ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України
25.07.2005 N 335
( z0872-05 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
9 серпня 2005
за N 873/11153
Начальник Департаменту
ринків продукції
тваринництва з Головною
державною племінною
інспекцією
|
Д.М.Микитюк
|
Додаток 1
до Інструкції про порядок
проведення оцінки якості
морозива
------------------------------------------------------------------
| N | Назва | Назва медалей (кількість, шт.) |
| номінації | номінації |----------------------------------------|
| | | золоті | срібні | бронзові |
|-----------+-----------+-------------+-------------+------------|
|-----------+-----------+-------------+-------------+------------|
|-----------+-----------+-------------+-------------+------------|
|-----------+-----------+-------------+-------------+------------|
|-----------+-----------+-------------+-------------+------------|
|-----------+-----------+-------------+-------------+------------|
|-----------+-----------+-------------+-------------+------------|
|-----------+-----------+-------------+-------------+------------|
|-----------+-----------+-------------+-------------+------------|
|-----------+-----------+-------------+-------------+------------|
|-----------+-----------+-------------+-------------+------------|
------------------------------------------------------------------
Голова ЦГДК Організатор заходів
(конкурсів, виставок,
оглядів)
_______________ _________________
(П.І.Б.) (П.І.Б.)
Додаток 2
до Інструкції про порядок
проведення оцінки якості
морозива
------------------------------------------------------------------
| N | Підприємство- | Номінація | Назва | Номер цифр. |
|з/п| виробник |------------| морозива | коду зразка |
| | | N | назва | | |
|---+----------------+---+--------+------------+-----------------|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|---+----------------+---+--------+------------+-----------------|
|---+----------------+---+--------+------------+-----------------|
|---+----------------+---+--------+------------+-----------------|
|---+----------------+---+--------+------------+-----------------|
|---+----------------+---+--------+------------+-----------------|
|---+----------------+---+--------+------------+-----------------|
|---+----------------+---+--------+------------+-----------------|
|---+----------------+---+--------+------------+-----------------|
|---+----------------+---+--------+------------+-----------------|
|---+----------------+---+--------+------------+-----------------|
|---+----------------+---+--------+------------+-----------------|
------------------------------------------------------------------
__________________________ ________________
(підпис члена ЦГДК) (П.І.Б.)
__________________________ ________________
(підпис члена ЦГДК) (П.І.Б.)
_______________________________ ________________
(підпис організатора виставок, (П.І.Б.)
конкурсів, оглядів або
представника підприємства)
Додаток 3
до Інструкції про порядок
проведення оцінки якості
морозива
Оцінка якості морозива проводиться за 10-бальною системою:
- смак і аромат - 6 балів;
- структура і консистенція - 3 бали;
- колір - 1 бал.
При оцінці морозива слід керуватися критеріями:
Смак і аромат: - дуже хороший, чистий, характерний для
даного виду морозива - 6 балів;
- хороший, чистий, без сторонніх
присмаків - 5,5 бала;
- недостатньо виражений аромат або смак
наповнювача; надмірно виражений аромат
або смак наповнювача - 5 балів;
- сторонні присмаки сировини
(прогірклий, затхлий, кормовий
та інші), вади глазурі (нечистий,
салистий присмак), вади вафель
(прогірклість та ін.) - 4,5 бала
та нижче.
Структура і консистенція:
- дуже хороша, однорідна з достатньою
збитістю; хрусткі вафлі, глазур,
що тане одночасно з морозивом - 3 бали;
- хороша; вафлі недостатньо хрусткі;
глазур, що тане одночасно
з морозивом - 2,5 бала;
- незначна неоднорідність структури;
вафлі недостатньо хрусткі; глазур тане
повільніше, ніж морозиво - 2 бали;
- слабо-сніжиста структура; вологі
не хрусткі вафлі; надмірно тугоплавка
глазур - 1,5 бала.
Колір:
- рівний, однорідний, характерний для даного
виду морозива - 1 бал;
- неоднорідний, не характерний для даного виду
морозива - 0,5 бала.
Зовнішній вигляд:
При оцінці зовнішнього вигляду враховуються:
1. Форма брикету, стаканчика, рулету, торта та ін.
(деформація).
2. Наповнення стаканчика, коробки, пластикової упаковки.
3. Покриття глазур'ю (рівномірне, нерівномірне, щільність
покриття).
Пошкодження вафельних стаканчиків, вафельних пластинок
(наявність тріщин).
Зовнішній вигляд оцінюється за критеріями:
- відмінний;
- добрий;
- задовільний;
- незадовільний;
- дуже поганий (продукція не має товарного вигляду).
При однаковій кількості балів ураховувати зовнішній вигляд
продукту, при необхідності - товарний вигляд.
У разі дегустації нових видів морозива рекомендувати
продукцію до постановки на виробництво при середній бальній оцінці
не менше 9 та зовнішньому вигляді не гірше ніж "добрий".
За результатами оцінки якості при необхідності (на виставках,
конкурсах, оглядах) для стимулювання випуску високоякісної
продукції видам морозива присвоюються золоті, срібні, бронзові
медалі, дипломи та сертифікати до них.
Золота медаль може бути присвоєна за якість морозива за
умови, що середня бальна оцінка за показниками повинна бути:
Смак і аромат - 6 балів:
Структура і консистенція - не менше 2,5 бала;
Колір - не менше 1 бала;
Зовнішній вигляд - не гірше ніж "відмінний".
Срібна медаль може бути присвоєна за якість морозива за
умови, що середня бальна оцінка за показниками повинна бути:
Смак і аромат - не менше 5,5 бала;
Структура і консистенція - не менше 2,5 бала;
Колір - не менше 1 бала;
Зовнішній вигляд - не гірше ніж "добрий".
Бронзова медаль може бути присвоєна за якість морозива за
умови, що середня бальна оцінка за показниками повинна бути:
Смак і аромат - не менше 5 балів;
Структура і консистенція - не менше 2 балів;
Колір - не менше 1 бала;
Зовнішній вигляд - не гірше ніж "добрий".
Додаток 4
до Інструкції про порядок
проведення оцінки якості
морозива
Дата проведення дегустації___________________________________
Прізвище, ініціали дегустатора_______________________________
Організація__________________________________________________
Посада, яку займає___________________________________________
Номер та назва номінації_____________________________________
(при необхідності)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
| N | Найме- | Оцінка| Органолептична оцінка якості продукції |Примітка|
| цифр.|нування | паку- |------------------------------------------------------------------| |
| коду |продукту| вання | консистенція | смак і запах | колір |загальна | |
|зразка| |зовніш-|------------------+------------------+------------------|бальність| |
| | | ній |характе-|бальність|характе-|бальність|характе-|бальність| | |
| | | вигляд|ристика | |ристика | |ристика | | | |
|------+--------+-------+--------+---------+--------+---------+--------+---------+---------+--------|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
|------+--------+-------+--------+---------+--------+---------+--------+---------+---------+--------|
|------+--------+-------+--------+---------+--------+---------+--------+---------+---------+--------|
|------+--------+-------+--------+---------+--------+---------+--------+---------+---------+--------|
|------+--------+-------+--------+---------+--------+---------+--------+---------+---------+--------|
|------+--------+-------+--------+---------+--------+---------+--------+---------+---------+--------|
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
_____________________________
підпис дегустатора
Додаток 5
до Інструкції про порядок
проведення оцінки якості
морозива
Дата проведення дегустації___________________________________
Кількість дегустаторів_______________________________________
Номер та назва номінації_____________________________________
(при необхідності)
----------------------------------------------------------------------------------
| N |Назва| N | Оцінка| Органолептична оцінка | Вис-|Медалі|Підпри- |
|з/п|моро-|цифр.| паку-| якості морозива |новок|золоті|ємство -|
| |зива | коду| вання,|----------------------------------| | (З), | вироб- |
| | |зраз-|зовніш-| смак і |консис-|колір, |загальна| |срібні| ник |
| | | ка | ній | запах |тенція,|середня|органо- | | (С), |морозива|
| | | | вигляд|(аромат),|середня|бальна |лепична | | брон-| |
| | | | | середня |бальна |оцінка | оцінка | | зові | |
| | | | | бальна |оцінка | | якості | | (Б) | |
| | | | | оцінка | | |морозива| | | |
|---+-----+-----+-------+---------+-------+-------+--------+-----+------+--------|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
|---+-----+-----+-------+---------+-------+-------+--------+-----+------+--------|
|---+-----+-----+-------+---------+-------+-------+--------+-----+------+--------|
|---+-----+-----+-------+---------+-------+-------+--------+-----+------+--------|
|---+-----+-----+-------+---------+-------+-------+--------+-----+------+--------|
----------------------------------------------------------------------------------
_____________
Примітка: Середнє значення бальних оцінок округлюють до другого
знака після коми.
Голова дегустаційної комісії ______________
(П.І.Б.)
Секретар дегустаційної комісії ______________
(П.І. Б.)
Додаток 6
до Інструкції про порядок
проведення оцінки якості
морозива
Номінація ___________ ___________________
(номер номінації) (назва номінації)
1. Золотими медалями та дипломами відзначити:
------------------------------------------------------------------
| N | Назва підприємства | Назва |
| з/п | (місто) | морозива |
|-----+-----------------------------------+----------------------|
| 1 | 2 | 3 |
|-----+-----------------------------------+----------------------|
|-----+-----------------------------------+----------------------|
|-----+-----------------------------------+----------------------|
|-----+-----------------------------------+----------------------|
|-----+-----------------------------------+----------------------|
|-----+-----------------------------------+----------------------|
2. Срібними медалями та дипломами відзначити:
------------------------------------------------------------------
| 1 | 2 | 3 |
|-----+-----------------------------------+----------------------|
|-----+-----------------------------------+----------------------|
|-----+-----------------------------------+----------------------|
|-----+-----------------------------------+----------------------|
|-----+-----------------------------------+----------------------|
|-----+-----------------------------------+----------------------|
3. Бронзовими медалями та дипломами відзначити:
------------------------------------------------------------------
| 1 | 2 | 3 |
|-----+-----------------------------------+----------------------|
|-----+-----------------------------------+----------------------|
|-----+-----------------------------------+----------------------|
|-----+-----------------------------------+----------------------|
|-----+-----------------------------------+----------------------|
|-----+-----------------------------------+----------------------|
Голова ЦГДК _____________
(П.І.Б.)
Секретар ЦГДК _____________
(П.І.Б.)
Додаток 7
до Інструкції про порядок
проведення оцінки якості
морозива
ЗАТВЕРДЖЕНО
____________________________
____________________________
____________________________
"____"_____________200__р.
м. ______________ "____"__________200___р.
Комісія у складі_____________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
склала цей акт про те, що згідно з наказом (розпорядженням,
графіком) __________________ _____________________________________
від "____"__________200___р. була проведена дегустація продуктів з
метою ____________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
При проведенні дегустації були присутні _____ чоловік.
Для дегустації була надана така продукція в кількості (кг):
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Витрачено на дегустацію і підлягає списанню (кг) _________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Підписи: ______________ ____________ ____________ _____________
(матеріально (організатор (заступник (секретар
відповідальна виставки, голови ЦГДК) ЦГДК)
особа конкурсу,
підприємства) огляду)