ІНФОРМАЦІЯ

щодо виконання заходів комплексної обласної програми

«Здоров’я Слобожанщини» на 2012 – 2014 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 26 квітня 2012 року №395-VI (зі змінами)»

 

 

В 2012 році Харківською обласною радою затверджена комплексна обласна Програма «Здоров’я Слобожанщини», яка на протязі звітного періоду конкретизувала в межах кластеру «Охорона здоров’я» усі відповідні пріоритетні напрями Стратегії сталого розвитку Харківської області до 2020 року в частині реалізації програмних заходів, спрямованих на виконання низки державних та регіональних цільових програм галузі та визначала основні завдання, спрямовані на підвищення доступності та якості медичної допомоги громадянам – жителям Харківської області в 2012 – 2014 роках, у тому числі, пільгових контингентів та осіб з особливими соціальними потребами; удосконалення матеріально-технічної бази спеціалізованих закладів охорони здоров’я, закладів обласного значення і медичних закладів первинного та вторинного рівнів, що належать до комунальної власності окремих територіальних громад Харківської області або до їх спільної власності.

З метою розвитку окремих видів медико-соціальної допомоги створені та постійно оновлюються реєстри хворих пільгових категорій. На їх підставі визначена потреба на рік у слухових апаратах для дорослих та дітей, проведенні пільгового безоплатного зубопротезування інвалідів та ветеранів війни на базі 15 створених міжрайонних стоматологічних центрів, в оперативному лікуванні катаракти у жителів районів області, на що лише з обласного бюджету спрямовано 4 000 тис.грн. За рахунок цих коштів придбано 602 слухових апаратів для дорослих та для дітей, 551 комплектів для оперативного лікування катаракти у жителів районів області, проведено зубопротезування 2 613 інвалідам та учасникам війни.

Протягом звітного періоду зміцнювалась матеріально-технічна база закладів охорони здоров’я, на що з бюджетів різних рівнів на виконання заходів програми було витрачено 22 997,1 тис.грн.

За рахунок цих коштів:

– проведені роботи з реконструкції операційних блоків комунальних закладів охорони здоров’я Обласна клінічна травматологічна лікарня, Лозівської, Дергачівської, Богодухівської, Балаклійської центральних районних лікарень та Ізюмської міської лікарні, із їх подальшим оснащенням за рахунок коштів субвенції з державного бюджету;

– реконструкція приміщень, фасаду та покрівлі із застосуванням енергозберігаючих технологій хірургічного корпусу Обласної клінічної лікарні – Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, а також реконструкція приміщень регіонального перинатального центру ІІІ рівня у складі зазначеного закладу;

– капітальний ремонт акушерського відділення Куп’янської центральної міської лікарні;

– реконструкція приміщень головного корпусу Обласного госпіталю для інвалідів війни;

– розроблена за кошти обласного бюджету проектно-кошторисна документація, дозволила залучити фінансові ресурси інвестиційних проектів та встановити складну вентиляційну систему в Обласному протитуберкульозному диспансері № 3 та Обласній туберкульозній лікарні № 3, що суттєво покращило роботу медичного персоналу та перебування хворих в умовах стаціонарів інфекційного профілю;

– на базі комунального закладу охорони здоров’я «Обласний протитуберкульозний диспансер № 1» створена спеціалізована лабораторія ІІІ рівня для діагностики туберкульозу;

– завершено оснащення автомобілів системи екстреної медичної допомоги та медицини катастроф сучасною автоматизованою системою управління та навігації.

За рахунок переданих з обласного бюджету субвенцій завершена газифікація сільської амбулаторії в с. Ватутіне Нововодолазького району (200,0 тис.грн.), а також придбане сучасне лабораторне обладнання для Зміївської та Зачепилівської Центральних районних лікарень (90,0 тис.грн.).

Також впродовж звітного періоду, на виконання завдань Програми щодо зміцнення кадрового, у тому числі управлінського, потенціалу галузі «Охорона здоров’я», здійснювалось підвищення кваліфікації керівників закладів охорони здоров’я комунальної форми власності; за цей час на базі Харківської медичної академії післядипломної практики пройшли навчання 30 керівників комунальних закладів охорони здоров’я, на що з обласного бюджету витрачено 270,8 тис.грн.

На підставі обласного реєстру вирішено питання щодо повного забезпечення хворих на цукровий діабет інсулінами. За звітний період придбано та розподілено між адміністративно-територіальними одиницями Харківської області препаратів інсуліну на суму 56 053,0 тис.грн.

На постійному контролі обласної державної адміністрації залишається також питання організації медичної допомоги матері та дитині. У рамках виконання заходів програми для лікування новонароджених дітей та дітей з вродженими вадами серця профінансовано 2 575,3 тис.грн., за рахунок чого придбано 60 комплектів витратних матеріалів для проведення кардіохірургічних втручань у дітей з вадами серця, 288 лікувальних доз препарату «Куросурф» для лікування дихальних розладів у немовлят та інші лікарські засоби (Аміновен, Інтраліпід) для врятування життя новонароджених.

Налагоджена система щорічних поглиблених медичних оглядів школярів у загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів та форм власності із застосуванням комплексної скринінг – оцінки стану здоров’я школярів.

Також, продовжується виконання заходів з поетапного збільшення видатків на лікування та харчування хворих, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, до рівня 40 грн. та 35 грн. із затвердженням відповідних видатків в кошторисі комунального закладу охорони здоров’я «Обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення» (1 328,0 тис.грн.), що дозволило щорічно забезпечувати збільшення показника вартості ліжко-дня по медикаментам та харчуванню 28,24 грн. та 30,51 грн. відповідно у 2014 році (проти показників 2013 року 25,48 грн. та 29,77 грн.); забезпечення обстеження призовників, які підлягають відправленню до Збройних Сил України на ВІЛ-інфекцію та вірусні гепатити (140,0 тис.грн.) та ін.

При цьому, в 2014 році виконання Програмних заходів із забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД здійснювалось за сприянням та фінансової підтримки Харківського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», завдяки якому впродовж минулого року надавались відповідні пакети соціальних послуг ВІЛ-позитивним дорослим та дітям, які щойно дізналися про ВІЛ-позитивний статус; готуються або отримують лікування із застосуванням антиретровірусної терапії; ВІЛ-позитивним вагітним та породіллям, які мають потребу в регулярному догляді на дому або в медичних установах.

Крім того, за підтримки благодійної організації «Всеукраїнська Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» здійснювалось забезпечення надання соціальних послуг з догляду та підтримки ВІЛ-інфікованим засудженим та ув’язненим в установах Державної пенітенціарної служби.

Всього ж за 2014 рік, на виконання зазначених заходів та завдань Програми, соціальна та медична допомога надана більше 9 тис. хворим на ВІЛ-інфекцію та СНІД, із залученням майже 1,8 млн.грн. позабюджетних коштів («Всеукраїнська Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»), що дозволило забезпечити надання медичної допомоги в повному обсязі майже 180 вимушено переміщеним особам із зазначеною патологією.

Загальний обсяг фінансових ресурсів обласного бюджету направлених на виконання заходів програми на протязі 2012 – 2014 років становить 43,8 % (87 464,2 тис.грн.) від мінімально розрахункового – 199 331,072 тис.грн.

При цьому, слід відмітити, що виконання завдань та заходів програми дозволило створити сучасний рівень медичного забезпечення, в ході проведення фінальної частини Чемпіонату ЄВРО-2012, а також передумови для імплементації в Харківській області Закону України «Про екстрену медичну допомогу».

Крім того, саме на виконання заходів Програми, навіть за умов складної соціально-політичної та економічної ситуації в країні та, зокрема, в області, було створене підґрунтя для забезпечення впродовж 2014 року своєчасного та в повному обсязі надання медичної допомоги пораненим та постраждалим в ході проведення антитерористичної операції, а також вимушено переміщеним до Харківської області особам (більше 45 000) із районів проведення АТО, із збереженням основних показників діяльності галузі Харківської області на рівні минулих років.

Просимо прийняти до відома викладену інформацію та підтримати запропонований проект рішення.

 

 

 

 

 

Директор Департаменту охорони здоров’я

Харківської обласної державної адміністрації                                                  О.В. Галацан