ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання у першому півріччі 2015 року

регіональної Програми запобігання і протидії корупції

в Харківській області на 2013 – 2015 роки

 

 

З метою забезпечення ефективної реалізації державної політики у сфері запобігання і протидії корупції, розроблення та здійснення комплексу заходів щодо зменшення випадків корупційних діянь в області шляхом обмеження дії та усунення чинників, що сприяють виникненню корупції, а також формування у суспільстві негативного ставлення до корупції як суспільно небезпечного явища 25 квітня 2013 року рішенням ХХІ сесії VI скликання Харківської обласної ради було затверджено регіональну Програму запобігання і протидії корупції в Харківській області на 2013-2015 роки (далі - регіональна Програма).

Відповідно до регіональної Програми правоохоронними органами області у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування спільно з іншими суб’єктами  виконання регіональної Програми протягом звітного періоду здійснено низку організаційних та практичних заходів, а саме:

 

Головне управління МВС України в Харківській області

 

Органами і підрозділами ГУМВС України в Харківській області у І півріччі 2015 року здійснено комплекс організаційних та практичних заходів, спрямованих на викриття корупційних кримінальних та адміністративних правопорушень, притягнення винних осіб до відповідальності.

На виконання пункту 2.4 регіональної Програми органами і підрозділами ГУМВС України в Харківській області проводяться заходи, направлені на зниження рівня корупції в регіоні, перш за все в зонах підвищеного корупційного ризику, зокрема правоохоронній, медичній, земельній, освітній, податковій, митній сфері, у сферах державних закупівель та державної служби.

        Протягом 6 місяців 2015 року вживались необхідні заходи, спрямовані  на викриття  кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності, фактів отримання неправомірної вигоди, насамперед, що вчиняються  посадовцями  органів влади та держслужбовцями.

        За результатами роботи у звітному періоді  по лінії ДСБЕЗ зареєстровано в ЄРДР 170 кримінальних проваджень  у сфері  службової діяльності, повідомлено про підозру 100 особам, закінчено 85 проваджень, з яких 79 направлено  до суду.

        У скоєнні кримінальних правопорушень викрито 87 посадових осіб органів влади, серед яких - державні службовці 3-ї та 4-ї категорії (вперше).

    У скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених  ст. 368-369 КК України викрито 32 особи.  Є позитивні зрушення у  структурі  викритих правопорушень: з 24%  минулого року до 28% збільшилось кількість викритих фактів одержання неправомірної вигоди (ст.368 КК)  та  зменшено з 53% торік до 40% пропозицій  неправомірної вигоди (ст.369).         

        У структурі  викритих  злочинів: 9 фактів одержання неправомірної вигоди (торік 15), 12 пропозицій неправомірної вигоди (торік 19), 9 фактів  зловживання впливом (торік 6) та 2  факти  підкупу (торік 1).

У  отриманні неправомірної вигоди викрито держслужбовців 3-ї та 4-ї категорій (раніше такі ранги не викривались), найбільша сума неправомірної вигоди становить 200 тис.грн.

30.04.2015 кримінальні провадження  направлено до суду  з обвинувальним актом.

Підозра у одержанні  неправомірної  вигоди оголошена також: спеціалістам виконавчої служби, сільгоспінспекції, працівникам ветеринарної служби (4), мисливцезнавцю.

Окрім цього, підозра оголошена також працівникам закладів освіти (2), охорони здоров’я (3), викрито  3 факти  пропозиції  неправомірної вигоди головам сільрад,  6 - працівникам  міліції, 1 –за  оформлення віз, 2 – у сфері  земельних відносин, 1-  при проведенні мобілізації:

У контексті  протидії  корупції, слід  зазначити  про необхідність приділення  більшої уваги документуванню корупційних правопорушень, що вчиняються  високопосадовими особами органів влади та управління, насамперед, державних адміністрацій (лише 3, жодного за фактом  хабарництва),  міськрайрад (1),  пов'язаних з проведенням мобілізації (1), у сфері державних закупівель (0).

За матеріалами, зібраними працівниками УДСБЕЗ складено 7 адміністративних протоколів про корупцію, накладено  штрафів на суму  2380 грн.

На виконання п.2.5 регіональної Програми органами і підрозділами ГУМВС України в Харківській області проводяться періодичні комплексні перевірки цільового використання бюджетних коштів, виділених для реалізації соціально-економічних програм державного та обласного рівнів, у галузі розвитку окремих секторів економіки, з метою виявлення та припинення розкрадання посадовими особами коштів, а також запобігання та припинення дій корупційного характеру.

В поточному році за матеріалами підрозділів ДСБЕЗ ГУМВС України в Харківській області відкрито 96 кримінальних проваджень, які пов’язані із бюджетними коштами, з яких:

-                     із коштами державного бюджету – 59 кримінальних провадження;

-                     із коштами місцевих бюджетів – 37 кримінальних провадження;

-                     із коштами, призначеними на виконання державних цільових програм – 13;

-                     у сфері державних закупівель – 39.

-                     за ст. 191 КК України – 34, з яких за ч.4,5 – 3;

-                     у сфері службової діяльності – 23.

В поточному році підрозділами ДСБЕЗ ГУМВС України в Харківській області забезпечено повідомлення про підозру по 106 кримінальним провадженням 204 особам, з яких:

-                     тяжких та особливо тяжких – 33 кримінальних провадження;

-                     у сфері службової діяльності – 35 кримінальних провадження;

-                     зі збитками понад 100 тис.грн. – 11 кримінальних провадження;

-                     зі збитками понад 1 млн.грн. – 2 кримінальних провадження;

-                     розпорядникам коштів державного бюджету – 148 особи;

-                     розпорядникам коштів місцевих бюджетів – 137 осіб;

-                     у сфері державних закупівель – 143 особи.

З обвинувальними актами направлено до суду 67 кримінальних провадження.

Загальна сума збитків за кримінальними провадженнями, досудове розслідування за якими закінчено складає – 19 млн. 490 тис.грн., з яких забезпечено відшкодування на суму 37 млн. 450 тис.грн.

 

Управління Служби безпеки України в Харківській області

 

В рамках виконання регіональної Програми запобігання і протидії корупції в Харківській області на 2013-2015 роки (далі – регіональна Програма), Управлінням СБ України в Харківській області протягом першого півріччя 2015 року проведено низку заходів згідно визначених пріоритетів оперативно-розшукової діяльності.

 

На виконання пункту 2.4 регіональної Програми, з метою профілактики злочинності в регіоні, Управлінням розроблена система постійного інформування громадськості через засоби масової інформації щодо діяльності Управління СБ України в Харківській області.

Зокрема, протягом січня-червня 2015 року через електронні та друковані республіканські, обласні і районні засоби масової інформації реалізовано 14 матеріалів по лінії протидії корупції, які були поширені в ЗМІ 762 рази, з них: на телебаченні - 291, радіо – 150, в періодичних виданнях - 65, в Інтернет-виданнях - 256 раз.

На виконання пункту 2.5 регіональної Програми, Управлінням постійно вживаються заходи, спрямовані на виявлення та припинення порушень, допущених при розподілі та використанні бюджетних коштів, у тому числі виділених на реалізацію соціально-економічних програм державного і обласного рівнів, а також у галузі розвитку окремих секторів економіки.

 Зокрема, протягом першого півріччя 2015 року за матеріалами Управління по визначеним лініям роботи загалом розпочаті досудові розслідування за 60 кримінальними провадженнями, з яких 4 за ознаками складу злочину, передбаченого ст. 190 КК України, 20 – ст. 191 КК України, 2 – ст. 197-1 КК України, 1 – ст. 199 КК України, 2 – ст. 204 КК України, 3 – ст. 205 КК України, 1 – ст. 212 КК України, 6 – ст. 358 КК України, 7 – ст. 364 КК України, 2 – ст. 364-1 КК України, 11 – ст. 366 КК України, 1 – ст. 367 КК України.

Разом з тим, протягом першого півріччя поточного року Управлінням попереджено завдання економічних збитків державі/звернуто в дохід держави коштів, товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 37454,039 тис. грн.

Крім зазначеного, по лінії протидії корупції протягом січня-червня 2015 року за матеріалами Управління розпочаті досудові розслідування у 18 кримінальних провадженнях за ознаками складів злочинів, передбачених
ст. 368 КК України, та 1 кримінальному провадженні за ознаками складу злочину, передбаченого ст. 369 КК України.

Також, протягом першого півріччя поточного року Управлінням складено 29 адміністративних протоколів щодо порушень антикорупційного законодавства, на підставі яких притягнуто до відповідальності 24 особи, накладено штрафів на суму 18 тис. 659 грн.

Управлінням СБ України в Харківській області, в рамках визначеної чинним законодавством компетенції, продовжується здійснення комплексу відповідних заходів, спрямованих на виконання регіональної Програми запобігання і протидії корупції в Харківській області на 2013-2015 роки.

 

Прокуратура Харківської області

 

На виконання пункту 2.4 регіональної Програми щодо звітування керівника прокуратури Харківської області про роботу зі зниження рівня корупції, широкого висвітлення результатів цієї роботи в засобах масової інформації необхідно зазначити, що відповідно до ст.ст. 6, 51-1 Закону України «Про прокуратуру» (в редакції 1991 року) прокурор області не менш як двічі на рік на відкритому пленарному засіданні Харківської обласної ради, на яке запрошуються представники засобів масової інформації, інформує населення регіону про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності на території області, у тому числі з питань протидії корупції.

Прокуратурою області 13.07.2015 за №12/1-79вих-15 та №12/1-80вих-15 на адресу керівництва Харківської обласної державної адміністрації, Харківської обласної ради, відповідно, направлені матеріали про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності органів прокуратури області у першому півріччі 2015 року, в тому числі у сфері протидії корупції.

Відповідно до вимог ст.ст. 5, 14, 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» з метою належного висвітлення результатів роботи правоохоронних органів щодо виявлення, припинення та розслідування корупційних правопорушень, а також притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності осіб, які вчинили корупційні правопорушення, на офіційному веб-сайті прокуратури області в мережі Інтернет в режимі відкритого доступу систематично оприлюднюється звітність «Про стан протидії корупції» (форма № 1-КОР (місячна)). 

Зокрема, у другому кварталі поточного року на офіційному веб-сайті прокуратури області в мережі Інтернет розміщено звіти «Про стан протидії корупції» форми №1-КОР за 4, 5 та 6 місяців 2015 року.

Крім того, з метою інформування громадськості про проведену роботу прокуратурою області систематично висвітлюється діяльність на напрямку запобігання та протидії корупції у засобах масової інформації. З приводу актуальних порушень антикорупційного законодавства, виявлених правоохоронними органами області, службовими особами прокуратури області готуються повідомлення, коментарі. Діяльність прокуратури області на вказаному напрямку широко висвітлюється як на телебаченні, у друкованих засобах масової інформації, так і через інформаційні агентства та в мережі Інтернет. 

Зокрема, упродовж 6 місяців 2015 року управлінням нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією, прокуратури області підготовлено 91 виступ у засобах масової інформації з питань протидії корупції.    

Пунктом 2.5 регіональної Програми передбачено проведення прокуратурою області (за згодою) періодичних комплексних перевірок цільового використання коштів, виділених на реалізацію соціально-економічних програм державного та обласного рівня, у галузі розвитку окремих секторів економіки тощо, з метою виявлення та припинення розкрадання посадовими особами коштів, а також запобігання та припинення дій корупційного характеру.

Згідно з п.1 розділу XIII «Перехідні положення» Закону України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 прокуратура виконує функцію нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами у формі представництва інтересів громадянина або держави в суді.

В зв’язку з викладеним прокуратурою області перевірки цільового використання коштів, виділених на реалізацію соціально-економічних програм державного та обласного рівнів, у галузі розвитку окремих секторів економіки, з метою виявлення та припинення розкрадання посадовими особами коштів, а також запобігання та припинення дій корупційного характеру не проводились, позови цієї категорії не пред’являлись.

 

Головне управління Державної фіскальної служби

 у Харківській області

 

З метою недопущення посадових злочинів, корупційних дій та інших порушень чинного законодавства з боку працівників органів ДФС області, Управлінням власної безпеки упродовж І півріччя 2015 року здійснено 1084 профілактичні заходи, у тому числі проведено 453 лекції у колективах.

Протягом І півріччя 2015 року інформаційні матеріали на зазначену тематику систематично висвітлювалися у засобах масової інформації.

Інформацію щодо боротьби з корупцією та роботи антикорупційного проекту «Пульс» розміщено: у пресі - 97 матеріалів, на радіо - 149, по телебаченню - 31. У мережі Інтернет висвітлено 257 матеріалів із зазначеної тематики. Зокрема, матеріали надруковано в газеті: «Податковий та митний вісник» (02.02.15 № 5, 09.02.15 № 6, 02.03.15 № 8-9, 16.03.15 № 10-11, 27.04.15 №16-17, 25.05.2015, 22.06.2015 № 24-25).

«Швидкоплинна стрічка» щодо роботи антикорупційного проекту «Пульс» транслювалась на регіональних телеканалах (ТРК «Фора», РА «Simon», ХОД ТРК, ПП ТРК «Профіт», ПРАТ «РТМК «ТОШС-ЦЕНТР», ВАТ «Телекомпанія «ФАВОРІТ ТВ»).

Крім того, на суб-сайті «Територіальні органи ГУ ДФС у Харківській області»:

-                     щомісяця розміщувалась інформація щодо результатів діяльності Управління власної безпеки ГУ ДФС у Харківській області у 2015 році.

-                     транслюються «швидкоплинні стрічки»:

·                    щодо антикорупційного проекту «Пульс» та телефонного номеру, на який громадяни можуть повідомити інформацію про неправомірні дії працівників органів ДФС;

·                    щодо роботи Комісії з проведення перевірки дотримання вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»;

·                    щодо дії в регіоні телефонних шахраїв.

- постійно наповнюється баннер «Про очищення влади», який розміщено в рубриці «ДФС у регіоні»/ «Робота з персоналом».

Інформація щодо функціонування сервісу «Пульс» розміщена також на стендах у приміщеннях ДІЛ м. Харкова та області та у Центрах обслуговування платників: 64 матеріали.

Разом з цим, керівництвом ГУ ДФС у Харківській області та його територіальних органів під час проведення 461 заходу з платниками та громадськістю (семінарів, засідань «круглого столу», заходів з інститутами громадянського суспільства) порушувались питання протидії корупції.

 

Державна фінансова інспекція в Харківській області

 

Протягом січня-червня 2015 року Державною фінансовою інспекцією в Харківській області проведено 86 контрольних заходів (81 ревізію певного комплексу та окремих питань фінансово-господарської діяльності, 1 перевірку державних закупівель, 3 державних фінансових аудити діяльності суб’єктів господарювання державного сектору економіки та 1 ревізію виконання місцевого бюджету).

За результатами проведених ревізій на 74 перевірених об’єктах встановлено фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на загальну суму 331,88 млн. гривень.

Фахівцями Держфінінспекції в Харківській області забезпечено відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 28,54 млн. гривень.

Органам місцевої влади і самоврядування, керівникам об’єктів контролю та їх вищим органам за підсумками контрольних заходів направлено 95 інформацій для прийняття відповідних управлінських рішень. За результатами розгляду даних  інформацій прийнято 70 управлінських рішень.

За вчинені фінансові порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 411 осіб на загальну суму 62,93 тис. грн., до дисциплінарної та матеріальної – 174 особи, з займаних посад звільнено – 20 посадових осіб.

До об’єктів, на яких виявлені порушення бюджетного законодавства, у  65 випадках застосовано фінансові санкції у вигляді: призупинення бюджетних асигнувань, зупинення операцій з бюджетними коштами, зменшення бюджетних призначень та прийняття вимог про повернення використаних не за цільовим призначенням коштів.

Задля повного відшкодування встановлених втрат фінансових і матеріальних ресурсів до суду пред’явлено 11 позовів на суму 61,49 млн. грн.; перед органами прокуратури та об’єктом контролю ініційовано пред’явлення 12 цивільних позовів.

На виконання пункту 2.5 регіональної Програми фахівцями Держфінінспекції в Харківській області відповідно до Плану проведення ревізій виконання місцевих бюджетів на 2015 рік, затвердженого головою Харківської обласної державної адміністрації, проведено комплексну ревізію виконання бюджету Зміївського району.

Під час проведення ревізії Комсомольської селищної ради встановлено, що в порушення ст.24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.47 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 № 1147, Комсомольською селищною радою затверджено перелік природоохоронних заходів та  спрямовано кошти цільового місцевого фонду охорони навколишнього природного середовища на цілі, що не можуть бути профінансованими за рахунок цього джерела,  в загальній сумі 10455,9 тис. гривень.

Зокрема, Комсомольською селищною радою здійснювалось утримання працівників з благоустрою КП «Комунальник», водіїв, а також за рахунок коштів Фонду  здійснена оплата ПММ для обладнання з озеленення, поливально-мивної машини, розсаду квітів, кашпо для квітів, заробітну плату з нарахуванням робітникам з озеленення та благоустрою, послуг з вивезення несанкціонованих звалищ

Зазначене порушення призвело до нецільового використання бюджетних коштів з місцевого фонду охорони навколишнього природного середовища у 2012 – 2014 роках на суму 10455,9 тис.грн, що є порушенням ст.7 Бюджетного Кодексу України. Встановлені інші порушення фінансової дисципліни, які призвели до втрат коштів місцевого бюджету.

Крім того, під час проведення комплексної ревізії установ Зміївського району проведено ревізію фінансово-господарської діяльності комунального підприємства "Комунальник".

Під час проведення ревізії встановлено, що згідно актів виконаних робіт частина будівельних матеріалів, які передбачені кошторисною документацією для виконання будівельних робіт з будівництва оборотних систем виробничого водопостачання та повторного використання води в смт Комсомольський, які на момент проведення ревізії не виконувались, та виконання яких планується в майбутньому, передавалась ТОВ "Індастріал Білдінг Груп" (підрядник) до КП "Комунальник" (замовник). В порушення норм ДБН Д.1.1-1-2000 завищено вартість будівельних робіт на суму 543,3 тис.грн, внаслідок включення до актів виконаних робіт матеріалів в більшій кількості, ніж фактично поставлено замовнику, а саме поліетиленових труб на 505,26 метрів  погонних та піску на 1651,27 метрів кубічних.

Крім того, в порушення вимог Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати»,  підприємством на суму послуг  із захоронення твердих побутових відходів (далі за текстом – ТПВ) від населення, яка визначена шляхом множення обсягу вивезених ТПВ від населення на затверджений тариф, КП «Комунальник» нараховувалися  також адміністративні витрати та рівень рентабельності у той час, коли КП «Комунальник» за умовами укладених Договорів про надання послуг із захоронення твердих побутових відходів лише передає КП «Надія-2» тверді побутові відходи для захоронення, тобто усі витрати щодо захоронення твердих побутових відходів закладені до складової тарифу на послуги щодо захоронення ТПВ, виконувало КП «Надія-2».

Дане порушення призвело до безпідставного завищення вартості послуг за захоронення твердих побутових відходів від населення на загальну суму 197,9тис.гривень.

Внаслідок допущеного порушення КП „Комунальник” завдано матеріальної шкоди (збитків) на суму 197,9 тис.гривень. Встановлені інші порушення фінансової дисципліни, які призвели до втрат коштів місцевого бюджету.

 

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції

апарату обласної державної адміністрації

 

Щодо виконання пункту 2.3 регіональної Програми.

Протягом звітного періоду до відділу з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації надіслано на розгляд 89 звернень.

Усі звернення, що надходять до відділу з питань запобігання та виявлення корупції апарату облдержадміністрації, уважно розглянуті, викладені в них факти ретельно перевірені, проводиться постійний аналіз порушених у зверненнях питань.

На виконання пункту 3.1 регіональної Програми.

Протягом І півріччя 2015 року відділом з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації проведені навчання з державними службовцями обласної державної адміністрації щодо своєчасного та правильного заповнення декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, надані роз’яснення про організацію проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Відділом здійснюється облік осіб, яких притягнуто до кримінальної або адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення. Згідно з інформацією територіального управління Державної судової адміністрації України у Харківській області стосовно державних службовців органів виконавчої влади та посадових осіб органів місцевого самоврядування Харківської області протягом звітного періоду судами до адміністративної відповідальності за корупційні діяння та інші правопорушення, пов’язані з корупцією, відповідно до вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» притягнуто 54 посадових осіб.

Державні службовці та посадові особи обласної державної адміністрації до відповідальності за порушення вимог антикорупційного законодавства не притягались.

На виконання пункту 3.2 регіональної Програми.

З метою проведення роз’яснювальної роботи серед державних службовців щодо практичного застосування положень Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (зі змінами) в Харківській обласній державній адміністрації за участю фахівців Відділу були проведені 24 семінарів - навчань, в яких прийняли участь 701 державних службовців райдержадміністрацій, структурних підрозділів облдержадміністрації, керівників структурних підрозділів апарату облдержадміністрації та службових осіб органів місцевого самоврядування.

10.02.2015 року у Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України фахівцями Відділу проведений семінар - навчання з метою роз’яснення вимог антикорупційного законодавства із заступниками голів райдержадміністрацій, керівниками апаратів райдержадміністрацій, заступниками начальників управлінь, керівниками структурних підрозділів органів виконавчої влади, державними службовцями Харківської обласної державної адміністрації та територіальних управлінь Харківської області, посадовими особами органів місцевого самоврядування, працівниками правоохоронних органів, в яких прийняли участь 25 слухачів.

02.04.2015 року у Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України фахівцями Відділу проведений семінар – навчання для слухачів 4 курсу заочної форми навчання щодо вивчення та роз’яснення положень Закону України «Про запобігання корупції». Прийняло участь 15 слухачів.

На виконання пункту 3.5 регіональної Програми.

Відділом з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації разом з відділом роботи із зверненнями громадян апарату обласної державної адміністрації щомісячно здійснюється аналіз звернень громадян, що надходять до обласної державної адміністрації, та звернень, що надходять на урядову телефонну «гарячу лінію», здійснюється аналіз звернень фізичних осіб стосовно порушення вимог антикорупційного законодавства. Фактів порушень у І півріччі 2015 році не виявлено.

Усі звернення, що надходять до облдержадміністрації, уважно розглядаються, викладені в них факти ретельно перевіряються, проводиться постійний аналіз порушених у зверненнях питань.

На виконання пункту 3.6 регіональної Програми.

На виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції», постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 р. № 265 «Про затвердження Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні  (Антикорупційної стратегії) на 2015—2017 роки» відділом з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації (далі – Відділ) в межах компетенції проводиться робота по безумовному виконанню вимог антикорупційного законодавства.

На виконання пункту 3.7 регіональної Програми.

За звітний період Відділом розглянуто 89 звернень громадян. За результатами розгляду у всіх випадках надана практична допомога заявникам у вирішенні їх особистих питань. Фактів порушень державними службовцями Закону України «Про запобігання корупції» не встановлено.

Значна увага при розгляді звернень приділялась безпосередньому спілкуванню з заявниками, в ході перевірки звернень їм надані роз’яснення. Зазначена робота дає позитивний результат та підвищує довіру громадян до органів державної влади.

На виконання пункту 3.8 регіональної Програми.

Протягом звітного періоду в Харківській обласній державній адміністрації проведені навчання з державними службовцями апарату обласної державної адміністрації щодо своєчасного та правильного заповнення декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, надані роз’яснення про організацію проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування. Відділом, в межах наданих повноважень, здійснюється контроль за своєчасністю подання державними службовцями декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

Всі державні службовці обласної державної адміністрації подали декларації за 2014 році в термін установлений законом.

Проведені співбесіди щодо виконання частини другої статті 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» стосовно оприлюднення відомостей, зазначених у поданій декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік керівниками органів виконавчої влади Харківської області та їх заступниками.

 

Відділ роботи із зверненнями громадян

апарату обласної державної адміністрації

 

До обласної державної адміністрації за звітний період надійшло 12738 звернень, що на 67,8 % більше ніж у 2014 році; у тому числі 1204 звернення – на особистому прийомі, поштою – 1622, а також 9912 звернень – із Урядової гарячої лінії.

Відповідно до частини 5 пункту 1 Указу особлива увага приділялася вирішенню проблем, з  якими зверталися ветерани війни та праці, інваліди, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, багатодітні сім’ї, одинокі матері та інші громадяни, які потребують соціального захисту та підтримки. 640 звернень або 22,6 % надійшло від зазначених категорій населення.

Відмічається збільшення кількості колективних звернень на 27,7 % (питома вага складає 7,3 %).

За видами звернень домінують заяви та клопотання щодо вирішення певних питань, які складають 90 %, 9 % - скарги, 1 % - пропозиції.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 858 застосовується Класифікатор звернень громадян.

Від органів влади надійшло 718 звернень, що на 27,9 % більше проти 2014 року, у тому числі:

- з Адміністрації Президента України - 401 звернення (збільшення на 46,8 %);

- з Кабінету Міністрів України – 223 звернення (збільшення на 28,2 %).

Усього в листах порушено 2826 різноманітних питань. Найголовнішими залишаються питання охорони здоров’я (17,6 %), забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян (16,5 %), соціального захисту (15,9 %), комунального господарства (15,6 %), житлової політики (5,3 %).

У порівнянні з відповідним періодом 2014 року на 28,3 % збільшилася кількість листів із питань соціального захисту. Актуальними залишаються питання надання матеріальної допомоги, призначення житлової субсидії, надання пільг інвалідам, робота стаціонарних установ, надання соціальних послуг, а також надання допомоги та забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території.

На 61,9 % збільшилася кількість звернень із питань освіти, наукової діяльності. Актуальними залишаються питання функціонування навчальних закладів, поліпшення їх матеріально-технічної бази, сприяння у вступі до навчальних закладів, надання пільг учителям. Збільшилася кількість звернень із означених питань із Вовчанського, Сахновщинського, Чугуївського районів та м. Лозова.

Збільшилася кількість листів із питань транспорту і зв’язку на 54,9 %.

Серед питань, які порушувались у зверненнях, найбільш актуальними були питання роботи автобусних маршрутів, пільгового проїзду, відновлення послуг телефонного та радіозв’язку, а також послуги доступу до мережі Інтернет.

У 2,5 рази збільшилася кількість звернень із питань сім’ї, молоді, фізичної культури і спорту. Важливими для громадян залишаються питання організації оздоровлення та відпочинку дітей.

Збільшилася кількість листів громадян із питань комунального господарства та житлової політики (відповідно на 56,4 % і 26,3 %). У зверненнях порушувалися питання оплати за комунальні послуги, експлуатації та ремонту житлового фонду, роботи житлово-експлуатаційних підприємств, благоустрою територій, ремонту систем водопостачання та водовідведення, установки й повірки приладів обліку води.

На 51,4 % збільшилася кількість звернень громадян із питань охорони здоров’я.

Порівняно з відповідним періодом 2014 року на 64,7 % збільшилася кількість листів з питань екології та природних ресурсів. Актуальними залишаються питання отримання спеціальних дозволів, порушення природоохоронного законодавства, забруднення атмосферного повітря, ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ. У рамках щорічної всеукраїнської акції «За чисте довкілля» в області здійснювалися заходи з благоустрою населених пунктів, в тому числі проводяться роботи з очищення від сміття берегів водойм та ліквідації несанкціонованих звалищ сміття.

Як і раніше за допомогою до обласної державної адміністрації зверталися переважно найменш соціально захищені категорії громадян, люди похилого віку, громадяни, які значною мірою втратили здоров’я і працездатність.

Рішенням Комісії з питань надання одноразової адресної грошової допомоги мешканцям Харківської області, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, за звітний період надана матеріальна допомога 353 громадянам на суму понад 2595 тис. грн.

По зверненнях, що надійшли до обласної державної адміністрації протягом року, вжито необхідних заходів, надано вичерпні відповіді і пояснення. 8,6 % порушених питань вирішено позитивно; по 50,6 % надані роз’яснення щодо шляхів їх вирішення; 13,8 % звернень, відповідно до ст.7 Закону України «Про звернення громадян», надіслано на розгляд за належністю до інших органів; 1,1 % повернено заявникам відповідно до ст. 5 зазначеного закону, 83 звернення не підлягає розгляду згідно зі ст. 8 Закону України «Про звернення громадян»; 21,8 % - у стадії розгляду та остаточного вирішення.

Відповідно до Методики оцінювання рівня організації роботи із зверненнями громадян в органах виконавчої влади, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2009 № 630, на веб-сайтах райдержадміністрацій ведеться рубрика «Звернення громадян», де розміщені графіки особистого прийому громадян керівництвом райдержадміністрацій, керівниками структурних підрозділів, Порядок складання, подання та розгляду звернень, графіки проведення «гарячих ліній», зразки заяв, нормативно-правові документи та  аналітичні матеріали щодо роботи із зверненнями громадян та ін.

З метою вирішення проблем та усунення явищ, що негативно сприймаються громадськістю, за участю голів райдержадміністрацій та їх заступників більшість райдержадміністрацій проводить «Дні віддаленого села». Аналіз динаміки надходжень звернень громадян до райдержадміністрацій, де впроваджено таку форму роботи,  показав загальну тенденцію до зменшення їх у кількості.

На виконання пункту 3 Указу при обласній та районних державних адміністраціях працювали постійно діючі комісії з питань розгляду звернень громадян. З метою підвищення персональної відповідальності за стан роботи із зверненнями громадян на засіданнях підводилися підсумки роботи за певний період, заслуховувалися питання щодо стану виконавської дисципліни, звіти голів районних державних адміністрацій, розглядались окремі звернення громадян. За звітний період в обласній державній адміністрації проведено сім засідань.

Відпрацьована практика проведення особистих прийомів громадян керівництвом обласної державної адміністрації, передбачено прийом громадян за місцем роботи та проживання.

Згідно з пунктом 6 затверджено графік проведення особистого прийому громадян керівництвом обласної державної адміністрації. За звітний період на особистому прийомі керівництвом обласної державної адміністрації прийнято 326 звернень, а також 873 звернення – працівниками приймальні.

Відповідно до частини 4 пункту 1 Указу особистий прийом жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», інвалідів Великої Вітчизняної війни проводився першочергово. Крім того, розгляд звернень громадян зазначеної категорії знаходився під особистим контролем голови облдержадміністрації.

На виконання частини 5 пункту 5 Указу постійно аналізувалися та узагальнювалися питання, порушені у зверненнях громадян, щокварталу готуються статистичні матеріали щодо надходження листів громадян у розрізі питань, районів і міст із класифікацією їх за відповідними напрямами, вивчалися причини, що їх породжували.

Питання щодо стану роботи із зверненнями громадян за підсумками 2014 року заслухано на засіданні колегії обласної державної адміністрації 03 квітня поточного року, видано розпорядження голови обласної державної адміністрації від 16.04.2015 № 164. Крім того, на засіданні колегії обласної державної адміністрації у серпні поточного року заплановано заслухати питання щодо стану роботи із зверненнями громадян за підсумками першого півріччя 2015 року.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2009 року № 898 «Про взаємодію органів виконавчої влади та державної установи «Урядовий контактний центр», розпорядження голови обласної державної адміністрації від 17 вересня 2009 року № 509 «Про забезпечення оперативного реагування на звернення, що надійшли на урядову гарячу лінію» відділом роботи із зверненнями громадян апарату обласної державної адміністрації здійснювалося опрацювання зазначених звернень.

Протягом звітного періоду до обласної державної адміністрації надіслано на розгляд 9912 таких звернень, що на 75,5 % більше показника минулого року.

На виконання частини 2 пункту 5 Указу інформація про роботу обласної державної адміністрації із зверненнями громадян, результати вирішення порушених у них питань щокварталу оприлюднювалися на веб-сайті обласної державної адміністрації. Крім того, там розміщена інформація щодо порядку організації та проведення особистих, виїзних прийомів громадян керівництвом обласної державної адміністрації, графіки цих прийомів.

Для надання кваліфікованої допомоги громадянам із правових питань в обласній державній адміністрації, районах області та містах обласного значення створено належні умови для організації особистого прийому осіб, які потребують безоплатної первинної правової допомоги.

За звітний період звернень фізичних осіб стосовно порушення вимог антикорупційного законодавства до обласної державної адміністрації (через відділ роботи із зверненнями громадян апарату облдержадміністрації) не надходило.

 

Юридичний департамент

Харківської обласної державної адміністрації

 

У звітному періоді в Юридичному департаменті обласної державної адміністрації (далі - Юридичний департамент) забезпечувалося вжиття заходів щодо мінімізації можливості виникнення конфлікту інтересів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, та врегулювання конфлікту інтересів у разі його виникнення, затверджених розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 18 вересня 2013 року № 362 (зі змінами).

У II кварталі 2015 року випадків притягнення державних службовців Юридичного департаменту до юридичної відповідальності за вчинення корупційних діянь не було.

Державні службовці Юридичного департаменту дотримуються спеціальних обмежень, установлених Законом України «Про запобігання корупції», а також іншими актами чинного законодавства.

У червні 2015 року підготовлена необхідна документація відносно державних службовців Юридичного департаменту в рамках проведення перевірки відповідно до Закону України «Про очищення влади».

Протягом звітного періоду в Юридичному департаменті був проведений конкурс на заміщення вакантної посади державного службовця, за його результатами, після проведення спеціальної перевірки, 1 особа призначена на посаду державного службовця.

У рамках виконання регіональної Програми Юридичним департаментом обласної державної адміністрації 29 січня 2015 року проведено семінар з працівниками структурних підрозділів обласної державної адміністрації на тему: «Основні зміни в чинному законодавстві України, що стосуються питань діяльності місцевих державних адміністрацій та проходження державної служби».

Під час семінару головні спеціалісти-юрисконсульти відділу правового забезпечення діяльності структурних підрозділів облдержадміністрації управління правової та організаційно-контрольної роботи Юридичного департаменту Калюжна М.В. та Івах О.М. доповіли положення відповідних актів законодавства з урахуванням останніх змін до них, зокрема Указу Президента України від 16 грудня 2014 року № 933/2014 «Про внесення змін до Порядку проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування», Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», наказу Міністерства юстиції України від 19 грудня 2014 року № 2147/5 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19 грудня 2014 року за № 1625/26402, та ін.

Крім того, 17 березня 2015 року Юридичним департаментом проведено семінар для працівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації на тему: «Декларування державними службовцями майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру за 2014 рік» (доповідач: Олдак Т.В. – головний спеціаліст-юрисконсульт відділу правового забезпечення діяльності структурних підрозділів облдержадміністрації управління правової та організаційно-контрольної роботи Юридичного департаменту).

На виконання пункту 5.1 регіональної Програми Юридичним департаментом обласної державної адміністрації у першому півріччі 2015 року не розроблялися проекти нормативно-правових актів та не проводилися публічні громадські обговорення та/або електронні консультації з громадськістю з цього приводу.

Разом з тим, протягом звітного періоду Юридичним департаментом Харківської обласної державної адміністрації проведено юридичну та антидискримінаційну експертизи:

проекту наказу директора Департаменту у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу від 10 березня 2009 року № 113»;

проекту наказу директора Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації «Про внесення змін до Інструкції з підготовки бюджетних запитів головними розпорядниками коштів обласного бюджету»;

проекту наказу директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації «Про затвердження Умов проведення ІІ (обласного) етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)».

Також Юридичним департаментом Харківської обласної державної адміністрації підготовлені відповідні висновки та надані пропозиції щодо подання проектів вищезазначених наказів до Головного територіального управління юстиції у Харківській області для державної реєстрації.

 

Служба у справах дітей

Харківської обласної державної адміністрації

 

У 2015 році робота з питань запобігання та протидії корупції виконується згідно з розділом VII «Організація діяльності з питань кадрової роботи, виконання Закону України «Про державну службу» та з питань запобігання та протидії корупції річного плану роботи служби у справах дітей на 2015 рік, затвердженого колегією служби у справах дітей Харківської обласної державної адміністрації від 05.02.2015 року. Питання, визначені в плані, мають термін виконання, виконавця та відповідального за виконання.

Робота з кадрами у службі у справах дітей обласної державної адміністрації проводилася відповідно до вимог Конституції України, Законів України «Про державну службу», «Про засади запобігання і протидії корупції», «Про очищення влади», Кодексу Законів про працю України, Законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» та інших нормативно-правових актів з питань державної служби та боротьби з корупцією, річного плану роботи служби у справах дітей обласної державної адміністрації на 2015 рік.

Кількість працівників служби у справах дітей обласної державної адміністрації визначається відповідно до ст. 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» та ст. 12 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» та ст. 12 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» за штатним розписом у службі у справах дітей налічується 10 працівників. Станом на 01.07.2015 року у службі у справах дітей фактично працює 6 осіб, 1 працівник перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку.

Усі працівники служби у справах дітей обласної державної адміністрації ознайомлюються з посадовими інструкціями під особистий розпис, про що робиться відповідна відмітка у журналі обліку ознайомлення працівників з посадовими інструкціями і умовами праці. Кожен працівник має у користуванні копію посадової інструкції.

Всі посадові особи служби у справах дітей ознайомлені із Пам’яткою державного службовця щодо врегулювання конфлікту інтересів. Ранги державним службовцям служби у справах дітей обласної державної адміністрації присвоюються відповідно до Закону України «Про державну службу», в межах відповідної категорії, з урахуванням стажу державної служби та досвіду роботи.

Всі особи, які займають посади в службі у справах дітей обласної державної адміністрації, дотримуються встановлених щодо них обмежень, пов’язаних з проходженням державної служби, спеціальних обмежень щодо державних службовців на виконання функцій держави, спрямованих на попередження корупції.

У службі у справах дітей обласної державної адміністрації визначений перелік посад, які потенційно мають високий ризик корупційних проявів. Затверджені методичні рекомендації працівникам, посади яких відносяться до таких, що мають підвищений рівень небезпеки з корупційних діянь.

Протягом звітного періоду державні службовці служби у справах дітей до адміністративної відповідальності не притягались. Скарги і заяви щодо виконання своїх службових обов’язків працівниками служби не надходили. Інформації з ознаками корупційних дій щодо діяльності працівників служби не було.

У лютому, квітні 2015 року для працівників служби у справах дітей облдержадміністрації відділом з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації проведені семінари-навчання з метою роз’яснення Закону України «Про очищення влади».

25 березня 2015 року у службі у справах дітей обласної державної адміністрації був проведений семінар для осіб, зарахованих до кадрового резерву на посади державних службовців служби у справах дітей обласної державної адміністрації. Кожна особа, яка зарахована до кадрового резерву, розробила індивідуальний план роботи на рік. Протягом звітного періоду 2015 року особи, що зараховані до кадрового резерву, залучалися до підготовки інформацій, нарад, семінарів з начальниками служб у справах дітей райдержадміністрацій, міських рад.

Відповідно до вимог частини першої статті 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» працівниками служби у справах дітей обласної державної адміністрації своєчасно до 01 квітня 2015 року подані декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік.

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 20.03.2015 № 117 начальником служби у справах дітей подано відповідні документи щодо перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади».

Відповідно до Закону України «Про очищення влади», Порядку проведення перевірки достовірності відомостей щодо застосування заборон, передбачених частинами третьою і четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 563 (зі змінами), Плану проведення перевірок відповідно до Закону України «Про очищення влади», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 1025-р, пункту 2 розпорядження голови обласної державної адміністрації від 29 грудня 2014 року № 692 «Про початок проведення в обласній державній адміністрації перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади», відповідно до наказу начальника служби у справах дітей обласної державної адміністрації розпочато проведення у службі у справах дітей Харківської обласної державної адміністрації перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади».

На виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 18.09.2013 № 362 «Про заходи щодо мінімізації можливості виникнення конфлікту інтересів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, та врегулювання конфлікту інтересів у разі його виникнення» виконуються заходи щодо мінімізації можливості виникнення конфлікту інтересів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, та врегулювання конфлікту інтересів у разі його виникнення.

Питання про стан роботи з кадрами, організацію навчання та підвищення кваліфікації державних службовців, дотримання вимог чинного законодавства про державну службу, засади запобігання та протидії корупції розглянуто на колегії служби у справах дітей облдержадміністрації 05.02.2015 року, нараді начальників служб у справах дітей райдержадміністрацій, міських рад, апаратних нарадах служби.

Проведено аналіз потреб у підвищенні кваліфікації та підготовлено прогнозні показники щодо направлення працівників служби - державних службовців на короткотермінові та тематичні семінари до Харківського регіонального інституту Національної Академії державного управління при Президентові України та Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини. Протягом І півріччя 2015 року підвищили кваліфікацію 4 працівники за програмами тематичних та короткотермінових семінарів підвищення кваліфікації державних службовців у Харківському регіональному інтитуті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

Здіснено моніторинг стану укомплектування служб у справах дітей відповідною штатною чисельністю на виконання ст. 4 Закону України “Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей” від 08.07.99р. № 864 та ст. 12 Закону України „Про забезпечення організаційно - правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” від 13.01.2005.

Протягом звітного періоду вивчено стан ведення кадрових питань у закладах соціального захисту дітей, досвід роботи вихователів, які атестувалися.

З метою підвищення методичного рівня вихователів закладів соціального захисту проведено семінар для педагогічних працівників центрів соціально- психологічної реабілітації дітей на базі Чугуївського міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Форми та методи роботи центрів соціально-психологічної реабілітації дітей з питання повернення дитини в сім’ю чи влаштування до сімейних форм виховання», на базі КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» міста Харкова» семінар-практикум «Співпраця адміністрації закладу та служб у справах дітей місцевих органів влади у питанні повернення дитини на виховання в сім’ю».

Забезпечено дотримання вимог конфіденційності при роботі в інформаційно-аналітичній системі «Діти». Проведені перевірки з питань повноти, правильності внесення даних до ЄІАС «Діти».

На виконання Указу Президента України від 07 лютого 2008 року №109/2008 “Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування” працівниками служби забезпечено кваліфікований розгляд заяв, пропозицій, скарг громадян щодо додержання соціального - правового захисту дітей.

З відповідальними працівниками, які здійснюють прийом громадян, постійно проводяться консультації з питань дотримання ведення діловодства згідно з нормативними вимогами, етики поведінки державного службовця під час спілкування із громадянами, недопущення порушення термінів розгляду звернень громадян, а також надання необгрунтованих, неповних відповідей. Проведено роботу щодо запобігання створенню можливостей виникнення конфлікту інтересів під час розгляду звернень громадян.

Протягом І півріччя 2015 року працівниками служби у справах дітей обласної державної адміністрації розглянуто 108 звернень від громадян. До служби у справах дітей безпосередньо надійшло 14 звернень, 73 звернення направлено для розгляду обласною державною адміністрацією, 16 - іншими органами, на особистому прийомі консультації надано 35 громадянам. Усього звернень громадян - 138. У порівнянні із звітним періодом минулого року року кількість звернень збільшилась вдвічі. Звернення своєчасно розглянуті, на всі підготовлені відповіді та роз’яснення.

Питання, що порушувалися у зверненнях громадян, стосувалися: соціального захисту прав дітей - 48 (34,8%), захисту житлових прав дітей - 11 (7,9%), питань сім'ї, дітей, молоді (встановлення опіки; створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу; позбавлення батьків батьківських прав; влаштування дітей до державних закладів; конфліктні ситуації у родинах; усиновлення; оформлення опіки та піклування; повернення дітей у родини, участь батьків у вихованні дітей, збереження родинних зв’язків дітей, переміщених з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, визначення місця проживання дітей - 50 (36,3 %), забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізація прав і свобод громадя - 8 (5,8 %), праці, заробітної плати - 1 (0,7 %), діяльності місцевих органів виконавчої влади - 15 (10,9 %), факти корупції -1 (0,7%), інше - 4 (2,9 %).

Протягом звітного періоду до служб у справах дітей райдержадміністрацій, міських рад надійшло 2299 звернень, вирішено позитивно - 1607, надано роз’яснення, необхідну інформацію - 1726, у стадії розгляду - 33, усних звернень - 1056. Від громадян, що потребували соціального захисту, надійшло 486 звернень, що складає 21 % від загальної кількості звернень.

Щотижня проводився підбір дітей потенційним усиновителям, прийомним батькам та батькам — вихователям для влаштування до сімейних форм виховання.

Службою у справах дітей облдержадміністрації, службами у справах дітей районних державних адміністрацій, міських рад здійснені заходи щодо розміщення у засобах масової інформації відомостей про різні форми сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, звертається увага на неприпустимість корупційних дій під час влаштування дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання (усиновлення, опіка, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу). Наголошення на цьому робиться під час виступів на радіо та телебаченні, друкованих засобах масової інформації.

Не допускалося провадження діяльності з добору та передачі для усиновлення дітей від імені та в інтересах громадян, які бажають усиновити дитину, отримання та передача будь-яких відомостей про дитину, документів щодо неї іншими особами.

З метою недопущення порушень вимог законодавства під час провадження діяльності щодо створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу в регіоні постійно проводиться робота з працівниками служб у справах дітей місцевого рівня щодо запобігання створенню можливостей виникнення конфлікту інтересів, підвищення їх професійних знань.

Вжиті заходи щодо недопущення порушення прав та законних інтересів дітей, гарантованих Законом України «Про охорону дитинства» та Ковенцією ООН про права дитини, а саме: збереження соціальних виплат, здобуття освіти, отримання медичної допомоги сім’ям, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, що переїхали із Донецької, Луганської областей на тимчасове проживання у зв’язку із загостренням ситуації.

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», на виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про затвердження Графіка передачі публічної інформації від структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації», службою у справах дітей обласної державної адміністрації своєчасно надано визначену у переліку інформацію до управління забезпечення доступу до публічної інформації Харківської обласної державної адміністрації. Забезпечено інформування обласної державної адміністрації про надходження інформаційних запитів.

 

Департамент економіки і міжнародних відносин

Харківської обласної державної адміністрації

 

На виконання пункту 5.1 регіональної Програми проекти розпоряджень голови Харківської обласної державної адміністрації, які є нормативно-правовими актами, відповідно до пункту 3 статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 № 2939-VI, оприлюднюються шляхом розміщення на офіційному сайті Харківської облдержадміністрації в мережі Інтернет (http://kharkivoda.gov.ua) не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Проекти розпоряджень голови Харківської обласної державної адміністрації, які є регуляторними актами, відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11.09.2013 № 1160-V, з метою одержання зауважень, пропозицій оприлюднюються шляхом розміщення на офіційному сайті Харківської облдержадміністрації в мережі Інтернет (http://kharkivoda.gov.ua).

Також, проекти розпоряджень голови Харківської обласної державної адміністрації щодо встановлення тарифів, граничних рівнів торговельних (постачальницько-збутових) надбавок, граничних рівнів рентабельності виробництва основних споживчих товарів, які є регуляторними актами, обговорюються шляхом погодження з головою об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», головою об’єднання організацій роботодавців Харківщини.

 

Департамент соціального захисту населення

Харківської обласної державної адміністрації

 

Наказом директора Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації від 30 грудня 2014 року № 126 затверджений План роботи Департаменту щодо запобігання і протидії корупції на 2015 рік, з урахуванням заходів, спрямованих на виконання державної програми щодо запобігання і протидії проявам корупції на 2013-2015 роки, в якому доручено керівникам та спеціалістам Департаменту забезпечити неухильне його виконання.

Державні службовці Департаменту дотримуються спеціальних обмежень, установлених для державних службовців та інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави, спрямованих на запобігання корупції та вимог фінансового контролю.

З державними службовцями Департаменту постійно проводиться роз'яснювальна робота щодо запобігання створенню можливостей виникнення конфліктів інтересів під час розгляду звернень громадян, юридичних та фізичних осіб. Скарг від населення щодо професійної діяльності працівників Департаменту у звітному періоді не надходило.

Відповідальною особою за здійсненням контролю щодо додержання державними службовцями Департаменту антикорупційного законодавства є завідувач сектору кадрової роботи.

Протягом звітного періоду Департамент не здійснював закупівлю товарів та послуг, які передбачають рішення комітету з торгів.

У  ІІ  кварталі  2015  року  в  Департаменті  проведено 2 конкурси на заміщення вакантних посад державного службовця. Переможці конкурсу пройшли процедуру спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад державних службовців.

У IІ кварталі 2015 року випадків притягнення державних службовців, які працюють у Департаменті, за корупційні діяння не було.

У звітному періоді конфлікту інтересів державних службовців у Департаменті не виявлено.

 Відомостей щодо близьких осіб, які працюють у Департаменті, не виявлено.

При прийнятті документів, з особами, які претендують на зайняття вакантних посад державних службовців, проводиться робота з роз’яснення положень антикорупційного законодавства та попередження про встановлені законодавством обмеження, пов’язані з прийняттям на державну службу та проходженням державної служби.

На виконання пункту 5.1 регіональної Програми нормативно-правові акти, які потребують проведення громадської антикорупційної експертизи, не розроблялись.

 

Департамент науки і освіти

Харківської обласної державної адміністрації

 

На виконання пункту 5.1 регіональної Програми з метою формування ефективного механізму доступу фізичних, юридичних осіб та об’єднань громадян без статусу юридичної особи до інформації про діяльність Департаменту проводилася постійна робота з виконання плану заходів щодо виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації». З метою забезпечення прозорості процедури нормопроектування забезпечено доступ громадськості до проектів нормативно- правових актів для ознайомлення шляхом їх розміщення на власному веб-сайті Департаменту не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Щодо виконання пункту 6.4 регіональної Програми.

Студентське самоврядування є формою самоорганізації студентів, самостійною громадською діяльністю, механізмом представництва й відстоювання своїх прав і, найголовніше, можливістю самореалізації студента як відкритої, цілеспрямованої та освіченої особистості. Основними завданнями Студентського самоврядування є:

-         забезпечення і захист прав та інтересів студентів;

-         сприяння навчальній, науковій та творчій діяльності студентів;

-         сприяння формуванню у студентів моральних та етичних якостей, виховання патріотизму;

-         сприяння поліпшенню умов проживання й відпочинку студентів;

-         сприяння створенню різноманітних студентських гуртків, товариств, об’єднань, клубів за інтересами та координація їх діяльності;

-         співробітництво з органами Студентського самоврядування інших вищих навчальних закладів;

-         сприяння забезпеченню інформаційної, правової, психологічної, фінансової, юридичної та іншої допомоги студентам.

Представники студентських рад вищих навчальних закладів взяли участь у роботі конференцій, що відбулись упродовж І півріччя 2015 року, під час яких розглядалися питання щодо запобігання корупційних діянням.

Студенти факультету права та масових комунікацій Харківського національного університету внутрішніх справ, які є консультантами Юридичної клініки університету, відвідали семінар-тренінг «Сам собі адвокат». Значна увага була приділена питанням адміністративних правопорушень, захисту прав та інтересів, протидії корупційної діяльності.

На виконання пункту 6.6 регіональної Програми протягом квітня-червня 2015 року в навчальних закладах, закладах оздоровлення та відпочинку області проведено заходи інформаційного, освітнього й виховного характеру з питань запобігання і протидії корупції, а саме:

-         лекції, бесіди, засідання «круглих столів», правові конкурси, за темами: «Правова культура як чинник формування особистості», «Знати сьогодні, щоб жити завтра»;

-         тематичні виставки літератури, презентації про права людини за темами: «Закон і ми», «Права та обов’язки учня»;

-         семінари, зустрічі «за круглим столом», присвячені проблематиці прав людини, за участю представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування за темами: «Конституційні засади єдиної суверенної держави», «Правова культура громадянина України», «Освіта та право», «Право на особисте життя», «Закон очима дітей»;

-         брейн-ринги «Статуси і ролі особистості в соціумі: правовий аспект», «Вчинок. Відповідальність. Наслідки»;

-         виставки дитячих малюнків, плакатів, стіннівок за темами: «Права дітей і батьків», «Людина і суспільство»;

-         засідання клубу «Юний правознавець».

Упродовж січня-червня 2015 року у вищих та професійно-технічних навчальних закладах пройшли заходи зі студентською та учнівською молоддю, під час яких розглядалися питання протидії корупції, правової відповідальності за злочини, що пов'язані з корупційною діяльністю.

18 березня 2015 року у співпраці з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого та Національної академії правових наук України відбувся «круглий стіл» за участі представників Латвії на тему: «Антикорупційне законодавство: теорія та практика застосування».

Випускника Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (2001 р.) Артема Ситника призначено директором Національного антикорупційного бюро.

На сайті Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця створено вкладку «Питання запобігання та виявлення корупції», де розміщено інформацію щодо заходів з протидії корупції в університеті. Згідно з Програмою з питань запобігання та протидії корупції в Харківському національному економічному університеті на 2013-2017 роки щоквартально проводяться семінари-наради з керівниками структурних підрозділів університету з питань запобігання та протидії корупції.

У вищих навчальних закладах області проводяться заходи щодо поглиблення юридичної підготовки. Студенти юридичних факультетів вищих навчальних закладів області набувають практичних навичок у сфері правознавства та надають безкоштовні юридичні консультації мешканцям міста й області. Організовано проведення зустрічей із населенням, ведеться прийом громадян.

Упродовж квітня-червня 2015 року в професійно-технічних навчальних закладах пройшли заходи у рамках правовиховної роботи з учнівською молоддю, під час яких висвітлювалися питання протидії корупції, правової відповідальності за злочини, що пов'язані з корупційною діяльністю, а саме:

-         правова бесіда з учнями на тему: «Захист прав споживачів» (Центр професійно-технічної освіти №1 м. Харкова);

-         зустріч учнів Чугуївського професійного ліцею з представниками Чугуївського РВ ГУМВС України в Харківській області;

-         бесіда директора Лозівського міського центру молоді в рамках Всеукраїнської акції «Відповідальність починається з тебе!» (Лозівський професійних ліцей);

-         зустріч учнів Богодухівського професійного аграрного ліцею з представниками Богодухівського РВ ГУМВС України в Харківській області;

-         засідання круглого столу «Закон і ми» за участю працівників лінійного відділу міліції станції міста Лозова (Панютинський професійний аграрний ліцей).

Вкладку Люботинського професійного ліцею залізничного транспорту поповнено інформацією начальника Люботинського міського управління юстиції «Обмеження щодо використання службового становища, сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності».

 

Департамент у справах молоді та спорту

Харківської обласної державної адміністрації

 

На виконання регіональної Програми в Департаменті у справах молоді та спорту обласної державної адміністрації здійснюється:

 організаційна робота щодо дотримання вимог чинного законодавства з питань державної служби та боротьби з корупцією в органах державної влади та органах місцевого самоврядування;

 дотримання вимог чинного законодавства щодо присвоєння рангів державних службовців (постанова Кабінету Міністрів України від 19 червня 1996 року № 658 «Про затвердження Положення про ранги державних
службовців», наказ Головдержслужби України від 31 березня 2006 року № 106);

 дотримання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 року № 169 при проведенні конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців та постанови Кабінету Міністрів України від 1грудня 1994 року № 804 при проведенні стажування у державних органах;

 організація підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів;

 оперативне доведення до відома працівників Департаменту нормативних документів Кабінету Міністрів України, Національного агентства з питань державної служби з кадрових питань.

Всі питання стосовно профілактики, попередження та виявлення правопорушень, пов’язаних з корупцією, знаходяться в Департаменті на постійному контролі.

Протягом 2015 року фактів порушення Закону України «Про державну службу» та «Про запобігання корупції» серед працівників Департаменту не виявлено.

 

Департамент агропромислового розвитку

Харківської обласної державної адміністрації

 

Департамент у своїй діяльності щодо стану додержання вимог антикорупційного законодавства керується Конституцією України, Законами України «Про державну службу», «Про запобігання корупції» та іншими нормативно-правовими актами антикорупційного законодавства.

На виконання регіональної Програми у І півріччі 2015 року проводилась роз’яснювальна робота серед працівників Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації щодо заборон і обмежень, установлених антикорупційним законодавством, та відповідальності за корупційні правопорушення.

При прийнятті на роботу проводиться ознайомлення щодо дотримання законодавства, спрямованого на запобігання корупції, а також рівності перед законом.

Усі працівники Департаменту ознайомлюються зі змінами і доповненнями до законодавчих актів та нормативно-правових документів, які стосуються питань антикорупційного законодавства.

Питання щодо виконання регіональної Програми запобігання і протидії корупції в Харківській області на 2013-2015 роки знаходить на постійному контролі Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації.

 

Департамент

інноваційного розвитку промисловості

Харківської обласної державної адміністрації

 

На виконання пункту 5.1 регіональної Програми Департамент інноваційного розвитку промисловості при розробці проектів нормативно-правових актів завжди планує оприлюднення регуляторних актів для публічного обговорення шляхом висвітлення на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації та в газеті «Слобідський край».

У звітному періоді не проводилася розробка проектів регуляторних актів, проектів нормативно – правових актів чи проектів регіональних програм, що мають важливе суспільне значення, якими передбачається надання пільг чи встановлення обмежень для суб’єктів господарювання та інститутів громадянського суспільства і прийняття яких потребує обов’язкового публічного громадського обговорення.

 

 

Департамент охорони здоров’я

Харківської обласної державної адміністрації

 

З метою запобігання проявам корупції серед державних службовців при прийомі їх на роботу перевіряється знання Законів України «Про державну службу» та «Про засади запобігання і протидії корупції». Не припускається прийом на державну службу осіб, які були притягнуті до адміністративної відповідальності за порушення вимог зазначених законів.

У 2015 році всі державні службовці Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації подали декларації про доходи за 2014 рік, враховуючи спеціаліста, що перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.

Використання коштів Державного та місцевого бюджетів знаходиться під постійним контролем Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

В медичних закладах обласного підпорядкування постійно проводиться робота щодо попередження корупційним діянням, як з боку головних лікарів закладів, так і з боку Департаменту охорони здоров’я.

Протягом звітного періоду 2015 року державні службовці Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації до адміністративної відповідальності за порушення Закону України “Про заходи запобігання та протидії корупції» не притягались.

При виявленні фактів корупції Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації негайно буде направляти списки осіб, притягнених до адміністративної відповідальності за порушення Закону України «Про заходи запобігання та протидії корупції» до Харківської обласної державної адміністрації, Міністерства охорони здоров’я та органів прокуратури.

Відповідно до затвердженого графіку керівництвом та спеціалістами Департаменту охорони здоров’я здійснюється особистий прийом громадян.

 Звернень громадян стосовно державних службовців, які працюють у Департаменті охороні здоров’я обласної державної адміністрації, у звітному періоді не надходило.

 

Департамент культури і туризму

Харківської обласної державної адміністрації

 

З метою запобігання проявам корупції в Департаменті питання, пов’язані з виконанням вимог Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" обговорювались на апаратних нарадах та колегії Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, здійснюється контроль за виконанням регіональної Програми запобігання і протидії корупції в Харківській області на 2013-2015 роки.

В Департаменті здійснюється належний контроль за дотриманням вимог антикорупційного законодавства.

 

Департамент масових комунікацій

Харківської обласної державної адміністрації

 

  Питання щодо подолання корупції в Україні постійно перебувають у полі зору Департаменту масових комунікацій. Систематично звертається увага редакцій регіональних засобів масової інформації на необхідність розміщення на сторінках газет і в програмах радіо й телебачення матеріалів, які спрямовані на формування негативного ставлення громадян до проявів корупції і залучення громадськості до участі в антикорупційній діяльності.

  Аналіз регіональної преси за відповідний період свідчить про те, що засоби масової інформації достатньо активно друкували матеріали названої тематики.

         Так, газета «Слобідський край» (11.04 – ст. «Погони не врятують») розповіла про боротьбу з корупцією в області.

         Обласна прокуратура спільно з УБОЗ викрила на отриманні хабара керівника одного з районних військкоматів Харкова.  29 січня цей військком отримав гроші за виключення громадянина з мобілізаційних списків. За вказаним фактом прокуратура області зареєструвала кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди службовою особою). Також до суду направлено обвинувальний акт стосовно капітана податкової міліції однієї з ДПІ Харківщини. За кожну торгову точку, що працювала з порушеннями, підприємці мали віддавати йому 2000 грн. щоквартально. Компанію чоловікам у формі складе ветеринарний лікар. Прокуратурою Харківської області до суду направлено обвинувальний акт відносно посадовця управління ветеринарної медицини в Печенізькому районі. Ветлікарю, який за 7000 грн. обіцяв підприємцю видати дозвільні документи, інкримінується отримання хабара у великих розмірах, вчинення злочину за попередньою змовою групою осіб та підроблення документів.

        7 квітня 2015 року Військова прокуратура Харківського гарнізону порушила два кримінальні провадження за фактом бездіяльності посадових осіб двох військкоматів у Харкові та області за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.426 КК України. Згідно з цією статтею військовим світить строк позбавлення волі від п’яти до семи років. 

        Прокуратурою Красноградського району спільно з працівниками Красноградського РВ ГУМВС України в Харківській області затримано одного зі співробітників Державного підприємства «Красноградське лісове господарство», – повідомила районна газета «Вісті Красноградщини» (17.04 – ст. «У прокуратурі району»).

         Досудовим розслідуванням встановлено, що мисливствознавець вказаного підприємства, запевнивши одного з мешканців району, що вплине на посадових осіб Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства з метою прийняття ними позитивного рішення про видачу мисливських посвідчень без навчання, без складання іспитів та без відвідування вказаного управління, одержав неправомірну вигоду в розмірі 3600 гривень. Відразу після одержання грошей посадовця було затримано. Досудове розслідування проводиться за ч. 2 статті 369-2 КК України.

         Про боротьбу з корупцією в районі розповіла газета «Вісті Балаклійщини» (19.06 – ст. «Корупціонери постануть перед судом»). Так, завідувачка одного з секторів Балаклійської районної державної адміністрації з корисною метою, яка полягала у привласненні бюджетних коштів, дала вказівку керівникові підконтрольного їй комунального підприємства фіктивно працевлаштувати в ньому двох осіб, достовірно знаючи, що останні не мають наміру працювати на вказаних посадах. Керівник комунального підприємства виконав вказівку начальниці.

        Таким чином, за період з квітня 2012 року по січень 2015 років суб’єктами корупційних правопорушень – завідувачкою сектора райдержадміністрації та керівником комунального підприємства – шляхом привласнення бюджетних коштів державі завдано збитків на суму понад 64 тисяч гривень.

       Обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 191 ч. 3 та 366 ч.1 КК України, скеровано до Балаклійського районного суду.

       Працівника районної прокуратури Харківської області спіймали на гарячому, під час отримання хабара у розмірі 100 тисяч гривень, – повідомила районна газета «Печенізький край» (04.07 – ст. «Прокурора – хабарника викрили на місці злочину»).  Управлінням з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України оголошено підозру за ч. 3 ст. 368 КПК України старшому прокурору прокуратури однієї з районних прокуратур Харківської області. Вдалося встановити, що посадовець вимагав та одержав від фізичної особи суму у розмірі 100 тис. грн. за непритягнення останнього та членів його родини до кримінальної відповідальності.    

        Висвітлювала цю тематику і Харківська обласна державна телерадіокомпанія:

        11.04.15 – Передача «Від влади до громади» за участю голови Зміївської РДА В. Кошеленка. Розповідає про першочергові завдання по боротьбі з корупцією.   (Хрон. 15 хв.)

        10.04.15 – Новини Харківщини. Прокурор області Ю.Данильченко – про резонансну справу щодо хабарництва  та зловживань грішми громади Люботинським міським головою.     (Хрон. 5 хв.)

         14.04.15 – «Громадська експертиза» за участю кандидата політичних наук, доцента кафедри політології ХНУ ім. Каразіна Ю. Біденко. Розповідає про досвід Грузії у реформуванні охорони здоров’я, антикорупційній діяльності, створення реєстру адміністративних послуг тощо. (Хрон. 15 хв.)

         15.04.15 – Новини Харківщини. Заступник голови ОДА Ю. Світлична  - про тренінги «Запобігання та протидія корупції», проведені  для державних службовців. (Хрон. 6 хв.)

23.04.15 – Правознавча програма «Щит» за участю головного спеціаліста сектора з питань запобігання та виявлення корупції ГУ юстиції в Харківській області  І.Тимченко. Коментує деякі зміни законодавчих актів та їх основні положення.      (Хрон. 15 хв.)

         14.05.15 – Новини Харківщини. Начальник міського управління юстиції Є.Болоховцев, начальник Управління державної виконавчої служби територіального управління юстиції в області А.Сидоренко – про боротьбу з корупцією.         (Хрон. 7 хв.)

         Корупція — це хвороба, що роз’їдає громадську систему зсередини, підриває економіку, згубно впливає на імідж держави в очах світової спільноти. Але головне – корупція руйнує довіру населення до влади, по суті, зводить нанівець усі її рішення, спрямовані на створення вільного, демократичного суспільства.

         Протидія корупції потребує системного підходу та застосування комплексу науково обґрунтованих заходів і має ґрунтуватися на поєднанні профілактичних, правоохоронних і репресивних заходів, - констатують ЗМІ.  

 

 

 

Управління забезпечення доступу до публічної інформації

Харківської обласної державної адміністрації

 

На виконання пункту 2.1 регіональної Програми в Управлінні визначені спеціальні місця для роботи запитувачів із документами, що містять публічну інформацію, їх копіями (місця обладнані персональними комп’ютерами, в наявності копіювальний пристрій).

Облаштовано інформаційний стенд для запитувачів публічної інформації. Матеріали на інформаційному стенді постійно оновлюються.

Створено належні умови для подання письмових запитів на інформацію громадянами з обмеженими фізичними можливостями, встановлено кнопки виклику відповідальних працівників, сходи обладнані переносними пандусами.

З метою спрощення процедури подання запитів на інформацію згідно з чинним законодавством затверджено форму запиту на інформацію та Інструкцію щодо процедури його подання та отримання інформації. Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 28.07.2011 № 422 затверджено Порядок складання, подання та розгляду запитів на інформацію, розпорядником якої є Харківська обласна державна адміністрація, який оприлюднено на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації.

Здійснюється облік запитів на інформацію, які реєструються в окремому журналі.

Статистично - облікова звітність щодо надходження запитів, а також результати їх розгляду оприлюднюються на офіційному веб-сайті облдержадміністрації щотижнево, щомісячно, щоквартально.

Протягом I півріччя 2015 року надійшло 2834 запити на інформацію, з яких: 2108 – задоволено, на 529 – надано відмову, 154 – направлено за належністю, на 43 - надіслано рахунок для оплати за копіювання або друк документів.

Всі запити було своєчасно розглянуто та опрацьовано у терміни, передбачені чинним законодавством.

На виконання пункту 5.1 регіональної Програми протягом звітного періоду Управлінням здійснювався прийом документів від відділів апарату та структурних підрозділів облдержадміністрації для їх реєстрації в системі обліку публічної інформації та оприлюднення на офіційному веб-сайті облдержадміністрації відповідно до вимог ст. 15 Закону та розпорядження голови обласної державної адміністрації від 20.03.2012 № 136 «Про заходи щодо забезпечення відкритості у діяльності обласної та районних державних адміністрацій».

Відділ по забезпеченню оприлюднення інформації Управління щотижня здійснював моніторинг офіційних веб-сайтів районних державних адміністрацій області, узагальнена інформація щодо їх наповнення доводилося до відома керівництва облдержадміністрації, оперативно вживалися заходи щодо усунення виявлених недоліків. Постійно проводився також моніторинг власних сайтів, які мають структурні підрозділи облдержадміністрації.

На сайті «Публічна інформація Харківської обласної державної адміністрація» окремим модулем інтегровано автоматизовану систему обліку (реєстр) публічної інформації з сучасною пошуковою системою та зворотнім  зв’язком з користувачем. Зворотній зв'язок реалізується шляхом автоматичного подання запиту на інформацію з обраного користувачем документа.

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 09.04.2015 № 153 «Про затвердження Графіка передачі публічної інформації структурними підрозділами обласної державної адміністрації до управління забезпечення доступу до публічної інформації Харківської обласної державної адміністрації» забезпечувалось ведення системи обліку (реєстру) публічної інформації та контролю за дотриманням строків передачі інформації, визначених у Графіку передачі публічної інформації структурними підрозділами обласної державної адміністрації до Управління.

Станом на 01.07.2015 до системи обліку внесено 17282 документа, з них протягом I півріччя до системи обліку було внесено 2761 документ. Отримана інформація архівувалася на сервері обласної державної адміністрації.

За вказаний період на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації оприлюднено: 253 розпорядження голови обласної державної адміністрації з основної діяльності; 225 розпоряджень голови обласної державної адміністрації організаційно-кадрового характеру; 12 розпоряджень голови обласної державної адміністрації з адміністративно-господарської діяльності; 6 проектів нормативно-правових актів; 1 проект регуляторного акту.

Районні державні адміністрації щомісяця інформують щодо своєчасного оприлюднення публічної інформації на офіційних веб-сайтах.

На виконання ст. 18 Закону на всіх офіційних веб-сайтах районних державних адміністрацій створені системи обліку (реєстри) документів, що містять публічну інформацію. Оновлення систем обліку (реєстрів) відбувається щотижнево.

Відповідальні особи за доступ до публічної інформації в структурних підрозділах обласної державної адміністрації та районних державних адміністраціях отримували роз'яснення та консультації з проблемних питань як особисто, так і в телефонному режимі.

Безпосередньо в Управлінні проводились співбесіди з відповідальними особами апаратів райдержадміністрацій з питань забезпечення доступу до публічної інформації та надавались необхідна допомога.

Відповідно до розділу 1 «Заходи щодо науково-аналітичного забезпечення запобігання і протидії корупції в області» регіональної Програми науковцями Харківського національного університету внутрішніх справ підготовлено у звітному періоді науковий звіт щодо науково-аналітичного забезпечення запобігання і протидії корупційним діянням в Харківській області (додається).

Обсяг фінансування регіональної Програми на 2015 рік складає             155,00 тис. грн., але у І півріччі поточного року фінансування заходів по зазначеній регіональній Програмі не проводилося.

Робота щодо виконання заходів, передбачених регіональною Програмою запобігання і протидії корупції в Харківській області на 2013-2015 роки, триває і знаходиться на постійному контролі обласної державної адміністрації.

 

 

Додаток: науковий звіт Харківського національного університету внутрішніх справ «Науково-аналітичне забезпечення запобігання і протидії корупційним діянням в Харківській області» на  50 арк. в 1 прим.

 

 

Заступник директора Департаменту

оборонної, мобілізаційної роботи та

взаємодії з правоохоронними органами

обласної державної адміністрації –

начальник управління по взаємодії

з правоохоронними органами                                                          Ю.В. Кутєпов

 

 

Юрлова, 700 23 94