КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 15 жовтня 2001 р. N 1348
Київ
|
Про норми годування штатних тварин військових частин, закладів, установ і організацій Збройних Сил, інших військових формувань, структурних підрозділів Державної спеціальної служби транспорту, органів і підрозділів Національної поліції, цивільного захисту та установ кримінально-виконавчої служби
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити такі, що додаються:
норми годування штатних тварин військових частин, закладів, установ і організацій Збройних Сил, інших військових формувань, структурних підрозділів Державної спеціальної служби транспорту, органів і підрозділів Національної поліції, цивільного захисту та установ кримінально-виконавчої служби (далі - штатні тварини);
норми заміни продуктів і фуражу під час їх видачі для годування штатних тварин військових частин, закладів, установ і організацій Збройних Сил, інших військових формувань, структурних підрозділів Державної спеціальної служби транспорту, органів і підрозділів Національної поліції, цивільного захисту та установ кримінально-виконавчої служби.
2. Міністерству оборони, іншим центральним органам виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими формуваннями, Міністерству транспорту та зв'язку, Міністерству внутрішніх справ, Національній поліції, Державній службі з надзвичайних ситуацій та Міністерству юстиції проводити за погодженням з Міністерством фінансів та Міністерством економіки, у разі зміни цін на продовольство і фураж, уточнення розміру вартості норм годування штатних тварин за діючими середніми цінами, але не частіше одного разу на квартал.
Прем'єр-міністр України
|
А.КІНАХ
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 15 жовтня 2001 р. N 1348
НОРМИ
годування штатних тварин військових частин, закладів, установ і організацій Збройних Сил, інших військових формувань, структурних підрозділів Державної спеціальної служби транспорту, органів і підрозділів Національної поліції, цивільного захисту та установ кримінально-виконавчої служби
1. Норма годування коней
Вид тварин
|
Кількість на одну тварину на добу,
грамів
|
овес
|
сіно
|
сіль
|
Верхові та в'ючні коні
|
4500
|
4500
|
25
|
Обозні коні
|
5000
|
6000
|
25
|
Лошата віком:
|
|
|
|
до 1 року
|
2000
|
3000
|
10
|
від 1 до 1,5 року
|
2500
|
4500
|
10
|
від 1,5 до 2 років
|
3200
|
5000
|
10
|
_______________
Примітки:
1. Щодобово на підстилку видається соломи для коней і лошат - 1,6 кілограма.
2. Замість зазначеного у даній нормі фуражу видається для годування одного коня на добу:
а) під час утримання на пунктах прийому коней та перевезення їх наземними і водними транспортними засобами: сіна - 13 кг; соломи - 1,5 кг; а в період з 1 жовтня до 1 квітня у разі перевезення на відстань більш як 1000 кілометрів: сіна - 15 кг; соломи - 1,5 кілограма;
б) для штатних коней кінно-спортивних команд: сіна - 6 кг; вівса - 5 кг; висівок пшеничних - 1 кг; кукурудзи подрібненої - 1 кг; борошна трав'яного - 1 кг; меляси - 0,5 кг; льняного насіння - 0,05 кг; підкорму "Старт" - 0,5 кг; солі - 0,05 кілограма.
3. Додатково до цієї норми видається на одного коня на добу:
а) для штатних коней кінно-спортивних команд у період підготовки і проведення змагань - 0,5 кг підкорму "Старт", "Успіх", "Крєпиш";
б) для коней, яких передано військовим частинам для відновлення їх штатної кількості, протягом перших трьох місяців перебування у військах - 1 кг сіна;
в) для хворих коней у період їх перебування в закладах ветеринарної медицини - 3 кг коренеплодів і 1 кг висівок;
г) для обозних коней під час роботи на лісозаготівлі у період з 1 жовтня до 1 квітня - 1 кг вівса;
ґ) у місцевості на висоті 1000 метрів і вище над рівнем моря - 1,5 кг вівса.
2. Норма годування службових собак
Назва продукту
|
Кількість на одного собаку на добу за видами,
грамів
|
племінні
|
розшукові,
патрульно-
розшукові,
сторожові,
спеціальні
|
вартові,
резервні
|
цуценята до
4-місячного
віку
|
Крупи вівсяні
|
420
|
450
|
400
|
30-200
|
Пшоно або крупа
ячнева чи
пшенична
|
230
|
200
|
200
|
20-100
|
М'ясо другої
категорії або
конина
|
700
|
600
|
500
|
20-300
|
або м'ясні
субпродукти
другої
категорії
|
1750
|
1500
|
1250
|
40-800
|
Молоко
|
|
|
|
150-800
|
Яйце куряче,
штук
|
|
|
|
1
|
Жир тваринний
|
20
|
20
|
15
|
10
|
Картопля
|
200
|
200
|
200
|
80
|
Буряки
|
20
|
20
|
20
|
20
|
Морква
|
20
|
20
|
20
|
20
|
Сіль
|
15
|
15
|
15
|
15
|
Риб'ячий жир
|
|
|
|
5-20
|
М'ясо-кісткове
борошно
|
15
|
15
|
15
|
|
Крейда
|
|
|
|
1-2
|
Глюконат або
гліцерофосфат
кальцію
|
|
|
|
по 1-2
таблетки 3
рази на день
|
Вітамінне підгодовування (в осінньо-зимовий період)
|
Ундевіт
|
дорослим собакам по 3
таблетки 1 раз на день
|
цуценятам 1-1,5
таблетки 1 раз на день
|
Вітамін "D" в
олії
|
дорослим собакам по 8
крапель 1 раз на день
|
цуценятам 1-4 краплі
1 раз на день
|
Примітки:
1. Дозволяється (за висновками спеціалістів ветеринарної медицини) додатково видавати на добу:
а) для хворих собак - 500 мл молока, а також замість 200 г вівсяної крупи або пшона (ячки) таку саму кількість рису;
б) для щінних собак - 100 г м’яса або 250 г субпродуктів другої категорії і 250 мл молока;
в) для годуючих собак (до відлучення цуценят) - 200 г м’яса (500 г субпродуктів), а також 600 мл молока.
2. Для цуценят до 4-місячного віку видаються:
а) крупи вівсяні, пшоно починаючи з 3-тижневого віку по 50 г із щотижневим збільшенням на 20 грамів;
б) м’ясо починаючи з 28-денного віку по 20 г із щотижневим збільшенням на 20 грамів;
в) молоко починаючи з 10-денного віку по 150 мл із щотижневим збільшенням на 20 грамів;
г) риб’ячий жир починаючи з місячного віку з 5 г із збільшенням до 30 грамів до чотирьох місяців.
3. На строк понад 12 годин і на кожну добу перебування в дорозі замість продуктів, передбачених цією нормою, видаються концентровані сухі корми згідно з вимогами, передбаченими пунктом 9 цієї примітки, або 700 г хліба із суміші житнього обдирного і пшеничного борошна першого сорту і 700 г м’ясо-рослинних консервів.
4. Для собак, що охороняють шкідливі для їх здоров’я об’єкти, видається 500 г молока на добу.
5. У період навчально-методичних зборів (курсів) кінологів із службовими собаками, занять з дресирування і тренування собак у навчальних закладах з підготовки кінологів та кінологічних центрах додатково видається по 150 г м’яса другої категорії або конини на одного собаку як ласощі чи додатково видається сухий корм (за нормами виробника).
6. Для племінних собак і цуценят дозволяється додатково замість 50 г м’яса другої категорії або конини (125 г субпродуктів другої категорії) видавати 1 яйце куряче на добу.
7. Для цуценят, старших 4-місячного віку, до досягнення ними 6-місячного віку видається 1 яйце куряче на тиждень.
8. У разі відсутності мінеральних речовин і вітамінів, що входять до норми годування службових собак, дозволяється заміняти їх іншими препаратами. Замість крейди собакам дозволяється видавати кальцевмісні добавки за нормами виробника.
9. Замість продуктів, що входять до норми годування службових собак, дозволяється використовувати концентровані сухі повноцінні корми із вмістом протеїну (білка) не менше 20 відсотків та м’ясні і м’ясо-рослинні консерви. Зазначені корми (консерви) використовуються за нормами (рекомендаціями) виробника корму (консерв) з урахуванням енергетичної цінності, навантаження на собаку, умов його служби та потреби організму в поживній речовині для покриття енергетичних затрат, а також на підставі акта зважування службових собак.
Визначення ваги службових собак здійснюється комісією двічі на рік, а цуценят - щомісяця починаючи з другого тижня до шестимісячного віку, а також під час взяття собак на балансовий облік.
10. Для підстилки видається соломи або сіна на добу:
на дорослого собаку - 800 грамів;
на цуценя - 400 грамів.
3. Норми добового раціону морських тварин
Вид тварин,
стать
|
Середня добова
норма годівлі,
(КО)*
|
Вміст компонентів у раціоні,
відсотків
|
літня
|
зимова
|
риба
|
молюски
|
ракопо-
дібні
|
морські
їжаки
|
Білуха
|
9,0
|
10,8
|
94
|
5
|
до 1
|
|
Азовка
|
1,5
|
1,8
|
99
|
1
|
|
|
Афаліна
|
4,8
|
5,76
|
98
|
2
|
|
|
Білобочка
|
3,6
|
4,9
|
99
|
1
|
|
|
Сивуч: самець
|
10,5
|
12,6
|
85
|
15
|
|
|
самка
|
4,5
|
5,4
|
85
|
15
|
|
|
Ларга
|
1,8
|
2,16
|
90
|
8
|
до 2
|
|
Калан
|
0,9
|
1,08
|
12
|
55
|
до 8
|
до 25
|
Морський котик:
|
|
|
|
|
|
|
самець
|
2,4
|
2,9
|
85
|
15
|
|
|
самка
|
0,75
|
0,9
|
85
|
15
|
|
|
Лахтак сірий,
тюлень
|
2,0
|
2,2
|
90
|
8
|
до 2
|
|
Акіба, нерпа
|
0,7
|
0,84
|
90
|
8
|
до 2
|
|
*КО (кормова одиниця) - харчова цінність кормового продукту, еквівалентна кормовій цінності 1 кілограма ставриди океанічної.
_______________
Примітки:
1. Добові раціони розраховані на середню дорослу морську тварину у разі годування розмороженою рибою та іншими морепродуктами.
2. Добові раціони з включенням до них вітамінів, мікроелементів складаються спеціалістом ветеринарної медицини для кожного тваринного стада виходячи з умов зовнішнього середовища, фізіологічного і клінічного стану та робочого навантаження, а також залежно від складу і харчової цінності корму.
3. Добові раціони повинні містити не менше 3-5 видів риби.
4. Спеціалістам ветеринарної медицини дозволяється:
а) встановлювати індивідуальний добовий раціон для кожної морської тварини;
б) збільшувати добовий раціон до 0,25 КО на кожні 10 кг ваги хворим тваринам і тим, що видужують, вагітним самкам або самкам-годувальницям, молодим (підростаючим) тваринам, під час збільшення психофізичного навантаження на організм тварин, а також у період їх адаптації після зняття підвищеного навантаження або у період адаптації до умов нового середовища перебування;
в) зменшувати добовий раціон від 1 до 100 відсотків хворим тваринам, у період гону, під час транспортування, у разі низької індивідуальної активності тощо.
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 15 жовтня 2001 р. N 1348
НОРМИ
заміни продуктів і фуражу під час їх видачі для годування штатних тварин військових частин, закладів, установ і організацій Збройних Сил, інших військових формувань, структурних підрозділів Державної спеціальної служби транспорту, органів і підрозділів Національної поліції, цивільного захисту та установ кримінально-виконавчої служби
Найменування продукту
|
Кількість продукту, грамів
|
що підлягає
заміні
|
замінник
|
Крупи вівсяні
|
100
|
|
крупою ячневою або пшеничною чи
пшоном
|
|
200
|
картоплею свіжою
|
|
500
|
овочами свіжими (капустою,
буряками, морквою тощо)
|
|
500
|
Молоко незбиране
|
100
|
|
молоком незбираним сухим
|
|
15
|
Яйце куряче, штук
|
1
|
|
порошком яєчним
|
|
15
|
Сіно
|
100
|
|
вівсом, ячменем, кукурудзою,
висівками пшеничними
|
|
50
|
комбікормом брикетним
|
|
75
|
Крупа ячнева або пшенична чи пшоно
|
100
|
|
крупою вівсяною
|
|
50
|
картоплею свіжою
|
|
500
|
овочами свіжими (капустою,
буряками, морквою тощо)
|
|
500
|
---------------
Примітка. У разі надходження на забезпечення нових видів продуктів, фуражу у кожному конкретному випадку норми їх заміни визначаються Міноборони, іншими центральними органами виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими формуваннями, Мінтрансзв'язку, МВС та Мін’юстом.