ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

                             Л И С Т

 N 6/21-5621-ЕП від 03.12.2001
                                          Начальникам регіональних
                                          митниць
                                          Начальникам митниць
                                          Центральній
                                          митній лабораторії


            Щодо класифікації ароматичних композицій,
           що використовуються у харчовій промисловості


     У доповнення до листа Державної  митної  служби  України  від
28.09.2001 N   3/21-4613-ЕП  (  v4613342-01  )  щодо  класифікації
ароматичних   композицій,   що   використовуються    у    харчовій
промисловості, повідомляємо про наступне.
     У товарну позицію 3302 ( 2371б-14  )  включаються  як  суміші
запашних   речовин,  так  і  такі  суміші  в  поєднанні  з  носієм
(розріджувачем),  який додається з  метою  зручності  дозування  в
технологічних    процесах    виробництва.    Як    носій    можуть
використовуватись речовини різної  природи  (наприклад,  крохмаль,
цукор, глюкоза, рослинна олія, пропіленгліколь тощо).
     До складу ароматичних композицій в невеликій кількості можуть
входити барвники, консерванти, згущувачі, стабілізатори тощо.
     У разі,  якщо до складу ароматичної композицій входить  більш
ніж  один  складовий  компонент,  що  має енергетичну цінність або
смакову характеристику,  продукти виключаються з товарної  позиції
3302 (  2371б-14 ) та класифікуються у товарній позиції 2106.  При
цьому до підкатегорії 2106 90 98 10    (  2371а-14  )  включаються
ароматичні   композиції   за   умови  їх  використання  тільки  як
ароматизаторів,         інакше       товар класифікується за кодом
2106 90 98 90.
     Наводимо приклади:
     1. ароматична композиція,  що містить  ідентичні  натуральним
ароматичні  речовини, пропіленгліколь (носій), барвник, гуміарабік
(носій з властивостями  емульгатора),  класифікується  в  товарній
позиції 3302 ( 2371б-14  );
     2. ароматична композиція, що містить ефірні олії бергамоту та
м'яти  перцевої,  пропіленгліколь (носій),  барвник,  сорбат калію
(консервант),    лимонну    кислоту    (регулятор     кислотності,
антиоксидант), класифікується      в   товарній       позиції 3302
( 2371б-14  );
     3. ароматична композиція,  що містить  ідентичні  натуральним
ароматичні речовини, барвник, крохмаль (носій та компонент, що має
енергетичну  цінність),  цукор  (носій  та   компонент,   що   має
енергетичну цінність та смакову характеристику),  класифікується в
товарній позиції 2106 (продукт містить два  компоненти,  що  мають
енергетичну  цінність,  крім  того  цукор  також  надає композиції
солодкий  смак);  в  разі  використання  як  ароматизатор  продукт
класифікується за кодом 2106 90 98 10 ( 2371а-14 ),  в іншому разі
- за кодом 2106 90 98 90;
     4. ароматична  композиція,  що містить ідентичні  натуральним
ароматичні  речовини,  барвник,  модифікований крохмаль (носій  та
компонент, що має енергетичну цінність), цукор кристалічний (носій
та   компонент,   що   має   енергетичну   цінність   та   смакову
характеристику), мальтодекстрин (носій), класифікується в товарній
позиції 2106 (продукт містить два компоненти, що мають енергетичну
цінність, крім того цукор також надає композиції солодкий смак); в
разі  використання як ароматизатор продукт класифікується за кодом
2106 90 98 10,      в  іншому    разі -   за  кодом  2106 90 98 90
( 2371а-14 ).

 Заступник Голови Служби                                Ю.М.Дьомін