ПАСПОРТ

Програми стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016 – 2020 роки

 

1. Ініціатор розроблення Програми: Департамент житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації.

 

2. Розробник Програми: Департамент житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації.

 

3. Відповідальний виконавець Програми: Департамент житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації.

 

4. Учасники Програми: Департамент житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації, філія – Харківське обласне управління АТ «Ощадбанк», Харківська обласна дирекція АБ «Укргазбанк», філія АТ «Укрексімбанк» у м. Харкові, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельні кооперативи Харківської області.

 

5. Термін реалізації Програми: 2016 – 2020 роки.

 

6. Прогнозні обсяги та джерела фінансування:

 

Джерела фінансування

Обсяг фінансування, тис.грн.

У тому числі за роками:

2016 рік

2017 рік

2018 рік

2019 рік

2020 рік

Всього

6500

1100

1200

1300

1400

1500

у т.ч. обласний бюджет

6500

1100

1200

1300

1400

1500

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від 29 жовтня 2015 року № 1333-VI

(XXXVІІІ сесія VI скликання)

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА
СТИМУЛЮВАННЯ ОБ’ЄДНАНЬ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ, ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНИХ КООПЕРАТИВІВ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ДО ВПРОВАДЖЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ 

НА 2016 – 2020 РОКИ

 

 

 

 

 

Харків

2015 рік



ЗМІСТ

 

ВСТУП …………………………………………………………………….

4

 

1.         Опис проблеми, на вирішення якої спрямована Програма …..……

4

 

2.          Мета та завдання Програми ……………..……………………………

6

  1.  

3.    Механізм реалізації Програми ………...…………………….………

6

 

4.   Фінансове забезпечення Програми …………………..…………….…

6

 

5.   Контроль за виконанням Програми…………………………………

7

 

6.   Очікувані результати …………………………………………………

7

 

7.  Заходи щодо виконання Програми стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016 – 2020роки……………………………………………

8

 

 

 

 


Вступ

 

Відповідно до Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020», схваленої Указом Президента України від 12 січня 2015 року № 5/2015, одним із першочергових завдань визначено реалізацію програми енергонезалежності, основною метою якої є забезпечення енергетичної безпеки і перехід до енергоефективного та енергоощадного використання та споживання енергоресурсів із впровадженням інноваційних технологій.

Забезпечення енергобезпеки регіону за рахунок підвищення енергоресурсоефективності економіки визначено одним із головних завдань Стратегії розвитку Харківської області на період до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради від 05 березня 2015 року № 1151-VI.

Розроблення Програми стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016 – 2020 роки (далі – Програма) зумовлено необхідністю скорочення споживання енергоресурсів у багатоквартирному житловому фонді та стимулювання мешканців багатоквартирних будинків до ощадливого енергоспоживання.

1. Опис проблеми, на вирішення якої спрямована Програма

Науково доведено, що майже 40% вироблених енергоресурсів йде на створення комфортних умов життя людини, зокрема на опалення, забезпечення гарячою водою та електроенергією житла.

Поряд із цим багатоквартирні житлові будинки є найбільш проблемною сферою щодо реалізації політики енергозбереження. Така ситуація є досить типовою як для Харківської області, так і для всієї країни:

- більша частина будівель побудована  у період, коли необґрунтовано низькі ціни на енергоносії поєднувалися з вимогами прискорення будівельних робіт, зменшення вартості, скорочення матеріало- і трудоємності будівництва, тому ці будівлі на сьогодні не відповідають сучасним вимогам енергозбереження, комфорту та в цілому кліматичній ситуації;

- неналежна експлуатація будинків, а саме: низька якість та несвоєчасне проведення капітальних і поточних ремонтів призвели до погіршення стану багатоквартирних будинків та підвищення рівня енерговитрат, який майже у 5 разів перевищує європейські стандарти.

На сьогоднішній день впровадження енергозберігаючих технологій у багатоквартирному житловому фонді має найвищий потенціал зменшення споживання теплової енергії, а отже - і газу. Це є одним із головних пріоритетів державної політики на сучасному етапі розвитку економіки.

В умовах постійно зростаючих цін на основні види енергоресурсів та значної зовнішньоекономічної залежності нашої країни від постачальників енергоносіїв питання покращення показників енергоефективності та зменшення обсягів споживання енергоресурсів у житлових будинках набувають особливої актуальності у зв’язку із нагальною необхідністю економії коштів на їх утримання.

Зростання цін на енергоресурси не зможе витримати бюджет більшості мешканців багатоквартирних будинків. І саме вони – безпосередні власники житла, у першу чергу, повинні бути зацікавлені у впровадженні енергоефективних технологій у багатоквартирному житловому фонді, оскільки результатом цього стане економія їх власних бюджетів.

Реальні кроки у цьому напрямі можуть зробити лише організовані власники житла – об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельні кооперативи (ЖБК).

Станом на 01.10.2015 в Харківській області налічується 811 ОСББ, до складу яких входить 1184 багатоквартирних житлових будинки, та 541 ЖБК, якими утримується 477 багатоквартирних житлових будинків. Разом до складу ОСББ та ЖБК входить 1661 багатоквартирний житловий будинок, що складає 16% від загальної кількості багатоквартирних житлових будинків області.

Проте, ОСББ та ЖБК не мають достатніх фінансових ресурсів для впровадження комплексу енергоефективних технологій, а можливості бюджетного фінансування досить обмежені. Тому на даний час найбільш ефективним є залучення кредитних коштів.

У 2015 році Кабінетом Міністрів України було доповнено Державну цільову економічну програму енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010 – 2015 роки, затверджену постановою Кабінету Міністрів України від 01 березня 2010 року № 243, окремим заходом щодо стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів до впровадження енергоефективних технологій шляхом відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів.

З державного бюджету відшкодовується лише 40 % суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів. Відсоткові ставки кредитно-фінансових установ – учасників указаної державної програми, достатньо великі (до 25 % річних). Зважаючи на зазначене, необхідні додаткові стимули щодо активізації процесу кредитування ОСББ та ЖБК. Таким стимулом може стати запровадження механізму додаткового співфінансування енергоефективних заходів із відшкодуванням з обласного бюджету частини суми банківських кредитів, залучених ОСББ та ЖБК на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів.

Вирішенню зазначеної вище проблеми сприятиме й розроблення та прийняття місцевих (районних, міських, селищних, сільських) програм відшкодування суми кредитів або відсоткових ставок за кредитами, залученими ОСББ та ЖБК для впровадження енергоефективних заходів.

Стимулювання впровадження енергоефективних заходів на принципах співфінансування дозволить збільшити ефективність використання бюджетних коштів у декілька разів.

 

2. Мета та завдання Програми

Метою програми є стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів до впровадження енергоефективних технологій шляхом здійснення відшкодування з обласного бюджету частини суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів.

 

Завданнями Програми є:

- зменшення споживання енергоресурсів у багатоквартирному житловому фонді через стимулювання ОСББ та ЖБК до впровадження енергоефективних технологій;

- перехід до ощадливого енергоспоживання у багатоквартирному житловому фонді;

- популяризація подальшого створення ОСББ – ефективного власника житла.

На виконання мети та завдань Програми розроблено заходи, наведені у розділі 7 цієї Програми.

3. Механізм реалізації Програми

Відшкодування частини суми кредитів, залучених ОСББ та ЖБК на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, здійснюється згідно з Порядком використання коштів обласного бюджету, передбачених на реалізацію Програми стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016 – 2020 роки, який затверджується окремим рішенням Харківської обласної ради.

4. Фінансове забезпечення Програми

Фінансування Програми буде здійснюватися за рахунок коштів, що виділяються з обласного бюджету виходячи з його можливостей на відповідний бюджетний період, та кредитних коштів, залучених ОСББ і ЖБК області для впровадження енергоефективних технологій у багатоквартирних житлових будинках.

Орієнтовні обсяги фінансування Програми

Джерела фінансування

Загальний обсяг фінансування, тис. грн.

У тому числі за роками

2016 рік

2017 рік

2018 рік

2019 рік

2020 рік

Обласний бюджет

6500

1100

1200

1300

1400

1500

 

 

 

5. Контроль за виконанням Програми

Контроль за виконанням цієї Програми здійснює Харківська обласна рада.

Контроль за цільовим використанням бюджетних коштів, спрямованих на забезпечення виконання Програми, здійснюється Департаментом житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації та уповноваженими установами (філією – Харківським обласним управлінням АТ «Ощадбанк», Харківською обласною дирекцією АБ «Укргазбанк», філією АТ «Укрексімбанк» у м. Харкові) у межах повноважень та у порядку, встановленому чинним законодавством України та договорами про взаємодію.

У ході виконання до Програми можуть вноситися зміни, які затверджуються Харківською обласною радою за поданням Харківської обласної державної адміністрації.

6. Очікувані результати

У результаті реалізації Програми планується досягти:

- скорочення обсягів споживання енергоресурсів у багатоквартирному житловому фонді;

- підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків та створення більш комфортних умов проживання в них;

- активізація процесу створення в області ОСББ.

 

 

 

 

7. ЗАХОДИ
щодо виконання Програми стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016 2020 роки

з/п

Найменування заходу

Відповідальні
за виконання

Джерела фінансування

Прогнозний обсяг фінан-сування,
тис. грн.

у тому числі за роками:

Очікуваний результат

2016 рік

2017 рік

2018 рік

2019 рік

2020 рік

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1.

Налагодження співробітництва з філією – Харківським обласним управлінням АТ «Ощадбанк», Харківською обласною дирекцією АБ «Укргазбанк», філією АТ «Укрексімбанк» у м. Харкові щодо кредитування енергоефективних заходів ОСББ та ЖБК

Департамент житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації

-

0

0

0

0

0

0

Запровадження механізмів реалізації енергоефективних заходів у багатоквартирному житловому фонді області із залученням кредитних коштів

2.

Проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з представниками ОСББ, ЖБК щодо участі у Програмі шляхом проведення тематичних нарад, «круглих столів», висвітлення відповідної інформації на офіційних веб-сайтах місцевих органів влади, через місцеві засоби масової інформації тощо

Департамент житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації, філія – Харківське обласне управління АТ «Ощадбанк», Харківська обласна дирекція АБ «Укргазбанк», філія АТ «Укрексімбанк»  у м. Харкові

-

0

0

0

0

0

0

Підвищення обізнаності споживачів з питань енерго-ефективності

3.

Здійснення відшкодування позичальникам частини суми кредиту в розмірі 20 відсотків суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, до яких належать:

- обладнання та матеріали для облаштування індивідуальних теплових пунктів;

- регулятори теплового потоку за погодними умовами та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;

- вузли обліку води (гарячої, холодної) та теплової енергії, зокрема засоби обліку, та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;

- вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами з енергозберігаючим склом) для місць загального користування, зокрема під’їздів, підвалів, технічних приміщень, горищ;

- матеріали для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;

- матеріали та обладнання для модернізації систем освітлення місць загального користування
(у тому числі заміни електропроводки, ламп та патронів до них, установлення автоматичних вимикачів).

Департамент житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації, філія – Харківське обласне управління АТ «Ощадбанк», Харківська обласна дирекція АБ «Укргазбанк», філія АТ «Укрексімбанк»  у м. Харкові

Обласний бюджет

6500

1100

1200

1300

1400

1500

Зменшення обсягу споживання енергоносіїв у багато-квартирному житловому фонді, підвищення енергоефектив-ності багато- квартирних будинків та створення більш комфортних умов проживання в них, активізація процесу створення ОСББ в області, зменшення фінансового навантаження на ОСББ та ЖБК в ході впровадження енергоефектив-них технологій

Перший заступник голови обласної ради                                                                                                                                                                                               О. Олешко