ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від 17 грудня 2015 року № 14-VIІ

(ІІ сесія VІI скликання)

 

ПРОГРАМА

ВІДШКОДУВАННЯ ВІДСОТКІВ ЗА КРЕДИТАМИ, ОТРИМАНИМИ НАСЕЛЕННЯМ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ НА ВПРОВАДЖЕННЯ ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧИХ ЗАХОДІВ,

НА 20162020 РОКИ

 

 

 

 

 

Харків

2015 рік

 

 

 

 

ПАСПОРТ

Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів,

на 20162020 роки

 

1. Ініціатор розроблення Програми: Управління паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації.

 

2. Розробник Програми: Управління паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації. 

 

3. Відповідальний виконавець Програми: Управління паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації.

 

4. Учасники Програми: Управління паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації, філія – Харківське обласне управління АТ «Ощадбанк», Харківська обласна дирекція АБ «Укргазбанк», філія АТ «Укрексімбанк» у м. Харкові.

 

5. Термін реалізації Програми: 2016 – 2020 роки.

 

6. Прогнозні обсяги та джерела фінансування:

 

Джерела фінансування

Загальний обсяг фінансування, тис. грн.

У тому числі за роками

2016 рік

2017 рік

2018 рік

2019 рік

2020 рік

Разом

 

6000

1000

1100

1200

1300

1400

Обласний бюджет

6000

1000

1100

1200

1300

1400

 

ЗМІСТ

ВСТУП ………………………………………………………………………

3

1. Опис проблеми, на вирішення якої спрямована Програма …..…….

3

2. Мета та завдання Програми ……………..…………………………….

4

3. Механізм реалізації Програми ………...…………………….………..

5

4. Фінансове забезпечення Програми …………………..……………..…

5

5. Контроль за виконанням Програми……………………………………

6

6. Очікувані результати ……………………………………………………

6

7. Заходи щодо виконання Програми відшкодування                                  відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської                   області на впровадження  енергозберігаючих  заходів,                                на 20162020 роки ………………………………………………………….

7

 

 

 

Вступ

 

Найбільш гострими в Україні на сучасному етапі її розвитку є проблеми стабільного енергозабезпечення та ефективного використання енергоресурсів, від вирішення яких значною мірою залежить рівень економічного і соціального розвитку суспільства.

Саме тому одним із першочергових завдань Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020», схваленої Указом Президента України від 12 січня 2015 року № 5/2015, є реалізація програми енергонезалежності, основною метою якої є забезпечення енергетичної безпеки і перехід до енергоефективного та енергоощадного використання та споживання енергоресурсів із впровадженням інноваційних технологій.

Забезпечення енергобезпеки регіону за рахунок підвищення енергоресурсоефективності економіки визначено одним із головних завдань Стратегії розвитку Харківської області на період до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради від 05 березня 2015 року № 1151-VI.

З метою стимулювання населення до впровадження енергоефектитвних та енергозберігаючих технологій 24 липня 2015 року було підписано Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України, Харківською обласною державною адміністрацією та Харківською обласною радою, відповідно до якого розроблено Програму відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів, на 2016 – 2020 роки (далі – Програма).

Програма відповідає основним положенням Закону України «Про енергозбереження».

1. Опис проблеми, на вирішення якої спрямована Програма

На сьогоднішній день понад 38 % від загального обсягу споживання природного газу в області  споживається безпосередньо населенням. Ще близько 5 % природного газу споживається підприємствами теплоенергетики для виробництва теплової енергії.

Основне споживання теплової енергії пов'язане з опаленням будинків та постачанням гарячої води населенню.

За оцінками експертів потенціал економії втрат теплової енергії у будинку, а також потенціал енергозбереження сьогодні має такий розподіл:

- зовнішні стіни – 40% (потенціал економії – 70%);

- вікна, двері – 25% (потенціал економії – 50%);

- вентиляція – 15% (потенціал економії – 65%);

- гаряча вода – 10% (потенціал економії – 30%);

- дах, підлога – 8% (потенціал економії – 50%);

- трубопроводи, арматура – 2% (потенціал економії – 35%).

Ураховуючи зазначене, для зменшення споживання енергоресурсів населенням необхідно впровадження таких енергоощадних технологій у побуті:

            - утеплення стін будинків, підлоги, горищ та дахів;

- встановлення рекуператорів тепла;

- встановлення та заміна енергозберігаючих вікон, вхідних дверей та віконно-балконних конструкцій;

- встановлення та реконструкція індивідуальних систем опалення, у тому числі альтернативних до природного газу тощо.

Через невисокий рівень реальних доходів і низьку платоспроможність населення впровадження зазначених вище технологій не набуло масового характеру, оскільки потребує значних матеріальних і грошових витрат.

Постановою Кабінету Міністрів України від 08 квітня 2015 року № 231 Державну цільову економічну програму енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010 – 2016 роки було доповнено новими напрямами щодо стимулювання населення до впровадження енергоефективних технологій шляхом відшкодування частини суми кредиту, залученого для придбання котлів із використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу) та на придбання енергоефективного обладнання та / або матеріалів.

Станом на 11.11.2015 в Харківській області налічується
1,1 млн домогосподарств. У поточному році близько 3 тис. із них скористалися можливістю участі у вказаній державній програмі і отримали кредити на загальну суму 38,6 млн
 грн.

Значні процентні ставки банківських установ - учасників зазначеної державної програми (до 25 % річних) відлякують більшість потенційних позичальників, тому необхідні додаткові стимули для активізації процесу кредитування заходів з енергозбереження для населення області. Таким стимулом може стати введення механізму додаткового співфінансування енергозберігаючих заходів з відшкодуванням із обласного бюджету частини відсотків за банківськими кредитами, отриманими населенням для придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу) та на придбання енергоефективного обладнання та / або матеріалів.

Також сприятиме вирішенню цієї проблеми і прийняття місцевих (районних, міських, селищних, сільських) програм часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами, отриманими населенням для впровадження енергозберігаючих заходів.

Стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів на принципах співфінансування дозволить підвищити ефективність використання бюджетних коштів у кілька разів.

2. Мета та завдання Програми

Метою Програми є стимулювання населення до впровадження енергозберігаючих заходів шляхом запровадження механізму відшкодування з обласного бюджету частини відсотків за кредитами, отриманими населенням:

для придбання котлів із використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу та електроенергії, крім електричного теплоакумуляційного обігріву та гарячого водопостачання) та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;

на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів.

Завданнями Програми є:

- зменшення споживання населенням енергоресурсів через стимулювання впровадження енергозберігаючих технологій;

- зменшення обсягу субсидій, призначених населенню для оплати енергоносіїв;

- популяризація економічних і соціальних переваг енергозбереження, підвищення громадського освітнього рівня у цій сфері.

На виконання мети та завдань Програми розроблено заходи, які наведені у розділі 7 цієї Програми.

3. Механізм реалізації Програми

Відшкодування частини відсотків за кредитами, отриманими населенням для придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу та електроенергії, крім електричного теплоакумуляційного обігріву та гарячого водопостачання) та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них та на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів здійснюється згідно з Порядком використання коштів обласного бюджету, передбачених на реалізацію Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів, на 2016 – 2020 роки,  який затверджується окремим рішенням Харківської обласної ради.

4. Фінансове забезпечення Програми

Фінансування Програми буде здійснюватися за рахунок коштів, що виділяються з обласного бюджету виходячи з його можливостей на відповідний бюджетний період, та кредитних коштів, залучених населенням області для впровадження енергозберігаючих заходів.

 

Орієнтовні обсяги фінансування Програми

Джерела фінансування

Загальний обсяг фінансування, тис. грн.

У тому числі за роками

2016 рік

2017 рік

2018 рік

2019 рік

2020 рік

Обласний бюджет

6000

1000

1100

1200

1300

1400

 

У разі необхідності, для забезпечення у повному обсязі реалізації заходів Програми, дію Програми може бути продовжено до повного погашення зобов’язань за кредитами, отриманими протягом 2016 – 2020 років населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів. Відповідні обсяги фінансування у такому разі будуть розраховані та затверджені додатково.

5. Контроль за виконанням Програми

Контроль за виконанням Програми здійснює Харківська обласна рада.

Контроль за цільовим використанням бюджетних коштів, спрямованих на забезпечення виконання заходів Програми, здійснюється Управлінням паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації та уповноваженими банківськими установами (філією – Харківським обласним управлінням АТ «Ощадбанк», Харківською обласною дирекцією АБ «Укргазбанк», філією АТ «Укрексімбанк» у м. Харкові) у межах повноважень та у порядку, встановленому чинним законодавством України та договорами про взаємодію.

У ході виконання Програми можуть вноситися зміни, які затверджуються відповідними рішеннями Харківської обласної ради за поданням Харківської обласної державної адміністрації.

6. Очікувані результати

Реалізація заходів Програми значно здешевить кредити для населення на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, що в умовах постійного зростання цін і тарифів на енергоресурси стимулюватиме населення Харківської області до активного залучення банківських кредитів для впровадження енергозберігаючих технологій у побуті, а це, в кінцевому результаті, призведе до значного скорочення споживання населенням енергоресурсів та зменшення обсягів призначених субсидій на їх оплату.


 

 

 
7. ЗАХОДИ
щодо виконання
Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів, на 20162020 роки

 

з/п

Найменування заходу

Відповідальні
за виконання

Джерела фінансуван-ня

Прогнозний обсяг фінан-сування,
тис. грн.

у тому числі за роками:

Очікуваний результат

2016 рік

2017 рік

2018 рік

2019 рік

2020 рік

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1.

Налагодження співробітництва з філією – Харківським обласним управлінням АТ «Ощадбанк», Харківською обласною дирекцією АБ «Укргазбанк», філією АТ «Укрексімбанк» у м.Харкові щодо кредитування енергоефективних заходів, які будуть впроваджені населенням Харківської області

Управління паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації

-

0

0

0

0

0

0

Запровадження механізмів реалізації енергоефективних технологій населенням області із залученням кредитних коштів

2.

Проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення шляхом висвітлення відповідної інформації на офіційних веб-сайтах місцевих органів влади, через місцеві засоби масової інформації тощо

Управління паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації,
філія – Харківське обласне управління АТ «Ощадбанк», Харківська обласна дирекція АБ «Укргазбанк», філія АТ «Укрексімбанк» у м.Харкові

-

0

0

0

0

0

0

Підвищення обізнаності споживачів стосовно питань енергоефектив-ності

3.

Здійснення відшкодування населенню частини відсотків у розмірі 15 % річних у національній валюті (але не більше ніж відсоткова ставка, передбачена кредитною угодою) за кредитами, отриманими:

- для придбання котлів із використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу та електроенергії, крім електричного теплоакумуляційного обігріву та гарячого водопостачання) та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;

- на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, до яких належать:

для одно- та двоквартирних житлових будинків:

- радіатори опалення, регулятори температури повітря (у тому числі автоматичні) та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;

- вікна та балконні двері з енергозберігаючим склом (крім однокамерних) та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;

- рекуператори тепла вентиляційного повітря та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;

- вузли обліку води (гарячої, холодної), зокрема засоби вимірювальної техніки (прилади обліку, лічильники) та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;

- багатозонний (багатотарифний) прилад обліку електричної енергії (лічильник активної електричної енергії) та відповідне додаткове обладнання і матеріали до нього;

- обладнання і матеріали для проведення робіт з теплоізоляції (термомодернізації) зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;

- теплонасосна система опалення та/або гарячого водопостачання та відповідне додаткове обладнання і матеріали до неї;

- система сонячного теплопостачання та/або гарячого водопостачання та відповідне додаткове обладнання і матеріали до неї;

для квартир багатоквартирних житлових будинків:

- радіатори опалення, регулятори температури повітря
(у тому числі автоматичні) та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;

- вікна та балконні двері з енергозберігаючим склом (крім однокамерних) та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;

- вузли обліку води (гарячої, холодної) та теплової енергії, зокрема засоби вимірювальної техніки (прилади обліку, лічильники) та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;

- багатозонний (багатотарифний) прилад обліку електричної енергії (лічильник активної електричної енергії) та відповідне додаткове обладнання і матеріали до нього

Управління паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації, філія – Харківське обласне управління АТ «Ощадбанк», Харківська обласна дирекція АБ «Укргазбанк», філія АТ «Укрексімбанк» у м.Харкові

Обласний бюджет

6000

1000

1100

1200

1300

1400

Зменшення обсягу споживання енергоносіїв населенням Харківської області

 

 

Перший заступник голови обласної ради                                                                                                                                          В. Коваленко