УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 травня 2006 р.
за N 550/12424
Про затвердження Положення про Центральну галузеву дегустаційну комісію з оцінки якості м'ясо-молочних продуктів в системі Міністерства аграрної політики України та Інструкції про порядок проведення оцінки якості м'ясо-молочних продуктів
З метою забезпечення якості м'ясо-молочних продуктів, збільшення їх асортименту та на виконання вимог державного стандарту України ДСТУ 3946-2000 "Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Центральну галузеву дегустаційну комісію з оцінки якості м'ясо-молочних продуктів у системі Міністерства аграрної політики України та Інструкцію про порядок проведення оцінки якості м'ясо-молочних продуктів (
z0551-06)
(додаються).
2. Департаменту ринків продукції тваринництва з Головною державною племінною інспекцією (Микитюк Д.М.) забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Контроль за виконання наказу покласти на заступника Міністра Пабата В.О.
Міністр
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Державного
комітету України з питань
технічного регулювання
та споживчої політики
Президент Торгово-промислової
палати України
Заступник Міністра
охорони здоров'я України
Перший віце-президент
Української академії
аграрних наук
Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва
|
О.П.Баранівський
Н.В.Глинська
С.П.Скрипченко
В.Г.Пєрєдєрій
В.П.Ситник
А.В.Дашкевич
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики України
25.04.2006 N 213
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 травня 2006 р.
за N 550/12424
ПОЛОЖЕННЯ
про Центральну галузеву дегустаційну комісію з оцінки якості м'ясо-молочних продуктів у системі Міністерства аграрної політики України
1. Загальні положення
1.1. Центральна галузева дегустаційна комісія з оцінки якості м'ясо-молочних продуктів (далі - ЦГДК) є головною дегустаційною комісією в промисловості виробництва м'ясо-молочної продукції в системі Міністерства аграрної політики України, створена у відповідності до вимог ДСТУ 3946-2000 "Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення".
1.2. ЦГДК у своїй роботі керується цим Положенням та Інструкцією про порядок проведення оцінки якості м'ясо-молочних продуктів (
z0551-06)
, затвердженою наказом Міністерства аграрної політики України від 25 квітня 2006 року N 213, та іншими нормативно-правовими актами.
1.3. Склад ЦГДК затверджується Міністерством аграрної політики України за поданням Департаменту ринків продукції тваринництва з Головною державною племінною інспекцією Міністерства аграрної політики України.
1.4. До складу ЦГДК входять представники Міністерства аграрної політики України, Міністерства охорони здоров'я України, Держспоживстандарту України, Технологічного інституту молока і м'яса Української академії аграрних наук, Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва Академії медичних наук України та фахівці в галузі виробництва м'ясо - молочної продукції (за їх згодою).
2. Функції та права ЦГДК
2.1. ЦГДК оцінює якість м'ясо-молочних продуктів :
- нових видів м'ясо-молочних продуктів , які пропонуються до випуску на виробництві;
- що подається на виставки, конкурси, огляди;
- на підприємствах;
- при виникненні спору між підприємством-постачальником і підприємством-одержувачем.
2.2. При оцінці якості нових видів м'ясо-молочних продуктів, які пропонуються до випуску на виробництві, ЦГДК розглядає та проводить технічну експертизу нормативної документації на ці види продукції відповідно до ДСТУ 3946-2000 "Система розробки і постановлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення" перед поданням на реєстрацію до Держспоживстандарту України.
2.3. ЦГДК має право:
2.3.1 відбирати проби зразків м'ясо-молочних продуктів на підприємствах за згодою виробника для подальшого їх подання на дегустацію (згідно із затвердженим графіком роботи ЦГДК);
2.3.2 виносити рішення у разі зняття з виробництва продукції однотипної, яка не має виражених ознак за споживчими властивостями, органолептичними показниками і товарним виглядом;
2.3.3 оцінювати якість та надавати висновки про якість продукції, що пропонується на експорт;
2.3.4 оцінювати якість продукції, що пропонується для поставок за імпортом, для визначення доцільності її закупки на державному рівні;
2.3.5 при встановленні факту порушення технологічних режимів виробництва за результатами роботи ЦГДК розробляти і рекомендувати підприємствам галузі заходи, спрямовані на поліпшення якості м'ясо-молочних продуктів;
2.3.6 приймати участь у дегустаційних конкурсах з оцінки якості м'ясо-молочних продуктів у рамках роботи міжнародних, вітчизняних виставок, оглядів, конкурсів, організатором яких є Міністерство аграрної політики України; направляти пропозиції організаторам цих заходів для стимулювання підприємств (нагородження дипломами, медалями за найкращі зразки м'ясо-молочних продуктів, пред'явлені на дегустацію). Участь ЦГДК у виставках та інших заходах, де організатором є не Міністерство аграрної політики України, погоджується з заступником Міністра аграрної політики України, який за розподілом функціональних повноважень координує питання м'ясо-молочної промисловості України.
3. Порядок роботи ЦГДК
3.1. Оцінка якості нових видів м'ясо-молочних продуктів з метою подальшої постановки на виробництво проводиться на засіданні ЦГДК згідно з графіком та в разі необхідності.
3.2. За результатами оцінки якості нових видів м'ясо-молочних продуктів ЦГДК приймає рішення, яке є підставою для узгодження нормативно-технічної документації на цю продукцію в Держспоживстандарті України.
3.3. Дата засідання ЦГДК визначається головою комісії і за 10 днів повідомляється секретарем комісії її членам.
3.4. Засідання ЦГДК є правомочним, якщо на ньому присутні не менше 2/3 членів затвердженого складу комісії.
3.5. Засідання ЦГДК проводиться під керівництвом голови комісії або (за його дорученням) заступником голови.
3.6. У роботі комісії (за рішенням голови) можуть брати участь, обговорювати представлені зразки, дегустувати якість продукції керівники, спеціалісти промислових підприємств та інших зацікавлених організацій без урахування їх оцінки при визначенні підсумкового результату.
3.7. При потребі повторну дегустацію одного й того самого зразка м'ясо-молочної продукції проводити за згодою членів ЦГДК.
4. Рішення ЦГДК
4.1. Рішення ЦГДК приймається за умови участі в засіданні не менше 2/3 затвердженого складу комісії.
4.2. При підрахунку оцінок за кожним зразком м'ясо-молочних продуктів враховуються оцінки, які дали члени ЦГДК.
4.3. При прийнятті рішень, у разі рівної кількості голосів або балів, голос голови ЦГДК є ухвальним.
4.4. Рішення ЦГДК оформляється у вигляді протоколу. У разі дегустації нових видів м'ясо-молочних продуктів з метою подальшої постановки на виробництво протокол підписують усі присутні на засіданні члени ЦГДК. В інших випадках протокол підписується головою та секретарем комісії.
Начальник Департаменту
ринків продукції
тваринництва з Головною
державною племінною
інспекцією
|
Д.М.Микитюк
|