МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ Н А К А З N 101 від 27.04.98 Зареєстровано в Міністерстві м.Київ юстиції України 11 травня 1998 р. vd980427 vn101 за N 301/2741 Про затвердження Норм харчування і рекомендацій щодо складання наборів продуктів донорам в день здавання крові та (або) її компонентів Відповідно до статті 9 Закону України "Про донорство крові та її компонентів" ( 239/95-ВР ) Н А К А З У Ю: 1. Затвердити Норми харчування донора в день здавання крові та (або) її компонентів (додаються) і Рекомендації щодо складання наборів продуктів для харчування донора в день здавання крові та (або) її компонентів (додаються). 2. Контроль за виконанням наказу покласти на начальника Головного управління лікувально-профілактичної допомоги Піщикова В.А. Міністр А.М.Сердюк Затверджено Наказ МОЗ України 27.04.98 N 101 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 травня 1998 р. за N 301/2741 Норми харчування донора в день здавання крові та (або) її компонентів ############################################################## | Найменування продукту | Кількість у грамах | |#################################+##########################| |М'ясо (яловичина, птиця) | 300 | |Риба | 30 | |Масло вершкове | 20 | |Олія | 5 | |Крупа різна і макаронні вироби | 40 | |Яйце куряче | 1 (шт.) | |Молоко | 200 | |Цукор | 35 | |Борошно пшеничне | 10 | |Хліб житній | 150 | |Хліб пшеничний | 150 | |Картопля | 200 | |Капуста | 100 | |Буряк | 30 | |Морква | 50 | |Цибуля | 20 | |Сухофрукти | 20 | |Фрукти свіжі | 300 | |Сік | 100 | |Чай | 0,3 | |Какао | 40 | ############################################################## Енергетична цінність набору продуктів харчування має становити від 2000 до 2200 ккал. Затверджено Наказ МОЗ України 27.04.98 N 101 Рекомендації щодо складання наборів продуктів для харчування донора в день здавання крові та (або) її компонентів Перед здаванням крові на сніданок донор одержує гарячий чай з булкою та цукром (80 г булки, 30 г цукру, 0,5 г чаю) I варіант обіду Білки Жири Вуглево- Калорійність (г) (г) ди (г) (ккал) 1. Вінегрет з олією та оселедцем 3,3 10,7 18,1 157 (150 г + 20 г) 2. Суп гороховий з м'ясним фаршем 18,9 21,7 33,3 378 (400 г + 100 г) 3. Яловичина відварена (270 г) 41,1 26,7 - 402 Каша вівсяна + овочеве рагу (150 г + 150 г) 4,9 12,8 36,4 271 4. Кисіль з клюкви (180 г) 0,2 - 39,6 147 II варіант обіду 1. Салат із свіжої капусти, 1,6 5,9 16,3 118 моркви та яблук зі сметаною (50 г + 50 г + 50 г + 20 г) 2. Борщ український зі сметаною 21,2 24,8 32,7 399 та м'ясним фаршем (400 г + 100 г) 3. Курятина відварена (270 г) 50,7 27,8 - 417 Каша гречана + овочеве рагу 7,0 14,1 44,3 320 (150 г + 150 г) 4. Компот із кураги з ізюмом 0,2 - 30,0 115 (180 г) На кожний раціон 1. Хліб житній (150 г) 5,0 1,0 42,5 188 2. Хліб пшеничний (150 г) 7,9 1,9 52,7 246 3. Масло вершкове (20 г) 0,08 15,7 0,1 149 4. Яблука свіжі (300 г) 0,9 - 34,5 132 5. Цитрусові (апельсини, 2,4 - 25,2 116 мандарини, грейпфрути, 300 г) Енергетична цінність раціонів I варіант 84,7 89,5 282,1 2186 II варіант 89,7 94,2 278,6 2200