ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
06.12.2010 N 11/7-10.16/15482-ЕП
|
<...>
Щодо класифікації товару згідно з УКТЗЕД
У Державній митній службі України розглянуто звернення <...> щодо класифікації згідно з УКТЗЕД (
2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14)
товару "Soy Dietary Fiber" виробництва "Shandong Sinoglory Group Co. LTD", Китай (далі товар). За результатами опрацювання повідомляємо наступне.
За наданою до розгляду документацією продукт "Soy Dietary Fiber" складається з харчових волокон - від 65%, вологість - до 9%, жиру - до 1%, білку - до 25%, зола - до 7%, у вигляді білого порошку. Згідно технічного сертифікату процес виробництва товару включає наступні операції: екстракція соєвої олії з соєвих бобів - екстракція соєвого білку з соєвих пластівців - центрифугування - pH-контроль - адаптація - нейтралізація миттям - стерилізація - висушування - змішування - пакування. Товар використовується для промислової переробки.
За результатами досліджень (висновок експерта ЦМУЛДЕР від 01.11.10 N 13.1-407) встановлено, що проба товару являє собою порошкоподібну речовину світло-кремового кольору, без вираженого запаху. Експериментально в складі товару підтверджено наявність білку та жиру, кількісний вміст яких складає 18,01+-0,16% та 0,33+-0,01% відповідно. Відновлюючих цукрів та крохмалю у складі продукту не виявлено.
Згідно з ДСТУ 4543:2006 "Борошно соєве харчове. Технічні умови" залежно від сировини соєве харчове борошно поділяють на 3 види: із вмістом жиру, яке виробляють з насіння сої, напівзнежирене, яке виробляють із соєвої харчової макухи та знежирене, яке виробляють з соєвого харчового шроту.
За фізико-хімічними показниками масова частка жиру знежиреного соєвого харчового борошна має складати не більше ніж 2,0%, масова частка сирого протеїну - не менше 48,0%, масова частка клітковини - не більше ніж 4,5%.
Згідно з ДСТУ 4597:2006 "Концентрат соєвий харчовий. Технічні умови" вміст білку у соєвих концентратах складає не менше 65%.
З урахуванням вищезазначеного товар за вмістом білку та жиру не є знежиреним соєвим борошном або білковим концентратом, тому не є продуктом товарної позиції 2106 (див. п.(6) Пояснень до товарної позиції 2106).
За технологічною схемою виробництва товар є продуктом переробки відходів, які залишаються після видалення (екстракції) соєвої олії з соєвих бобів.
Згідно з УКТЗЕД (
2371а-14)
залишки та відходи харчової промисловості розглядаються у товарній групі 23.
Відповідно до Загальних положень до товарної групи 23 до неї включаються різні залишки і відходи рослинної сировини, які використовуються в харчовій промисловості.
До товарної позиції 2304 включаються макуха та інші тверді відходи і залишки, що залишаються після добування олії із сої за допомогою розчинників (екстракції), олійницького преса або роторного експелера. Відходи та залишки, що включаються до цієї товарної позиції, можуть бути у вигляді плиток (брикетів), борошна чи гранул.
Враховуючи вищевикладене, товар "Soy Dietary Fiber" класифікується за кодом 2304 00 00 00 згідно з УКТЗЕД (
2371а-14)
.
Заступник Голови Служби
|
С.М.Сьомка
|
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua