ІНФОРМАЦІЯ

до проекту рішення обласної ради

«Про хід виконання у 2015 році обласної Програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2012 – 2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 01 березня 2012 року № 356-VI»

(зі змінами)

 

Обласна Програма індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» розроблена на виконання Указу Президента України від 27 березня 1998 року №222/98 «Про заходи щодо підтримки індивідуального житлового будівництва на селі», відповідно до Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2007 року, та діє в регіоні з 1998 року.

Рішенням обласної ради від 01 березня 2012 року №356-VI (XI сесія VI скликання) затверджена Програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на період з 2012 по 2015 роки.

Керуючись «Правилами надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 05 жовтня 1998 року, та регіональними правилами надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі, затвердженими рішенням обласної ради 17 червня 2010 року №1744-V, Фонд надає пільговий довгостроковий кредит під 3% річних на термін до 20 років мешканцям сільської місцевості, які працюють в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях сільського господарства, інших господарських формуваннях, що функціонують у сільській місцевості, соціальній сфері села, а також на підприємствах, в установах та організаціях переробних і обслуговуючих галузей агропромислового комплексу, навчальних закладах, закладах культури та охорони здоров’я, розташованих у межах району, при підтвердженні своєї платоспроможності.

Позичальник, який має 3-х і більше дітей, звільняється від сплати відсотків.

Кредит надається для фінансування будівництва житлових будинків з надвірними підсобними приміщеннями та добудови незавершених житлових будинків, спорудження інженерних мереж, підключення їх до існуючих комунікацій, а також придбання незавершеного будівництва, готового житла та його реконструкції.

Першочергово кредит надається позичальникам для завершення раніше розпочатого будівництва та молодим спеціалістам, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, які зазначені вище.

Сума кредиту, з урахуванням рівня платоспроможності позичальника, не може перевищувати кошторисної вартості об’єкта кредитування та граничного розміру в  сумі 100 тис. грн для добудови, реконструкції будинку, придбання готового житла і 200 тис. грн для будівництва нового житлового будинку.

Реалізація Програми індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» передбачає залучення коштів із різних джерел фінансування індивідуального житлового будівництва на селі, а саме: коштів державного бюджету, коштів обласного бюджету, коштів районних бюджетів та інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України.

 

 

Планові обсяги фінансування Програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» у 2015 році становлять 10,4 млн. грн, у тому числі за видами бюджетів:

-    за рахунок державного бюджету               – 6,2 млн. грн;

-          за рахунок обласного бюджету                 – 2,8 млн. грн;

-          за рахунок районних бюджетів                 – 1,3 млн. грн.

Затверджені обсяги фінансування Програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» у 2015 році складають 1,1 млн. грн, у тому числі за видами бюджетів:

-    за рахунок державного бюджету               – 1,1 млн. грн.

Фактично профінансовані заходи з реалізації Програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» у 2015 році  230 тис. грн, у тому числі за видами бюджетів:

-          за рахунок державного бюджету               – 230 тис. грн.

У межах фактично отриманого фінансування протягом 2015 року 3 сільських індивідуальних забудовників отримали кредити на суму 228,5 тис. грн, з них:

-          3 забудовники на придбання готового житла, на суму 228,5 тис. грн.

-          у тому числі за рахунок  коштів державного бюджету – 228,5 тис. грн. (Табл.1)

Табл.1

з/п

ПІБ

Клопотання

селищної ради

Покупка/

будівництво житла

Сума,

тис. грн.

1

Овчаренко

Катерина Іванівна

Одноробівська Перша сільська рада Золочівського району Харківської області

покупка

98,5

2

Володіна

Любов Петрівна

Картамиська сільська рада

Первомайського району Харківської області

покупка

30,0

3

Жовтяк

Володимир Вікторович

Огіївська сільська рада Сахновщанського району

Харківської області

покупка

100,0

Всього

228,5

 

За період січень – жовтень 2015 року власні надходження Фонду становлять 175,7 тис. грн, у тому числі:

-          доходи від отриманих відсотків                                                    – 107,7 тис. грн;

-          плата за обслуговування кредитних договорів                           – 6,7 тис. грн;

-          пені і штрафи                                                                                              – 57,7 тис. грн;

-          інші доходи                                                                                      – 3,5 тис. грн.

Основні складові витрат Фонду за аналогічний період становлять 223,7 тис. грн, у тому числі:

-          оплата праці та нарахування на неї                                              – 135,5 тис. грн;

-          комунальні витрати                                                                                    – 72,5 тис. грн;

-          оренда приміщення                                                                    – 6,1 тис. грн;

-          послуги зв’язку (телефон, поштові марки, конверти)                – 4,8 тис. грн;

-          витрати на утримання та обслуговування офісної техніки       – 0,5 тис. грн;

-          судові та нотаріальні витрати                                                       – 0,7 тис. грн;

-          службові відрядження                                                                               – 0,3 тис. грн;

-          пально-мастильні матеріали                                                                     – 3,1 тис. грн.

Залишок коштів на поточному рахунку від надходження кредитів від індивідуальних сільських забудовників на кінець звітного періоду відсутній. Кошти від повернення  кредитів, що надходять від позичальників як повернення кредитів, перераховані до бюджету повністю.

У звітному періоді для фінансування кредитів індивідуальних сільських забудовників фінансування за рахунок обласного бюджету не здійснювалось, з державного бюджету надійшли асигнування у сумі 230 тис. грн.

            Протягом 2015 року за програмою «Власний дім» надано  кредити на суму 228,5 тис. грн.

За 9 місяців  2015 року було перераховано до бюджетів від повернення кредитів сільськими забудовниками 729 тис. грн, в тому числі до:

-          державного бюджету                      – 624 тис. грн;

-          обласного бюджету                         – 95 тис. грн;

-          районних бюджетів                         – 10 тис. грн.

За поданням Фонду Департамент агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації неодноразово порушував клопотання щодо виділення коштів із обласного бюджету на кредитування в сумі 340 тис. грн та на утримання – 194,8 тис. грн. До цього часу кошти не виділені.

 

 

 

Директор Департаменту

агропромислового розвитку                                                                         О.В. Нездюр

 

 

Віткович 705 19 66