Інформація

про виконання Програми розвитку тваринництва в господарствах

Харківської області на 2011 – 2015 роки, затвердженої рішенням

обласної ради від 21 квітня 2011 року № 116-VI

 

 

21.04.2011 року на V сесії Обласної ради VI скликання була затверджена Програма розвитку тваринництва в господарствах Харківської області на 2011- 2015 роки (далі – Програма).

Програма була розроблена з урахуванням законів України «Про  державну підтримку сільського господарства України», «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції», «Про племінну справу у тваринництві», «Про молоко та молочні продукти», «Про ветеринарну медицину» та інших нормативно-правових актів з питань тваринництва.

Програма визначала основні пріоритети розвитку окремих галузей тваринництва, заходи та механізми їх реалізації для стимулювання виробництва продуктів харчування тваринного походження в обсягах, що задовольняють потребу населення відповідно до фізіологічної норми споживання та забезпечують формування експортного потенціалу.

 

            Щороку, з метою виконання заходів Програми, було передбачене її фінансування, зокрема і з обласного бюджету.

            Так, за 2011-2015 на виконання Програми необхідно було виділити кошти в сумі 102,0 млн. гривень, але у 2011-2014 роках кошти з цією метою не виділялися. В березні 2015 року на виконання Програми було виділено кошти в сумі 3,0 млн. гривень. Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації був розроблений та погоджений обласною державною адміністрацією Порядок використання зазначених коштів, який не був затверджений обласною радою. Крім цього, останніми роками були скасовані майже всі напрямки державної підтримки галузі тваринництва з державного бюджету.

            Враховуючи відсутність фінансування, заходи по виконанню зазначеної Програми виконані не в повному обсязі.

 

            Не дивлячись на складність впровадження заходів Програми за відсутності цільового фінансування все ж спостерігається позитивна динаміка роботи галузі у порівнянні з 2010 роком.

            Зростання чисельності поголів'я худоби сільськогосподарських підприємств у порівнянні з 1 січня 2011 року:

-          велика рогата худоба – на 0,4 тис. голів або на 0,4%;

-          свині – на 41,8 тис. голів або на 28,1%.

Зростання обсягів виробництва тваринницької продукції за 11 місяців 2015 року у порівнянні з 12 місяцями 2010 року:

-          реалізація худоби та птиці в живій вазі – на 17,8%;

-          вирощування худоби та птиці – на 13,1%;

-          виробництво молока – на 22,4%.

Суттєво зросли показники продуктивності сільськогосподарських тварин, які є показниками ефективності використання стада. Надій молока на одну корову за 11 місяців поточного року склав 5823 кг, що на 1397 кг або на 31,6% більше ніж за весь 2010 рік.

Середньодобові прирости на вирощуванні та відгодівлі великої рогатої худоби збільшилися у порівнянні з 2010 роком на 14,5%, свиней – на 34,9%.

 

В подальшому, Департамент агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації буде впроваджувати заходи по розвитку тваринництва, визначені центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики.

 

 

 

Директор Департаменту

агропромислового розвитку                                                 О.В. Нездюр