ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради

 

«Про запровадження обласного конкурсу для дітей та молоді «Місцеве самоврядування – це ми!» та внесення змін до комплексної програми

«Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2012-2016 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 22 грудня 2011 року № 294-VI (зі змінами)»

 

Населення України на сьогодні мало поінформоване щодо правового та економічного регулювання діяльності органів місцевого самоврядування, особливо молодь. Більшість молодих людей не уявляють, як взаємодіють між собою різні гілки влади, не бачать різниці між органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Тож, говорити про розуміння проблем, що стосуються бюджетного процесу, містобудування, благоустрою територій, земельного та екологічного законодавства, взагалі не доводиться.

Нерозуміння всієї складності механізму управління справами громад та їх об'єднань призводить до невірного сприйняття ситуації і сприяє поширенню інформації, яка здебільшого абсолютно не відповідної дійсності та представляє органи місцевого самоврядування і їх працівників у непривабливому світлі, що негативно відбивається на репутації місцевого самоврядування та на іміджі країни в цілому. Юнацтво та молодь, які ростуть і виховуються в атмосфері правового нігілізму, нерідко свідомо налаштовані на заперечення ідей, що виходять від чиновників, та не хочуть брати участі у  справах своїх громад.

Обласна рада ставить собі за мету прищепити молодому поколінню ідеї народовладдя і демократії, відповідальності кожного громадянина за майбутнє свого села, міста, регіону, держави. Залучення молоді до справи зміцнення місцевого самоврядування, формування соціально не байдужої молоді є ключовим фактором, адже саме молодь є найбільш активною та чутливою до перетворень і новацій.

Учні шкіл області та студенти вузів все частіше залучаються до участі в заходах, які організовані депутатським корпусом.

У 2012-2013 роках своє бачення місцевого самоврядування представили майже 800 молодих людей, серед яких - школярі з різних куточків області та студенти більш ніж з 25 вузів Харківщини. Кількість підлітків, які цікавляться питаннями місцевого самоврядування, щороку збільшується. Так, у 2013 році по відношенню до 2012 року кількість бажаючих спробувати свої сили в олімпіаді зросла втричі.

З метою підвищення рівня знань підлітків у сфері публічного управління, поглиблення обізнаності школярів та студентів стосовно розвитку локальної демократії в Україні, ознайомлення з проблематикою та практичними аспектами діяльності місцевих рад та їх виконавчих органів, виховання патріотизму та поваги до держави, а також популяризація діяльності органів місцевого самоврядування в Україні підготовлено проект рішення обласної ради «Про запровадження обласного конкурсу для дітей та молоді «Місцеве самоврядування – це ми!» та внесення змін до комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2012-2016 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 22 грудня 2011 року № 294-VI (зі змінами)».

 

 

 

Голова обласної ради                                                                            С. Чернов