Зауваження до проекту рішення

«Про надання в користування мисливських угідь БАЛАКЛІЙСЬКІЙ РАЙОННІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО

ТОВАРИСТВА МИСЛИВЦІВ І РИБАЛОК

на території Балаклійського  району»

 

За результатом розгляду проекту рішення «Про надання в користування мисливських угідь БАЛАКЛІЙСЬКІЙ РАЙОННІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО ТОВАРИСТВА МИСЛИВЦІВ І РИБАЛОК на території Балаклійського  району» щодо надання в користування Балаклійській районній організації УТМР мисливських угідь загальною площею 57333,6269 га на території Балаклійського району управлінням правового забезпечення, природокористування та земельних відносин виконавчого апарату обласної ради виявлені наступні зауваження:                               

1.         Відсутнє подання Держлісагентства України про надання в користування Балаклійській районній організації УТМР в користування мисливських угідь загальною площею 57333,6269 га на території Балаклійського району.

Відповідно до статті 22 Закону України "Про мисливське господарство і полювання" мисливські угіддя для ведення мисливського господарства надаються у користування обласними радами за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства (Держлісагентства України).

До обласної ради направлено подання Держлісагентства України від 12 грудня 2014 року №03-01/6309-14, проте вказаним подання пропонувалось надати в користування Балаклійської районної організації УТМР мисливські угіддя загальною площею 65696,1660 га на території Балаклійського району. Подання Держлісагентства України про надання в користування мисливських угідь площею 57333,6269 га відсутнє, що підтверджується листом Держлісагентства України від 21 серпня 2015 року № 03-01/6108-15.

Отже, надання в користування Балаклійській районній організації УТМР в користування мисливських угідь загальною площею 57333,6269 га на території Балаклійського району за відсутності відповідного подання Держлісагентства України є порушенням вимог Закону України "Про мисливське господарство і полювання" та виходить за межі повноважень, наданих обласній раді вказаним законом та іншими нормами чинного законодавства України.

2. Харківською обласною державною адміністрацією не погоджене подання Держлісагентства України про надання в користування Балаклійській районній організації УТМР в користування мисливських угідь загальною площею 57333,6269 га на території Балаклійського району.

Відповідно до статті 22 Закону України "Про мисливське господарство і полювання" однією з основних вимог надання мисливських угідь в користування, крім наявності подання Держлісагентства України, є погодження вказаного подання відповідною обласною державною адміністрацією.

У 2014 році до обласної ради було направлено лист Харківської обласної державної адміністрації № 01-73/4034 від 17 червня 2014 року про погодження подання Держлісагентства України  від 16 травня 2014 року №03-05/2206-14, проте вказаним подання пропонувалось надання в користування мисливських угідь Харківській обласній організації УТМР загальною площею 65696,1660 га на території Балаклійського району.

Таким чином, відсутність погодження Харківською обласною державною адміністрацією подання Держлісагентства України про надання в користування Балаклійській районній організації УТМР в користування мисливських угідь загальною площею 57333,6269 га на території Балаклійського району є порушенням вимог Закону України "Про мисливське господарство і полювання" та унеможливлює прийняття обласною радою відповідного рішення.

3. До запроектованих Балаклійською районною організацією УТМР мисливських угідь загальною площею  57333,6269 га на території Балаклійського району включено земельні ділянки Державного підприємства дослідне господарство «ЧЕРВОНИЙ ЖОВТЕНЬ» Інституту рослинництва імені В.Я. Юр’єва УААН, погодження якого відкликані ще у 2014 році.

 Як вже було зазначено вище, мисливські угіддя надаються в користування обласною радою за умови наявності погоджень власників та користувачів земельних ділянок, включених до запроектованої площі мисливських угідь (стаття 22 Закону України «Про мисливське господарство та полювання»).

Відповідно до листа Державного підприємства дослідне господарство «ЧЕРВОНИЙ ЖОВТЕНЬ» Інституту рослинництва імені В.Я. Юр’єва УААН від 12 травня 2014 року № 122 погодження, які були надані підприємством Балаклійській районній організації УТМР для ведення мисливського господарства, є недійсними, адже до повноважень керуючого санацією, який підписував вказані погодження, не входять функції погодження питань щодо використання земель для організації мисливського господарства.

Головним мисливствознавцем Харківської обласної організації УТМР підготовлено довідку з переліком власників та користувачів земельних ділянок, які включено до запроектованої Балаклійською районною організацією УТМР площі мисливських угідь. Відповідно до даної довідки та аркушів-погоджень земельні ділянки ДП ДГ «Червоний Жовтень» включено до мисливських угідь загальною площею 57333,6269 га.

З огляду на наведене, надання в користування Балаклійській районній організації УТМР мисливських угідь загальною площею 57333,6269 га на території Балаклійського району, до яких включено відкликані погодження ДП ДГ «Червоний Жовтень», суперечить вимогам статті 22 Закону України «Про мисливське господарство та полювання».

4. Відсутня довідка уповноваженого державного органу (відділу Держземагентства у Балаклійському районі) щодо переліку власників та користувачів земельних ділянок, включених до запроектованої Балаклійською районною організацією УТМР площі мисливських угідь.

Відповідно до вищенаведеної статті 22 Закону України "Про мисливське господарство і полювання" обласні ради уповноважені надавати в користування мисливські угіддя за умови наявності відповідних погоджень власників або користувачів земельних ділянок.

З метою встановлення наявності погоджень всіх власників та користувачів, земельні ділянки яких планується включити до площі мисливських угідь, необхідно порівняти надані до обласної ради аркуші-погодження з переліком землевласників та землекористувачів, наданим уповноваженим державних органом. Відповідно до чинного земельного законодавства, єдиним органом, який на сьогодні уповноважений надавати найбільш повну інформацію щодо землевласників та землекористувачів, розташованих на певній території, є відповідні територіальні органи Держземагентства України (Держгеокадастру України), в даному випадку – відділ Держземагентства у Балаклійському районі.

Натомість, замість довідки відділу Держземагентства у Балаклійському районі щодо переліку власників та користувачів земельних ділянок, включених до запроектованої площі мисливських угідь, до обласної ради надано довідку про перелік власників та користувачів земельних ділянок, включених до запроектованої площі мисливських угідь, складену головним мисливствознавцем Харківської обласної організації УТМР (Стольніковим М.).

Зважаючи на те, що надана до обласної ради довідка про перелік власників та користувачів земельних ділянок не носить характер офіційної інформації, встановити факт наявності погоджень всіх землевласників та землекористувачів, є неможливим.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи місцевого самоврядування зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Враховуючи вищевикладене, прийняття на пленарному засіданні обласної ради рішення «Про надання в користування мисливських угідь БАЛАКЛІЙСЬКІЙ РАЙОННІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО ТОВАРИСТВА МИСЛИВЦІВ І РИБАЛОК на території Балаклійського  району» за наявності вищенаведених зауважень виходить за межі повноважень обласної ради та суперечить вимогам чинного законодавства.

 

 

 

 

Начальник управління правового

забезпечення, природокористування

та земельних відносин виконавчого

апарату обласної ради                                                                          Даугуль В.Я.

 

 

 

Поворознюк О.Ю.

700-53-21