МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

                            Н А К А З

 N 101 від 27.04.98                   Зареєстровано в Міністерстві
     м.Київ                           юстиції України
                                      11 травня 1998 р.
 vd980427 vn101                       за N 301/2741


         Про затвердження Норм харчування і рекомендацій
         щодо складання наборів продуктів донорам в день
              здавання крові та (або) її компонентів


     Відповідно до статті 9 Закону України "Про донорство крові та
її компонентів" ( 239/95-ВР ) Н А К А З У Ю:

     1. Затвердити Норми харчування донора в день  здавання  крові
та  (або) її компонентів (додаються) і Рекомендації щодо складання
наборів продуктів для харчування донора в день здавання  крові  та
(або) її компонентів (додаються).
     2. Контроль  за  виконанням  наказу  покласти  на  начальника
Головного     управління     лікувально-профілактичної    допомоги
Піщикова В.А.

 Міністр                                                А.М.Сердюк

                                                    Затверджено
                                                 Наказ МОЗ України
                                                 27.04.98 N 101

                                      Зареєстровано в Міністерстві
                                      юстиції України
                                      11 травня 1998 р.
                                      за N 301/2741

                     Норми харчування донора
          в день здавання крові та (або) її компонентів

##############################################################
|      Найменування продукту      |    Кількість у грамах    |
|#################################+##########################|
|М'ясо (яловичина, птиця)         |           300            |
|Риба                             |           30             |
|Масло вершкове                   |           20             |
|Олія                             |           5              |
|Крупа різна і макаронні вироби   |           40             |
|Яйце куряче                      |           1 (шт.)        |
|Молоко                           |           200            |
|Цукор                            |           35             |
|Борошно пшеничне                 |           10             |
|Хліб житній                      |           150            |
|Хліб пшеничний                   |           150            |
|Картопля                         |           200            |
|Капуста                          |           100            |
|Буряк                            |           30             |
|Морква                           |           50             |
|Цибуля                           |           20             |
|Сухофрукти                       |           20             |
|Фрукти свіжі                     |           300            |
|Сік                              |           100            |
|Чай                              |           0,3            |
|Какао                            |           40             |
##############################################################
     Енергетична цінність   набору   продуктів   харчування    має
становити від 2000 до 2200 ккал.

                                                    Затверджено
                                                 Наказ МОЗ України
                                                 27.04.98 N 101

          Рекомендації щодо складання наборів продуктів
           для харчування  донора в день здавання крові
                     та (або) її компонентів

     Перед здаванням крові на сніданок донор одержує гарячий чай з
булкою та цукром (80 г булки, 30 г цукру, 0,5 г чаю)

                         I варіант обіду

                                    Білки  Жири  Вуглево-  Калорійність
                                     (г)    (г)  ди (г)    (ккал)
 1. Вінегрет з олією та оселедцем   3,3    10,7  18,1      157
 (150 г + 20 г)
 2. Суп гороховий з м'ясним фаршем  18,9   21,7  33,3      378
 (400 г + 100 г)
 3. Яловичина відварена (270 г)     41,1   26,7  -         402
 Каша вівсяна + овочеве рагу
 (150 г + 150 г)                    4,9    12,8  36,4      271
 4. Кисіль з клюкви (180 г)         0,2    -     39,6      147

                         II варіант обіду

 1. Салат із свіжої капусти,        1,6    5,9   16,3      118
 моркви та яблук зі сметаною
 (50 г + 50 г + 50 г + 20 г)
 2. Борщ український зі сметаною    21,2   24,8  32,7      399
 та м'ясним фаршем
 (400 г + 100 г)
 3. Курятина відварена (270 г)      50,7   27,8  -         417
 Каша гречана + овочеве рагу        7,0    14,1  44,3      320
 (150 г + 150 г)
 4. Компот із кураги з ізюмом       0,2    -     30,0      115
 (180 г)

                         На кожний раціон

 1. Хліб житній (150 г)             5,0    1,0   42,5      188
 2. Хліб пшеничний (150 г)          7,9    1,9   52,7      246
 3. Масло вершкове (20 г)           0,08   15,7  0,1       149
 4. Яблука свіжі (300 г)            0,9    -     34,5      132
 5. Цитрусові (апельсини,           2,4    -     25,2      116
 мандарини, грейпфрути, 300 г)

                  Енергетична цінність раціонів

 I варіант                          84,7   89,5  282,1     2186
 II варіант                         89,7   94,2  278,6     2200