ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради

«Про виконання Програми розвитку тваринництва в господарствах

Харківської області на 2011 – 2015 роки, затвердженої рішенням

обласної ради від 21 квітня 2011 року № 116-VI»

 

 

21.04.2011 року на V сесії Обласної ради VI скликання була затверджена Програма розвитку тваринництва в господарствах Харківської області на 2011- 2015 роки (далі – Програма).

Програма була розроблена з урахуванням законів України «Про  державну підтримку сільського господарства України», «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції», «Про племінну справу у тваринництві», «Про молоко та молочні продукти», «Про ветеринарну медицину» та інших нормативно-правових актів з питань тваринництва.

Програма визначала основні пріоритети розвитку окремих галузей тваринництва, заходи та механізми їх реалізації для стимулювання виробництва продуктів харчування тваринного походження в обсягах, що задовольняють потребу населення відповідно до фізіологічної норми споживання та забезпечують формування експортного потенціалу.

 

            Щороку, з метою виконання заходів Програми, було передбачене її фінансування, зокрема і з обласного бюджету.

            Так, за 2011-2015 на виконання Програми необхідно було виділити кошти в сумі 102,0 млн. гривень, але у 2011-2014 роках кошти з цією метою не виділялися. В березні 2015 року на виконання Програми було виділено кошти в сумі 3,0 млн. гривень, але так і не був затверджений Порядок їх використання. Крім цього, останніми роками були скасовані майже всі напрямки державної підтримки галузі тваринництва з державного бюджету.

            Враховуючи відсутність фінансування, заходи по виконанню зазначеної Програми виконані не в повному обсязі.

 

            Не дивлячись на складність впровадження заходів Програми за відсутності цільового фінансування все ж спостерігається позитивна динаміка роботи галузі у порівнянні з 2010 роком.

            Зростання чисельності поголів'я худоби сільськогосподарських підприємств у порівнянні з 1 січня 2011 року:

-          велика рогата худоба – на 0,4 тис. голів або на 0,4%;

-          свині – на 41,8 тис. голів або на 28,1%.

Зростання обсягів виробництва тваринницької продукції за 11 місяців 2015 року у порівнянні з 12 місяцями 2010 року:

-          реалізація худоби та птиці в живій вазі – на 17,8%;

-          вирощування худоби та птиці – на 13,1%;

-          виробництво молока – на 22,4%.

Суттєво зросли показники продуктивності сільськогосподарських тварин, які є показниками ефективності використання стада. Надій молока на одну корову за 11 місяців поточного року склав 5823 кг, що на 1397 кг або на 31,6% більше ніж за весь 2010 рік.

Середньодобові прирости на вирощуванні та відгодівлі великої рогатої худоби збільшилися у порівнянні з 2010 роком на 14,5%, свиней – на 34,9%.

 

В подальшому, Департамент агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації буде впроваджувати заходи по розвитку тваринництва, визначені центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики.

           

 

 

 

 

Директор Департаменту                                                       О.В. Нездюр