ЗВІТ

про виконання Програми сприяння розвитку малого підприємництва в Харківській області на 2011-2015 роки, затвердженої рішенням

обласної ради від 16 червня 2011 року № 172-VI» (зі змінами)

 

Створення умов для розвитку підприємництва залишається одним із пріоритетів у діяльності органів виконавчої влади Харківської області.

На Харківщині зосереджена значна частина економічного потенціалу країни. В області працюють підприємства практично всіх галузей промисловості, включаючи машинобудування, верстатобудування, сільгоспмашинобудування, авіаційно-космічну, паливно-енергетичну, харчову, переробну та інші галузі.

Невід’ємною частиною ринкової системи господарювання є мале підприємництво, без якого економіка і суспільство в цілому не можуть існувати і розвиватися.

Cтаном на 01.01.2015 в області здійснювали діяльність 23 724 малих підприємства, що складає 95,6% від загальної кількості підприємств регіону. За цим показником Харківська область посідає третє місце в Україні після м. Києва та Дніпропетровської області.

Кількість підприємців-фізичних осіб Харківської області в 2014 році склала 167 176 осіб.

Саме малий і середній бізнес визначає темпи економічного зростання, структуру та якість валового внутрішнього продукту.

Створення сприятливих умов, необхідних для стабільного та ефективного розвитку сфери підприємництва, залишається одним із пріоритетних завдань діяльності Харківської обласної державної адміністрації.

Для забезпечення надання якісних послуг підприємцям регіону у всіх районах, містах обласного значення та м. Харкові діють центри надання адміністративних послуг.

З метою спрощення оформлення документації в усіх районах та містах обласного значення функціонують 34 центри надання адміністративних послуг: у 27 районах, у 6 містах обласного значення та м. Харків (у кожному районі Харкова діють 9 територіальних підрозділів центру). 

Адміністраторами центрів надання адміністративних послуг надаються послуги:

- з 01.09.2014 – Державної санітарно-епідеміологічної служби України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій;

- з 01.10.2014 – Державної міграційної служби України;

- з 01.01.2015 – Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру;

- з 01.07.2015 – Державної реєстраційної служби Міністерства юстиції.

Основними принципами роботи Центрів є:

•          орієнтація на суб'єкта звернення;

•          відкритість, прозорість та зрозумілість процедур;

•          запобігання корупційним діям, ліквідація посередницьких послуг;

•          забезпечення вільного доступу суб'єктів звернення до інформації про стан розгляду звернень;

•          оперативність у вирішенні питань;

•          забезпечення рівності прав всіх суб'єктів звернення.

Важливим інструментом державної політики підприємництва в області є регіональна Програма сприяння розвитку малого підприємництва в Харківській області на 2011 – 2015 роки, якою передбачено вирішення ключових завдань у сфері державної підтримки малого бізнесу в регіоні, зокрема заходи щодо законодавчого забезпечення, фінансової підтримки, створення інфраструктури, кадрового та ресурсного забезпечення.

 

            Фінансово-кредитна, матеріально-технічна підтримка, ресурсне та інформаційне забезпечення

 

Має свій подальший розвиток і такий значний важіль, як інфраструктура підтримки малого підприємництва.

З метою виконання заходів Програми сприяння розвитку малого підприємництва в Харківській області на 2011-2015 роки, в обласному бюджеті на 2015 рік передбачено фінансування Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва у сумі 426,9 тис. грн. та 180 тис. грн. для мікрокредитування суб`єктів малого підприємництва за рахунок повернення раніше наданих кредитів.

02.12.2015 відбулос засідання конкурсної комісії із проведення конкурсного відбору, до складу якої входять представники Харківської обласної державної адміністрації, Фонду, Харківської обласної ради та представники громадськості, на якому було визначено два переможця на отримання мікрокредиту у формі безвідсоткової позики та одного резервного кандидата.

 

            Розвиток інфраструктури підтримки підприємництва

 

Облдержадміністрацією спільно з Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва на постійній основі здійснюється координація діяльності бізнес-центрів, надається методична допомога, організовуються і проводяться семінари для підприємців у районах області.

Перевагою вважається повноцінне функціонування  інфраструктури підтримки малого підприємництва, яка створює сприятливі умови для його розвитку та повністю орієнтована на потреби місцевих суб’єктів підприємництва.

Станом на 01.12.2015 в області діє 27 бізнес-центрів, 1 бізнес-інкубатор, 16 технопарків, 3 кластери, 40 бірж, 7 лізингових центрів, 44 страхових компаній, 142 аудиторські фірми, 3 інноваційних фонди, 75 інноваційних компаній, 122 інвестиційних компаній, 41 громадських об’єднань підприємців, 76 кредитних спілок, 258 установ, які надають консультування з питань комерційної діяльності.

Інформаційно-маркетингова підтримка підприємців

 

Ефективність упровадження нових організаційних форм підприємницької діяльності, використання підприємцями грантової, пільгової кредитної та інших форм підтримки значною мірою визначається інформаційно-маркетинговою підтримкою підприємців.

З цією метою протягом звітного періоду Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації спільно з Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва (далі – Фонд) здійснювалась інформаційно-консультативна підтримка суб’єктів малого та середнього бізнесу.

У поточному періоді продовжено інформаційне наповнення  офіційного веб-сайту Фонду (www.kharkiv.biz.ua), який надає можливість широкому колу відвідувачів ознайомитись з основними заходами регіональної та державної підтримки в сфері підприємництва.

Щомісяця у розділі «Календар підприємця» розміщується інформація  з граничними термінами подання звітності та сплати податків; видається інформаційний вісник «Дайджест ХРФПП», який надає можливість відслідковувати останні соціальні та економічні новини області, зміни в законодавстві України та інше.

Щокварталу у розділі «Плани перевірок» оновлюється інформація щодо проведення планових перевірок суб’єктів господарювання контролюючими органами.

Значно розширена інформація щодо актуальних питань та відповідей у розділі «Роз’яснення земельного законодавства».

Розділ «Підприємницький потенціал» містить данні про стан реєстрації та розвитку підприємництва у Харківському регіоні.

При Фонді функціонує «гаряча лінія для підприємців». Підприємці  Харківської області мають можливість отримати інформаційно-консультативну підтримку для вирішення питань, що виникають при здійсненні підприємницької діяльності.

Для оперативного реагування на порушення, виявлені під час видачі дозволів, працює  «гаряча лінія», телефони якої діють при об’єднаннях підприємців; бізнес-центрах, дозвільних центрах.

З метою поліпшення інформованості суб’єктів підприємництва щодо виконання регіональної Програми сприяння розвитку малого підприємництва в Харківській області на 2011-2015 роки, Фонд співпрацює з такими харківськими засобами масової інформації: інформаційними агенціями – «Резонанс-Харьков», «Статус Кво», «Городской дозор», газетами – «Слобідський край», «Время», «Сегодня», «Вісник Харківської ТПП» та телеканалом ОТБ, які оперативно висвітлюють заходи щодо виконання регіональної Програми.

 

Профорієнтаційна підготовка та перепідготовка кадрів для сфери малого підприємництва

 

Службою зайнятості Харківської області проводилась постійна робота з орієнтації незайнятих осіб на започаткування ними власної справи.

Протягом звітного періоду проводились семінари, спрямовані на розширення обсягу продуктивної зайнятості завдяки залученню безробітних до підприємництва та самозайнятості.

Крім того, до організації підприємницької діяльності залучались безробітні особи, які потребують додаткових гарантій та особи, які мають обмежені фізичні можливості. Протягом звітного періоду зазначені особи одноразово отримали допомогу по безробіттю.

З метою сприяння працевлаштування безробітних в області було організовано підвищення кваліфікації безробітних за підприємницькими напрямками. Слухачі вивчали правові основи підприємницької діяльності, основи ринкової економіки, психологію ділового спілкування; знайомились з фінансами та кредитуванням суб’єктів підприємницької діяльності, основами оподаткування бухгалтерського обліку та звітності малого бізнесу, ефективним просуванням товарів та послуг, сучасним маркетингом малого бізнесу.

Підвищенню професійного і культурного рівня ведення підприємницької діяльності регіону сприяє реалізація комплексної освітньої програми «Школа малого бізнесу», у рамках якої для підприємців та суб’єктів підприємницької діяльності, які бажають започаткувати власну справу було проведено низку заходів.

Проводилась  робота з реалізації Програми перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва «Українська ініціатива» («Fit for Partnership with Germany»), координатором якої є Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

Основною метою Програми є формування нової генерації молодих управлінців, здатних ефективно працювати в умовах конкурентного середовища.

Перевагою Програми для підприємницьких структур регіону є установлення контактів з німецькими компаніями і можливість знайти надійних партнерів за кордоном.

З метою виконання заходів Програми, в області проводилась робота щодо залучення можливих кандидатів на стажування, а саме:

- на офіційних сайтах обласної державної адміністрації, Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва розміщювались оголошення щодо набору претендентів на стажування за Програмою;

- в рамках співпраці з Харківським клубом підприємців та бізнесменів, Німецьким центром у Харківській області, Всеукраїнською громадською організацією «Український союз промисловців і підприємців», Харківською торгово-промисловою палатою, Спілкою підприємців Харківської області, Координаційною радою Харківського офісу Європейської Бізнес Асоціації, районними державними адміністраціями та міськими радами міст обласного значення розповсюджувалась  інформація щодо проведення конкурсного відбору серед підприємницьких кіл області;

- проводилась робота з інформування кандидатів щодо оформлення необхідних документів для проходження співбесіди з членами конкурсної комісії.

 

 

 

 

Заступник директора Департаменту

Харківської обласної державної адміністрації

начальник управління аналітики,

прогнозування та зведення інформації                                        І.В. Коновалова