ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА

 

ІІІ сесія VІІ скликання

 

Р І Ш Е Н Н Я

Проект

 

Від __________ 2016 року                                                                    ____-VІІ

 

 

Про внесення змін до Регламенту Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 30-VIІ

 

 

Враховуючи висновки робочої групи, створеної розпорядженням голови обласної ради від 23 грудня 2015 року № 182 з метою опрацювання пропозицій депутатів обласної ради щодо внесення змін до Регламенту Харківської обласної ради, керуючись статтями 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» обласна рада

 

В И Р І Ш И Л А :

1.         Внести наступні зміни до Регламенту Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 30-VІI (далі – Регламент):

 

1.1. Абзац 1 статті 1 Регламенту викласти у новій редакції:
«Порядок  діяльності Харківської обласної ради (далі – рада), її органів, депутатів, посадових осіб виконавчого апарату ради визначається Конституцією України, Європейською хартією місцевого самоврядування та Додатковим протоколом до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах місцевого органу влади, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», «Про запобігання корупції», «Про доступ до публічної інформації», «Про асоціації органів місцевого самоврядування», рішенням Загальних зборів уповноважених представників органів місцевого самоврядування від 17 серпня 2012 року «Про затвердження Кодексу етичної поведінки депутатів та посадових осіб органів місцевого самоврядування Харківської області», іншими законодавчими актами та цим Регламентом.».
 
1.2. Статтю 2 Регламенту викласти у новій редакції:
«Стаття 2. Основні принципи діяльності ради 
1. Діяльність ради здійснюється на принципах:
1)    народовладдя;
2)    законності;
3)    гласності;
4) відкритості;
5)    колегіальності;
6)    поєднання місцевих і державних інтересів;
7)    виборності;
8)    правової, організаційної і матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених законодавчими актами;
10)  державної підтримки та гарантії діяльності місцевого самоврядування;
11)  судового захисту прав місцевого самоврядування;
12)  дотримання правил  етичної поведінки, згідно з положеннями статей 45, 46 цього Регламенту.».
 
1.3. У пункті 1 статті 3 Регламенту слова «та цим Регламентом» виключити.
 
1.4. Статтю 3 Регламенту доповнити пунктом 6 наступного змісту:
«6. Рішення ради приймаються відкритим поіменним голосуванням, окрім випадків, визначених цим Регламентом. Результати поіменного голосування оприлюднюються на офіційному веб-сайті обласної ради.».
 
1.5. Абзац 1 статті 6 Регламенту викласти у новій редакції:
«Запит на інформацію - це здійснення права громадянина на отримання публічної інформації, що знаходиться у володінні обласної ради. Запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним, подаватись в усній, письмовій чи в іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою).».
 
1.6. Підпункт 2 пункту 2 статті 8 Регламенту викласти у новій редакції:
«2) Європейською хартією місцевого самоврядування та Додатковим протоколом до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах місцевого органу влади;».
 
1.7. Пункт 3 статті 12 Регламенту викласти у новій редакції:
«3. За вмотивованим зверненням уповноважених представників двох або більше зареєстрованих депутатських фракцій (груп) головуючий на пленарному засіданні сесії ради зобов'язаний оголосити позачергову перерву у засіданні. Тривалість такої перерви визначається шляхом прийняття депутатами процедурного рішення. Правом на оголошення позачергової перерви депутатська фракція чи група може скористатися не більше двох разів протягом пленарного засідання сесії.».
 
1.8. Абзац 2 пункту 5 статті 24 Регламенту викласти у новій редакції:
«Крім того, депутату надається головуючим слово з місця для репліки у разі, якщо на пленарному засіданні проголосили його прізвище.».
 
1.9. Абзац 4 пункту 5 статті 24 Регламенту викласти у новій редакції:
«Депутатські фракції мають право на проголошення заяв (до 3 хвилин) до початку розгляду порядку денного або після перерви, що була оголошена на вимогу цих фракцій. Інші заяви проголошуються у розділі «Різне».».
 
1.10. Пункт 4 статті 27 Регламенту доповнити реченням наступного змісту:
«Запис на запитання, репліку відбувається до завершення доповіді за допомогою електронної системи голосування.».
 
1.11. Статтю 36 Регламенту викласти у новій редакції:

«Стаття 36. Відкрите поіменне голосування.

1. Для прийняття рішень, з’ясування волевиявлення депутатів ради на пленарних засіданнях сесій ради проводиться відкрите поіменне голосування, окрім випадків, за яких рішення приймаються таємним голосуванням. Відкрите поіменне голосування за допомогою електронної системи підрахунку голосів "Надія" здійснюється у режимі фіксації волевиявлення депутатів.

2. Результати відкритого поіменного голосування підлягають обов’язковому оприлюдненню та наданню за запитом відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації". На офіційному веб-сайті ради розміщуються в день голосування і зберігаються протягом необмеженого строку всі результати поіменних голосувань. Результати поіменного голосування є невід’ємною частиною протоколу сесії ради.

3. Дані про результати відкритого поіменного голосування роздруковуються відразу після закриття пленарного засідання і надаються виконавчим апаратом ради уповноваженим представникам депутатських фракцій та груп, а також депутатам ради, за їх письмовим зверненням.
4. Результати голосування демонструються на моніторах, розташованих у залі засідань ради та перед головуючим. На вимогу будь-кого з депутатів ці результати демонструються по кожній з депутатських фракцій окремо.
5. Для забезпечення роботи електронної системи "Надія" у режимі голосування, зазначеного у пункті 1 цієї статті, кожному депутату ради на першій сесії ради видається іменна картка для голосування з його прізвищем. Іменні картки для голосування зберігаються у депутатів ради до кінця скликання.
У разі втрати іменної картки депутат ради звертається із заявою до голови ради щодо видачі йому дублікату іменної картки. Для забезпечення технічної можливості виготовлення дублікату іменної картки заява подається не пізніше як за 48 годин до початку пленарного засідання сесії.
За відсутності технічної можливості до початку пленарного засідання сесії виготовити дублікат іменної картки депутата, він голосує підняттям руки, про що головуючий повідомляє на засіданні, та цей факт фіксується в протоколі.».
 
1.12. Абзац 2 пункту 12 статті 45 Регламенту викласти у новій редакції:
«Депутати зобов’язані:
запобігати виникненню конфлікту інтересів, а у разі виникнення конфлікту інтересів - вжити заходів з його врегулювання відповідно до вимог Законів України «Про запобігання корупції» та «Про місцеве самоврядування в Україні.».
 
1.13. Підпункт 13 пункту 1 статті 57 Регламенту викласти у новій редакції:
«13) забезпечує гласність у роботі ради та її органів, обговорення громадянами проектів рішень ради, важливих питань місцевого значення, вивчення громадської думки, оприлюднення рішень ради;».
 
1.14. Пункт 1 статті 66 Регламенту викласти у новій редакції:
«1.  Тимчасові контрольні комісії ради обираються з числа її депутатів для здійснення контролю щодо конкретно визначених радою питань в межах повноважень місцевого самоврядування.
У складі тимчасової контрольної комісії ради представлено не менше як по одному депутату від кожної депутатської фракції чи групи, окрім випадків, якщо депутатська фракція або група не надала свою кандидатуру для роботи в тимчасовій контрольній комісії.».
 
1.15. Пункт 2 статті 66 Регламенту – виключити. У зв’язку з цим, пункти 3, 4 вказаної статті вважати відповідно пунктами 2, 3.
 
1.16. У пункті 1 статті 74 Регламенту слова «у встановлений радою строк» замінити словами «у встановлений чинним законодавством України строк».

2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради (Колмик О.В.).

 

 

Голова обласної ради                                                                                    С. Чернов