16.07.2003 № 242
|
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 серпня 2003 р.
за № 679/8000
Міністр
|
С. Рижук
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики України
16.07.2003 № 242
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 серпня 2003 р.
за № 679/8000
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 1
до пункту 4.1.3.6
Інструкції з бонітування овець
Межі якостей тонини вовни
|
Переведення якості тонини вовни та їх проміжних градацій у мікрометри
|
||
якість
|
мкм
|
якість
|
мкм
|
80
|
14,5-18,0
|
80
|
16
|
|
|
80-70
|
18
|
70
|
18,1-20,5
|
70
|
20
|
|
|
70-64
|
21
|
64
|
20,6-23,0
|
64
|
22
|
|
|
64-60
|
23
|
60
|
23,1-25,0
|
60
|
24
|
|
|
60-58
|
25
|
58
|
25,1-27,0
|
58
|
26
|
|
|
58-56
|
27
|
56
|
27,1-29,0
|
56
|
28
|
|
|
56-50
|
29
|
50
|
29,1-31,0
|
50
|
30
|
|
|
50-48
|
31
|
48
|
31,1-34,0
|
48
|
32
|
46
|
34,1-37,0
|
46
|
36
|
44
|
37,1-40,0
|
44
|
38
|
40
|
40,1-43,0
|
40
|
42
|
36
|
43,1-55,0
|
36
|
49
|
32
|
55,1-67,0
|
32
|
61
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 2
до пункту 6.2.2
Інструкції з бонітування овець
Порода і тип овець
|
Жива маса, кг
|
Настриг чистої вовни, кг
|
||||||
баранчики
|
ярки
|
баранчики
|
ярки
|
|||||
еліта
|
I клас
|
еліта
|
I клас
|
еліта
|
I клас
|
еліта
|
I клас
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
Тонкорунні породи вовново-м'ясного напряму:
|
||||||||
асканійська
|
52
|
48
|
42
|
40
|
3,2
|
2,8
|
2,5
|
2,2
|
м'ясо-вовнового напряму:
|
||||||||
прекос
|
55
|
50
|
44
|
40
|
2,5
|
2,3
|
1,9
|
1,7
|
мерино-фляйш
|
55
|
53
|
44
|
40
|
2,5
|
2,3
|
2,0
|
1,8
|
полварс
|
52
|
48
|
42
|
38
|
2,7
|
2,5
|
2,3
|
2,0
|
Напівтонкорунні породи
|
||||||||
цигайська:
|
47
|
43
|
39
|
34
|
2,5
|
2,2
|
2,1
|
1,8
|
приазовський тип
|
48
|
45
|
40
|
36
|
2,6
|
2,4
|
2,2
|
2,0
|
кримський тип
|
45
|
42
|
38
|
34
|
2,4
|
2,2
|
2,0
|
1,8
|
асканійська м'ясововнова з кросбредною вовною:
|
50
|
46
|
44
|
40
|
3,0
|
2,6
|
2,4
|
2,1
|
асканійські кросбреди
|
52
|
48
|
44
|
40
|
3,0
|
2,6
|
2,4
|
2,1
|
асканійський тип чорноголових овець з кросбредною вовною
|
55
|
50
|
44
|
40
|
3,0
|
2,6
|
2,4
|
2,1
|
одеський тип
|
50
|
46
|
44
|
40
|
3,0
|
2,6
|
2,4
|
2,1
|
буковинський тип
|
50
|
46
|
44
|
40
|
3,0
|
2,6
|
2,4
|
2,1
|
дніпропетровський тип
|
48
|
45
|
42
|
38
|
2,8
|
2,5
|
2,3
|
2,0
|
харківський тип м'ясововнових овець
|
50
|
45
|
38
|
35
|
2,8
|
2,3
|
2,2
|
2,0
|
ромні-марш
|
45
|
42
|
3,6
|
33
|
2,6
|
2,3
|
2,3
|
2,0
|
чорноголові та темноголові
|
55-50
|
50-45
|
44-42
|
40-38
|
2,0
|
1,8
|
1,6
|
1,4
|
північнокавказька
|
50
|
45
|
42
|
38
|
2,7
|
2,3
|
2,0
|
1,8
|
Порода і тип овець
|
Довжина вовни, см
|
Тонина вовни, якість
|
||
еліта
|
I клас
|
баранчики
|
ярки
|
|
1
|
10
|
11
|
12
|
13
|
Тонкорунні породи
|
||||
вовново-м'ясного напряму:
|
||||
асканійська
|
10,0
|
9,0
|
64 - 58
|
64 - 60
|
м'ясо-вовнового напряму:
|
||||
прекос
|
10,0
|
9,0
|
64 - 60
|
64 - 60
|
мерино-фляйш
|
10,0
|
9,0
|
64 - 60
|
64 - 60
|
полварс
|
11,0
|
9,5
|
60 - 58
|
60 - 64
|
Напівтонкорунні породи
|
||||
цигайська:
|
11,0
|
9,0
|
56 - 49
|
56 - 46
|
приазовський тип
|
11,0
|
10,0
|
56 - 46
|
56 - 46
|
кримський тип
|
10,0
|
9,0
|
56 - 46
|
56 - 46
|
асканійська м'ясо-вовнова з кросбредною вовною:
|
13,0
|
12,0
|
58 - 46
|
58 - 46
|
асканійські кросбреди
|
15,0
|
14,0
|
58 - 46
|
58 - 46
|
асканійський тип чорноголових овець з кросбредною вовною
|
14,0
|
13,0
|
58 - 46
|
58 - 46
|
одеський тип
|
13,0
|
12,0
|
58 - 46
|
58 - 46
|
буковинський тип
|
13,0
|
12,0
|
58 - 46
|
58 - 46
|
дніпропетровський тип
|
12,0
|
11,0
|
58 - 50
|
58 - 50
|
харківський тип м'ясо-вовнових овець
|
14,0
|
13,0
|
56 - 50
|
56 - 50
|
ромні-марш
|
15,0
|
14,0
|
56 - 46
|
56 - 46
|
чорноголові та темноголові
|
10,0
|
8,5
|
58 - 46
|
58 - 46
|
північнокавказька
|
13,0
|
12,0
|
56 - 46
|
58 - 56
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 3
до пункту 6.2.2
Інструкції з бонітування овець
Порода і тип овець
|
Жива маса, кг
|
Настриг чистої вовни, кг
|
||||||
барани
|
вівцематки
|
барани
|
вівцематки
|
|||||
еліта
|
I клас
|
еліта
|
I клас
|
еліта
|
I клас
|
еліта
|
I клас
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
Тонкорунні породи
|
||||||||
вовново-м'ясного напряму:
|
||||||||
асканійська
|
90
|
80
|
55
|
50
|
6,5
|
5,5
|
2,8
|
2,5
|
м'ясо-вовнового напряму:
|
||||||||
прекос
|
90
|
80
|
55
|
50
|
5,5
|
5,0
|
2,4
|
2,1
|
мерино-фляйш
|
90
|
80
|
55
|
52
|
5,5
|
5,3
|
2,4
|
2,2
|
полварс
|
85
|
80
|
53
|
50
|
5,8
|
5,5
|
2,5
|
2,3
|
Напівтонкорунні породи
|
||||||||
цигайська:
|
88
|
79
|
53
|
48
|
4,7
|
4,3
|
2,3
|
2,1
|
приазовський тип
|
90
|
80
|
55
|
50
|
5,0
|
4,5
|
2,5
|
2,2
|
кримський тип
|
85
|
78
|
50
|
47
|
4,5
|
4,0
|
2,2
|
2,0
|
асканійська м'ясо-вовнова з кросбредною вовною:
|
85
|
80
|
55
|
50
|
5,0
|
4,5
|
2,5
|
2,3
|
асканійські кросбреди
|
90
|
85
|
55
|
50
|
5,5
|
5,0
|
2,8
|
2,5
|
асканійський тип чорноголових овець з кросбредною вовною
|
90
|
85
|
60
|
55
|
5,0
|
4,5
|
2,5
|
2,3
|
одеський тип
|
85
|
80
|
55
|
50
|
5,0
|
4,5
|
2,5
|
2,3
|
буковинський тип
|
85
|
80
|
55
|
50
|
5,0
|
4,5
|
2,5
|
2,3
|
дніпропетровський тип
|
85
|
80
|
53
|
50
|
5,0
|
4,5
|
2,4
|
2,2
|
харківський тип м'ясо-вовнових овець
|
85
|
80
|
53
|
50
|
5,0
|
4,5
|
2,5
|
2,3
|
ромні-марш
|
80
|
75
|
55
|
50
|
4,5
|
4,0
|
2,5
|
2,3
|
чорноголові та темноголові
|
90
|
80
|
55
|
50
|
3,0
|
2,7
|
1,8
|
1,6
|
північнокавказька
|
85
|
80
|
55
|
50
|
5,0
|
4,5
|
2,5
|
2,3
|
Порода і тип овець
|
Довжина вовни, см
|
Тонина вовни, якість для класів еліта і I
|
||
|
еліта
|
I клас
|
барани
|
вівцематки
|
1
|
10
|
11
|
12
|
13
|
Тонкорунні породи
|
||||
вовново-м'ясного напряму:
|
||||
асканійська
|
9,0
|
8,0
|
60 - 58
|
64 - 60
|
м'ясо-вовнового напряму:
|
||||
прекос
|
9,5
|
8,0
|
60 - 56
|
64 - 60
|
мерино-фляйш
|
9,5
|
8,0
|
60 - 58
|
64 - 60
|
полварс
|
10,5
|
9,5
|
60 - 58
|
64 - 60
|
Напівтонкорунні породи
|
||||
цигайська:
|
10,0
|
8,0
|
50 - 44
|
58 - 46
|
приазовський тип
|
10,0
|
9,0
|
50 - 44
|
56 - 46
|
кримський тип
|
9,0
|
8,0
|
50 - 44
|
58 - 46
|
асканійська м'ясо-вовнова з кросбредною вовною:
|
12,0
|
11,0
|
56 - 44
|
58 - 46
|
асканійські кросбреди
|
12,0
|
11,0
|
56 - 44
|
58 - 46
|
асканійський тип чорноголових овець з кросбредною вовною
|
12,0
|
11,0
|
56 - 44
|
58 - 46
|
одеський тип
|
12,0
|
11,0
|
56 - 44
|
58 - 46
|
буковинський тип
|
12,0
|
11,0
|
56 - 44
|
58 - 46
|
дніпропетровський тип
|
10,0
|
9,0
|
56 - 48
|
58 - 50
|
харківський тип м'ясо-вовнових овець
|
12,0
|
11,0
|
56 - 44
|
58 - 46
|
ромні-марш
|
12,0
|
11,0
|
48 - 44
|
50 - 44
|
чорноголові та темноголові
|
10,0
|
9,0
|
56 - 46
|
58 - 48
|
північнокавказька
|
11
|
10
|
56 - 48
|
58 - 50
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 4
до пунктів 6.2.2.5
Інструкції з бонітування овець
Порода і тип овець
|
Жива маса (кг) у віці
|
Довжина вовни (см) у віці
|
||||||
2 місяців
|
100 днів
|
8 місяців
|
100 днів
|
8 місяців
|
||||
барани
|
ярки
|
барани
|
ярки
|
барани
|
ярки
|
|||
Тонкорунні породи
|
||||||||
вовново-м'ясного напряму:
|
||||||||
асканійська
|
15
|
14
|
19
|
18
|
30
|
28
|
3,5
|
6,0
|
м'ясо-вовнового напряму:
|
||||||||
прекос
|
16
|
15
|
20
|
19
|
31
|
29
|
3,5
|
6,0
|
мерино-фляйш
|
16
|
15
|
20
|
19
|
31
|
29
|
3,5
|
6,0
|
полварс
|
16
|
15
|
20
|
19
|
31
|
29
|
4,0
|
6,0
|
Напівтонкорунні породи
|
||||||||
цигайська:
|
15
|
14
|
19
|
18
|
30
|
28
|
3,5
|
6,0
|
приазовський тип
|
16
|
15
|
20
|
19
|
31
|
29
|
4,0
|
7,0
|
кримський тип
|
15
|
14
|
19
|
18
|
30
|
28
|
3,5
|
6,0
|
асканійська м'ясо-вовнова з кросбредною вовною:
|
15
|
15
|
20
|
19
|
30
|
29
|
4,5
|
9,0
|
асканійські кросбреди
|
16
|
15
|
20
|
19
|
31
|
29
|
5,0
|
10,0
|
асканійський тип чорноголових овець з кросбредною вовною
|
17
|
16
|
21
|
20
|
32
|
30
|
4,5
|
9,5
|
одеський тип
|
16
|
15
|
20
|
19
|
31
|
29
|
4,5
|
9,0
|
буковинський тип
|
16
|
15
|
20
|
19
|
31
|
29
|
4,5
|
9,0
|
дніпропетровський тип
|
15
|
14
|
19
|
18
|
30
|
28
|
4,0
|
8,0
|
харківський тип м'ясо-вовнових овець
|
15
|
14
|
19
|
18
|
30
|
28
|
4,5
|
9,0
|
ромні-марш
|
14
|
13
|
18
|
17
|
29
|
27
|
5,0
|
10,0
|
чорноголові та темноголові
|
15
|
14
|
19
|
18
|
30
|
28
|
3,5
|
7,0
|
північнокавказька
|
15
|
14
|
19
|
18
|
30
|
28
|
4,5
|
9,0
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 5
до пункту 6.2.5
Інструкції з бонітування овець
Шифр ознаки
|
Селекційні ознаки
|
Умовні позначення ознак
|
Оцінка за селекційні ознаки, балів
|
1
|
2
|
3
|
4
|
11
|
Тип і складчастість шкіри
|
|
|
тварини з малим запасом шкіри і без складок
|
С-
|
3
|
|
тварини з підвищеним запасом шкіри або багатоскладчасті
|
С+
|
4
|
|
тварини з нормальним запасом шкіри (1 - 2 складки) на шиї й дрібні - на тулубі
|
С
|
5
|
|
21
|
Густота вовни (бік і спина)
|
||
рідка і не відповідає стандарту породи
|
М-
|
2
|
|
задовільна
|
М
|
3
|
|
густа
|
М+
|
4
|
|
дуже густа
|
ММ
|
5
|
|
Довжина вовни, см
|
|||
нерозтягнутого штапелю або косиці*
|
|||
31
|
на боці за лопаткою
|
||
32
|
на спині
|
до 0,5
|
|
33
|
на череві
|
||
41
|
Звивистість вовни
|
||
висока, може переходити у маркіртну, визначають на боці і спині візуально
|
З+
|
2
|
|
змитий характер звивистості, завитки відсутні або проглядаються слабо
|
З-
|
3
|
|
завитки бажаної форми, добре проглядаються, але нечітко виражені
|
З
|
4
|
|
завитки рівномірно і чітко виражені по всій довжині штапелю
|
Зч
(чітка)
|
5
|
|
51
|
Тонина вовнових волокон на боці окомірно у якості або в лабораторних умовах у мікрометрах (мкм; додаток 1)
|
||
61
|
Вирівняність вовни в руні
|
||
вовна невирівняна, різниця між товщиною волокон на боці та стегні вище двох якостей або 4 мкм
|
В-
|
3
|
|
вовна вирівняна, різниця між товщиною волокон на боці й стегні - одна якість або від 2 до 4 мкм
|
В
|
4
|
|
вовна добре вирівняна, різниця між товщиною волокон на боці та стегні в межах однієї якості або менше 2 мкм
|
В+
|
5
|
|
62
|
Вирівняність вовни в штапелі
|
vv
|
2
|
значна невирівняність - над штапелем виступають товстіші волокна
|
-В-
|
||
невирівняна значна кількість у штапелі волокон - "перебіжчиків"
|
v -В-
|
3
|
|
вирівняна в штапелі - зустрічаються волокна "перебіжчики"
|
-В-
|
4
|
|
вирівняна відмінно - без волокон "перебіжчиків"
|
-В-
|
5
|
|
Жиропіт
|
|||
71
|
Кількість жиропоту
|
||
недостатня
|
Ж-
|
3
|
|
надлишок
|
Ж+
|
4
|
|
нормальні кількість і якість
|
Ж
|
5
|
|
72
|
Колір жиропоту
|
||
жовтий
|
Ж
|
2
|
|
кремовий
|
К
|
3
|
|
світлий
|
С
|
4
|
|
білий
|
Б
|
5
|
|
81
|
Пружність вовни
|
||
недостатня
|
П-
|
3
|
|
середня
|
П
|
4
|
|
висока
|
П+
|
5
|
|
91
|
Блиск вовни
|
||
відсутній
|
БВ
|
2
|
|
слабкий
|
Б-
|
3
|
|
нормально виражений
|
Б
|
4
|
|
люстровий
|
Б+
|
5
|
|
101
|
Міцність кістяка
|
||
ніжний
|
КН
|
3
|
|
масивний, грубий
|
КГ
|
4
|
|
міцний, добре розвинутий, але не грубий
|
К
|
5
|
|
111
|
Величину і м'ясність тварини
|
||
посередня
|
3
|
||
добра
|
4
|
||
відмінна
|
5
|
||
121
|
Екстер'єр, балів**
|
Максимум 5
|
|
131
|
Оброслість спини і черева, балів
|
Максимум 5
|
|
Жива маса у відповідному віці, кг
|
|||
141
|
при народженні (1-2 дні)
|
До 0,1
|
|
142
|
при відлученні у 2-4 міс.
|
До 1
|
|
143
|
у 12 міс.
|
До 1
|
|
144
|
у 18 міс.
|
До 1
|
|
145
|
у 2,5 року
|
До 1
|
|
Настриг вовни, кг
|
|||
151
|
немитої (у фізичній масі) маса всієї настриженої вовни річного росту без кізячної
|
До 0,1
|
|
152
|
Вихід чистої вовни, %
|
До 0,1
|
|
153
|
Настриг чистої вовни, кг
|
До 0,1
|
|
161
|
Клас тварини
|
||
еліта
|
5
|
||
I клас
|
4
|
||
II клас
|
4
|
||
III клас (помісі)
|
2
|
||
IV клас (помісі)
|
1
|
||
брак
|
0
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 6
до пункту 6.2.5
Інструкції з бонітування овець
Порода, тип овець
|
Умовні позначення
|
Шифр
|
Тонкорунні породи
|
||
асканійська
|
АС
|
1101
|
прекос
|
ПР
|
1102
|
мерино-фляйш
|
МФ
|
1103
|
полварс
|
ПО
|
1104
|
Напівтонкорунні породи
|
||
цигайська:
|
|
|
приазовський тип
|
ЦП
|
1201
|
кримський тип
|
ЦК
|
1202
|
асканійська м'ясо-вовнова з кросбредною вовною:
|
|
|
асканійські кросбреди
|
АК
|
1203
|
асканійський тип чорноголових овець з кросбредною вовною
|
АЧ
|
1206
|
одеський тип
|
АМО
|
1207
|
буковинський тип
|
АМБ
|
1208
|
дніпропетровський тип
|
АМД
|
1209
|
харківський тип
|
ХТмв
|
1210
|
чорноголові та темноголові вівці
|
ЧГ
|
1211
|
північнокавказька
|
ПК
|
1212
|
ромні-марш
|
РМ
|
1213
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 7
до пункту 6.2.5
Інструкції з бонітування овець
Шифр
|
Селекційні градації баранів-плідників і ремонтних баранів
|
Символи градації
|
Оцінка градації, балів
|
Шифр
|
Селекційні градації вівцематок і ярок
|
Символи градації
|
Оцінка градації, балів
|
171
|
Основний
|
БО
|
5
|
172
|
Селекційне ядро
|
СЯ
|
5
|
|
Резервний
|
БР
|
4
|
|
Ремонтні
|
Р
|
4
|
|
Племреалізація
|
БПР
|
3
|
|
Селекційні
|
С
|
3
|
|
Пробники
|
БП
|
2
|
|
Племреалізація
|
ПП
|
2
|
|
Брак
|
Б
|
1
|
|
Брак
|
Б
|
1
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 8
до пункту 6.3.1
Інструкції з бонітування овець
Шифри, порода і тип овець
|
Жива маса (кг) у віці
|
||||||
2 місяців
|
100 днів
|
8 місяців
|
|||||
баранчики
|
ярки
|
баранчики
|
ярки
|
баранчики
|
ярки
|
||
КР - 1401
|
каракульська
|
15
|
14
|
19
|
18
|
29
|
28
|
АБК - 1402
|
асканійський породний тип багатоплідних каракульських овець
|
16
|
15
|
20
|
19
|
30
|
29
|
СК - 1403
|
сокільська
|
14
|
13
|
18
|
17
|
28
|
27
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 9
до пункту 6.3.2
Інструкції з бонітування овець
Смушкові типи
|
Клас
|
Ширина завитка
|
Типи, форма і розмір завитків
|
Щільність завитків
|
Густота волосу
|
Характер шовковистості волосу
|
Блиск волосу
|
Чіткість рисунка смушка
|
Товщина, щільність, запас шкіри
|
Оброслість
|
Конституція
|
Відповідність класу ягняти сорту його смушка
|
||
на крижах
|
на спині
|
на боках
|
||||||||||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
жакетний
|
еліта
|
середній
|
вальок довгий
|
вальок довгий
|
вальок середній, короткий, біб
|
щільні
|
густий
|
шовковистий
|
сильний, нормальний
|
чіткий
|
щільна, тонка, потовщена вільна
|
добра
|
міцна
|
краща частина жакет I
|
жакетний
|
еліта
|
дрібний
|
вальок довгий, гривка вузька
|
вальок довгий, гривка вузька
|
вальок середній, гривка вузька
|
щільні
|
густий
|
шовковистий
|
нормальний
|
чіткий
|
щільна, тонка, потовщена вільна
|
добра
|
міцна, ніжна
|
краща частина кирпук
|
жакетний
|
I
|
середній
|
вальок середній, короткий
|
вальок середній, короткий
|
вальок короткий, біб
|
щільні, недостатньо щільні
|
густий
|
шовковистий
|
нормальний
|
чіткий
|
щільна, тонка, потовщена
|
добра
|
міцна
|
жакет I, жакет московський
|
жакетний
|
I
|
дрібний
|
вальок довгий, середній
|
вальок довгий, середній
|
вальок короткий, гривка вузька
|
щільні
|
густий
|
шовковистий
|
нормальний
|
чіткий
|
щільна, тонка
|
добра
|
ніжна
|
кирпук
|
жакетний
|
I
|
крупний
|
вальок довгий, середній, короткий
|
вальок довгий, середній, короткий
|
біб
|
щільні, недостатньо щільні
|
густий
|
шовковистий
|
нормальний
|
чіткий
|
щільна, тонка, потовщена
|
добра
|
груба, міцна
|
жакет товстий
|
жакетний
|
II
|
середній
|
вальок короткий, біб, гривка вузька
|
вальок короткий, біб, гривка вузька
|
біб
|
недостатньо щільні
|
недостатньо густий
|
недостатньо шовковистий
|
нормальний, недостатній
|
чіткий, недостатньо чіткий
|
щільна, пухка, тонка, потовщена
|
середня
|
міцна
|
жакет II
|
ребристий
|
еліта
|
середній
|
вальок ребристий довгий, гривка вузька
|
вальок ребристий довгий, гривка вузька
|
вальок ребристий довгий, гривка вузька
|
щільні
|
густий
|
шовковистий
|
сильний, нормальний
|
чіткий
|
щільна, тонка
|
добра
|
міцна, ніжна
|
краща частина ребристий тонкий I
|
ребристий
|
I
|
середній
|
вальок ребристий середній, гривка вузька
|
вальок ребристий середній, гривка вузька
|
вальок ребристий середній, гривка вузька, ласи
|
щільні
|
густий
|
шовковистий, недостатньо шовковистий
|
нормальний, недостатній
|
чіткий
|
щільна, тонка
|
середня, недостатня
|
міцна
|
ребристий тонкий I
|
ребристий
|
II
|
середній, дрібний
|
гривка вузька, вальок ребристий короткий
|
гривка вузька, вальок ребристий короткий
|
гривка вузька, ласи
|
щільні, недостатньо щільні
|
густий
|
шовковистий, недостатньо шовковистий
|
нормальний, скловидний
|
чіткий, недостатньо чіткий
|
щільна, пухка, потовщена, товста
|
недостатня
|
міцна, груба
|
ребристий тонкий II
|
ребристий
|
II
|
крупний
|
вальок ребристий короткий, гривка широка, біб, ласи
|
вальок ребристий короткий, гривка широка, біб, ласи
|
вальок ребристий короткий, гривка широка, біб, ласи
|
недостатньо щільні
|
густий
|
шовковистий, недостатньо шовковистий
|
нормальний, недостатній
|
чіткий, недостатньо чіткий
|
щільна, пухка, потовщена, товста
|
недостатня
|
міцна, груба
|
ребристий товстий I, ребристий товстий II
|
плоский
|
еліта
|
середній
|
вальок плоский, довгий
|
вальок плоский, довгий
|
вальок плоский, середній
|
щільні
|
густий
|
сильно шовковистий, шовковистий
|
сильний, нормальний
|
чіткий
|
щільна, тонка
|
недостатня
|
міцна, ніжна
|
краща частина плоский тонкий I
|
плоский
|
I
|
середній, крупний
|
вальок плоский середній, короткий
|
вальок плоский середній, короткий
|
вальок плоский короткий, гривка, ласи
|
щільні
|
густий
|
шовковистий
|
нормальний
|
чіткий, недостатньо чіткий
|
щільна тонка, потовщена
|
недостатня
|
міцна, ніжна
|
плоский тонкий I, плоский товстий I
|
плоский
|
II
|
середній, крупний
|
вальок плоский короткий, гривка
|
вальок плоский короткий, гривка
|
біб
|
недостатньо щільні
|
густий, недостатньо густий
|
шовковистий, недостатньо шовковистий
|
нормальний, недостатній
|
недостатньо чіткий
|
потовщена, пухка
|
недостатня
|
міцна
|
плоский II
|
кавказький
|
II
|
крупний
|
вальок короткий, біб, гривка
|
вальок короткий, біб, гривка
|
біб
|
щільні, недостатньо щільні
|
густий
|
шовковистий, недостатньо шовковистий
|
нормальний, недостатній
|
чіткий, недостатньо чіткий
|
щільна, пухка, потовщена, товста
|
недостатня
|
міцна, груба
|
кавказький товстий I
|
кавказький
|
II
|
середній
|
вальок середній, короткий, біб
|
вальок середній, короткий, біб
|
гривка, горошок, кільце
|
недостатньо щільні
|
густий
|
недостатньо шовковистий
|
недостатній
|
недостатньо чіткий
|
пухка, потовщена, тонка
|
недостатня
|
міцна, груба
|
кавказький тонкий I
|
кавказький
|
II
|
дрібний
|
вальок короткий, біб, гривка
|
вальок короткий, біб, гривка
|
горошок
|
недостатньо щільні
|
недостатньо густий
|
недостатньо шовковистий, грубий
|
недостатній, матовий, скловидний
|
недостатньо чіткий, невизначений
|
пухка, тонка
|
недостатня
|
ніжна
|
фльора
|
|
брак
|
дрібний, середній, крупний
|
горошок, штопор, кільце, деформований
|
горошок, штопор, кільце, деформований
|
горошок, штопор, кільце, деформований
|
пухкі
|
рідкий
|
недостатньо шовковистий, грубий
|
матовий, скловидний
|
невизначений
|
пухка, тонка, товста
|
недостатня
|
міцна, ніжна, груба
|
III
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 10
до пункту 6.3.3
Інструкції з бонітування овець
Смушкові типи
|
Клас
|
Відтінок і розцвітка смушка
|
Вирівняність відтінку та розцвітки
|
Ширина завитка
|
Типи, форма і розмір завитків
|
Щільність завитків
|
Густота волосу
|
Характер шовковистості волосу
|
Блиск волосу
|
Чіткість рисунка смушка
|
Товщина, щільність, запас шкіри
|
Обросліcть
|
Конституція
|
Відповідність класу ягняти сорту його смушка
|
||
на крижах
|
на спині
|
на боках
|
||||||||||||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
жакетний
|
еліта
|
середньосірий, голуба, срібляста, темно-сірий, сива
|
вирівняна
|
середній
|
вальок довгий
|
вальок довгий
|
вальок середній, короткий, біб
|
щільні
|
густий
|
шовковистий
|
нормальний
|
чіткий
|
щільна потовщена
|
добра
|
міцна
|
краща частина жакет I
|
жакетний
|
I
|
середньосірий, голуба, срібляста, світло-сірий, сталева, темно-сірий, сива
|
вирівняна
|
середній, крупний
|
вальок середній, короткий
|
вальок середній, короткий
|
біб, гривка
|
щільні
|
густий
|
шовковистий
|
нормальний
|
чіткий
|
щільна потовщена
|
добра, недостатня
|
міцна
|
жакет I, жакет товстий, жакет московський
|
жакетний, кавказький
|
II
|
усі відтінки і розцвітки
|
вирівняна, невирівняна
|
дрібний, середній, крупний
|
вальок короткий, біб, гривка
|
вальок короткий, біб, гривка
|
біб, гривка, кільце
|
щільні, недостатньо щільні
|
недостатньо густий
|
недостатньо шовковистий
|
нормальний, недостатній
|
недостатньо чіткий
|
щільна, пухка, потовщена
|
недостатня
|
міцна
|
II
|
ребристий
|
еліта
|
середньосірий, голуба, срібляста
|
вирівняна
|
середній
|
вальок ребристий, довгий, гривка
|
вальок ребристий, довгий, гривка
|
вальок ребристий, середній, гривка
|
щільні
|
густий
|
шовковистий
|
сильний, нормальний
|
чіткий
|
щільна, тонка
|
добра, середня
|
міцна
|
краща частина I сорту ребристої групи
|
ребристий
|
I
|
середньосірий, голуба, срібляста, світло-сірий, сталева, темно-сірий, сива
|
вирівняна
|
середній
|
вальок ребристий довгий, середній, гривка
|
вальок ребристий, довгий, середній, гривка
|
вальок ребристий, короткий, гривка
|
щільні
|
густий
|
шовковистий
|
нормальний
|
чіткий
|
щільна, тонка
|
добра
|
міцна
|
I сорт ребристої групи
|
ребристий
|
II
|
усі відтінки і розцвітки
|
невирівняна
|
дрібний, середній, крупний
|
вальок ребристий, короткий, гривка
|
вальок ребристий, короткий, гривка
|
гривка, ласи
|
щільні, недостатньо щільні
|
недостатньо густий
|
недостатньо шовковистий
|
недостатній
|
недостатньо чіткий
|
щільна, пухка, тонка, товста
|
недостатня
|
міцна, груба
|
ребристий II
|
плоский
|
еліта
|
середньосірий, голуба, срібляста, темно-сірий, сива
|
вирівняна
|
середній
|
вальок плоский, довгий
|
вальок плоский, довгий
|
вальок плоский, середній, короткий
|
щільні
|
густий
|
шовковистий
|
сильний, нормальний
|
чіткий
|
щільна, тонка
|
добра, середня
|
міцна
|
краща частина I сорту плоскої групи
|
плоский
|
I
|
середньосірий, голуба, срібляста, світло-сірий, сталева, темно-сірий, сива
|
вирівняна
|
середній, крупний
|
вальок плоский, довгий, середній
|
вальок плоский довгий, середній
|
вальок плоский короткий, ласи
|
щільні
|
густий
|
шовковистий
|
нормальний
|
чіткий
|
щільна, тонка
|
середня
|
міцна
|
I сорт плоскої групи
|
плоский
|
II
|
усі відтінки і розцвітки
|
вирівняна, невирівняна
|
дрібний, середній, крупний
|
вальок плоский, короткий
|
вальок плоский короткий
|
гривка широка, ласи
|
недостатньо щільні
|
недостатньо густий
|
недостатньо шовковистий
|
недостатній
|
недостатньо чіткий
|
пухка, тонка, товста
|
недостатня
|
міцна, груба
|
II сорт
|
|
брак
|
усі відтінки і розцвітки
|
невирівняна
|
дрібний, середній, крупний
|
горошок, штопор, кільце, деформований
|
горошок, штопор, кільце, деформований
|
горошок, штопор, кільце, деформований
|
пухкі
|
рідкий
|
грубий, сухий
|
матовий
|
невизначений
|
пухка, товста
|
недостатня
|
міцна, груба, ніжна
|
III сорт
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 11
до пункту 6.3.5.3
Інструкції з бонітування овець
Клас
|
Ширина завитка
|
Типи, форма завитків
|
Завитість волосу
|
Фігурність смушка
|
Щільність завитків
|
Густота волосу
|
Характер шовковистості волосу
|
Блиск волосу
|
Чіткість рисунка смушка
|
Товщина, щільність шкіри
|
Оброслість
|
Конституція
|
Відповідність класу ягняти сорту його смушка
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
еліта
|
середній
|
біб-вальок
|
повна
|
3/3
|
щільні
|
густий
|
шовковистий
|
нормальний
|
чіткий
|
щільна, тонка, потовщена
|
добра
|
міцна
|
I
|
I
|
дрібний, середній, крупний
|
біб, біб-вальок
|
повна
|
3/3 2/3
|
щільні
|
густий
|
шовковистий
|
нормальний
|
чіткий, недостатньо чіткий
|
щільна, потовщена
|
добра
|
ніжна, міцна, груба
|
I
|
II
|
дрібний, середній, крупний
|
біб, кільце, штопор, горошок
|
повна, неповна
|
2/3 1/3
|
недостатньо щільні
|
недостатньо густий
|
недостатньо шовковистий
|
недостатній
|
недостатньо чіткий
|
пухка, тонка, товста
|
недостатня
|
ніжна, міцна, груба
|
II
|
брак
|
дрібний, середній, крупний
|
деформований
|
-
|
-
|
пухкі
|
недостатньо густий
|
грубий, сухий
|
матовий
|
невизначений
|
пухка, товста
|
недостатня
|
ніжна, міцна, груба
|
III
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 12
до пункту 6.3.5.4
Інструкції з бонітування овець
Клас
|
Відтінок і розцвітка смушка
|
Вирівняність відтінку та розцвітки
|
Ширина завитка
|
Типи, форма завитків
|
Завитість волосу
|
Фігурність смушка
|
Щільність завитків
|
Густота волосу
|
Характер шовковистості волосу
|
Блиск волосу
|
Чіткість рисунка смушка
|
Товщина, щільність шкіри
|
Оброслість
|
Конституція
|
Відповідність класу ягняти сорту його смушка
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
еліта
|
середньосірий, голуба, світло-сірий, сталева
|
вирівняна
|
середній
|
біб, біб-вальок
|
повна
|
3/3
|
щільний
|
густий
|
шовковистий
|
нормальний
|
чіткий
|
щільна, потовщена
|
добра
|
міцна
|
I
|
I
|
середньосірий, голуба, світло-сірий, сталева
|
вирівняна
|
дрібний, середній, крупний
|
біб, біб-вальок
|
повна
|
2/3
|
щільний
|
густий
|
шовковистий
|
нормальний
|
чіткий
|
щільна, потовщена
|
добра
|
міцна
|
I
|
I
|
світло-сірий
|
вирівняна
|
дрібний, середній, крупний
|
біб, біб-вальок, деформований
|
повна
|
2/3
|
недостатньо щільний
|
густий
|
шовковистий
|
нормальний
|
чіткий
|
щільна, потовщена
|
добра
|
міцна, груба
|
I
|
I
|
темно-сірий
|
вирівняна
|
дрібний, середній, крупний
|
біб, біб-вальок, деформований
|
повна
|
2/3
|
недостатньо щільний
|
густий
|
шовковистий
|
нормальний
|
чіткий
|
щільна, потовщена
|
добра
|
ніжна, груба
|
I
|
II
|
світло-сірий, середньосірий, темно-сірий
|
вирівняна
|
дрібний, середній, крупний
|
біб, кільце, штопор, горошок деформований
|
повна, неповна
|
2/3 1/3
|
недостатньо щільні
|
недостатньо густий
|
недостатньо шовковистий
|
недостатній
|
недостатньо чіткий
|
пухка, тонка, товста
|
недостатня
|
ніжна, міцна, груба
|
II
|
брак
|
усі відтінки, строкаті
|
невирівняна
|
дрібний, середній, крупний
|
деформований
|
-
|
-
|
пухкі
|
недостатньо густий
|
грубий, сухий
|
матовий
|
невизначений
|
пухка, товста
|
недостатня
|
ніжна, міцна, груба
|
III
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 13
до пункту 6.3.6
Інструкції з бонітування овець
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 14
до пункту 6.3.6
Інструкції з бонітування овець
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 15
до пункту 6.3.6
Інструкції з бонітування овець
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 16
до пункту 6.3.6
Інструкції з бонітування овець
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 17
до пункту 6.3.6
Інструкції з бонітування овець
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 18
до пункту 6.4.1
Інструкції з бонітування овець
Показник тонини (сорт)
|
Середня тонина волокна, мкм
|
Середнє квадратичне відхилення показників тонини, мкм
|
Характеристика вовни
|
Вищий
|
24,1-29,0
|
-
|
Руно слабо вираженої косичної будови. Косиці складаються з переважної маси пухових волокон із присутністю тонких остьових. Мертвий волос допускається як випадковий, "підхід" до 10 мм
|
I
|
29,1-34,0
|
Не більше 15
|
Косиці складаються з великої кількості пухових волокон та довших перехідних і остьових волокон, які виділяються над ними в більшій кількості, ніж у вищому сорті. Мертвий волос допускається в незначній кількості, "підхід" до 25 мм
|
II
|
34,1-38,0
|
Не більше 18
|
Косиці більш розвинуті, остьових волокон, мертвого і сухого волосу більше, ніж в одному показнику тонини. Допускається "підхід" до 25 мм
|
III
|
38,1-45,0
|
Більше 18
|
Косиці більш розвинуті за довжиною та об'ємом, остьові волокна грубіші, мертвий і сухий волос зустрічається в більшій кількості, ніж у другому показнику тонини. Допускається "підхід" без обмеження довжини
|
IV
|
Понад 45,0
|
-
|
Косиці містять мало пухових волокон, багато грубого прямого остьового волокна, мертвого і сухого волосу більше, ніж у третьому показнику тонини. Допускається "підхід" без обмеження довжини
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 19
до пунктів 6.4.2, 7.3.4.2, 7.3.4.3
Інструкції з бонітування овець
Показник
|
Оцінка, балів
|
Баранчики
|
Ярочки
|
Жива маса при відлученні, кг
|
5
|
20
|
18
|
4
|
18
|
16
|
|
3
|
16
|
14
|
|
Настриг пояркової вовни фактично, кг
|
5
|
1,0
|
0,8
|
4
|
0,8
|
0,6
|
|
3
|
0,7
|
0,5
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 20
до пунктів 6.4.3, 6.4.5.1, 7.3.4.3, 7.3.5.4
Інструкції з бонітування овець
Показник
|
Статево-вікові групи
|
|||
барани-плідники
|
барани 13 - 14-місячного віку
|
вівцематки
|
ярки 13 - 14-місячного віку
|
|
Клас еліта
|
||||
Жива маса, кг
|
60
|
36
|
40
|
30
|
Настриг чистої вовни, кг
|
3,0
|
1,7
|
1,6
|
1,2
|
Довжина вовни, см:
|
|
|
|
|
ості
|
18
|
14
|
16
|
12
|
пуху
|
11
|
8
|
10
|
7
|
Сорт вовни
|
|
другий і перший
|
|
|
I клас
|
||||
Жива маса, кг
|
55
|
33
|
36
|
28
|
Настриг чистої вовни, кг
|
2,4
|
1,5
|
1,4
|
1,1
|
Довжина вовни, см:
|
|
|
|
|
ості
|
17
|
13
|
15
|
11
|
пуху
|
10
|
7
|
9
|
7
|
Сорт вовни
|
|
другий і перший
|
|
|
II клас
|
||||
Жива маса, кг
|
-
|
-
|
34
|
25
|
Настриг чистої вовни, кг
|
-
|
-
|
1,3
|
0,9
|
Довжина вовни, см:
|
|
|
|
|
ості
|
-
|
-
|
18
|
14
|
пуху
|
-
|
-
|
7
|
7
|
Сорт вовни
|
усі сорти
|
|
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 21
до пункту 6.4.6
Інструкції з бонітування овець
Шифр ознаки
|
Назва селекційної ознаки
|
Ступінь вираженості ознаки
|
Умовне позначення ознаки
|
Шифр вираженості ознаки
|
11
|
Маса вовни (густота)
|
Рідка
|
М-
|
1
|
Задовільна
|
М
|
2
|
||
Густа
|
М+
|
3
|
||
Дуже густа
|
ММ
|
4
|
||
Довжина вовни, см*
|
||||
21
|
Косиці
|
До 0,5
|
||
22
|
Підшерстя
|
До 0,5
|
||
31
|
Тонина вовни
|
Оцінка сорту вовни:
|
||
вищий
|
СВ
|
5
|
||
I
|
С1
|
4
|
||
II
|
С2
|
3
|
||
III
|
С3
|
2
|
||
IV
|
С4
|
1
|
||
41
|
Вирівняність вовни по руну
|
|||
Визначена за різницею між тониною вовни на боці, лопатці, стегні
|
недостатньо вирівняна (різниця в один сорт)
|
В-
|
1
|
|
вирівняна (вовна одного сорту)
|
В
|
2
|
||
добре вирівняна (вовна одного сорту) без істотних відмінностей за тониною і довжиною ості та пуху
|
В+
|
3
|
||
Наявність у руні сухих і мертвих волокон
|
сухі волокна
|
С
|
1
|
|
мертві волокна
|
М
|
2
|
||
51
|
Закритість руна
|
руно недостатньо закрите на холці і спині (проділ уздовж хребта)
|
З-
|
1
|
руно добре закрите
|
З
|
2
|
||
61
|
Кількість жиропоту
|
недостатня
|
Ж-
|
1
|
надлишок
|
Ж+
|
2
|
||
нормальна
|
Ж
|
3
|
||
71
|
Колір жиропоту
|
жовтий
|
Ж
|
1
|
кремовий
|
К
|
2
|
||
світло-кремовий
|
С
|
3
|
||
білий
|
Б
|
4
|
||
81
|
Оброслість
|
оцінка оброслості, бали
|
максимум 5
|
|
91
|
Міцність кістяку (конституція)
|
кістяк ніжний, шкіра тонка, рихла
|
КН
|
1
|
кістяк добре розвинутий, але не грубий, шкіра щільна, середньої товщини
|
К
|
2
|
||
кістяк масивний, грубий, шкіра товста, рихла
|
КГ
|
3
|
||
101
|
Екстер'єр
|
оцінка екстер'єру, балів
|
максимум 5
|
|
111
|
Жива маса
|
у 12 міс., кг
|
До 0,1
|
|
112
|
у 2,5 року і старше, кг
|
До 0,1
|
||
121
|
Настриг немитої вовни
|
маса немитої вовни без кізячної, кг
|
До 0,1
|
|
131
|
Вихід чистої вовни
|
вихід чистої вовни за даними лабораторного дослідження, %
|
До 1
|
|
141
|
Настриг чистої вовни
|
визначається розрахунковим методом, кг
|
До 0,1
|
|
151
|
Клас тварин
|
установлюють за комплексом ознак
|
Еліта
|
5
|
I
|
4
|
|||
II
|
3
|
|||
Брак
|
1
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|
Додаток 22
до пункту 6.4.6
Інструкції з бонітування овець
Шифр
|
Показник
|
Умовні позначення
|
Шифр
|
Показник
|
Умовні позначення
|
Шифр
|
1301
|
Українська гірськокарпатська порода
|
УГК
|
||||
Баран-плідник і ремонтний баран
|
Вівцематка та ярка
|
|||||
161
|
основний
|
БО
|
162
|
селекційне ядро
|
СЯ
|
5
|
резервний
|
БР
|
племінна група
|
ПГ
|
4
|
||
ремонтний
|
БС
|
ремонт стада
|
РС
|
3
|
||
племреалізація
|
ПР
|
племреалізація
|
ПР
|
2
|
||
неплемінний
|
НП
|
неплемінна
|
НП
|
1
|
Начальник
Департаменту ринків
продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
|
Д.М. Микитюк
|