ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо вирішення житлових проблем громадян пільгових категорій

 

 

Харківська обласна рада спільно з Харківською обласною державною адміністрацією неодноразово підіймала питання перед Урядом України та Верховною Радою України щодо нагальної потреби у вирішенні проблеми оплати бюджетної заборгованості, що виникла внаслідок неповного виконання державних програм по забезпеченню житлом  інвалідів війни, воїнів-інтернаціоналістів, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, військовослужбовців, звільнених у запас або у відставку, для відселення їх із закритих та віддалених від населених пунктів військових гарнізонів.

 

Порядки використання коштів, передбачених у державному бюджеті на ці цілі, визначено постановами Кабінету Міністрів України:

від 09.03.2011 № 223 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів»;

від 23.11.2011 № 1198 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

від 23.05.2012 № 503 «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом  інвалідів війни»;

від 04.03.2013  № 157 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для будівництва (придбання) житла для військовослужбовців, звільнених у запас або у відставку, для відселення їх із закритих та віддалених від населених пунктів військових гарнізонів».

 

На даний час розпочато процедуру передачі всіх квартир згідно з чинним законодавством України у власність відповідної територіальної громади для їх подальшої передачі категоріям осіб, які перебувають на обліку як такі, що потребують поліпшення житлових умов (усього на квартирному обліку в області знаходиться більш ніж 1793 сім’ї). Разом із тим, у зв’язку із затримкою розрахунків з оплати вартості квартир, придбаних за договорами купівлі – продажу нерухомого майна за кошти, передбачені на ці цілі в державному бюджеті на 2013 рік, продавці квартир подали судові позови з вимогою погашення заборгованості у повному обсязі або повернення квартир у їх власність.

 

Проте відповідно до Закону України від 17.03.2014 № 1128-VII «Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2014 рік”» усі бюджетні призначення  щодо забезпечення житлом інвалідів війни, воїнів-інтернаціоналістів,  громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, військовослужбовців, звільнених у запас або у відставку, для відселення їх із закритих та віддалених від населених пунктів військових гарнізонів було знято.

 

Загальна сума зареєстрованої кредиторської заборгованості в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Харківській області  з цього питання станом на 01 січня 2014 року складає 9 231 089 тис. грн. (неоплаченими залишаються 30 квартир із 42).

 

У ситуації, що склалася, суттєво зросла соціальна напруга серед вищезазначених категорій громадян області, які мають статус захисників Вітчизни.

 

Ми, депутати Харківської обласної ради, маємо надію, що питання погашення кредиторської заборгованості буде найближчим часом вирішено Верховною Радою України та Урядом Держави.

 

 

 

СХВАЛЕНО

рішення обласної ради

від «__»_____ 2014 року №____ -VI

(XXX сесія VI скликання)