КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 23 липня 2009 р. N 848
Київ

Про затвердження Порядку видачі сертифіката якості зерна та продуктів його переробки

( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 262 (262-2010-п) від 01.03.2010 N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 N 932 (932-2012-п) від 19.09.2012 )
Відповідно до статей 21 та 22 Закону України "Про зерно та ринок зерна в Україні" (37-15) Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити Порядок видачі сертифіката якості зерна та продуктів його переробки, що додається.
2. Міністерству аграрної політики:
привести у місячний строк власні нормативно-правові акти у відповідність із цією постановою;
забезпечити у двомісячний строк виготовлення та введення в обіг бланків сертифікатів якості зерна та продуктів його переробки.
Прем'єр-міністр України
Ю.ТИМОШЕНКО
Інд. 22

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 23 липня 2009 р. N 848

ПОРЯДОК

видачі сертифіката якості зерна та продуктів його переробки

( У тексті Порядку слова "Держконтрольсільгосппрод", "державний хлібний інспектор" в усіх відмінках замінено відповідно словами "Держсільгоспінспекція", "державний інспектор сільського господарства" у відповідному відмінку згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
1. Цей Порядок визначає процедуру обов'язкової видачі сертифіката якості зерна та продуктів його переробки, крім хлібобулочних і макаронних виробів, при здійсненні експортно-імпортних операцій, включаючи транзит територією України при перевантаженні через зерноперевантажувальні місткості, переміщенні територією України зерна та продуктів його переробки, що придбані за рахунок коштів державного та місцевого бюджету, а також за вимогою однієї з сторін договору (контракту) у випадках, коли його видача не є обов'язковою, і обігу бланків сертифікатів якості зерна та продуктів його переробки.
( Пункт 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 262 (262-2010-п) від 01.03.2010, N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011; в редакції Постанови КМ N 932 (932-2012-п) від 19.09.2012 )
2. Терміни, що вживаються у цьому Порядку, мають таке значення:
партія зерна та продуктів його переробки - оформлена одним сертифікатом якості кількість однорідного за якістю зерна та продуктів його переробки, що транспортуються в окремому транспортному засобі (залізничному вагоні, морському або річковому судні, критому та опломбованому автомобілі, причепі та інших засобах), а також контейнері;
( Абзац другий пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
сертифікат якості - документ, виданий територіальним органом Держсільгоспінспекції на партію зерна та продуктів його переробки, що завантажені у транспортний засіб, який засвідчує відповідність їх показників якості і безпеки вимогам державних стандартів та інших нормативних документів або експортного контракту і включає інформацію про наявність або відсутність генетично модифікованих організмів.
Інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Законі України "Про зерно та ринок зерна в Україні" (37-15) .
3. Сертифікат якості видається на платній основі і діє протягом строку перевезення вантажу та розвантаження в пункті призначення.
( Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
4. Сертифікація зерна та продуктів його переробки включає огляд (інспектування) зерна та продуктів його переробки і видачу сертифіката якості за місцем огляду (інспектування).
5. Для отримання сертифіката якості замовник:
подає територіальному органові Держсільгоспінспекції заяву, в якій зазначаються інформація про об'єкт сертифікації та зобов'язання щодо забезпечення умов для відбору проб відповідно до нормативних документів. У разі здійснення експортно-імпортних операцій та переміщення територією України до заяви додається копія контракту.
( Абзац другий пункту 5 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )( Абзац третій пункту 5 виключено на підставі Постанови КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
укладає з територіальним органом Держсільгоспінспекції договір про проведення робіт з огляду (інспектування) зерна та продуктів його переробки.
6. Сертифікат якості видається після проведення робіт з огляду (інспектування) зерна та продуктів його переробки.
Огляд (інспектування) зерна та продуктів його переробки проводиться з метою забезпечення правильності взаєморозрахунків між суб'єктами ринку зерна шляхом видачі сертифіката якості, запобігання відвантаженню зерна та продуктів його переробки, показники якості і безпеки яких не відповідають вимогам державних стандартів та інших нормативних документів або експортних контрактів.
Огляд (інспектування) зерна та продуктів його переробки включає:
попередню перевірку відповідності якості підготовлених партій до відвантаження;
огляд транспортних засобів (залізничних вагонів, морських і річкових суден, критих автомобілів, контейнерів тощо);
відбір проб з партії зерна та продуктів його переробки;
проведення аналізу зерна та продуктів його переробки з визначенням показників якості і безпеки, зокрема на наявність генетично модифікованих організмів;
проведення аналізу зерна та продуктів його переробки на відповідність якості і безпеки вимогам державних стандартів та інших нормативних документів або експортного контракту;
формування проб з партії зерна та продуктів його переробки для зберігання.
7. Державний інспектор сільського господарства проводить такі роботи з огляду (інспектування) партії зерна та продуктів його переробки, що відвантажуються:
1) залізничними вагонами, автомобілями, контейнерами тощо:
оглядає транспортний засіб та контейнери з метою визначення їх придатності для завантаження і забезпечення незмінності кількісно-якісного стану вантажу під час транспортування. Перевірку цілісності та технічної справності транспортного засобу і контейнера проводить представник підприємства, з якого відвантажується зерно та продукти його переробки, або представник залізниці;
( Абзац другий підпункту 1 пункту 7 в редакції Постанови КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
проводить відбір проб з партії зерна або продуктів його переробки відповідно до вимог діючих стандартів;
( Абзац третій підпункту 1 пункту 7 в редакції Постанови КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
визначає показники якості і безпеки у відібраних пробах з партії зерна та продуктів його переробки відповідно до вимог нормативних документів;
визначає наявність або відсутність генетично модифікованих організмів;
проводить аналіз зерна та продуктів його переробки на відповідність їх якості і безпеки вимогам державних стандартів та інших нормативних документів або експортного контракту;
з метою підтвердження якості і безпеки зерна та продуктів його переробки при виникненні спірних питань формує пробу з партії зерна для зберігання;
2) морським або річковим судном, контейнерами:
оглядає трюми пред'явленого під завантаження судна за участю представника адміністрації судна та представника порту і за результатами огляду складає акт огляду трюмів судна про придатність транспортного засобу для завантаження та забезпечення незмінності кількісно-якісного стану вантажу під час транспортування, копію якого подає адміністрації судна;
( Абзац другий підпункту 2 пункту 7 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
проводить під час завантаження судна відбір проб з партії зерна та продуктів його переробки відповідно до вимог діючих стандартів, у тому числі для передачі їх акредитованим лабораторіям з метою визначення наявності або відсутності генетично модифікованих організмів;
( Абзац третій підпункту 2 пункту 7 в редакції Постанови КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
визначає показники у відібраних пробах відповідно до вимог нормативних документів та вносить їх у відомість реєстрації якості проб для розрахунку середньозважених показників у цілому по партії завантаженого зерна та продуктів його переробки;
( Абзац четвертий підпункту 2 пункту 7 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
за визначеними середньозваженими показниками якості заповнює картку аналізу зерна за формою N 47, яка є підставою для оформлення сертифіката якості;
проводить аналіз зерна та продуктів його переробки на відповідність їх показників якості і безпеки вимогам державних стандартів та інших нормативних документів або експортного контракту;
з метою підтвердження показників якості і безпеки партії зерна та продуктів його переробки при виникненні спірних питань формує генеральну пробу для зберігання з урахуванням маси кожної пред'явленої партії;
оформляє справу на кожну оглянуту (проінспектовану) партію зерна та продуктів його переробки, в якій містяться:
- заява на проведення огляду (інспектування);
- копія експортного контракту (при здійсненні експортних операцій);
- акт огляду трюмів судна;
- інформація про кількість та якість зерна, що підлягає відвантаженню;
- відомість реєстрації якості та безпеки проб партії;
- картка аналізу зерна за формою N 47;
- копія сертифіката якості;
- копія коносамента.
( Підпункт 2 пункту 7 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
Кількість виданих сертифікатів якості на проінспектоване зерно у разі відвантаження його морським або річковим судном повинна дорівнювати кількості коносаментів, виданих на цей транспортний засіб.
( Підпункт 2 пункту 7 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
На основі протоколів випробувань з визначення показників безпеки і вмісту генетично модифікованих організмів, проведених акредитованими лабораторіями, державний інспектор сільського господарства зазначає в особливих відмітках сертифіката якості: "Протокол від ___ ____________ 20__ р. N _____ випробувань з визначення показників безпеки і вмісту генетично модифікованих організмів додається".
( Підпункт 2 пункту 7 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
8. Проба для зберігання з оглянутої (проінспектованої) партії зерна та продуктів його переробки зберігається в окремому приміщенні за місцем огляду (інспектування) або в приміщенні територіального органу Держсільгоспінспекції в опломбованій державним інспектором сільського господарства тарі, що гарантує незмінність її якості.
( Абзац перший пункту 8 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
Проби для зберігання з оглянутих (проінспектованих) партій повинні зберігатися:
при переміщенні територією України - один місяць;
при здійсненні експортних операцій:
- залізничними вагонами, автомобілями, контейнерами тощо - два місяці;
( Абзац п'ятий пункту 8 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
- морським або річковим судном - чотири місяці.
( Абзац шостий пункту 8 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
9. У разі коли експортним контрактом передбачено визначення показників якості і безпеки, зокрема на наявність генетично модифікованих організмів, які не визначаються акредитованою лабораторією територіального органу Держсільгоспінспекції, що проводить огляд (інспектування) зерна та продуктів його переробки, такі показники визначаються за рахунок замовника в акредитованій лабораторії за зразками проб з партії зерна, які відібрані за участю державного інспектора сільського господарства територіального органу Держсільгоспінспекції, що проводить огляд (інспектування).
( Пункт 9 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
10. Вирішення спірних питань за наявності розбіжностей щодо визначення якості зерна та продуктів його переробки проводиться відповідно до законодавства.
( Пункт 10 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
11. Строк прийняття рішення про видачу або відмову у видачі сертифіката якості, підстави для відмови у видачі сертифіката якості та його анулювання визначаються статтею 21 Закону України "Про зерно та ринок зерна в Україні" (37-15) .
12. У разі виявлення невідповідності показників якості оглянутого (проінспектованого) зерна та продуктів його переробки вимогам державних стандартів та інших нормативних документів або експортному контракту територіальний орган Держсільгоспінспекції видає замовникові протокол випробувань. Сплачені замовником кошти не повертаються.
13.
( Абзац перший пункту 13 виключено на підставі Постанови КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
Форма сертифіката якості встановлюється відповідно до виду огляду (інспектування):
при експорті зерна - згідно з додатком 1;
при експорті продуктів переробки зерна - згідно з додатком 2;
при переміщенні зерна в межах України - згідно з додатком 3;
при переміщенні продуктів переробки зерна в межах України - згідно з додатком 4.
Сертифікат якості оформлюється у трьох примірниках - оригінал та дві копії. Сертифікат якості разом з однією копією видається замовникові, інша копія залишається у територіальному органі Держсільгоспінспекції, який проводив огляд (інспектування). Сертифікат якості має свій індивідуальний номер та серію. Серія складається з двох літер, а номер - із шести цифр.
Територіальний орган Держсільгоспінспекції має право видавати фотокопії сертифіката якості, завірені особистим підписом та печаткою державного інспектора сільського господарства, що видав сертифікат якості.
У разі зміни за заявою замовника після оформлення сертифіката якості інформації про об'єкт сертифікації територіальний орган Держсільгоспінспекції оформлює новий сертифікат якості. Замовник відшкодовує вартість бланка нового сертифіката якості.
( Пункт 13 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )
14. Організація замовлення на виготовлення, постачання, облік надходження та використання бланків сертифікатів якості здійснюється в установленому Держсільгоспінспекцією порядку.
Бланки сертифікатів якості реалізуються територіальним органам Держсільгоспінспекції на підставі їх письмового замовлення та після оплати вартості.
Зіпсовані під час заповнення бланки сертифікатів якості списуються з обліку в установленому порядку.
( Абзац третій пункту 14 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )

Додаток 1
до Порядку
                     (Державний Герб України)
                             УКРАЇНА
                      Держсільгоспінспекція

СЕРТИФІКАТ ЯКОСТІ

серія _______ N ________

___ ____________ 200_ р.

     Цей сертифікат  якості  підтверджує  факт  проведення  огляду
(інспектування) зерна під час завантаження в порту (на станції) на
судно (вагон, автомобіль) ________________________________________
                                  (найменування або номер)
за коносаментом (накладною) N ____ згідно з контрактом ___________
     Маса, кілограмів ____________________________________________
     Кількість місць _____________________________________________
     Продавець ___________________________________________________
     Покупець ____________________________________________________
     Порт (станція) призначення __________________________________
                                         (найменування)
     Культура ____________________________________________________
                               (найменування)
     Стандарт ____________________________________________________
     Походження __________________________________________________
     Тип _________________________________________________________
     Підтип ______________________________________________________
     Клас ________________________________________________________
     Колір _______________________________________________________
     Запах _______________________________________________________
     Натура, г/л (кг/гл) _________________________________________
     Вологість, відсотків ________________________________________
     Скловидність, відсотків _____________________________________
     Сажкове зерно, відсотків ____________________________________
     Крупність, відсотків ________________________________________
     Частка дрібного зерна, відсотків ____________________________
     Клейковина сира:
     кількість, відсотків ____________, якість, одиниць вимірювача
     деформації клейковини __________, група _____________________
     Частка білка, відсотків _____________________________________
     Число падання, секунд _______________________________________
     Ступінь зараженості та забрудненості шкідниками _____________
     Зерна, пошкоджені клопом-черепашкою, відсотків ______________
     Частка сміттєвої домішки (усього), відсотків ________________
     у тому числі: мінеральна ____________________________________
                   зіпсовані _____________________________________
                   шкідлива ______________________________________
     Частка зернової домішки (усього), відсотків _________________
     у тому числі: _______________________________________________
     Олійність  (жир),  відсотків  ________,  кислотне число олії,
     міліграмів KOH (NaOH) ____________
     Особливі примітки ___________________________________________
     Державний інспектор         ________   ______________________
     сільського господарства     (підпис)   (ініціали та прізвище)
__________________________________________________________________
    (найменування державної інспекції сільського господарства)
     М.П.
( Додаток 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )

Додаток 2
до Порядку
                    (Державний Герб України)
                             УКРАЇНА
                      Держсільгоспінспекція

СЕРТИФІКАТ ЯКОСТІ

серія _______N _______

___ ____________ 200_ р.

     Цей сертифікат  якості  підтверджує  факт  проведення  огляду
(інспектування) зерна під час завантаження в порту (на станції) на
судно (вагон, автомобіль) ________________________________________
                                    (найменування або помер)
за коносаментом (накладною) N ____ згідно з контрактом ___________
     Маса, кілограмів _________________________________________________
     Кількість місць __________________________________________________
     Продавець ________________________________________________________
     Покупець _________________________________________________________
     Порт (станція) призначення _______________________________________
                                         (найменування)
     Найменування продукції ___________________________________________
     Стандарт _________________________________________________________
     Сорт _____________________________________________________________
     Вид ______________________________________________________________
     Номер ____________________________________________________________
     Колір ____________________________________________________________
     Запах ____________________________________________________________
     Смак _____________________________________________________________
     Вологість, відсотків _______ Доброякісне ядро, відсотків _________
     Металомагнітна домішка: маса, мг/кг _____ розмір, мм(мг) _________
     Залишок на  ситі N __,  відсотків ____ Прохід крізь сито N ______,
     відсотків __________________
     Зольність, відсотків _____ Білість, умовних одиниць ______________
     Частка білка, відсотків __________________________________________
     Клейковина сира:  кількість, відсотків ___________________ якість,
     одиниць вимірювача деформації клейковини ____ група ___________
     Число падання, секунд ____________________________________________
     Хрусткість _______________________________________________________
     Сира клітковина, відсотків _______ Сирий жир, відсотків __________
     Ступінь зараженості та забрудненості шкідниками __________________
                    Вміст домішок, відсотків:
     Сміттєва ___________________    Нелущені ____________________
     у тому числі:                   Биті ________________________
     мінеральна _________________    Зіпсовані ___________________
     шкідлива ___________________    Мучка _______________________
     Особливі примітки ___________________________________________
     Державний інспектор         ________  _______________________
     сільського господарства     (підпис)  (ініціали та прізвище)
__________________________________________________________________
    (найменування державної інспекції сільського господарства)
     М.П.
( Додаток 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )

Додаток 3
до Порядку
                     (Державний Герб України)
                             УКРАЇНА
                      Держсільгоспінспекція

СЕРТИФІКАТ ЯКОСТІ

серія _______ N ________

___ ____________ 200_ р.

Продавець (відправник) _______________  Культура __________ Нормативний документ _____________________________
Контракт _____________________________  Походження ______________________  Сорт ______________________________
Станція відправлення _________________  Тип _____________________________  Підтип ____________________________
Пристань _____________________________  Колір ___________________________  Запах _____________________________
Вагон (автомобіль) N _________________  Клас ____________________________  Натура, г/л _______________________
Теплохід-баржа (найменування) ________  Крупність, відсотків ____________  Частка дрібного зерна, відсотків
                                                                           ___________________________________
Накладна N ___________________________  Вологість, відсотків ____________
                                                                           Скловидність, відсотків ___________
Вага, кілограмів __ Кількість місць __  Частка білка, відсотків _________
                                                                           Число падання, секунд _____________
Станція призначення __________________
                                        Клейковина сира: кількість, відсотків ________________________________
Пристань _____________________________
                                        якість, одиниць вимірювача деформації клейковини _____________________
Покупець (одержувач) _________________
                                        група ________________________________________________________________
Особливі відмітки ____________________
______________________________________                             Вміст домішок, відсотків:
______________________________________
______________________________________  Сміттєва ________________________  Зернова ___________________________
______________________________________
______________________________________  у тому числі:                      у тому числі:
                                                                           ___________________________________
                                        мінеральна ______________________  ___________________________________
                                                                           ___________________________________
                                        шкідлива ________________________  ___________________________________
                                                                           ___________________________________
                                        фузаріозні ______________________
                                        зіпсовані _______________________
                                        Ерукова кислота _________________
                                        Глюкозинолати ___________________
                                        Кислотне число __________________
 Державний інспектор           __________   ______________________
 сільського господарства       (підпис)     (ініціали та прізвище)
__________________________________________________________________
    (найменування державної інспекції сільського господарства)
  М.П.
( Додаток 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )

Додаток 4
до Порядку
                     (Державний Герб України)
                             УКРАЇНА
                      Держсільгоспінспекція

СЕРТИФІКАТ ЯКОСТІ

серія _______ N ________

___ ____________ 200_ р.

Цей сертифікат якості є підтвердженням якості  Найменування продукції ____________________
партії ___________, яка проінспектована при
завантаженні у вагон (автомобіль) N _________  Нормативний документ ______________________
За накладною N ______________________________  Сорт ______ Вид ______ Номер ______________
Контракт ____________________________________  Колір ____ Запах _____ Смак _______________
Вага, кілограмів ____ Число місць ___________  Вологість, відсотків ______________________
Виробник ____________________________________  Частка металомагнітної домішки:
                                               маса, мг/кг _______________________________
Дата вироблення _____________________________
                                               Залишок на ситі N ______, відсотків _______
Станція відправлення ________________________
                                               Прохід крізь сито N ___, відсотків ________
Продавець (відправник) ______________________
                                               Зольність, відсотків ______________________
Покупець (одержувач) ________________________
                                               Білість, умовних одиниць __________________
Станція призначення _________________________
                                               Клейковина сира: кількість, відсотків _____
Особливі відмітки ___________________________
_____________________________________________  якість, одиниць вимірювача деформації
_____________________________________________  клейковини ________________________________
_____________________________________________  група _____________________________________
_____________________________________________  Число падання, секунд _____________________
_____________________________________________  Доброякісне ядро, відсотків _______________
                                                           Вміст домішок, відсотків:
                                               Сміттєва ____________  Не лущені __________
                                               у тому числі:          Биті _______________
                                               мінеральна __________  Зіпсовані __________
                                               шкідлива ____________  Мучка ______________
  Державний інспектор         __________    ______________________
  сільського господарства      (підпис)     (ініціали та прізвище)
__________________________________________________________________
    (найменування державної інспекції сільського господарства)
  М.П.
( Додаток 4 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1115 (1115-2011-п) від 20.10.2011 )