Пояснювальна записка

до проекту рішення Харківської обласної ради

«Про призначення консультативного опитування»

 

            Протягом тривалого часу мешканці області вимагають проведення заходів, які б надали їм можливість публічно, легітимно висловити свою думку щодо важливих питань відносно майбутнього держави та суспільства. Громадяни сподіваються, що висловлена таким чином їх позиція буде врахована владою при реалізації внутрішньої та зовнішньої політики, прийнятті ключових державотворчих рішень.

До таких питань громадяни відносять питання щодо державного устрою, статусу російської мови та питання щодо позаблокового стану України.

На цей час Закон України про місцеві референдуми відсутній, але Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачає  «прийняття за пропозицією територіальних громад рішення щодо проведення консультативного опитування з питань, які стосуються їх спільних інтересів» (пункт 12 частини 1 статті 43). Відомо, що є велика кількість звернень з цих питань громадян, які належать до територіальних громад Харківщини.

Проведення консультативного опитування не тільки допоможе публічно виявити громадську думку, але  й продемонструвати повагу до наших виборців, підкреслити важливість думки громади для представницького органу, яким є Харківська обласна рада.

 

 

Керівник фракції

Комуністичної партії України

в Харківській обласній раді                                                                      В. Заковоротний