ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від 29 жовтня 2015 року № 1332-VI

(XXXVІІІ сесія VI скликання)

 

Регіональна Програма

щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні

(Антикорупційна стратегія) на 2016 – 2017 роки

м. Харків

Паспорт
регіональної Програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2016 – 2017 роки

 1. Ініціатор розроблення регіональної Програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2016 – 2017 роки (далі - Програма): Харківська обласна державна адміністрація.

2. Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення Програми:

Програма розроблена відповідно до Закону України  від 09 квітня 1999 року № 586-ХIV «Про місцеві державні адміністрації», Закону України від 13 січня 2011 року № 2939-VI «Про доступ до публічної інформації», Закону України  від 14 жовтня 2014 року № 1699-VII «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014 – 2017 роки», Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII «Про запобігання корупції».

 

3. Розробник Програми:  відділ з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації.

4. Співрозробники Програми: громадська рада при обласній державній адміністрації, структурні підрозділи обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації.

5. Відповідальний виконавець Програми: відділ з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації.

6. Виконавці заходів Програми: апарат та структурні підрозділи обласної державної адміністрації, обласна рада, районні державні адміністрації, Територіальне управління державної судової адміністрації України у Харківській області, прокуратура Харківської області, Управління Служби безпеки України в Харківській області, Головне управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області, Харківський національний університет внутрішніх справ, громадські організації.

7. Термін реалізації Програми : 2016 2017 роки.

8. Фінансування заходів Програми: фінансування Програми планується здійснювати за рахунок обласного бюджету виходячи з його можливостей та за рахунок інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України.

9. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації заходів Програми: 595 тис.грн,  у тому числі за роками:

2016 рік – 540 тис. грн; 

2017 рік – 55 тис. грн.

З М І С Т

 

 

 

1.

Визначення проблеми, на розв’язання  якої спрямована Програма

3

2.

Мета Програми

4

3.

Основні завдання Програми

4

4.

Шляхи і засоби розв’язання проблеми, обсяги та джерела фінансування, строки та етапи виконання Програми                                          

6

5.

Якісні показники виконання Програми                                                     

6

6.

Очікувані результати від реалізації  Програми

7

7.

Координація та контроль за ходом виконання Програми

8

8.

Напрями діяльності та заходи Програми

9

 

 

 

           

 1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

Корупція в Україні поширює свій негативний вплив на всі сфери суспільного життя, все глибше укорінюючись у повсякденному житті як основний, швидкий та найбільш дієвий протиправний засіб вирішення питань і досягнення певних цілей. Масштаби поширення корупції загрожують національній безпеці України. Такий стан справ потребує негайного вжиття системних та послідовних заходів, що мають комплексний характер.

Необхідно зазначити, що багато питань, які стосуються запобігання та протидії корупції, потребують законодавчого врегулювання. Поряд із низкою вжитих заходів, реформування вітчизняного антикорупційного законодавства є незавершеним, що є однією з причин неефективного реагування держави та суспільства на загрозу корупції, рівень якої зростав протягом останніх років.

В умовах соціально-економічних реформ, які наразі здійснюються в державі, пріоритетними напрямами антикорупційної політики мають стати виявлення причин та усунення умов, що сприяють або можуть сприяти виникненню корупції, а також запобігання спробам їх створити.

Аналіз досвіду боротьби з корупцією свідчить про те, що за сучасних умов прояви корупції стали тими чинниками, що створюють реальну загрозу національній безпеці та демократичному розвитку нашої країни, негативно впливають на всі сторони суспільного життя.

Проблема корупції в нашій державі відчувається дуже гостро, і вирішити її можливо лише реалізувавши комплекс антикорупційних заходів, які необхідно послідовно здійснювати в кожній із сфер суспільних відносин. Такий комплекс заходів повинен бути спрямований не лише на викорінення корупції як явища, а й запобігати умовам, що можуть сприяти її виникненню.

            Серед основних факторів, що можуть сприяти виникненню корупції, насамперед є:

          - недостатній рівень доброчесності окремих осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;

          - недосконалість адміністративних процедур (їх відсутність або нечіткість);

          - наявність у органів державної влади та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, широкого спектра дискреційних повноважень;

          - недотримання суб’єктами владних повноважень принципів прозорості та відкритості при здійсненні ними своїх функцій, а також відсутність вільного отримання фізичними та юридичними особами інформації у порядку, встановленому чинним законодавством України;

         - толерантність та відсутність критичного ставлення суспільства до проявів корупції;

         - сприйняття населенням корупції як одного із засобів досягнення бажаного результату.

Поширення корупції у Харківській області завдає значної шкоди всій системі управління та, у разі невжиття відповідних заходів, може призвести до таких наслідків:

- погіршення авторитету місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування серед населення;

- затримки модернізації та розвитку економіки регіону, порушення принципу конкуренції;

- зростання цін внаслідок включення хабара як обов’язкової складової до цінової формули на товари та послуги;

- погіршення інвестиційної привабливості Харківської області;

- дискредитації закону як універсального регулятора суспільних відносин та перетворення його у засіб задоволення приватних і корпоративних інтересів.

У зв’язку із цим розв’язання проблеми корупції є одним із пріоритетів для українського суспільства на сьогоднішньому етапі розвитку держави.

Президентом України П.О. Порошенком боротьба з корупцією визначена як одна із стратегічних задач для правоохоронних органів та органів державної влади.

У 2014 році та І півріччі 2015 року вищими органами законодавчої та виконавчої влади багато зроблено у цьому напрямі. За цей період в Україні прийнято більше антикорупційних законів, ніж за всю історію незалежної України. Особливої уваги заслуговують антикорупційні закони, прийняті Верховною Радою України 14 жовтня 2014 року, які передбачають комплексне реформування системи протидії корупції  відповідно до міжнародних стандартів.

На регіональних рівнях в Україні необхідно  вжити усіх необхідних заходів, спрямованих на безумовне виконання державної антикорупційної політики. Адже результати проведеної роботи у цьому напрямі засвідчують, що заходи, які здійснювалися у минулі роки, виявилися недостатніми для ефективного впливу на стан справ.

Аналіз результатів роботи спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції засвідчує, що корупційні правопорушення систематично вчиняються на території Харківської області.

2. Мета Програми

Метою Програми є створення в Харківській області ефективної системи запобігання та протидії корупції на основі нових засад формування та реалізації антикорупційної політики, а також формування у суспільстві негативного ставлення до корупції як суспільно небезпечного явища.

Загальну характеристику Програми відображено у паспорті Програми.

 3. Основні завдання Програми

            Програма розроблена відповідно до Законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про доступ до публічної інформації», «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014 – 2017 роки»,  «Про запобігання корупції»,  «Про державну службу»,  «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», «Про звернення громадян»; постанови Кабінету Міністрів України від 13 червня 2000 року № 950 «Про затвердження Порядку проведення службового розслідування стосовно осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», розділу XVII Кримінального кодексу України «Злочини у сфері службової  діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг», Кримінально-процесуального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Програма спрямована на реалізацію основних напрямів державної політики у сфері запобігання проявам корупції в Харківській області.

Основними завданнями Програми є:

- ефективне застосування антикорупційного законодавства органами державної влади і органами місцевого самоврядування;

- створення ефективної системи протидії корупції в усіх сферах діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування;

- забезпечення відкритості та інформованості громадськості про здійснення заходів щодо запобігання і протидії корупції;

- формування у суспільстві нетерпимого, негативного ставлення до корупції як суспільно небезпечного явища;

- посилення взаємодії об’єднань громадян з органами державної влади і органами місцевого самоврядування у сфері реалізації державної антикорупційної політики в Харківській області, забезпечення підтримки громадянським суспільством антикорупційних заходів, що здійснюються суб’єктами владних повноважень;

- визначення причин і умов, що спричиняють виникнення корупції в регіоні, усунення факторів, що призводять до її виникнення та негативних наслідків;

- підвищення рівня довіри громадян до органів державної влади і органів місцевого самоврядування;

- контроль за ефективним розглядом та вирішенням  звернень різного характеру,  термінове повідомлення про результати розгляду звернення та вирішення питання заявника (ефективність зворотного зв’язку);

- створення єдиної бази звернень різного характеру від громадян та накопичення даної інформації в одному місці;

- подолання бюрократичних перепон між владою та громадянами, створення зворотного зв’язку в системі адміністрування, надання якісних адміністративних послуг для забезпечення потреб громадян.

 

4. Шляхи і засоби розв’язання проблеми, обсяги та

джерела фінансування, строки та етапи виконання Програми

 

Досягнення мети Програми можливе шляхом імплементації нових засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія), а також впровадження нового базового антикорупційного законодавства, зокрема Законів України «Про запобігання корупції» та «Про Національне антикорупційне бюро України».

Антикорупційна стратегія визначає пріоритети державної антикорупційної політики до 2018 року, реалізація яких створить основу для подальших реформ у цій сфері, зокрема дасть змогу усунути одну із основних причин незадовільного стану справ у сфері антикорупційної політики в Україні, якою є фрагментарність і недосконалість законодавчої та інституційної антикорупційної інфраструктури.

Закон України «Про запобігання корупції» визначає засади формування, моніторингу, координації впровадження антикорупційної політики, залучення інститутів та організацій громадянського суспільства, представників бізнесу до цих процесів, регулює превентивну діяльність державного механізму, спрямовану на усунення можливостей та стимулів для корупційної поведінки як у публічному, так і приватному секторах, а також передбачає утворення Національного агентства з питань запобігання корупції як ключового елемента інституційного забезпечення державної антикорупційної політики.

Закон України «Про Національне антикорупційне бюро України», а також зміни, що вносяться до кримінального законодавства зазначеним Законом та Законом України «Про запобігання корупції», створюють законодавчі підстави для кримінального переслідування найбільш небезпечних проявів корупції.

Таким чином, імплементація цих базових антикорупційних актів дасть можливість сформувати систему запобігання та протидії корупції, що, у свою чергу, суттєво зменшить гостроту проблеми корупції.

Фінансування Програми планується здійснювати за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів у межах видатків, передбачених головному розпорядникові бюджетних коштів, відповідальному за виконання заходів і завдань Програми, а також за рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Програма реалізується в один етап. Початок дії Програми – січень 2016 року, закінчення – грудень 2017 року.

5. Якісні показники виконання Програми

Виконання Програми забезпечить:

- формування у громади Харківської області негативного ставлення до корупції та корупціонерів, зміну традиційних стереотипів ставлення до корупції як до способу вирішення особистих проблем громадянами та підвищення власного матеріального стану посадовців;

- стимулювання активності громадянського суспільства щодо запобігання та протидії корупції, у тому числі шляхом залучення інститутів громадського суспільства до реалізації антикорупційних заходів;

- підвищення об’єктивності та забезпечення прозорості прийняття органами влади управлінських рішень;

- відновлення довіри бізнесу до влади як одного із факторів забезпечення проведення суб’єктами господарювання Харківської області прозорої та легальної підприємницької діяльності, створення економічного інструменту протидії корупції;

- швидкий та ефективний розгляд звернень громадян, надання їм відповідей та роз’яснень в он-лайн режимі;

- суттєве підвищення контролю за рішеннями, прийнятими владою;

- мінімізацію корупційних ризиків, усунення інших причин, що зумовлюють вчинення корупційних правопорушень;

- покращення професійного рівня та виховання доброчесності у осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування;

- створення ефективної системи виявлення корупції в усіх сферах життєдіяльності Харківської області, яка забезпечуватиме невідворотність юридичної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення.

 

6. Очікувані результати від реалізації  Програми

Виконання Програми дасть змогу здійснити невідкладні заходи з проведення антикорупційної реформи, зокрема:

-  забезпечити формування та реалізацію державної антикорупційної політики на основі результатів аналізу достовірних даних про корупцію та чинники, які її обумовлюють, впровадити ефективний моніторинг та координацію дій у процесі  реалізації антикорупційної політики незалежним спеціалізованим органом із залученням представників громадянського суспільства;

-  зменшити вплив корупціогенних ризиків на діяльність органів законодавчої влади, посилити громадський контроль за їх діяльністю;

-  створити ефективні механізми запобігання корупції, конфлікту інтересів, порушення етичних стандартів поведінки та забезпечити контроль за дотриманням правил щодо доброчесності особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, іншими особами;

-  посилити ефективність діяльності органів судової влади та системи кримінальної юстиції у переслідуванні осіб, які вчинили корупційні правопорушення;

-  сприяти усуненню корупційних передумов ведення бізнесу, сформувати нетолерантне ставлення бізнесу до корупції;

-  розширити можливості для доступу до суспільно важливої інформації;

-  сформувати у суспільстві ідеї нетерпимості до корупції, підвищити рівень довіри населення до влади;

-  забезпечити виконання рекомендацій міжнародних антикорупційних моніторингових механізмів, зокрема в рамках моніторингового механізму Конвенції ООН проти корупції, Групи держав проти корупції (GRECO), Антикорупційної мережі Організації економічної співпраці та розвитку для Східної Європи та Центральної Азії; імплементацію критеріїв у рамках виконання Плану дій з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом та Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії.

7. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Загальну координацію щодо реалізації Програми здійснює заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації через відділ з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації. Контроль за ходом реалізації Програми здійснює обласна рада.

8. Напрями діяльності та заходи Програми

Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)

 

Зміст заходів Програми

 

Виконавці

 

Строк виконання

 

Джерела фінансу-вання

Орієнтовні обсяги фінансування за роками

Очікуваний результат від виконання заходів

усього

2016

2017

І. Створення доброчесної публічної служби та поліпшення умов доступу до інформації про діяльність

органів державної влади та органів місцевого самоврядування

1.Сприяння у забезпеченні доброчесності на публічній службі

1.1.Проведення роз’яснювальної роботи серед осіб, уповноважених на виконання функцій держави та органів місцевого самоврядування, щодо заборон і обмежень, установлених антикорупційним законодавством, щодо відповідальності за корупційні правопорушення та правопору­шення, пов’язані з корупцією, моделей поведінки у тих чи інших ситуаціях з можливими корупційними ризиками

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації,

керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, органи місцевого самовряду-вання, спеціально упов-новажені суб’єкти у сфері протидії корупції

2016-2017 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

Зменшення випадків скоєння особами, упов­новаженими на виконання функцій дер­жави та органів місцевого самоврядування, корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією

 

1.2.Забезпечення розроблення внутрішніх планів щодо запобігання і протидії корупції в органах державної влади та органах місцевого самоврядування

Апарат та структурні підрозділи обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування

 

 

 

 

 

Удосконалення антикорупційної діяльності на території області

1.3.Своєчасне інформування спе­ціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції про можливе вчинення особами, уповноваженими на виконання функцій держави або органів місцевого самоврядування, корупційних правопорушень або правопорушень, пов’язаних з корупцією

Апарат та структурні підрозділи обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, органи місцевого са­моврядування

 

 

 

 

 

Участь органів державної влади, органів місцевого самоврядування в заходах щодо запобігання і протидії ко­рупції

1.4.Проведення комплексу спільних заходів, спрямованих на виявлен­ня, припинення та розслідування корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з ко­рупцією серед осіб, уповноваже­них на виконання функцій дер­жави або органів місцевого самоврядування

Спеціально уповнова­жені суб’єкти у сфері протидії корупції

 

 

 

 

 

Зниження корупційних ризиків під час вико­нання функ­цій держави чи органів місцевого самовряду­вання

1.5.Забезпечення належного функціонування в Харківській обласній, районних державних адміністраціях та органах місце-вого самоврядування (міст об-ласного значення) електронного документообігу та вжиття захо-дів із поступового впровадження у цих органах електронного циф-рового підпису з метою виявлен-ня та припинення розкрадання посадовими особами коштів, а також запобігання та припинен-ня дій корупційного характеру

 

Відділ інформаційно-комп’ютерного забезпечення апарату обласної державної адміністрації, структурні підрозділи обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування (міст обласного значення)

 

 

 

 

 

Удосконалення роботи публічної служби, змен­шення корупційних ризиків

2. Відкритість діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування

2.1.Проведення аналізу та забезпечення дієвого контролю за практичною реалізацією положень Закону України «Про доступ до публічної інфор­мації»

Управління забезпе-чення доступу до пуб-лічної інформації Харківської обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації

 

 

 

 

 

Забезпечення прозорості в роботі органів державної влади та ор­ганів місцевого самоврядування

2.2.Забезпечення участі представників громадськості у роботі усіх колегіальних органів на правах їх членів або учасників

Апарат та структурні підрозділи обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування

 

 

 

 

 

Здійснення громадського контролю за процесом прийняття управлінських рішень, зменшення корупціогенних чинників у нормативно-правових актах, що приймаються чи видаються за результатами роботи відповідних органів

 

2.3.Оприлюднення на офіційних веб-сайтах місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування інформації про результати роботи та прийняті рішення колегіальними органами

Апарат та структурні підрозділи обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування

 

 

 

 

 

 

2.4. Використання засобів масо-вої інформації (міські друкарські видавництва, міські канали  телебачення) з метою надання інформації, розміщення статей з  питань запобігання корупційним проявам

 

 

Департамент масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації,

відділ з питань запобігання та виявлен-

ня корупції апарату обласної державної адміністрації

 

 

 

 

 

Виступи на радіо, телебаченні; рубрики у печатній пресі, спеціальні аналітичні програми на місцевому телебаченні. Печатна продукція з аналітичним оглядом, статті, брошури, пам’ятки

2.5. Сприяння розвитку молодіж-ного руху, створення студент-ських рад за напрямами діяльності з питань  запобігання та протидії корупції у вищих навчальних закладах області

 

Департамент  науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації

 

 

 

 

 

 

 

2.6. Розроблення та впровад-ження у загальноосвітніх, про-фесійно-технічних та вищих навчальних закладах області програми з питань запобігання і протидії корупції, залучення до розроблення учнів та студентів навчальних закладів

 

Департамент  науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації

 

 

 

 

 

 

 

 

2.7. Інформування громадськос-ті через друковані та електронні засоби масової інформації, радіо та телебачення про заходи, що вживаються місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування

 

 

 

 

Департамент масових ко- мунікацій  Харківської обласної державної адміністрації, виконкоми міських рад (міст облас-ного значення), Харківська телерадіо-компанія

 

 

 

 

 

 

ІІ.  Запобігання корупційним проявам у сферах, де вони найбільш поширені

1. Запобігання корупційним проявам у галузі освіти

1.1. Забезпечення отримання благодійної допомоги як грошових коштів виключно з власної ініціативи благодійників і лише через спеціально відкриті шкільними (дошкільними тощо) батьківськими комітетами рахун-ки у банках чи інших фінансових установах

Департамент  науки і освіти Харківської облас-ної державної адміністра-ції, районні державні адміністрації, міські ради (міст обласного значен-ня), навчальні заклади Харківської області

 

 

 

 

 

Зменшення правопорушень у цьому напрямі

1.2. Забезпечення  оприлюднення щомісяця на офіційних веб-сай-тах та дошках оголошень навчальних закладів звітних інформацій про використання грошових коштів, отриманих від благодійників через спеціальні рахунки у банках чи інших фінансових установах

Департамент  науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, міські ради (міст обласного значення), навчальні заклади Харківської області

 

 

 

 

 

Доведення до відома благодійників та інших зацікавлених осіб інформації про викорис­тання відповідних коштів

2. Запобігання корупційним проявам у ме­дичній сфері

2.1. Забезпечення отримання благодійної допомоги як грошових коштів виключно з власної ініціативи благодійників і лише через спеціально відкриті рахунки у банках чи інших фінансових установах

Департамент охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, міські ради (міст облас­ного значення), заклади охорони здоров’я

 

 

 

 

 

Зменшення правопору­шень у цьому напрямі

2.2. Висвітлення на офіційних веб-сайтах та дошках оголошень закладів охорони здоров’я звітних інформацій про використання грошових коштів, отриманих від благодійників через спеціальні рахунки у банках чи інших фінансових установах

Департамент охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, міські ради (міст облас­ного значення), заклади охорони здоров’я

 

 

 

 

 

Доведення до відома благодійників та інших зацікавлених осіб інформації про викорис-тання відповідних коштів

3. Запобігання корупційним правопорушен-ням під час організації та проведення державних закупівель

3.1.  Обмеження проведення тендерних закупівель, за необхідності здійснювати на рівні головного розпорядника державних  коштів із суворим додержанням Закону України від 10 квітня 2014 року № 1197-VII «Про здійснення державних закупівель»

Обласна державна адміністрація, виконавчі комітети міських рад (міст обласного значення), структурні підрозділи обласної державної адміністрації

 

 

 

 

 

 

3.2. Забезпечення розміщення на офіційних веб-сайтах органів державної влади та органів місцевого самоврядування, юридичних осіб публічного права, що належать до сфери їх управління, інформації про державні закупівлі (річний план закупівель, оголошення, договори, звіти тощо), що ними проводяться

Апарат та структурні підрозділи обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, юри­дичні особи публічного права, що належать до сфери їх управління

 

 

 

 

 

Забезпечення прозорості доступу до інформації про державні закупівлі

 

3.3. Забезпечення проведення із залученням громадськості та бізнесу моніторингу застосування Закону України «Про здійснення державних закупівель»

Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування

 

 

 

 

 

Виявлення недоліків у правозастосуванні, при­чин та умов, що призво­дять до виникнення корупціогенних ризиків у державних закупівлях

 

3.4.Забезпечення представництва у складі комісій з питань кадрової політики та тендерних комітетів спеціалістів з питань запобігання і виявлення корупції

 

Відділ кадрової роботи та відділ фінансового забезпечення апарату обласної державної адміністрації, структурні підрозділи обласної державної адміністрації, районні державні адмі-ністрації, виконавчі ко-мітети міських рад (міст обласного значення)

 

 

 

 

 

Виявлення недоліків у правозастосуванні, при-чин та умов, що призво-дять до виникнення корупціогенних ризиків у державних закупівлях

4. Запобігання корупційним проявам у сфері земельних відносин

4.1. Забезпечення обов’язкового громадського обговорення проектів нормативно-правових актів, відповідно до яких виділяються у власність чи надаються на праві користування земельні ділянки фізичним чи юридичним особам

Головне управління Держгеокадастру  у Харківській області, обласна державна адміністрація, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування

 

 

 

 

 

Забезпечення прозорості доступу до інформації про виділення земельних ділянок

5. Запобігання корупційним правопору­шенням під час надання адмі­ністративних послуг

5.1. Забезпечення належного функціонування в області центрів надання адміністративних послуг та вжиття заходів щодо видачі усіх дозвільних документів виключно у таких центрах, у тому числі шляхом відсутності контакту

Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування

 

 

 

 

 

Створення умов, за яких унеможливлюється на­дання неправомірної вигоди під час прийняття відповідного рішення та видачі дозвільних документів

ІІІ. Профілактика корупційних правопорушень, інформування населення про проведені антикорупційні заходи, зворотний зв’язок

з громадськістю, проведення соціологічних досліджень з вивчення причин та умов поширення корупції в регіоні

1. Підвищення рівня правової культури та правової свідомості на державній службі та службі в органах  місцевого самоврядування

1.1. Забезпечення підвищення кваліфікації працівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з питань запобігання та виявлення корупції із залученням експертів, які представляють інститути громадянського суспільства

Відділ кадрової роботи апарату обласної державної адміністрації, структурні підрозділи обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, виконавчі комітети міських рад (міст обласного значення)

 

 

 

 

 

 

Підвищення рівня право­вих знань державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування

 

1.2. Продовження практики проведення виїзних засідань у форматі «круглих столів» у містах та районах області з пи-тань роз’яснення антикорупцій-ного законодавства серед широ-ких верств населення, форму-вання психологічної уста­новки у громадськості щодо несприй-няття корупції як способу розв’-язання проблеми, обізнаності громадян щодо своїх прав та сво­бод, механізму їх реалізації та правових способів захисту

Відділ кадрової роботи обласної державної адміністрації, структурні підрозділи обласної державної адміністрації, районні державні адміністрацій, виконавчі комітети міських рад (міст обласного значення)

 

 

 

 

 

 

Підвищення рівня право­вої освіти державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування

 

1.3. Продовження практики проведення семінарів-навчань з державними службовцями обласної державної адміністрації, а також участь у семінарах-навчаннях за професійною програмою підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування у Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України

Відділ з питань запобі-гання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації,

Харківський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України

 

 

 

 

 

 

 

1.4. Здійснення контролю за дотриманням вимог Закону України «Про державну службу»

Міжрегіональне управління Національного агентства України з питань державної служби у Харківській та Сумській областях

 

 

 

 

 

 

 

 

1.5. Соціологічний моніторинг рівня сприйняття корупції та ефективності заходів із протидії та запобігання корупційним проявам з метою розроблення додаткових заходів із протидії корупції

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції апарату ХОДА, Харківський національний університет внутрішніх справ

2016

 

 

100 тис.

 

 

 

1.6. Інформування населення про корупційні ризики та алгоритми дій у разі надходження пропозиції щодо вчинення корупційних правопорушень

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції апарату ХОДА, Харківський національний університет внутрішніх справ

2016

 

 

75 тис.

 

 

 

1.7. Проведення наукових досліджень з найбільш проблемних питань протидії та запобігання корупції

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції апарату ХОДА, Харківський національний університет внутрішніх справ

2016

 

 

50 тис.

 

 

 

1.8. Науковий аналіз параметрів латентності корупції в регіоні

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції апарату ХОДА, Харківський національний університет внутрішніх справ

2016

 

 

50 тис.

 

 

2. Забезпечення доброчесності на публічній службі в органах місцевого самоврядування

 

2.1. Проведення роз’яснювальної роботи серед співробітників обласної державної адміні-страції, районних державних адміністрацій, виконавчих комітетів міських рад (міст об-ласного значення) щодо заборон і обмежень, установлених антикорупційним законо-давством, відповідальності за корупційні правопорушення

Юридичний департамент Харківської обласної державної адміністрації, апарат та  структурні підрозділи обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації

 

 

 

 

 

 

3. Впроваджен-ня ефективної системи фінан-сового контролю

3.1. Впровадження системи державного внутрішнього фінансового контролю (ДВФК) та підвищення ефективності  діяльності з внутрішнього аудиту, які є гарантом послідовного досягнення прозорості, економності, ефективності та результативності використання фінансових потоків (державних коштів)

Департамент фінансів Харківської обласної державної адміністрації,

 Державна фінансова інспекція в Харківській області

 

 

 

 

 

 

 

3.2. Проведення  періодичних комплексних  перевірок цільового використання коштів, виділених на реалізацію соціально-економічних програм державного та обласного рівнів у галузі розвитку окремих секторів економіки, з метою виявлення та припинення розкрадання посадовими особами коштів, а також запобігання та припинення дій корупційного характеру

Державна фінансова інспекція в Харківській області,

Департамент фінансів Харківської обласної державної адміністрації

 

 

 

 

 

 

 

4. Періодичне звітування про проведену ро­боту у сфері запобігання та виявлення ко­рупції

4.1. Оприлюднення на офіційних веб-порталах (веб-сайтах) обласної, районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування у рубриках «За­побігання проявам корупції», у друкованих засобах масової ін­формації про вжиті заходи щодо запобігання, протидії та вияв-лення корупції, інших новин з антикорупційної тематики, у тому числі роз’яснення найбільш важливих антикорупційних заходів, що здійснюються в державі, положень законодавства про запобігання та протидію корупції

 

Апарат, структурні під­розділи  обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування

 

 

 

 

 

 

Покращення рівня інформованості громадян про анти­корупційні заходи, що проводяться владою

 

4.2. Розгляд на засіданнях колегій, сесіях місцевих рад, нарадах, засіданнях у форматі «круглих столів» питань про стан виконання антикорупційного законодавства  та ефективність реалізації заходів, спрямованих на протидію корупції в основних сферах суспільного життя

Апарат  обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування (міст об­ласного значення)

 

 

 

 

 

4.3.Складання  аналітичних звітів за результатами вивчення матеріалів практики правоохоронних органів та судової  практики щодо проявів корупції, злочинів та правопорушень на території області

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації

 

 

 

 

 

 

 

5. Створення механізму захисту осіб, які надають допо-могу в запобі-ганні і протидії корупції (викривач)

5.1. Забезпечення умов для  внесення повідомлень про можливі факти скоєння корупції, зокрема через спеціальні телефонні лінії, офіційні веб-сайти, засоби електронного зв’язку

Уповноважені структурні підрозділи (особи) з питань запобігання та виявлення корупції

 

 

 

 

 

 

 

5.2. Забезпечення проведення заходів щодо захисту осіб, які надають або мають намір надати допомогу в запобіганні і протидії

Корупції

 

 

 

 

 

Головне управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області

 

 

 

 

 

 

ІV. Удосконалення антикорупційної експертизи

1. Проведення громадськістю антикорупційної експертизи проектів доку­ментів норма­тивного та не­нормативного характеру (роз­поряджень, наказів, рішень тощо), що ви­даються (приймаються) головами міс­цевих держав­них адмініст­рацій, керівни­ками струк­турних підроз­ділів місцевих державних адміністрацій, органами міс­цевого самоврядування

1.1.Сприяння роботі громадської ради при обласній державній адміністрації в проведенні гро­мадської антикорупційної експертизи відповідних проектів документів

Апарат та структурні під­розділи обласної державної адміністрації, органи місцевого самоврядування

 

 

 

 

 

Зменшення корупціоген­них факторів у норма­тивно-правових актах, що видаються місцевими органами виконавчої влади

1.2. Забезпечення постійного доступу громадськості до проектів відповідних документів шляхом розміщення їх на офіційних веб-сайтах розробників з метою проведення громадської антикорупційної експертизи

 

1.3. Моніторинг ефективності правового регулювання у сфері протидії корупції на регіональному рівні

 

1.4. Науковий аналіз чинних нормативно-правових актів місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування на предмет виявлення корупціогенних положень у сферах профілактики правопорушень, раціонального природокористування, освіти, охорони здоров’я та підприємницької діяльності

Апарат та структурні під­розділи обласної держав-ної адміністрації, органи місцевого самоврядуван-ня

 

 

 

 

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції апарату ХОДА, Харківський національний університет внутрішніх справ

 

 

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції апарату ХОДА, Харківський національний університет внутрішніх справ

 

2016-2017 роки

 

 

 

 

 

2016

 

 

 

 

2016

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100 тис.

 

 

100 тис.

 

 

 

 

 

Перший заступник голови обласної ради                                                                                                            О. Олешко