
від 14 до 18 років від 18 років і старше
1 2 3 4
1 Хліб житній 200 200
2 Хліб пшеничний 250 250
3 Борошно пшеничне 50 15
4 Крохмаль 3 3
5 Крупи, макаронні вироби, бобові 80 75
6 Картопля 420 400
7 Овочі 470 450
8 Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові 300 350
9 Фрукти сушені 15 15
10 Соки 200 150
11 Цукор 70 70
12 Мед 7 7
13 Кондитерські вироби 40 40
14 М'ясо та м'ясні вироби, птиця 160 150
15 Ковбасні вироби 40 40
16 Риба та рибні продукти 100 100
17 Молоко, кисломолочні продукти 500 400
18 Сир кисломолочний 70 70
19 Сир твердий 20 20
20 Сметана 25 20
21 Масло вершкове 50 45
22 Олія 20 21
23 Яйця, штук 1 1
24 Кава злакова, цикорій 5 5
25 Какао 3 3
26 Чай 0,5 1
27 Лавровий лист, спеції 0,02 0,02
28 Дріжджі 3 3
29 Сухарі панірувальні 4 4
30 Томатна паста 4 4
31 Кислота лимонна 0,2 0,2
32 Ванільний цукор 0,1 0,1
33 Сіль 10 10
Хімічний склад добової норми
34 Білки 141,1 135,7
з них тваринні, грамів 53 78
35 Жири 143 135,5
з них олії, грамів 16 30
36 Вуглеводи, грамів 562 528
37 Енергетична цінність, ккал 4099 3874
1. Норма на одну особу вказана відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 N 1591 (1591-2004-п) "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах", від 13.03.2002 N 324 (324-2002-п) "Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства праці та соціальної політики", від 14.04.2000 N 656 (656-2000-п) "Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення".
2. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах добових норм (+- 5 відсотків). Такі продукти, як сир, риба, дріжджі, видаються кілька разів на тиждень.
3. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна робити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.
4. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурами понад добову норму.
5. Оснащення центру кухонним обладнанням та інвентарем здійснюється за умови потреби та за наявності харчоблоку.
Директор Держсоцслужби
Н.Л.Лук'янова