ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради
від ________2014 року № _____

(_____сесія_________скликання)

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про обласну Спартакіаду з видів спорту серед районів області

та міст обласного значення

 

1. МЕТА І ЗАВДАННЯ

 

1.1. Обласна Спартакіада з видів спорту серед районів області та міст обласного значення (далі – Спартакіада) проводиться як комплексний захід, спрямований на популяризацію фізичної культури і спорту в області, пропаганду здорового способу життя.

 

1.2. Головні завдання Спартакіади:

активізація фізкультурно-спортивної роботи в усіх ланках системи фізичного виховання населення;

підвищення ефективності навчально-тренувальної роботи в спортивних організаціях області, подальша пропаганда та розвиток видів спорту;

підвищення якості роботи спортивних шкіл з підготовки спортивних резервів;

підведення підсумків роботи територіальних спортивних організацій області з підвищення майстерності спортсменів.

 

2. КЕРІВНИЦТВО ПРОВЕДЕННЯМ СПАРТАКІАДИ

 

2.1. Загальне керівництво організацією, підготовкою та проведенням Спартакіади здійснюється Департаментом у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

 

2.2. Безпосереднє проведення змагань покладається на головну суддівську колегію, суддівські колегії з видів спорту, відповідальних за проведення окремих видів програми Спартакіади, які утворюються наказом директора Департаменту у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

 

3. ПРОГРАМА ТА СТРОКИ ПРОВЕДЕННЯ СПАРТАКІАДИ

 

3.1. Спартакіада проводиться щороку протягом березня – листопада. Фінальним змаганням передують масові змагання в районах області і містах обласного значення.

 

3.2. Спартакіада з видів спорту проводиться серед збірних команд районів області і міст обласного значення з таких видів спорту: баскетбол (чоловіки), важка атлетика, волейбол (чоловіки, жінки), волейбол пляжний (чоловіки, жінки), гирьовий спорт, легка атлетика, теніс настільний, футзал (чоловіки), шахи, шашки.

 

3.3. Звіти про проведення змагань надаються головною суддівською колегією до Департаменту у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації протягом трьох днів після їх закінчення, за формою затвердженою Департаментом у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

 

4. УЧАСНИКИ СПАРТАКІАДИ

 

До участі у змаганнях Спартакіади допускаються збірні команди міст обласного значення і районів області згідно з правилами змагань з видів спорту, до складу яких входять спортсмени не молодше 16 років (за винятком важкої атлетики, шахів та шашок), які:

мають постійну або тимчасову реєстрацію у даному місті або районі не менше ніж 1 рік;

працюють не менше двох років на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності, які розташовані на території даного району (міста);

навчаються в училищах фізичної культури та вищих навчальних закладах за денною формою та які до вступу на навчання до вищих навчальних закладів проживали на території району (міста).

 

5. УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ЗМАГАНЬ

 

5.1. Змагання Спартакіади проводяться за діючими правилами змагань з видів спорту.

5.2. Під час змагань визначається особиста та командна першість серед команд районів і міст області 1 і 2 групи за кожним з 12 видів спорту.

5.3. Головна суддівська колегія визначає загальнокомандну першість серед команд районів і міст обласного значення.

5.4. Для визначення загальнокомандної першості команди районів і міст обласного значення розподіляються на дві групи:

 

Перша група

 

Друга група

 

Балаклійський

Близнюківський

Барвінківський

Борівський

Богодухівський

Великобурлуцький

Вовчанський

Дворічанський

Валківський

Зачепилівський

Дергачівський

Ізюмський

Золочівський

Куп’янський

Зміївський

Краснокутський

Красноградський

Кегичівський

Нововодолазький

Коломацький

Харківський

Лозівський

м. Ізюм

Первомайський

м. Куп’янськ

Печенізький

м. Лозова

Сахновщинський

м. Первомайський

Чугуївський

м. Чугуїв

Шевченківський

 

м. Люботин

 

5.5. Для кожної команди обов’язковою умовою для проведення заліку є участь у трьох ігрових видах спорту: баскетбол (чоловіки), волейбол (чоловіки, жінки), міні-футбол (чоловіки).

У разі якщо команди району (міста обласного значення) не беруть участі у змаганнях з виду спорту, до загальнокомандного заліку надається: 16 місце + 2 штрафних очки (1 група), 17 місце + 2 штрафних очки (2 група).

 

5.6. Змагання серед збірних команд проводяться серед команд 1 і 2 груп окремо.

 

5.7. Загальнокомандний залік Спартакіади визначається за найменшою сумою місць, набраних у 8 з 12 видів спорту, що проводяться за програмою Спартакіади. У разі рівної суми місць перевага надається команді, що виборола більше 1, 2, 3 місць.

 

6. ВИДИ СПОРТУ, ТЕРМІНИ І МІСЦЯ ПРОВЕДЕННЯ ЗМАГАНЬ

 

 

Види спорту

 

Термін

Місце

1.

Баскетбол (чол.)

листопад

м. Лозова

2.

Важка атлетика

жовтень

м. Харків

3.

Волейбол (жін.)

квітень

смт Комсомольське

4.

Волейбол (чол.)

травень

м. Харків

5.

Волейбол пляжний (жін.)

червень

м. Харків

6.

Волейбол пляжний (чол.)

червень

м. Харків

7.

Гирьовий спорт

травень

м. Харків

8.

Легка атлетика

жовтень

м. Харків

9.

Теніс настільний

листопад

м. Харків

10.

Міні-футбол (чол.)

Зональні змагання

Фінальні змагання

 

Березень

квітень

 

за призначенням,

м. Харків

11.

Шахи

жовтень

м. Харків

12.

Шашки

квітень

м. Харків

 

Терміни і місця проведення змагань можуть бути змінені наказом директора Департаменту у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

 

БАСКЕТБОЛ (чоловіки):

 

Склад однієї команди 11 осіб (10 спортсменів, 1 тренер-представник).

Змагання проводяться по двох групах згідно з правилами проведення змагань з баскетболу. Система проведення змагань визначається суддівською колегією в залежності від кількості заявлених команд у день приїзду.

 

ВАЖКА АТЛЕТИКА:

Склад команди 10 осіб (9 спортсменів: 4 чоловіки, 4 юнаки 2000 року народження та молодші, 1 жінка; 1 тренер-представник).

Вагові категорії:

у чоловіків та юнаків – 30, 34, 38, 42, 45, 50, 56, 62, 69, 77, 85, 94, 105 та понад 105 кг;

у жінок – 30, 36, 40, 44, 48, 53, 58, 63, 69, 75 та понад 75 кг.

Особисті місця визначаються у кожній ваговій категорії за найбільшою вагою у сумі двоборства. Командна першість визначається згідно з місцями, які посіли учасники у кожній ваговій категорії. Нарахування очок: 1 місце – 15 очок; 2 місце – 13 очок; 3 місце – 11 очок; 4 місце – 9 очок; 5 місце – 8 очок; 6 місце – 7 очок; 7 місце – 6 очок; 8 місце – 5 очок; 9 місце – 4 очки; 10 місце – 3 очки; 11 місце – 2 очки; 12 місце – 1 очко.

 

ВОЛЕЙБОЛ (чоловіки, жінки):

Склад однієї команди 9 осіб (8 спортсменів; 1 тренер-представник).

Система проведення змагань визначається головною суддівською колегією на зборах представників у день приїзду команд, у залежності від кількості заявлених команд. Ігри проводяться з 3 партій, у фіналах – 5 партій. В усіх іграх за перемогу команда отримує 2 очки, за поразку – 1 очко, за неявку – 0 очок.

У разі рівної кількості очок переможець визначається за результатами особистої зустрічі, відношенням виграних і програних партій.

 

ВОЛЕЙБОЛ ПЛЯЖНИЙ (чоловіки, жінки):

Склад однієї команди 3 особи (2 спортсмени; 1 тренер-представник).

Система проведення змагань визначається головною суддівською колегією на зборах представників у день приїзду команд, у залежності від кількості заявлених команд, згідно з правилами змагань з виду спорту.

 

ГИРЬОВИЙ СПОРТ:

Склад команди 8 осіб (7 спортсменів-чоловіків; 1 тренер-представник).

Змагання особисто-командні. Вагові категорії: 60, 65, 70, 75, 80, 90 та понад 90 кг. Кількість учасників у будь-якій ваговій категорії не обмежена. Виконання вправ за довгим циклом. Вага гирь – 24 кг; час, відведений на виконання вправи – 10 хвилин.

Особисті місця визначаються за найбільшою сумою балів. Командні місця визначаються за найменшою сумою зайнятих місць усіма учасниками команди.

 

ЛЕГКА АТЛЕТИКА:

Склад команди 11 осіб незалежно від статі (10 спортсменів; 1 тренер-представник). Програма змагань: біг на 100 м, 300 м, 600 м, 1000 м; стрибки у висоту, довжину; штовхання ядра; естафета 4х100 м. На кожну дисципліну програми можна заявляти необмежену кількість учасників. Кожний учасник має право виступати у 2-х дисциплінах програми та естафеті.

Командна першість визначається за найбільшою сумою очок, яку набрали учасники змагань, за такою схемою: 1 місце – 20 очок; 2 місце – 16 очок; 3 місце – 14 очок; 4 місце – 13 очок;… ; 16 місце – 1 очко.

 

ТЕНІС НАСТІЛЬНИЙ:

Склад команди 4 особи (3 спортсмени: 2 чоловіка, 1 жінка; 1 тренер-представник). Система проведення змагань визначається головною суддівською колегією на зборах представників. Особисті змагання проводяться з визначенням усіх місць. Командна першість визначається за найменшою сумою зайнятих учасниками особистих змагань місць для першої та другої групи окремо. Учасники повинні мати ракетки і кульки для ігор.

 

МІНІ-ФУТБОЛ (чоловіки):

Склад однієї команди 10 осіб (9 спортсменів; 1 тренер-представник).

Система проведення змагань визначається на зборах представників головною суддівською колегією у день приїзду команд, у залежності від кількості команд. Ігри проводяться за діючими правилами з міні-футболу у 2 етапи: зональні змагання, фінальні змагання.

За два тижні до початку фінальних змагань з міні-футболу проводяться зональні змагання згідно з таким розподілом груп по зонах:

 

І група:

І зона:

1. Балаклійський район

2. Зміївський район

3. м. Куп’янськ

4. м. Чугуїв

 

ІІ зона:

1. Богодухівський район

2. Дергачівський район

3. Золочівський район

4. Вовчанський район

ІІІ зона:

1. Красноградський район

2. Нововодолазький район

3. Валківський район

4. Харківський район

ІV зона:

1. м. Лозова

2. м. Первомайський

3. Барвінківський район

4. м. Ізюм

 

ІІ група:

І зона:

1. Близнюківський район

2. Лозівський район

3. Первомайський район

4. Ізюмський район

 

ІІ зона:

1. Великобурлуцький район

2. Дворічанський район

3. Куп’янський район

4. Шевченківський район

5. Борівський район

 

 

 

 

ІІІ зона:

1. Зачепилівський район

2. Кегичівський район

3. Сахновщинський район

4. Коломацький район

ІV зона:

1. м. Люботин

2. Печенізький район

3. Чугуївський район

4. Краснокутський район

 

У разі участі у зональних змаганнях 2-х команд до фіналу потрапляє команда-переможець, у разі участі 3-х і більше команд – команди, які посіли 1 та 2 місця.

 

ШАХИ:

Склад команди 5 осіб (4 спортсмени: 2 чоловіки, 1 юнак не старше 15 років, 1 жінка; 1 тренер-представник). Система проведення змагань визначається головною суддівською колегією на зборах представників. Командна першість визначається за найбільшою сумою очок, набраних усіма учасниками команди. Кожна команда на змаганнях повинна мати 2 комплекти шахів і 2 пари шахових годинників.

 

ШАШКИ:

Склад команди 4 особи (3 спортсмени: 1 чоловік, 1 юнак не старше 15 років, 1 жінка; 1 тренер-представник). Система проведення змагань визначається головною суддівською колегією на зборах представників. Командна першість визначається за найбільшою сумою очок, набраних усіма учасниками команди. Кожна команда на змаганнях повинна мати 2 комплекти шашок і 2 пари шахових годинників.

 

7. НАГОРОДЖЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ

 

7.1. Спортсмени, які посіли 1-3 місця у видах спорту, нагороджуються дипломами та медалями Департаменту у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

 

7.2. Команди, які посіли 1-3 місця у видах спорту, нагороджуються дипломами Департаменту у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

 

7.3. Команди, які посіли 1 місця у видах спорту, нагороджуються кубками Департаменту у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

 

7.4. Команди-переможниці та призери Спартакіади окремо з кожної групи нагороджуються пам’ятними кубками Харківської обласної державної адміністрації.

 

8. ФІНАНСУВАННЯ

 

Проїзд і проживання учасників Спартакіади забезпечуються за рахунок організації, що відряджає. Харчування учасників змагань Спартакіади та суддів, оплата оренди споруд, транспорту, інші витрати – за рахунок коштів, передбачених на виконання соціальної Програми розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2014 – 2018 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 19 грудня 2013 року № 886-VI, Департаменту у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

 

9. ПОРЯДОК І ТЕРМІН ПОДАННЯ ЗАЯВОК

 

9.1. Попередні заявки за формою, затвердженою Департаментом у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації на участь у фінальних змаганнях Спартакіади з видів спорту подаються до головної суддівської колегії (Держпром, 7 під., 7 пов., Департамент у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації) до 15 лютого.

 

9.2. Іменні заявки та документи, визначені цим Положенням, подаються до головної суддівської колегії представником команди у день її приїзду на змагання.

 

 

 

Заступник голови

обласної ради                                                                                                        Л. Давидова