КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 13 травня 2009 р. N 468
Київ

Про затвердження Порядку етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг

( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 661 (661-2009-п) від 01.07.2009 N 1408 (1408-2011-п) від 26.12.2011 )
Відповідно до статті 20 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (279-17) , статті 15 Закону України "Про захист прав споживачів" (1023-12) та статті 7 Закону України "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів" (1103-16) і статті 38 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" (771/97-ВР) Кабінет Міністрів України постановляє:
( Вступна частина постанови із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 661 (661-2009-п) від 01.07.2009 )
1. Затвердити Порядок етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг, що додається.
2. Ця постанова набирає чинності з 1 липня 2009 року.
Прем'єр-міністр України
Ю.ТИМОШЕНКО
Інд. 33

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 травня 2009 р. N 468

ПОРЯДОК

етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг

1. Цей Порядок визначає вимоги щодо етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг в Україні.
2. У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:
харчовий продукт, який містить генетично модифіковані організми, - це такий харчовий продукт, який повністю або окремі його складники містять генетично модифіковані організми, вміст яких становить понад 0,9 відсотка;
( Абзац другий пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 661 (661-2009-п) від 01.07.2009 )
харчовий продукт, вироблений з використанням генетично модифікованих організмів, - це такий харчовий продукт, який не містить генетично модифікованих організмів, але повністю або частково вироблений з використанням сільськогосподарської продукції, вміст генетично модифікованих організмів в якій становив понад 0,9 відсотка.
( Абзац третій пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 661 (661-2009-п) від 01.07.2009 )
Інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Законах України "Про захист прав споживачів" (1023-12) , "Про безпечність та якість харчових продуктів" (771/97-ВР) , "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів" (1103-16) .
3. Етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми обсягом понад 0,9 відсотка або вироблені із сільськогосподарської продукції, вміст генетично модифікованих організмів у якій становить понад 0,9 відсотка, повинне проводитися їх виробником (постачальником) із зазначенням відповідної інформації.
У переліку складників харчового продукту після найменування кожного з тих, що містять генетично модифіковані організми чи вироблені з їх використанням, у дужках виконується напис "(генетично модифікований)", "(містить генетично модифікований організм)" або "(вироблений з генетично модифікованого організму)" із зазначенням найменування організму або до кожного такого складника робиться відповідна виноска. Напис виконується таким самим шрифтом, що і перелік складників.
Для харчових продуктів, що містять один складник, напис "(генетично модифікований)", "(містить генетично модифікований організм)" або "(вироблений з генетично модифікованого організму)" із зазначенням найменування організму виконується на етикетці шрифтом розміру не менш як 2 міліметри.
( Пункт 3 Порядку в редакції Постанови КМ N 661 (661-2009-п) від 01.07.2009 )
4. Етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням і реалізуються без упаковки або з упаковкою, найбільша площа поверхні якої становить менш як 10 кв. сантиметрів, здійснюється продавцем шляхом проставлення відповідної позначки згідно з пунктом 3 цього Порядку на ярликах поряд з назвою харчового продукту або на пакувальному матеріалі шрифтом розміру не менш як 2 міліметри.
( Пункт 4 Порядку із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 661 (661-2009-п) від 01.07.2009 )
5. Етикетування харчових продуктів, які не містять генетично модифіковані організми або вміст яких становить менш як 0,1 відсотка, може бути здійснено добровільно з виконанням напису "Без ГМО".
( Пункт 5 Порядку із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 661 (661-2009-п) від 01.07.2009, N 1408 (1408-2011-п) від 26.12.2011 )
6. Харчові продукти, які містять генетично модифіковані організми обсягом понад 0,9 відсотка або вироблені із сільськогосподарської продукції, вміст генетично модифікованих організмів у якій становить понад 0,9 відсотка, на яких не виконано відповідний напис згідно з цим Порядком, підлягають вилученню з обігу.
( Пункт 6 Порядку в редакції Постанови КМ N 661 (661-2009-п) від 01.07.2009 )