МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 лютого 2013 р.
за № 322/22854
Про затвердження Порядку організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)
Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 року № 918 (918-2012-п)
"Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних), що додається.
2. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій довести Порядок організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) до відома головних лікарів дитячих санаторно-курортних закладів і забезпечити його виконання.
3. Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги (М. Хобзей) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра О. Толстанова.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр
|
Р. Богатирьова
|
ПОГОДЖЕНО:
|
|
Перший заступник Голови
Спільного представницького органу
сторони роботодавців на національному рівні
|
О. Мірошниченко
|
Перший заступник Керівника
Спільного представницького органу
всеукраїнських профспілок
та профспілкових об'єднань
|
Г.В. Осовий
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони
здоров'я України
08.02.2013 № 97
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 лютого 2013 р.
за № 322/22854
ПОРЯДОК
організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)
1. Цей Порядок визначає механізм організації харчування в дитячих санаторно-курортних закладах різного профілю (крім протитуберкульозних) (далі ? дитячі санаторії), які належать до державної та комунальної форм власності.
2. Організація харчування у дитячих санаторіях регламентується Конституцією України (
254к/96-ВР)
, Основами законодавства України про охорону здоров'я (
2801-12)
, Законами України "Про охорону дитинства" (
2402-14)
, "Про курорти" (
2026-14)
, "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (
375-17)
, "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (
4004-12)
, "Про захист населення від інфекційних хвороб" (
1645-14)
, постановами Кабінету Міністрів України від 11 липня 2001 року № 805 (
805-2001-п)
"Про затвердження Загального положення про санаторно-курортний заклад", від 10 жовтня 2012 року № 918 (918-2012-п)
"Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)", іншими нормативно-правовими актами, що регулюють питання харчування дітей, та цим Порядком.
3. Харчування дітей у дитячих санаторіях здійснюється за призначенням лікаря дитячого санаторію та базується на збалансованому дієтичному харчуванні з не менш як 5-разовим прийомом їжі на добу.
4. Організація харчування в дитячих санаторіях включає дотримання вимог санітарного законодавства при: надходженні харчових продуктів і продовольчої сировини; зберіганні харчових продуктів та продовольчої сировини; визначенні виду дієтичного раціону; складанні меню-розкладів; додержанні технології виготовлення страв; забезпеченні безпеки і якості харчових продуктів і готових страв; додержанні правил особистої гігієни персоналом і термінів проходження медичних оглядів; облаштуванні і утриманні харчоблоків, обідніх залів; забезпеченні контролю за організацією харчування і дотриманням нормативів харчування.
5. Відповідальним за організацію харчування в дитячих санаторіях, матеріально-технічний стан харчоблоку, додержання вимог санітарного законодавства, виконання нормативів харчування є керівник дитячого санаторію.
6. Харчові продукти повинні постачатись у дитячі санаторії лише із супровідними документами, які свідчать про їх походження, безпечність та якість відповідно до Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" (
771/97-ВР)
.
7. Харчові продукти повинні прийматися комірником. Бракераж сирої продукції проводиться медичною сестрою з дієтичного харчування (далі ? дієтсестра) або іншою особою, визначеною наказом керівника дитячого санаторію.
8. Керівником дитячого санаторію затверджується примірне двотижневе меню-розклад на осінньо-зимовий і весняно-літній періоди року.
9. Відповідальною за харчування дітей є особа, яка призначена наказом керівника дитячого санаторію і здійснює: координацію своєї діяльності щодо контролю за харчуванням дітей з роботою медичного персоналу; відпрацювання режиму чергування медичних та педагогічних працівників протягом дня в їдальні; контроль за додержанням дітьми правил особистої гігієни та вживанням готових страв; контроль за санітарно-гігієнічним станом обідньої зали тощо.
10. Меню-розклад складається дієтсестрою з різним виходом страв за віковими групами відповідно до нормативів харчування дітей (918-2012-п)
, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 року № 918 "Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)", примірного двотижневого меню-розкладу.
Виконання нормативів харчування проводиться дієтсестрою раз на 10 днів відповідно до Журналу обліку виконання нормативів харчування за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку.
У разі необхідності (невиконання нормативів харчування) здійснюється корекція меню-розкладу та замовлень на продукти харчування.
11. Бракераж готової їжі здійснює лікар (лікар-дієтолог, дієтсестра), при цьому результати зняття проби вносяться до Журналу бракеражу готової продукції за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку. Лікар (лікар-дієтолог, дієтсестра) засвідчує своїм підписом можливість реалізації кожної страви окремо.
12. Працівники, робота яких пов’язана з організацією харчування дітей, повинні проходити обов’язкові медичні огляди відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 23 липня 2002 року № 280 (
z0639-02)
"Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 8 серпня 2002 року за № 639/6927.
Директор Департаменту
реформ та розвитку
медичної допомоги
|
М. Хобзей
|
Додаток 1
до Порядку організації харчування
в державних і комунальних дитячих
санаторно-курортних заклада
(крім протитуберкульозних)
ЖУРНАЛ
обліку виконання нормативів харчування
№ з/п
|
Найменування продукту
|
Денна норма на 1 дитину, у грамах за віковими групами
|
Видано на 1 дитину (число, місяць)
|
Білки
|
Жири
|
Вуглеводи
|
Енергетична цінність, ккал
|
1, 2…9, 10 (за кожне число окремо)
|
у середньому за 10 днів
|
аналіз дефіцит (-) або надлишок (+)
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
Додаток 2
до Порядку організації харчування
в державних і комунальних дитячих
санаторно-курортних заклада
(крім протитуберкульозних)
ЖУРНАЛ
бракеражу готової продукції*
Дата
|
Назва страв за прийомами їжі
|
Вихід страви
|
Підпис посадової особи
|
Примітка
|
теоретичний (за меню-розкладом)
|
фактичний
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
__________
* Журнал бракеражу готової продукції повинен бути пронумерований, прошнурований, завірений підписом керівника і печаткою дитячого санаторію.