ЗВІТ

про виконання регіональної Програми запобігання і протидії корупції в Харківській області на 2013 – 2015 роки

 

З метою забезпечення ефективної реалізації державної політики у сфері запобігання і протидії корупції, розроблення та здійснення комплексу заходів щодо зменшення випадків корупційних діянь в області шляхом обмеження дії та усунення чинників, що сприяють виникненню корупції, а також формування у суспільстві негативного ставлення до неї як суспільно небезпечного явища 25 квітня 2013 року рішенням ХХІ сесії VI скликання Харківської обласної ради було затверджено регіональну Програму запобігання і протидії корупції в Харківській області на 2013-2015 роки (зі змінами) (далі - регіональна Програма).

Для забезпечення ефективного контролю за виконанням зазначеної регіональної Програми упродовж 2013-2015 років обласною державною адміністрацією щоквартально аналізувався хід виконання заходів, передбачених зазначеною регіональною Програмою, про що надавались відповідні звіти до Харківської обласної ради.

Протягом звітного періоду хід виконання заходів, передбачених зазначеною регіональною Програмою, неодноразово заслуховувався на сесіях Харківської обласної ради, а саме:

- на засіданні ХХХ сесії VI скликання Харківської обласної ради заслухано інформацію Харківської обласної державної адміністрації про хід виконання у   І півріччі 2014 року регіональної Програми запобігання і протидії корупції в Харківській області на 2013-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 25 квітня 2013 року № 686-VІ (зі змінами), яку взято до відома;

- на засіданні ХХХVІІ сесії VI скликання Харківської обласної ради заслухано інформацію Харківської обласної державної адміністрації про хід виконання у  І півріччі 2015 року регіональної Програми запобігання і протидії корупції в Харківській області на 2013 – 2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 25 квітня 2013 року № 686-VІ (зі змінами), яку взято до відома.

Відповідно до регіональної Програми обласною державною адміністрацією у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та правоохоронними органами області спільно з іншими суб’єктами  виконання регіональної Програми протягом звітного періоду здійснено низку скоординованих організаційних та практичних заходів, а саме:

 

І. З метою підвищення ефективності протидії злочин­ності та корупції в області  протягом звітного періоду під керівництвом голови обласної державної адміністрації та його заступників систематично проводились міжвідомчі та координаційні наради за участю керівників територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади в області, силових структур, органів військового управління. 

Також, на зазначені міжвідомчі та координаційні наради запрошувалися  керівники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для заслуховування інформації щодо їхньої діяль­ності з питань попередження і протидії злочинності та корупції тощо.

В ході зазначених нарад визначалися головні напрями діяльності, обговорювалися механізми та інструменти виконання заходів регіональної Програми та встановлювався відповідний контроль.

Під час зазначених нарад також враховувались отримані від їх учасників пропозиції та визначалися спільні заходи, спрямовані на досягнення позитивних результатів на відповідних напрямах роботи з метою забезпечення законності і правопорядку в області, попередження і протидії злочинності та корупції.

Крім того, керівництво обласної державної адміністрації у звітному періоді постійно брало участь у засіданнях колегій, міжвідомчих та координаційних нарадах територіальних правоохоронних органів, на яких розглядалися питання щодо ефективності заходів, які вживаються правоохоронними органами спільно з  місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування для забезпечення дієвої боротьби зі злочинністю, корупцією, з визначенням конкретних напрямів поліпшення криміногенної ситуації в області тощо.

Зокрема, 13 лютого 2014 року проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів області за участю голови обласної державної адміністрації: «Про стан запобігання і протидії злочинності та корупції, у тому числі її організованим формам, ефективності здійснення координаційної діяльності правоохоронних органів з цих питань».

26 квітня 2014 року проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів області за участю голови обласної державної адміністрації: «Про стан взаємодії правоохоронних органів області щодо протидії проявам сепаратизму, громадського протистояння та забезпечення законності і правопорядку в регіоні».

20 червня 2014 року проведено міжвідомчу нараду керівників правоохоронних органів, місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування: «Про стан запобігання та протидії корупції в органах та установах пенітенціарної системи».

26 вересня 2014 року проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів області за участю керівництва обласної державної адміністрації: «Про стан боротьби зі злочинністю, насамперед, стан  роботи з викриття організованої злочинності, корупції,  протидії   проявам  тероризму  і  сепаратизму, виявлення  джерел  їх фінансування».

27 лютого 2015 року проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів області за участю голови обласної державної адміністрації: «Про стан запобігання і протидії злочинності та корупції, у тому числі організованим формам, правоохоронними органами області».

25 червня 2015 року проведено засідання колегії прокуратури області за участю керівництва обласної державної адміністрації та представників територіальних правоохоронних органів. На колегії розглянуто питання: «Про стан додержання законності у сфері запобігання корупції, протидії організованій злочинності, насамперед на пріоритетних напрямках, та заходи, спрямовані на покращення діяльності органів прокуратури області на вказаних напрямах в умовах законодавчих змін».

17 листопада 2015 року обласною державною адміністрацією проведено службову нараду за участю керівництва Харківської обласної та Харківської міської рад, керівництва структурних підрозділів обласної державної адміністрації та Харківської міської ради, керівників територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади в області, силових структур, органів військового управління, керівників промислових підприємств та транспортної інфраструктури щодо посилення охорони громадського порядку та забезпечення безпеки громадян, об’єктів критичної інфраструктури, з метою запобігання підготовці та скоєнню злочинів терористичного та диверсійного характеру, загострення криміногенної ситуації у Харківській області.

 

На виконання регіональної Програми, на підставі Конституції України, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені законодавчими актами, галузевими інструкціями та наказами, протягом звітного періоду суб’єктами виконання регіональної Програми здійснено відповідні комплексні заходи, а саме:

 

ІІ. Головне управління Національної поліції в Харківській області

 

Управлінням захисту економіки в Харківській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України здійснено комплекс організаційних та практичних заходів, спрямованих на викриття корупційних кримінальних та адміністративних правопорушень, притягнення винних осіб до відповідальності.

На виконання пункту 2.4 регіональної Програми Управлінням захисту економіки в Харківській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України проводились заходи, направлені на зниження рівня корупції в регіоні, перш за все, в зонах підвищеного ризику, зокрема, правоохоронній, медичній, земельній, освітній, податковій, митній сфері, у сферах державних закупівель та державної служби.

Протягом 2015 року вживались необхідні заходи, спрямовані на викриття кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності, фактів отримання неправомірної вигоди, насамперед, що вчиняються посадовцями органів влади та держслужбовцями.

За результатами роботи у звітному періоді по лінії Управління захисту економіки Департаменту захисту економіки Національної поліції України зареєстровано в ЄРДР 238 кримінальних проваджень у сфері службової діяльності, повідомлено про підозру 265 особам, закінчено 203 проваджень, з яких 193 направлено до суду.

У скоєнні кримінальних правопорушень викрито 228 посадових осіб органів влади та управління.

У скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 368-369 КК України викрито 83 особи.

У отриманні неправомірної вигоди викрито держслужбовців 3-ї та 4-ї категорій (раніше такі ранги не викривались), найбільша сума неправомірної вигоди становить 200 тис. грн.

Підозра у одержанні неправомірної вигоди оголошена також спеціалістам виконавчої служби, сільгоспінспекції, працівникам ветеринарної служби (4), мисливцезнавцю, Державної фіскальної служби.

Окрім цього, підозра оголошена також працівникам закладів освіти (6), охорони здоров’я (4), викрито 5 фактів пропозиції неправомірної вигоди головам сільрад, 6 - працівникам міліції, 1 –за оформлення віз, 4 – у сфері земельних відносин, 1 - при проведенні мобілізації:

У контексті протидії корупції, слід зазначити про необхідність приділення більшої уваги документуванню корупційних правопорушень, що вчиняються високопосадовцями органів влади та управління, насамперед, державних адміністрацій (лише 3, жодного за фактом хабарництва), міськрайрад (2), пов’язаних з проведенням мобілізації (1).

На виконання пункту 2.5 регіональної Програми Управлінням захисту економіки в Харківській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України проводився комплекс заходів, направлених на перевірку цільового використання бюджетних коштів, виділених для реалізації соціально-економічних програм державного та обласного рівнів, у галузі розвитку окремих секторів економіки, з метою виявлення та припинення розкрадання посадовими особами бюджетних коштів.

У 2015 році за матеріалами Управління захисту економіки в Харківській області Департаменту захисту економіка Національної поліції України відкрито  211 кримінальних проваджень, які пов’язані із бюджетними коштами, з яких:

-  із коштами державного бюджету – 94 кримінальних провадження;

-  із коштами місцевих бюджетів – 117 кримінальних провадження;

-  із коштами, призначеними на виконання державних цільових програм – 12;

-  у сфері державних закупівель – 53.

-  за ст. 191 КК України – 56, з яких за ч.4,5 – 7;

-  у сфері службової діяльності – 92.

У 2015 році Управлінням захисту економіки в Харківській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України забезпечено повідомлення про підозру 321 особам, з яких:

-  тяжких та особливо тяжких – 43 кримінальних провадження;

-  у сфері службової діяльності – 88 кримінальних проваджень;

-  зі збитками понад 100 тис.грн. – 19 кримінальних проваджень;

-  зі збитками понад 1 млн.грн. – 5 кримінальних проваджень;

-  розпорядникам коштів державного бюджету – 245 особи;

-  розпорядникам коштів місцевих бюджетів – 232 осіб;

-  у сфері державних закупівель – 227 особи.

З обвинувальними актами направлено до суду 161 кримінальних провадження.

Загальна сума збитків за кримінальними провадженнями, досудове розслідування за якими закінчено складає – 19 млн. 644 тис.грн., з яких забезпечено відшкодування на суму 37 млн. 631тис.грн.

 

ІІІ. Управління Служби безпеки України в Харківській області

 

В рамках виконання регіональної Програми запобігання і протидії корупції в Харківській області на 2013-2015 роки (далі – регіональна Програма), Управлінням Служби безпеки України в Харківській області протягом 2015 року проведено низку заходів згідно визначених пріоритетів оперативно-розшукової діяльності.

На виконання пункту 2.4 регіональної Програми, з метою профілактики злочинності в регіоні, Управлінням розроблена система постійного інформування громадськості через засоби масової інформації щодо діяльності Управління Служби безпеки України в Харківській області.

Зокрема, протягом 2015 року через електронні та друковані республіканські, обласні і районні засоби масової інформації реалізовано 84 матеріали по лінії протидії корупції, які були поширені в ЗМІ 4095 разів, з них: на телебаченні - 1619, радіо – 827, в періодичних виданнях - 284, в Інтернет-виданнях - 1401 разів.

На виконання пункту 2.5 регіональної Програми, Управлінням постійно вживались заходи, спрямовані на виявлення та припинення порушень, допущених при розподілі та використанні бюджетних коштів, у тому числі виділених на реалізацію соціально-економічних програм державного і обласного рівнів, а також у галузі розвитку окремих секторів економіки.

 Зокрема, протягом 2015 року за матеріалами Управління по визначеним лініям роботи загалом розпочаті досудові розслідування за 112 кримінальними провадженнями, з них 26 кримінальних проваджень за фактами протиправної діяльності в бюджетній сфері.

Разом з тим, протягом 2015 року Управлінням попереджено завдання економічних збитків державі на загальну суму 882 726,07 тис. грн., звернуто в дохід держави коштів та товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 43 719,039 тис. грн.

Крім зазначеного, по лінії протидії корупції протягом 2015 року за матеріалами Управління розпочаті досудові розслідування за 34 кримінальними провадженнями, з них:  27 – за ст. 368 КК України, 1 – ст. 368-3 КК України, 1 – ст. 368-4 КК України, 1 – ст. 369 КК України, 4 – ст. 369-2 КК України.

Також, протягом зазначеного періоду Управлінням складено 31 адміністративний протокол щодо порушень антикорупційного законодавства, на підставі яких притягнуто до відповідальності 26 осіб, накладено штрафів на суму 21 тис. 209 грн.

 

IV. Прокуратура Харківської області

 

На виконання пункту 2.4 регіональної Програми щодо звітування керівника прокуратури Харківської області про роботу зі зниження рівня корупції, широкого висвітлення результатів цієї роботи в засобах масової інформації необхідно зазначити, що відповідно до ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» прокурор області не менш як двічі на рік на відкритому пленарному засіданні Харківської обласної ради, на яке запрошуються представники засобів масової інформації, інформує населення регіону про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності на території області, у тому числі з питань протидії корупції.

Прокуратурою області 13.01.2016 за №12/1-2вих-16 на адресу керівництва Харківської обласної державної адміністрації направлені матеріали про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності органів прокуратури області за 2015 рік, в тому числі у сфері протидії корупції.

Органами прокуратури області упродовж 2015 року вживались організаційно-практичні заходи, спрямовані на протидію корупції у регіоні.

Усього правоохоронними органами області до суду направлено 97 обвинувальних актів про корупційні злочини стосовно 104 осіб, які вчинили 130 кримінальних правопорушень.

Зокрема, стосовно 2 голів міських рад, 6 голів селищних та сільських рад, 1 заступника директора департаменту Харківської міської ради, 2 начальників відділів департаменту Харківської міської ради, 1 завідуючого сектора Харківської міської ради, начальника відділу міськради, 2 депутатів сільських, селищних, міськрад, начальника районного управління Держземагентства, начальника міжрайонної Державної фінансової інспекції, 1 начальника відділу Антимонопольного комітету, начальника районного відділу Державної міграційної служби, начальника та заступника районного управління ветеринарної медицини, начальника відділу Державної екологічної інспекції, начальника управління та начальника відділу райдержадміністрації, 14 працівників міліції, 9 директорів комунальних та державних підприємств, начальника сектора Державної фіскальної служби, районного військового комісара, головного державного інспектора митниці тощо.

Кримінальні правопорушення виявлено у сферах бюджетних відносин - 3, земельних - 3, охорони довкілля - 4, агропромисловому комплексі - 5, охорони здоров’я - 5, освіти - 10, паливно-енергетичному комплексі - 2, приватизації - 1.

Вжито додаткові заходи щодо викорінення протиправної практики «кришування» окремими правоохоронцями підприємницької діяльності та прийняття незаконних рішень під час здійснення досудового розслідування.

Зокрема, 07.10.2015 повідомлено про підозру у вчиненні корупційного злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, в.о. начальника відділення       СВ Фрунзенського РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області, який вимагав та отримав неправомірну вигоду в сумі 600 доларів США за непритягнення особи до кримінальної відповідальності шляхом прийняття рішення про закриття кримінального провадження. Слідство триває.

Також, у грудні минулого року до суду направлено обвинувальний акт за ч.з ст.368 КК України стосовно першого заступника начальника РВ — начальника СВ Вовчанського РВ ГУМВС України в області, який одержав неправомірну вигоду в сумі 60000 грн. за закриття кримінального провадження стосовно особи, що здійснює підприємницьку діяльність, пов’язану з прийомом металобрухту. Слідство триває.

Вживались заходи щодо протидії корупції у сферах контрольної діяльності та надання дозвільної документації.

Зокрема, наприкінці серпня 2015 року до суду направлено обвинувальний акт стосовно начальника відділу обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, який вимагав та отримав неправомірну вигоду в сумі 50000 грн. за невжиття заходів реагування та незастосування штрафних санкцій до підприємця. Судовий розгляду триває.

Прокуратурою області спільно з правоохоронними органами докладалися певні зусилля щодо викриття фактів вчинення корупційних злочинів у сфері земельних відносин, зокрема, з боку осіб, що займають керівні посади.

Так, до суду направлено обвинувальний акт стосовно Хорошівського селищного голови, який отримав неправомірну вигоду в сумі 60000 грн. за винесення на розгляд сесії ради питань про затвердження детального плану щодо відведення громадянам земельних ділянок під індивідуальне житлове будівництво та підтримання цього плану під час виступу на сесії.

Обвинувальні акти за вчинення злочинів у сфері земельних відносин направлено стосовно Дворічанського селищного голови, який отримав неправомірну вигоду в сумі 14 тис. грн.; стосовно Люботинського міського голови, який отримав 32 тис. грн. та 600 доларів США, а також стосовно інших винних посадових осіб міськради.

Упродовж 2015 року за результатами судового розгляду кримінальних проваджень про корупційні злочини судами першої інстанції винесено 47 вироків стосовно 53 осіб з призначенням 5 особам покарання у вигляді реального позбавлення волі.

Із зазначеної кількості судами області винесено 25 вироків стосовно 26 осіб з призначенням покарання у вигляді штрафів, з них у 21 кримінальному провадженні стосовно 22 осіб - згідно з позицією прокурора (в межах санкції статті КК України у зв’язку з вчиненням корупційних злочинів невеликої та середньої тяжкості та за результатами затвердження угод про визнання винуватості).

За результатами розгляду інших 4 кримінальних проваджень прокурорами внесено апеляційні скарги у зв’язку з м’якістю покарання, призначеного судами першої інстанції.

У 14 кримінальних провадженнях судами області винесено вироки з призначенням 18 особам покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі з одночасним застосуванням положень статті 75 КК України. У 12 з цих проваджень стосовно 14 осіб зазначене покарання призначено згідно з позицією прокурора.

Водночас, 2 вироки стосовно 4 осіб прокурорами оскаржено в апеляційному порядку у зв’язку з м’якістю покарання, призначеного судом першої інстанції, та необгрунтованим застосуванням ст.75 КК України. За результатами розгляду 1 апеляційної скарги справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції, інша на теперішній час розглядається.

Судом апеляційної інстанції винесено 10 ухвал, якими задоволено 4 апеляційні скарги прокурорів та направлено провадження на новий розгляд до суду першої інстанції, і відхилено чи залишено без розгляду 6 апеляційних скарг, у зв’язку з чим прокурорами в кожному випадку внесено касаційні скарги.

Спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції упродовж минулого року складено 110 протоколів про адміністративні корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, з них органами прокуратури – 75, УСБУ – 31, поліції – 4.

Зокрема, у листопаді 2015 року прокуратурою області складено протокол про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, передбачене статтею 172-2 КУпАП, стосовно головного державного інспектора митного поста «Харків - аеропорт» Харківської митниці ДФС, який за грошові кошти в сумі 500 грн. розголосив службову інформацію (контракти та інвойси приватного підприємства). Комінтернівським районним судом м. Харкова зазначену особу визнано винною та накладено стягнення у вигляді штрафу в розмірі 2550 грн.

Упродовж зазначеного періоду судами області до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів притягнуто 91 особу, до 9 з яких застосовано конфіскацію. Сума накладених штрафів складає 34060 грн.

Відповідно до вимог ст.ст. 5, 14, 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» з метою належного висвітлення результатів роботи правоохоронних органів щодо виявлення, припинення та розслідування корупційних правопорушень, а також притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності осіб, які вчинили корупційні правопорушення, на офіційному веб-сайті прокуратури області в мережі Інтернет в режимі відкритого доступу систематично оприлюднюється звітність «Про стан протидії корупції» (форма № 1-КОР (місячна)). 

Зокрема, у третьому кварталі 2015 року на офіційному веб-сайті прокуратури області в мережі Інтернет розміщено звіти «Про стан протидії корупції» форми №1-КОР за 9 місяців 2015 року.

Крім того, з метою інформування громадськості про проведену роботу прокуратурою області систематично висвітлюється діяльність за напрямом запобігання та протидії корупції у засобах масової інформації. З приводу актуальних порушень антикорупційного законодавства, виявлених правоохоронними органами області, службовими особами прокуратури області готуються повідомлення, коментарі. Діяльність прокуратури області на вказаному напряму широко висвітлюється як на телебаченні, у друкованих засобах масової інформації, так і через інформаційні агентства та в мережі Інтернет. 

Зокрема, упродовж 2015 року управлінням нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією, прокуратури області підготовлено 206 виступи у засобах масової інформації з питань протидії корупції.    

Пунктом 2.5 регіональної Програми передбачено проведення прокуратурою області (за згодою) періодичних комплексних перевірок цільового використання коштів, виділених на реалізацію соціально-економічних програм державного та обласного рівня, у галузі розвитку окремих секторів економіки тощо, з метою виявлення та припинення розкрадання посадовими особами коштів, а також запобігання та припинення дій корупційного характеру.

Згідно з п.1 розділу XIII «Перехідні положення» Закону України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 прокуратура виконує функцію нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами у формі представництва інтересів громадянина або держави в суді.

В зв’язку з викладеним, прокуратурою області перевірки цільового використання коштів, виділених на реалізацію соціально-економічних програм державного та обласного рівнів, у галузі розвитку окремих секторів економіки, з метою виявлення та припинення розкрадання посадовими особами коштів, а також запобігання та припинення дій корупційного характеру, не проводились, позови цієї категорії не пред’являлись.

 

V. Головне управління Державної фіскальної служби України

у Харківській області

 

Питанням профілактики та запобігання проявів корупції в Головному управлінні ДФС у Харківській області постійно приділяється особлива увага: проводяться бесіди з особовим складом, вивчаються законодавчі та нормативні документи. Крім того, інформаційні матеріали на зазначену тематику систематично висвітлюються у засобах масової інформації.

На суб-сайті «Територіальні органи ДФС у Харківській області» функціонує спеціальна рубрика «Запобігання проявам корупції», в якій розміщуються інформаційні повідомлення та щомісячні звіти стосовно роботи, направленої на зниження рівня корупції, а також банер «Очищення влади», в якому відповідно до Закону України «Про очищення влади» оприлюднюються декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру осіб, які претендують на зайняття посад в органах ДФС області.

Також, на головній сторінці суб-сайту транслюється «швидкоплинна стрічка» щодо функціонування антикорупційного проекту «Пульс» та роботи антикорупційної комісії при ДФС.

Крім того, повідомляємо, що управлінням власної безпеки Головного управління ДФС у Харківській області (далі — Управління) у 2015 році проведені наступні профілактичні заходи :

-               винесено офіційних застережень - 45;

-               проведено лекцій, виступів, бесід у колективах - 545;

-               публікацій в пресі, у тому числі у мережі Інтернет - 360;

-               розміщено матеріалів на телебаченні та радіо - 552;

-              інших попереджувальних заходів – 130.

За вказаний період Управлінням проведено 340 службових перевірок, пов’язаних із службовою діяльністю підрозділів ДФС Харківської області, в т.ч. 219 за зверненнями громадян і юридичних осіб та 121 за ініціативою працівників УВБ на підставі отриманої оперативної інформації.

За результатами зазначених перевірок керівникам районних підрозділів ДФС у Харківській області направлено 157 подань про вжиття заходів реагування щодо усунення причин та умов, які сприяли вчиненню виявлених порушень, винесено 45 офіційних застережень працівникам про неприпустимість порушень вимог чинного законодавства, 139 працівників притягнуто до відповідальності, 6 - звільнено.

 

VI. Державна фінансова інспекція в Харківській області

 

Протягом січня-грудня 2015 року проведено 210 контрольних заходів (195 ревізій певного комплексу та окремих питань фінансово-господарської діяльності, 4 перевірки державних закупівель, 1 перевірку у складі робочої групи, 8 державних фінансових аудитів діяльності суб’єктів господарювання державного сектору економіки та 2 ревізії виконання місцевих бюджетів).

За результатами проведених ревізій на 180 перевірених об’єктах встановлено фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на загальну суму 438,22 млн. грн., у тому числі: недотримання фінансових ресурсів – 55,34 млн. грн., незаконних витрат ресурсів – 314,25 млн. грн., нецільових витрат ресурсів – 12,15 млн. грн. та недостач ресурсів – 29,48 млн. грн.

Фахівцями Держфінінспекції в Харківській області забезпечено відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 42,56 млн. грн.

Органам місцевої влади і самоврядування, керівникам об’єктів контролю та їх вищим органам за підсумками контрольних заходів направлено 248 інформацій для прийняття відповідних управлінських рішень. За результатами розгляду даних інформацій прийнято 190 управлінських рішень.

За вчинені фінансові порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 943 особи на загальну суму 143,60 тис. грн., до дисциплінарної та матеріальної – 393 особи, з займаних посад звільнено – 39 посадових осіб.

До об’єктів, на яких виявлені порушення бюджетного законодавства, у 170 випадках застосовано фінансові санкції у вигляді: призупинення бюджетних асигнувань, зупинення операцій з бюджетними коштами, зменшення бюджетних призначень та прийняття вимог про повернення використаних не за цільовим призначенням коштів.

Задля повного відшкодування встановлених втрат фінансових і матеріальних ресурсів до суду пред’явлено 47 позовів на суму 64,08 млн. грн.; перед органами прокуратури та об’єктом контролю ініційовано пред’явлення 18 цивільних позовів.

Крім того, до Державної служби фінансового моніторингу України було надіслано 17 інформацій про виявлені у ході контрольних заходів господарські інформації, що підлягають фінансовому моніторингу.

На виконання пункту 2.5 регіональної Програми відповідно до Плану проведення ревізій виконання місцевих бюджетів на 2015 рік, затвердженого головою Харківської обласної державної адміністрації, фахівцями Держфінінспекції в Харківській області протягом 2015 року було проведено комплексні ревізії виконання бюджетів Зміївського та Харківського районів.

Зокрема, відповідно до п. 1.4.1 Плану контрольно-ревізійної роботи Держфінінспекції в Харківській області на І квартал 2015 року проведено ревізію бюджету Зміївського району, за період з 01.03.2010 по 01.04.2015, в складі якої проведені ревізії 2-х бюджетів (районного, Комсомольського селищного бюджету), в 2-х установах (Комунальний заклад охорони здоров’я „Комсомольська міська лікарня”, Відділ освіти Зміївської районної державної адміністрації Харківської області) та в 2-х підприємствах (Комунальне підприємство „Комунальник”, Комунальне підприємство „Зміїв-тепло”).

Крім того, проведено ревізію з питання казначейського обслуговування коштів місцевих бюджетів в Управлінні Державної казначейської служби України у Зміївському районі Харківської області. В ході ревізії Зміївського районного бюджету в фінансовому управлінні Зміївської РДА проведена ревізія виконання кошторису видатків апарату фінансового управління Зміївської райдержадміністрації.

Ревізією бюджету Зміївського району виявлено фінансових порушень на загальну суму 12208,43 тис. грн., в тому числі: недоотримання фінансових ресурсів - 209,74 тис. грн., нецільове використання бюджетних коштів - 10620,64 тис. грн., незаконні витрати - 1374,25 тис. грн., нестач - 3,80 тис. гривень. Крім того, ревізіями встановлені інші порушення фінансової дисципліни на загальну суму 218,57 тис. грн.

Найсуттєвіші порушення, що призвели до втрат, були встановлені в ході наступних контрольних заходів.

Зокрема, під час проведення ревізії Комсомольської селищної ради встановлено, що в порушення ст. 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР (далі - Закон України від 21.05.1997 № 280/97-ВР), ст.ст. 17, 47 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.1991 №1264-ХІІ, Переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 № 1147, Комсомольською селищною радою затверджено перелік природоохоронних заходів та спрямовано кошти цільового місцевого фонду охорони навколишнього природного середовища на цілі, що не можуть бути профінансованими за рахунок цього джерела, в загальній сумі 10455,93 тис. гривень.

Комсомольською селищною радою здійснювалось утримання працівників з благоустрою Комунального підприємства „Комунальник” (далі - КП „Комунальник”), водіїв, а також за рахунок коштів Фонду здійснена оплата ПММ для обладнання з озеленення, поливально-мивної машини, розсаду квітів, кашпо для квітів, заробітну плату з нарахуванням робітникам з озеленення та благоустрою, послуг з вивезення несанкціонованих звалищ.

Зазначене порушення призвело до нецільового використання бюджетних коштів з місцевого фонду охорони навколишнього природного середовища у 2012- 2014 роках на суму 10455,93 тис. грн., що є порушенням ст.7 Бюджетного Кодексу України від 08.07.2010 № 2456-VI (далі - Бюджетний кодекс України).

Крім того, ревізією законності та достовірності здійснених витрат КП „Комунальник” на будівництво, реконструкцію та ремонт за рахунок бюджетних коштів, виділених Комсомольською селищною радою, встановлено, що при виконанні 5-ма підрядними організаціями (ТОВ „ІНДАСТРІАЛ БІЛДІНГ ГРУП”, ТОВ „Зміївська будівельна компанія”, ТОВ „Зміївінвестбуд”, ТВПП „Ресурс”, ФОП Перелигін С.Ю.) робіт з будівництва оборотних систем виробничого водопостачання та повторного використання води (в тому числі води, що надходить від інших підприємств), з будівництва каналізаційного колектору по вулиці Пушкіна в смт Комсомольське, з реконструкції очисних споруд в селі Донець (з використанням технології „Біоплато”), з реконструкції зеленої зони по вулиці Руднева від будинку № 7 до будинку №9 у селі Донець, з реконструкції зелених насаджень вздовж в’їзної дороги в смт Комсомольське, з капітального ремонту покрівель і фасадів житлових будинків смт Комсомольське та з благоустрою території смт Комсомольське, було завищено вартість виконаних робіт на загальну суму 642,02 тис. грн. внаслідок завищення в актах приймання виконаних підрядних робіт форми №КБ-2в показника кошторисного прибутку, обсягів виконаних робіт, неправомірного застосування коефіцієнту в розмірі 1,1 для врахування впливу умов виробництва будівельних робіт, включення до актів КБ-2в матеріалів в більшій кількості, ніж фактично було поставлено замовнику.

Зазначене є порушенням вимог п.п. 2.12.3, 3.2.12.1, 3.3.10.1 Правил визначення вартості будівництва ДБН Д. 1.1-1-2000, затверджених наказом Держбуду України від 27.08.2000 №174, із змінами та доповненнями (далі — ДБН Д. 1.1-1-2000), п.6.4.2 Правил визначення вартості будівництва ДСТУ Б Д.1.1-1:2013, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2013 №293 та п.2.6 розділу 2 Порядку використання ресурсних елементних кошторисних норм ДБН Д. 1.1-2-99 „Вказівки по застосуванню ресурсних елементних кошторисних норм на будівельні роботи”, затверджених наказом Держбуду України 05.11.1999 №270, та призвело до зайвих витрат бюджетних коштів на зазначену суму.

Крім того, в порушення вимог п.2.8.13 ДБН Д. 1.1-1-2000, при виконанні робіт з технічного нагляду за будівництвом оборотних систем виробничого водопостачання та повторного використання води (в тому числі води, що надходить від інших підприємств) в смт Комсомольське, за будівництвом каналізаційного колектору по вулиці Пушкіна в смт Комсомольське та при виконанні робіт з реконструкції очисних споруд села Донець (з використанням технології „Біоплато”), підрядною організацією - ФОП Перелигін С.Ю. було завищено вартість робіт з технічного нагляду на суму 62,36 тис. грн. внаслідок не дотримання під час розрахунку вартості робіт державних будівельних норм, застосування яких роз’яснюється листом Держбуду України від 01.10.2000 за № 7/7-1010 „Про врахування коштів на утримання служби замовника в інвесторській кошторисної документації”.

Також, ревізію правильності визначення вартості послуг з видалення твердих відходів (забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення та захоронення твердих побутових відходів (далі - ТВП) з території Комсомольської селищної ради, які надавались КП „Комунальник” Комсомольській селищній раді в період з 12.03.2013 по 01.05.2014 згідно укладених договорів, встановлено, що в результаті неправомірного включення КП „Комунальник” до вартості послуг за захоронення ТПВ адміністративних витрат підприємства та рівня рентабельності, вартість зазначених послуг була завищена на загальну суму 197,95 тис. гривень.

Зазначене є порушенням вимог п.6 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 „Витрати”, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999 №318, п.4 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 „Загальні вимоги до фінансової звітності”, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 № 87 та п.1 ст. 3 Закону України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999 № 996-ХІУ (далі - Закон України від 16.07.1999  № 996-ХІУ), та призвело до зайвого отримання КП „Комунальник” бюджетних коштів на зазначену суму.

Ревізією дотримання законодавства щодо використання коштів спеціального фонду Відділом освіти Зміївської районної державної адміністрації встановлено, що в порушення вимог п. 5 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 № 228 (далі - Порядок № 228), за рахунок коштів затверджених за загальним фондом кошторису, проведено оплату праці працівників, які працювали в дитячому оздоровчому закладі „Біле озеро” на платній основі, що призвело до нецільового використання коштів на оплату працівників закладу на загальну суму 164,71 тис. гривень.

На теперішній час за наслідками ревізій, перевірених в рамках ревізії бюджету Зміївського району, відшкодовано фінансових порушень, що призвели до втрат, на загальну суму 11845,0 тис. грн., в тому числі: донараховано фінансових ресурсів - 110,94 тис. грн., відшкодовано нецільових витрат в сумі 10620,64 тис. грн. та незаконних витрат - 1109,62 тис. грн., нестач - 3,80 тис. гривень. Крім того, усунуто інших порушень фінансової дисципліни на загальну суму 131,72 тис. гривень.

За допущені порушення законодавства з фінансових питань 29 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 164-2 КУпАП на загальну суму 4,54 тис. гривень.

Крім того, за порушення вимог бюджетного законодавства по 5-ти об’єктам контролю зупинено операції з бюджетними коштами, по 2-х об’єктах призупинено та по 2-м зменшено бюджетні асигнування.

Про результати ревізій по всіх об’єктах контролю проінформовано прокуратуру Зміївського району Харківської області.

Про наслідки ревізій повідомлено голову Харківської обласної державної адміністрації, начальника Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації та голову Зміївської районної державної адміністрації, якому направлений проект розпорядження.

Відповідно до п. 1.4.1 Плану контрольно-ревізійної роботи Держфінінспекції в Харківській області на II квартал 2015 року проведено ревізію бюджету Харківського району за період з 01.12.2011 по 30.06.2015, в складі якої проведені ревізії 3-х бюджетів (районного, Кулиничівського та Пісочинського селищного бюджету), в 2-х установах (Харківська районна державна адміністрація, Відділ освіти Харківської районної державної адміністрації Харківської області).

Крім того, проведено ревізію з питання казначейського обслуговування коштів місцевих бюджетів в Управлінні Державної казначейської служби України у Харківському районі Харківської області. В ході ревізії Харківського районного бюджету в фінансовому управлінні Харківської РДА проведена ревізія виконання кошторису видатків апарату фінансового управління Харківської райдержадміністрації.

Ревізією бюджету Харківського району виявлено фінансових порушень на загальну суму 1899,91 тис. грн., в тому числі: недоотримання фінансових ресурсів - 584,92 тис. грн., незаконні витрати - 1313,93 тис. грн., нестач - 1,06 тис. грн. Крім того, ревізіями встановлені інші порушення фінансової дисципліни на загальну суму 806,58 тис. гривень.

Найбільші обсяги фінансових порушень, що призвели до втрат, встановлено під час ревізії Пісочинського селищного бюджету.

Зокрема, в порушення вимог пунктів 20, 22, 29 Порядку № 228, до фонду оплати праці, передбаченого в кошторисі на утримання апарату селищної ради, включено витрати на оплату за трудовими угодами по виконанню посадових обов’язків за посадами, які не передбачені у штатному розписі (спеціаліст з оформлення документів на соціальні пільги, ставка адміністратора сайта, коректора інформаційного бюлетеня „Пісочинські вісті” тощо). Вказане призвело до витрачання коштів селищного бюджету в загальній сумі 562,33 тис. грн., з яких заробітна плата в сумі 412,57 тис. грн. та перераховано до цільових фондів коштів в сумі 149,76 тис. грн.

Крім того, в порушення п.1 ст.З Закону України від 16.07.1999 № 996-ХІУ, селищною радою за рахунок коштів бюджету відшкодовані комунальні послуги спожиті орендарями (Благодійного фонду „Пам’яті воїнів інтернаціоналістів”, Відділу освіти в Харківському районі) на загальну суму 248,81 тис. гривень.

В ході ревізії Пісочинського селищного бюджету також встановлено, що постановою Верховної Ради України від 06.09.2012 №5215-VI “Про зміну меж міста Харків, Дергачівського і Харківського районів Харківської області” визначені нові межі міста Харків, а саме, до міста відходить частина земель с. Пісочин Харківського району загальною площею 216,0062 га. Вказані землі були передані до м. Харків в 2013 році відповідно до актів приймання-передачі. Частина земель, які відійшли до м. Харків, знаходились в оренді, та, відповідно, до селищного бюджету надходила орендна плата.

Проте, за період з 01.01.2014 по 01.07.2015 до селищного бюджету надходила орендна плата за землю, яка територіально відноситься до м. Харків, та, відповідно, повинна була надходити до міського бюджету.

Таким чином, селищним бюджетом зайво отримано доходів, які відносяться до доходів іншого місцевого бюджету, на загальну суму 187,01 тис. грн., що є порушенням п.4 ст.69 Бюджетного кодексу України.

Ревізією повноти надходження коштів від пайової участі встановлено, що по 3-м укладеним договорам про пайову участь замовників у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів Пісочинської селищної ради до спеціального фонду селищного бюджету, в порушення п.1.2 Порядку прийняття пайової участі замовниками у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів Пісочинської селищної ради, затвердженого IX сесією Пісочинської селищної ради VI скликання від 25.10.2011, в 2013 році не надійшло коштів на загальну суму 157,55 тис. грн., що призведо до недоотримання доходів селищним бюджетом на вказану суму.

На теперішній час за наслідками ревізій, перевірених в рамках ревізії бюджету Харківського району, відшкодовано фінансових порушень що призвели до втрат на загальну суму 888,69 тис. грн, в тому числі: надійшло фінансових ресурсів - 326,91 тис. грн, відшкодовано незаконних витрат - 560,72 тис. грн, нестач - 1,06 тис. гривень. Крім того, усунуто інших порушень фінансової дисципліни на загальну суму 163,57 тис. гривень.

За допущені порушення законодавства з фінансових питань 62 посадові особи притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 164-2 КУпАП на загальну суму 8,57 тис. гривень.

Крім того, за порушення вимог бюджетного законодавства по 5-ти об’єктам контролю зупинено операції з бюджетними коштами

Про результати ревізій по всіх об’єктах контролю проінформовано Харківську міжрайонну прокуратуру.

Про наслідки ревізій повідомлено голову Харківської обласної державної адміністрації, начальника Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації та голову Харківської районної державної адміністрації, якому направлений проект розпорядження.

 

VII. Відділ з питань запобігання та виявлення корупції

апарату обласної державної адміністрації

 

На виконання пункту 2.3 регіональної Програми протягом 2015 року до відділу з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації надіслано на розгляд 145 звернень.

Усі звернення, що надходять до відділу з питань запобігання та виявлення корупції апарату облдержадміністрації, уважно розглянуті, викладені в них факти ретельно перевірені, проводиться постійний аналіз порушених у зверненнях питань.

На виконання пункту 3.1 регіональної Програми протягом звітного періоду відділом з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації проведені навчання з державними службовцями обласної державної адміністрації щодо своєчасного та правильного заповнення декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, надані роз’яснення про організацію проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Відділом здійснюється облік осіб, яких притягнуто до кримінальної або адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення. Згідно з інформацією територіального управління Державної судової адміністрації України у Харківській області стосовно державних службовців органів виконавчої влади та посадових осіб органів місцевого самоврядування Харківської області протягом 11 місяців 2015року судами до адміністративної відповідальності за корупційні діяння та інші правопорушення, пов’язані з корупцією, відповідно до вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» притягнуто 65 посадових осіб.

Державні службовці та посадові особи обласної державної адміністрації до відповідальності за порушення вимог антикорупційного законодавства не притягались.

На виконання пункту 3.2 регіональної Програми з метою проведення роз’яснювальної роботи серед державних службовців щодо практичного застосування положень Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (зі змінами) в Харківській обласній державній адміністрації за участю фахівців Відділу були проведені 36 семінарів - навчань, в яких прийняли участь 1324 державних службовців райдержадміністрацій, структурних підрозділів облдержадміністрації, керівників структурних підрозділів апарату облдержадміністрації та службових осіб органів місцевого самоврядування.

На виконання пункту 3.5 регіональної Програми відділом разом з відділом роботи із зверненнями громадян апарату обласної державної адміністрації щомісячно здійснюється аналіз звернень громадян, що надходять до обласної державної адміністрації, та звернень, що надходять на урядову телефонну «гарячу лінію», здійснюється аналіз звернень фізичних осіб стосовно порушення вимог антикорупційного законодавства. Фактів порушень за 2015 рік не виявлено.

Усі звернення, що надходять до облдержадміністрації, уважно розглядаються, викладені в них факти ретельно перевіряються, проводиться постійний аналіз порушених у зверненнях питань.

На виконання пункту 3.6 регіональної Програми та на виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції», постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 р. № 265 «Про затвердження Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні  (Антикорупційної стратегії) на 2015—2017 роки» відділом з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації (далі – Відділ) в межах компетенції проводиться робота по безумовному виконанню вимог антикорупційного законодавства.

На виконання пункту 3.7 регіональної Програми за звітний період Відділом розглянуто 145 звернень громадян. За результатами розгляду у всіх випадках надана практична допомога заявникам у вирішенні їх особистих питань. Фактів порушень державними службовцями Закону України «Про запобігання корупції» не встановлено.

Значна увага при розгляді звернень приділялась безпосередньому спілкуванню з заявниками, в ході перевірки звернень їм надані роз’яснення. Зазначена робота дає позитивний результат та підвищує довіру громадян до органів державної влади.

На виконання пункту 3.8 регіональної Програми протягом звітного періоду 2015 року в Харківській обласній державній адміністрації проведені навчання з державними службовцями апарату обласної державної адміністрації щодо своєчасного та правильного заповнення декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, надані роз’яснення про організацію проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування. Відділом, в межах наданих повноважень, здійснюється контроль за своєчасністю подання державними службовцями декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

Всі державні службовці обласної державної адміністрації подали декларації за 2014 рік в термін установлений законом. Але в результаті проведеного контролю також було встановлено випадок неподання у встановлений термін декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру колишнім  директором Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації Гривою Романом Сергійовичем. Згідно статті 172-6 КУпАП Відділом повідомлено правоохоронні органи про виявлений факт.

Проведені співбесіди щодо виконання частини другої статті 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» стосовно оприлюднення відомостей, зазначених у поданій декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік керівниками органів виконавчої влади Харківської області та їх заступниками.

Забезпечено проведення перевірки посадових і службових осіб обласної державної адміністрації відповідно до вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 № 1025-р «Про затвердження плану проведення перевірки відповідно до Закону України «Про очищення влади».

Розпочато проведення перевірки відповідно до Закону України «Про очищення влади» у відношенні 157 посадовців апарату обласної державної адміністрації, з них по 91 посадовій особі перевірка закінчена.

Аналогічна робота організована і в структурних підрозділах обласної державної адміністрації.

Відділом з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації у 2015 році розроблено регіональну Програму щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2016-2017 роки, яка затверджена рішенням  обласної ради XXXVII сесії VI скликанням від 29.10.2015 року № 1332- VI.

 

VIII. Відділ роботи із зверненнями громадян

апарату обласної державної адміністрації

 

На виконання Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України від 07 лютого 2008 року № 109 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» Харківською обласною державною адміністрацією спланована та проводиться робота щодо забезпечення реалізації та гарантування прав громадян на письмове звернення та особистий прийом, обов’язкове одержання обґрунтованої відповіді.

За звітний період до обласної державної адміністрації надійшло 40294 звернення, що у 2 рази більше ніж у 2014 році, у тому числі 2580 звернень – на особистому прийомі, поштою – 3606, а також 34108 – з Урядової гарячої лінії.

Відповідно до частини 5 пункту 1 Указу особлива увага приділялася вирішенню проблем, з якими зверталися ветерани війни та праці, інваліди, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, багатодітні сім’ї, одинокі матері та інші громадяни, які потребують соціального захисту та підтримки. Від зазначених категорій населення надійшло 1983 звернення, що складає 32 %.

Відмічається збільшення кількості колективних звернень на 35,03 % (питома вага складає 7,3 %).

За видами звернень домінували заяви та клопотання щодо вирішення певних питань, які складають 91,7 %, скарги ‒7,5 %, пропозиції ‒ 0,8 %.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 858 застосовується Класифікатор звернень громадян.

Від органів влади надійшло 1531 звернення, що на 34,77 % більше проти 2014 року, у тому числі:

- з Адміністрації Президента України - 881 звернення (збільшення на 45,14%);

- з Кабінету Міністрів України – 444 звернення (збільшення на 48,5 %).

Усього в листах порушено 6186 різноманітних питань. Найголовнішими залишаються питання соціального захисту (20,4 %), охорони здоров’я (19,6%), комунального господарства (16,9 %), забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян (13,4 %), житлової політики (5,1 %), аграрної політики і земельних відносин (4,9 %).

У порівнянні з 2014 роком на 87,8 % збільшилася кількість листів із питань соціального захисту. Актуальними залишаються питання надання матеріальної допомоги, призначення житлової субсидії, надання пільг інвалідам, робота стаціонарних установ, надання соціальних послуг, а також надання допомоги та забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території.

Протягом 2015 року керівництвом Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації (далі – Департамент) взято участь у прес-конференціях на теми: «Нові правила нарахування житлових субсидій», «Житлові субсидії», «Соціальна підтримка демобілізованих». Неодноразово першим заступником директора Департаменту та спеціалістами його структурних підрозділів проводилися виступи на обласному телебаченні та радіо, готувалися публікації до газети «Вечірній Харків». У Департаменті та в усіх рай(міськ)управліннях діють «гарячі» телефонні лінії,  працюють громадські приймальні, які облаштовані для людей з особливими потребами зручними під’їздами, поручнями тощо.

Збільшилася кількість листів із питань праці і заробітної плати на 66,4 %.

Серед питань, які порушувалися у зверненнях, найбільш актуальними були питання щодо затримки виплати заборгованості із заробітної плати.

На 80,4 % збільшилася кількість звернень із питань сім’ї, молоді, фізичної культури і спорту. Важливими для громадян залишаються питання організації оздоровлення та відпочинку дітей. Так, за рахунок бюджетних коштів вирішені позитивно такі питання: для двох дітей заявника з Луганської області надані путівки для оздоровлення та відпочинку до ДЛОТ «Динамо» (сел. Славське Львівської області); заявниці з м. Луганська надана путівка до ПЗОВ «Лісовичок» (Сахновщинський район Харківської області); заявниці з Донецької області надана путівка до ДП УДЦ «Молода Гвардія» (м. Одеса); для двох дітей заявниці з м. Донецька надані путівки до КП ДЗСТ «Таврія» (м. Скадовськ Херсонської області).

Збільшилася кількість листів громадян із питань комунального господарства та житлової політики (на 71,5% і 16,4 % відповідно). У зверненнях порушувалися питання оплати за комунальні послуги, експлуатації та ремонту житлового фонду, роботи житлово-експлуатаційних підприємств, благоустрою територій, ремонту систем водопостачання та водовідведення, установки й повірки приладів обліку води та поліпшення житлових умов. Одним із прикладів позитивного вирішення житлового питання можна розглядати забезпечення двокімнатною квартирою, що придбана за бюджетні кошти жительці с. Плоске Великобурлуцького району.

На 80,9 % збільшилася кількість звернень громадян з питань охорони здоров’я.

Порівняно з 2014 роком на 38,1 % збільшилася кількість листів з питань екології та природних ресурсів. Актуальними залишаються питання отримання спеціальних дозволів, порушення природоохоронного законодавства, забруднення атмосферного повітря, ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ. У рамках щорічної всеукраїнської акції «За чисте довкілля» в області здійснювалися заходи з благоустрою населених пунктів, у тому числі проводилася робота з очищення від сміття берегів водойм та ліквідації несанкціонованих звалищ сміття.

На 11,7 % збільшилася кількість листів з питань аграрної політики і земельних відносин. Причиною збільшення кількості звернень є надходження звернень з питань земельних та майнових відносин (виділення земельної частки (паю), отримання державних актів, збільшення та розрахунок земельної плати за землю, виконання сільськогосподарськими підприємствами своїх договірних зобов’язань, спори співвласників майнових паїв), та низький рівень знань законодавства серед заявників, оскільки майже всі спори, що виникають з приводу володіння, користування та розпорядження землею, вирішуються виключно у судовому порядку.

На 97,2 % збільшилася кількість звернень громадян з питань забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян. Актуальними залишаються питання міграції, паспортизації, забезпечення законності і правопорядку та питання щодо неправомірних, на думку авторів, дій працівників прикордонної служби стосовно зарахування на військову службу.

На 43,3 % збільшилася кількість звернень з питань освіти, наукової діяльності. Актуальними залишаються питання функціонування навчальних закладів, поліпшення їх матеріально-технічної бази, сприяння у вступі до навчальних закладів, надання пільг учителям. Збільшилася кількість звернень громадян  із означених питань із Вовчанського, Сахновщинського, Чугуївського районів та м. Лозової.

Проводилися систематичні зустрічі директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації з населенням через засоби масової інформації шляхом інтерактивного спілкування з питань роз’яснення нормативно-правової бази для вирішення зазначених у зверненнях питань, зокрема 24.03.2015 проведено прес-конференцію з питання «Реформування системи освіти України», де у тому числі висвітлені питання підвищення якості патріотичного виховання, особливостей проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2015 році, удосконалення мережі навчальних закладів Харківської області, фінансування галузі «Освіта».

Виступ заступника директора зазначеного Департаменту – начальника управління освіти і науки у прямому ефірі телеканалу ОТБ супроводжувався інтерактивним обговоренням актуальних освітянських питань: 04.06.2015 – організація літнього оздоровлення дітей; 10.06.2015 – особливості закінчення 2014/2015 навчального року. Крім того, до районів та міст обласного значення керівництвом Департаменту протягом звітного періоду здійснено 69 робочих поїздок, відвідані 103 навчальні заклади. Під час відвідування навчальних закладів в оперативному порядку вирішувалися питання, що порушували учасники навчально-виховного процесу.

Для забезпечення виконання вимог законодавчих актів України з питань роботи зі зверненнями громадян, а також найбільш повного та якісного задоволення обґрунтованих потреб громадян у виконавчому комітеті Харківської міської ради здійснювалася робота інформаційно-диспетчерської служби «1562», прийом заявок з наданням фотоматеріалів до інформаційно-диспетчерської служби за допомогою мережі Інтернет.

З метою оперативного реагування на обґрунтовані звернення громадян продовжували розвиватися дієві форми роботи, а саме: вживалися заходи за зверненнями до Харківського міського голови за програмою «Время реальных дел», на «гарячу» лінію міського голови. Проводилася робота щодо оперативного прийняття через офіційний сайт Харківської міської ради фотоскарг харків’ян та вирішення проблем за наслідками снігопаду у грудні 2015 року.

Для більш дієвого впливу жителів районів міста Харкова на розроблення місцевих програм на офіційному веб-сайті Харківської міської ради створений спеціальний розділ, де харків’яни можуть направляти заявки безпосередньо до адміністрацій районів у вигляді фотографій з вимогами усунення різноманітних проблем у сфері житлово-комунального господарства. Виходячи зі складності викладених проблем, заявки виконувалися одразу або були включені до планів роботи.

У 2015 році у Харківській міській раді запроваджений новий сервіс – інтерактивна мапа, де громадяни мають можливість ознайомитися із зареєстрованими зверненнями, з’ясувати до яких виконавчих органів вони направлені та стан їх розгляду. За допомогою цього сервісу у громадян відкрилася додаткова можливість направляти звернення в електронному вигляді, не виходячи із дому.

Як і раніше, за допомогою до обласної державної адміністрації зверталися переважно найменш соціально захищені категорії громадян, люди похилого віку, громадяни, які значною мірою втратили здоров’я і працездатність.

Рішенням Комісії з питань надання одноразової адресної грошової допомоги мешканцям Харківської області, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, за звітний період надана матеріальна допомога 904 громадянам на суму понад 6966 тис. грн.

По зверненнях, що надійшли до обласної державної адміністрації протягом року, вжито необхідних заходів, надано вичерпні відповіді і пояснення. Вирішено позитивно 12,5 % порушених питань; надані роз’яснення щодо шляхів їх вирішення ‒ 51,1 %. Відповідно до ст.7 Закону України «Про звернення громадян» 15,4 % звернень надіслано на розгляд за належністю до інших органів. Відповідно до ст. 5 зазначеного закону 1,3 % звернень повернуто заявникам. 128 звернень не підлягали розгляду згідно зі ст. 8 Закону України «Про звернення громадян»; у стадії  розгляду та остаточного вирішення знаходяться 16,3 % звернень.

Відповідно до Методики оцінювання рівня організації роботи із зверненнями громадян в органах виконавчої влади, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2009 № 630, на веб-сайтах районних державних адміністрацій ведеться рубрика «Звернення громадян», де розміщені графіки особистого прийому громадян керівництвом районних державних адміністрацій, керівниками структурних підрозділів; Порядок складання, подання та розгляду звернень; графіки проведення «гарячих ліній»; зразки заяв; нормативно-правові документи та  аналітичні матеріали щодо роботи із зверненнями громадян та ін.

З метою вирішення проблем та усунення явищ, що негативно сприймаються громадськістю, у більшості районних державних адміністрацій проводилися «Дні віддаленого села» за участю голів районних державних адміністрацій та їх заступників. Аналіз динаміки надходження звернень громадян до районних державних адміністрацій, де впроваджено таку форму роботи,  показав загальну тенденцію до зменшення їх кількості.

Такий стан справ свідчить, що робота із зверненнями громадян у районних державних адміністраціях в цілому налагоджена та є тенденція до її вдосконалення.

На виконання пункту 3 Указу при обласній та районних державних адміністраціях працювали постійно діючі комісії з питань розгляду звернень громадян. З метою підвищення персональної відповідальності за стан роботи із зверненнями громадян на засіданнях підводилися підсумки роботи за певний період, заслуховувалися питання щодо стану виконавської дисципліни, звіти голів районних державних адміністрацій, розглядалися окремі звернення громадян. За звітний період в обласній державній адміністрації проведено 13 засідань.

Відпрацьована практика проведення особистих прийомів громадян керівництвом обласної державної адміністрації, передбачено прийом громадян за місцем проживання.

Згідно з пунктом 6 затверджено графік проведення особистого прийому громадян керівництвом обласної державної адміністрації. За 2015 рік на особистому прийомі керівництвом обласної державної адміністрації прийнято 667 громадян, працівниками приймальні  – 1914 громадян.

Відповідно до частини 4 пункту 1 Указу особистий прийом жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», інвалідів Великої Вітчизняної війни проводився першочергово. Крім того, розгляд звернень громадян зазначеної категорії знаходився під особистим контролем голови обласної державної адміністрації.

На виконання частини 5 пункту 5 Указу постійно аналізувалися та узагальнювалися питання, порушені у зверненнях громадян, щокварталу готувалися статистичні матеріали щодо надходження листів громадян у розрізі питань, районів і міст із класифікацією їх за відповідними напрямами, вивчалися причини, що їх породжували.

У 2015 році питання щодо стану роботи із зверненнями громадян двічі заслухано на засіданнях колегії обласної державної адміністрації: 03 квітня  ‒ за підсумками 2014 року  та 31 серпня ‒ за підсумками першого півріччя 2015 року. Видано розпорядження голови обласної державної адміністрації від 16.04.2015 № 164 «Про підсумки роботи зі зверненнями громадян».

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2009  року № 898 «Про взаємодію органів виконавчої влади та державної установи «Урядовий контактний центр», розпорядження голови обласної державної адміністрації від 17 вересня 2009 року № 509 «Про забезпечення оперативного реагування на звернення, що надійшли на урядову гарячу лінію», відділом роботи із зверненнями громадян апарату обласної державної адміністрації здійснювалося опрацювання зазначених звернень.

Протягом звітного періоду до обласної державної адміністрації надіслано на розгляд 34108 таких звернень, що у 2,2 рази більше показника 2014 року.

На виконання частини 2 пункту 5 Указу інформація про роботу обласної державної адміністрації із зверненнями громадян, результати вирішення порушених у них питань щокварталу оприлюднювалися на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації. Крім того, там розміщена інформація про порядок організації та проведення особистих, виїзних прийомів громадян керівництвом обласної державної адміністрації, графіки цих прийомів.

Для надання кваліфікованої допомоги громадянам із правових питань в обласній державній адміністрації, районах області та містах обласного значення створено належні умови для організації особистого прийому осіб, які потребують безоплатної первинної правової допомоги. Протягом звітного періоду надані роз’яснення 174 заявникам.

Також повідомляємо, що за звітний період звернень фізичних осіб стосовно порушення вимог антикорупційного законодавства до обласної державної адміністрації (через відділ роботи із зверненнями громадян апарату облдержадміністрації) не надходило.

 

IX. Юридичний департамент

Харківської обласної державної адміністрації

 

У рамках виконання регіональної Програми Юридичним департаментом обласної державної адміністрації 29.01.2015 проведено семінар з працівниками структурних підрозділів обласної державної адміністрації на тему: «Основні зміни в чинному законодавстві України, що стосуються питань діяльності місцевих державних адміністрацій та проходження державної служби».

Під час семінару головні спеціалісти-юрисконсульти відділу правового забезпечення діяльності структурних підрозділів облдержадміністрації управління правової та організаційно-контрольної роботи Юридичного департаменту Харківської обласної державної адміністрації Калюжна М.В. та Івах О.М. доповіли положення відповідних актів законодавства з урахуванням останніх змін до них, зокрема Указу Президента України від 16.12.2014 № 933/2014 «Про внесення змін до Порядку проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування», Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», наказу Міністерства юстиції України від 19.12.2014 № 2147/5 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.12.2014 за № 1625/26402.

У свою чергу, 26.02.2015 проведено семінар з працівниками структурних підрозділів обласної державної адміністрації на тему: «Дисциплінарна відповідальність державних службовців» (доповідач: Калюжна М.В. - головний спеціаліст-юрисконсульт відділу правового забезпечення діяльності структурних підрозділів облдержадміністрації управління правової та організаційно-контрольної роботи Юридичного департаменту Харківської обласної державної адміністрації).

Крім того, 17.03.2015 Юридичним департаментом обласної державної адміністрації проведено семінар для працівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації на тему: «Декларування державними службовцями майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру за 2014 рік» (доповідач: Олдак Т.В. - головний спеціаліст-юрисконсульт відділу правового забезпечення діяльності структурних підрозділів облдержадміністрації управління правової та організаційно-контрольної роботи Юридичного департаменту Харківської обласної державної адміністрації).

Також, 02.10.2015 Юридичним департаментом обласної державної  адміністрації проведено семінар для працівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації на тему: «Доступ до публічної інформації: правові аспекти» (доповідачі: Олдак Т.В. та Калюжна М.В. – головні спеціалісти-юрисконсульти відділу правового забезпечення діяльності структурних підрозділів облдержадміністрації управління правової та організаційно-контрольної роботи Юридичного департаменту Харківської обласної державної адміністрації). На семінарі було розглянуто наступні питання:

1. Організація виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації»;

2. Практичні аспекти застосування Закону України «Про відкритість використання публічних коштів».

Разом з цим, 06.11.2015 Юридичним департаментом обласної державної адміністрації проведено семінар з працівниками структурних підрозділів обласної державної адміністрації на тему: «Основні вимоги до підготовки проектів нормативно-правових актів» (доповідач: Зелінський І.Л. - заступник директора Юридичного департаменту Харківської обласної державної адміністрації - начальник управління правової та організаційно-контрольної роботи). На семінарі було розглянуто наступні питання:

1. Загальні положення про державну реєстрацію нормативно-правових

актів;

2. Основні вимоги до підготовки проектів нормативно-правових актів.

На виконання пункту 5.1 регіональної Програми Юридичним департаментом обласної державної адміністрації протягом звітного періоду не розроблялися проекти нормативно-правових актів та не проводилися публічні громадські обговорення та/або електронні консультації з громадськістю з цього приводу.

Разом з тим, протягом звітного періоду Юридичним департаментом обласної державної адміністрації проведено юридичну та антидискримінаційну експертизи:

проекту наказу директора Департаменту у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу від 10 березня 2009 року № 113»;

проекту наказу директора Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації «Про внесення змін до Інструкції з підготовки бюджетних запитів головними розпорядниками коштів обласного бюджету»;

проекту наказу директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації «Про затвердження Умов проведення II (обласного) етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)»;

проекту наказу директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації «Про затвердження Положення про щорічний обласний огляд-конкурс технічної та декоративно-прикладної творчості серед професійно-технічних навчальних закладів Харківської області»;

проекту наказу директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації «Про проведення щорічного обласного огляду-конкурсу художньої самодіяльності серед професійно-технічних навчальних закладів Харківської області»;

проекту наказу директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації «Про внесення змін до Умов проведення другого (обласного) туру Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів «Вихователь року» у Харківській області».

У 2015 році Юридичним департаментом обласної державної адміністрації підготовлені відповідні висновки та надані пропозиції щодо подання проектів вищезазначених наказів до Головного територіального управління юстиції у Харківській області для державної реєстрації.

У свою чергу, повідомляємо, що державні службовці Юридичного департаменту обласної державної адміністрації пройшли підвищення кваліфікації у Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України на тематичних короткотермінових семінарах на тему: «Запобігання корупції в органах влади».

 

X. Служба у справах дітей

Харківської обласної державної адміністрації

 

    У 2015 році робота з питань запобігання та протидії корупції виконується згідно з розділом VІІ «Організація діяльності з питань кадрової роботи, виконання Закону України «Про державну службу» та з питань запобігання та протидії корупції річного плану роботи служби у справах дітей на 2015 рік, затвердженого колегією служби у справах дітей Харківської обласної державної адміністрації від 05.02.2015 року. Питання, визначені в плані, мають термін виконання, виконавця та відповідального за виконання.

        Робота з кадрами у службі у справах дітей обласної державної адміністрації проводилася відповідно до вимог Конституції України, Законів України «Про державну службу», «Про засади запобігання і протидії корупції», «Про очищення влади», Кодексу Законів про працю України, Законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених  батьківського піклування» та інших нормативно-правових актів з питань державної служби та боротьби з корупцією, річного плану роботи служби у  справах дітей обласної державної адміністрації на 2015 рік.

Кількість працівників служби у справах дітей обласної державної адміністрації визначається відповідно до ст. 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» та ст. 12 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених  батьківського піклування».

         Відповідно до ст. 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» та ст. 12 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» за штатним розписом у службі у справах дітей налічується 10 працівників. Станом на 31.12.2015 року у службі у справах дітей фактично працює 4 особи, 1 працівник перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку.

Усі працівники служби у справах дітей обласної державної адміністрації ознайомлюються з посадовими інструкціями під особистий розпис, про що робиться відповідна відмітка у журналі обліку ознайомлення працівників з посадовими інструкціями і умовами праці. Кожен працівник має у користуванні копію посадової інструкції.

Всі посадові особи служби у справах дітей ознайомлені із Пам’яткою державного службовця щодо врегулювання конфлікту інтересів. Ранги державним службовцям  служби у справах дітей обласної державної адміністрації присвоюються відповідно до Закону України «Про державну службу», в межах відповідної категорії, з урахуванням стажу державної служби та досвіду роботи.

Всі особи, які займають посади в службі у справах дітей обласної державної адміністрації, дотримуються встановлених щодо них обмежень, пов’язаних з проходженням державної служби, спеціальних обмежень щодо державних службовців на виконання функцій держави, спрямованих на попередження корупції.

У службі у справах дітей обласної державної адміністрації визначений перелік посад, які потенційно мають високий ризик корупційних проявів. Затверджені методичні рекомендації працівникам, посади яких відносяться до таких, що мають підвищений рівень небезпеки з корупційних діянь.

Протягом звітного періоду державні службовці служби у справах дітей до адміністративної відповідальності не притягались. Скарги і заяви щодо виконання своїх службових обов’язків працівниками служби не надходили. Інформації з ознаками корупційних дій щодо діяльності працівників служби не було.

            У лютому, квітні 2015 року для працівників служби у справах дітей облдержадміністрації відділом з питань запобігання та виявлення  корупції  апарату обласної державної адміністрації проведені семінари-навчання з метою роз’яснення Закону України «Про очищення влади».

25 березня 2015 року у службі у справах дітей обласної державної адміністрації був проведений семінар для осіб, зарахованих до кадрового резерву на посади державних службовців служби у справах дітей обласної державної адміністрації. Кожна особа, яка зарахована до кадрового резерву, розробила індивідуальний план роботи на рік. Протягом звітного періоду 2015 року особи, що зараховані до кадрового резерву, залучалися до підготовки колегій, нарад, семінарів з начальниками служб у справах дітей райдержадміністрацій, міських рад.

Відповідно до вимог частини першої статті 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» працівниками служби у справах дітей обласної державної адміністрації своєчасно до 01 квітня 2015 року подані декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік.

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 20.03.2015 № 117 начальником служби  у справах дітей подано відповідні документи щодо перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади».

Відповідно до Закону України «Про очищення влади», Порядку проведення перевірки достовірності відомостей щодо застосування заборон, передбачених частинами третьою і четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 16 жовтня 2014 року № 563 (зі змінами), Плану проведення перевірок відповідно до Закону України «Про очищення влади», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 1025-р, пункту 2 розпорядження голови обласної державної адміністрації від 29 грудня 2014 року № 692 «Про початок проведення в обласній державній адміністрації перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади», відповідно до наказу начальника служби у справах дітей обласної державної адміністрації розпочато проведення у службі у справах дітей Харківської обласної державної адміністрації перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади».

            На виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 18.09.2013 № 362 «Про заходи щодо мінімізації можливості виникнення конфлікту інтересів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, та врегулювання конфлікту інтересів у разі його виникнення» виконуються заходи щодо мінімізації можливості виникнення конфлікту інтересів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, та врегулювання конфлікту інтересів у разі його виникнення.

Питання про стан роботи з кадрами, організацію навчання та підвищення кваліфікації державних службовців, дотримання вимог чинного законодавства про державну службу, засади запобігання та протидії корупції розглянуто на колегії служби у справах дітей облдержадміністрації 05.02.2015 року, нарадах начальників служб у справах дітей райдержадміністрацій, міських рад, апаратних нарадах служби у справах дітей облдержадміністрації.

Формування кадрового резерву для державної служби у справах дітей обласної державної адміністрації здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2001 року № 199 «Про затвердження Положення про формування кадрового резерву для державної служби».

Склад кадрового резерву на посади державних службовців служби у справах дітей обласної державної адміністрації щорічно переглядається .

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2001 року № 199 “Про затвердження Положення про формування кадрового резерву для державної служби” (зі змінами), відповідно до Рекомендацій Головного управління державної служби України щодо застосування окремих норм Положення про формування кадрового резерву для державної служби питання «Формування кадрового резерву для державної служби» розглянуто на нараді начальників служб у справах дітей райдержадміністрацій, міських рад.

Здійснено підбір кандидатів для включення в списки кадрового резерву за діловими особистими якостями, дотриманням вікового та освітнього цензів на посади керівників закладів соціального захисту дітей.

Проведено аналіз потреб у підвищенні кваліфікації та підготовлено прогнозні показники щодо направлення працівників служби - державних службовців на короткотермінові та тематичні семінари до Харківського регіонального інституту Національної Академії державного управління при Президентові України та Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини. Протягом 2015 року підвищили кваліфікацію всі працівники за програмами тематичних та короткотермінових семінарів підвищення кваліфікації державних службовців у Харківському регіональному інтитуті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, у листопаді 2015 року начальник відділу соціального захисту дитини підвищила кваліфікацію у Центрі підвищення кваліфікації працівників сфери управління Міністерства соціальної політики України з питання соціально-правового захисту  дітей, які переселилися з тимчасово окупованих територій держави, та на яких проводиться антитерористична операція

Здійснено моніторинг стану укомплектування служб у справах дітей райдержадміністрацій, міських рад відповідною штатною чисельністю на виконання ст. 4 Закону України “Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей” від 08.07.99р. № 864 та ст. 12 Закону України „Про забезпечення організаційно – правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування”.

        З метою підвищення методичного рівня вихователів закладів соціального захисту проведено семінар для педагогічних працівників центрів соціально-психологічної реабілітації дітей на базі Чугуївського міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Форми та методи роботи центрів соціально-психологічної реабілітації дітей з питання повернення дитини в сім’ю чи влаштування до сімейних форм виховання», на базі КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» міста Харкова» семінар-практикум «Співпраця адміністрації закладу та служб у справах дітей місцевих органів влади у питанні повернення дитини на виховання в сім’ю».

        Забезпечено дотримання вимог конфіденційності при роботі в інформаційно-аналітичній системі «Діти». Проведені перевірки з питань повноти, правильності внесення даних до ЄІАС «Діти».

Протягом 2015 року адміністратором безпеки регіонального рівня проводилася постійна робота зі скасування та оформлення флеш-ключів доступу до системи для користувачів та адміністраторів безпеки, у зв’язку із закінченням терміну дії ключів, з урахуванням рівнів доступу до системи. Робота з оформлення флеш-ключів доступу до ЄІАС «Діти»для нових користувачів та адміністраторів безпеки проводиться згідно з графіком.

     Здійснюється щотижневий моніторинг стану наповнення електронної бази та достовірності внесених відомостей.

На виконання  Указу Президента України від 07 лютого 2008 року №109/2008 “Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування” працівниками служби забезпечено кваліфікований розгляд заяв, пропозицій, скарг громадян щодо додержання соціального – правового захисту дітей.

З відповідальними працівниками, які здійснюють прийом громадян, постійно проводяться консультації з питань дотримання ведення діловодства згідно з нормативними вимогами, етики поведінки державного службовця під час спілкування із громадянами, недопущення  порушення термінів розгляду звернень громадян, а також надання необґрунтованих, неповних відповідей. Проведено роботу щодо запобігання створенню можливостей виникнення конфлікту інтересів під час розгляду звернень громадян.

Протягом 2015 року працівниками служби у справах дітей обласної державної адміністрації  розглянуто 222 звернення від громадян.,  на особистому прийомі консультації надано 78 громадянам. Усього звернень  громадян – 300. У порівнянні із звітним періодом минулого року кількість звернень збільшилась майже втричі.

      Звернення своєчасно розглянуті, підготовлені відповіді та розяснення на 225 звернень, у процесі розгляду – 5 звернень.

      Питання, що порушувалися у зверненнях громадян, стосувалися: соціального захисту прав дітей( 25,9%), захисту житлових прав дітей (8,6%),  питань сім'ї, дітей, молоді (встановлення опіки; створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу; позбавлення батьків батьківських прав; влаштування дітей до державних закладів; конфліктні ситуації у родинах; усиновлення; оформлення опіки та піклування; повернення дітей у родини, участь батьків у вихованні дітей, збереження родинних зв’язків дітей, переміщених з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, визначення місця проживання дітей (47,7%), забезпечення дотримання законності та охорони  правопорядку, реалізація прав і свобод громадя (3,7 %), праці, заробітної плати  (0,5 %), діяльності місцевих органів виконавчої влади  (11,3 %), факти корупції 1 (0,5%), інше  (1,8 %). 

        Щотижня проводився підбір дітей потенційним усиновителям, прийомним батькам та батькам – вихователям для влаштування до сімейних форм виховання.

Службою у справах дітей облдержадміністрації, службами у справах дітей районних державних адміністрацій, міських рад здійснені заходи щодо розміщення у засобах масової інформації відомостей про різні форми сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, звертається увага на неприпустимість корупційних дій під час влаштування дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання (усиновлення, опіка, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу). Наголошення на цьому робиться під час виступів на радіо та телебаченні, друкованих засобах масової інформації.

Не допускалося провадження діяльності з добору та передачі для усиновлення дітей від імені та в інтересах громадян, які бажають усиновити дитину, отримання та передача будь-яких відомостей про дитину, документів щодо неї іншими особами.

Здійснено контроль за умовами виховання та утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. У всіх районах області відбулися зустрічі, інформаційні наради, семінари, круглі столи за участю голів, заступників голів райдержадміністрацій, голів районних рад, сільських та селищних рад, працівників органів освіти, охорони здоров’я, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  з прийомними батьками та батьками – вихователями, проведено додаткові перевірки умов проживання та утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, з батьками проведено бесіди щодо адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення вимог законодавства стосовно захисту прав дітей.

З метою недопущення порушень вимог законодавства під час провадження діяльності щодо створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу в регіоні постійно проводиться робота з працівниками служб у справах дітей місцевого рівня щодо запобігання створенню можливостей виникнення конфлікту інтересів, підвищення їх професійних знань.

Вжиті заходи щодо недопущення порушення прав та законних інтересів дітей, гарантованих  Законом України «Про охорону дитинства» та Ковенцією ООН про права дитини, а саме: збереження соціальних виплат, здобуття освіти, отримання медичної допомоги сім’ям, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, що переїхали із Донецької, Луганської областей на тимчасове проживання у зв’язку із загостренням ситуації.

Відповідно до ст.16  Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», на виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 9 квітня 2015 року № 153 «Про затвердження Графіка передачі публічної інформації від структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації», службою у справах дітей обласної державної адміністрації своєчасно надано визначену у переліку інформацію до управління забезпечення доступу до публічної інформації Харківської обласної державної адміністрації. Забезпечено інформування обласної державної адміністрації про надходження інформаційних запитів.

 

 

 

XI. Департамент економіки і міжнародних відносин

Харківської обласної державної адміністрації

 

На виконання пункту 5.1 регіональної Програми проекти розпоряджень голови Харківської обласної державної адміністрації, які є нормативно-правовими актами, відповідно до пункту 3 статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 № 2939-VI, оприлюднюються шляхом розміщення на офіційному сайті Харківської облдержадміністрації в мережі Інтернет (http://kharkivoda.gov.ua) не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Проекти розпоряджень голови Харківської обласної державної адміністрації, які є регуляторними актами, відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11.09.2013 № 1160-V, з метою одержання зауважень, пропозицій оприлюднюються шляхом розміщення на офіційному сайті Харківської облдержадміністрації в мережі Інтернет (http://kharkivoda.gov.ua).

Також, проекти розпоряджень голови Харківської обласної державної адміністрації щодо встановлення тарифів, граничних рівнів торговельних (постачальницько-збутових) надбавок, граничних рівнів рентабельності виробництва основних споживчих товарів, які є регуляторними актами, обговорюються шляхом погодження з головою об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», головою об’єднання організацій роботодавців Харківщини.

 

XII. Департамент соціального захисту населення

Харківської обласної державної адміністрації

 

Наказом директора Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації від 30 грудня 2014 року № 126 затверджений План роботи Департаменту щодо запобігання і протидії корупції на 2015 рік, з урахуванням заходів, спрямованих на виконання державної програми щодо запобігання і протидії проявам корупції на 2013-2015 роки, в якому доручено керівникам та спеціалістам Департаменту забезпечити неухильне його виконання.

В Департаменті державні службовці ознайомлені та дотримуються спеціальних обмежень, установлених для державних службовців та інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави, спрямованих на запобігання корупції та вимог фінансового контролю, про що свідчить особистий підпис в бланку попередження.

У 2015 році в Департаменті проведено 5 конкурсів на заміщення вакантних посад державних службовців 12 переможців конкурсу було прийнято на роботу та розпочато перевірку відповідно до Закону України «Про очищення влади».

При прийнятті документів, з особами, які претендують на зайняття вакантних посад державних службовців, проводиться робота з роз’яснення положень антикорупційного законодавства та попередження про встановлені законодавством обмеження, пов’язані з прийняттям на державну службу та проходженням державної служби.

У 2015 році випадків притягнення державних службовців, які працюють у Департаменті, за корупційні діяння не було.

У звітному періоді конфлікту інтересів державних службовців у Департаменті не виявлено.

 Відомостей щодо близьких осіб, які працюють у Департаменті, не виявлено.

На виконання пункту 5.1 регіональної Програми нормативно-правові акти, які потребують проведення громадської антикорупційної експертизи, не розроблялись.

Протягом звітного періоду Департамент не здійснював закупівлю товарів та послуг, які передбачають рішення комітету з торгів.

З державними службовцями Департаменту постійно проводиться роз'яснювальна робота щодо запобігання створенню можливостей виникнення конфліктів інтересів під час розгляду звернень громадян, юридичних та фізичних осіб. Скарг від населення щодо професійної діяльності працівників Департаменту у звітному періоді не надходило.

Відповідальною особою за здійсненням контролю щодо додержання державними службовцями Департаменту антикорупційного законодавства є завідувач сектору кадрової роботи.

 

XIII. Департамент науки і освіти

Харківської обласної державної адміністрації

 

На виконання пункту 5.1 регіональної Програми з метою формування ефективного механізму доступу фізичних, юридичних осіб та об’єднань громадян без статусу юридичної особи до інформації про діяльність Департаменту проводилася постійна робота з виконання плану заходів щодо виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації». З метою забезпечення прозорості процедури нормопроектування забезпечено доступ громадськості до проектів нормативно-правових актів для ознайомлення шляхом їх розміщення на власному веб-сайті Департаменту не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Щодо виконання пункту 6.4 регіональної Програми.

Студентське самоврядування є формою самоорганізації студентів, самостійною громадською діяльністю, механізмом представництва й відстоювання своїх прав і, найголовніше, можливістю самореалізації студента як відкритої, цілеспрямованої та освіченої особистості.

Основними завданнями Студентського самоврядування є:

- забезпечення і захист прав та інтересів студентів;

- сприяння навчальній, науковій та творчій діяльності студентів;

- сприяння формуванню у студентів моральних та етичних якостей, виховання патріотизму;

- пропагування здорового способу життя;

- сприяння поліпшенню умов проживання й відпочинку студентів;

- сприяння створенню різноманітних студентських гуртків, товариств, об’єднань, клубів за інтересами та координація їх діяльності;

- співробітництво з органами Студентського самоврядування інших вищих навчальних закладів;

- сприяння забезпеченню інформаційної, правової, психологічної, фінансової, юридичної та іншої допомоги студентам.

З метою створення умов для інтелектуального вдосконалення молоді, творчого розвитку особистості всіма вищими навчальними закладами області проводилась активна робота щодо залучення студентської молоді до участі в міських, обласних, всеукраїнських, міжнародних науково-практичних конференціях та семінарах, олімпіадах, оглядах-конкурсах тощо.

Голова Студентського Сенату Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого В.Рудик взяв участь у зустрічі Першого заступника Міністра освіти і науки України І.Совсун з представниками органів студентського самоврядування вищих навчальних закладів України.

Захід відбувся 21 грудня 2015 року у ДВЗН «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана».

Під час зустрічі обговорювалися питання щодо функціонування студентського самоврядування, зокрема його ролі у вдосконаленні навчального процесу, дотримання прав студентів на вибіркові дисципліни. Перший заступник Міністра Інна Совсун підкреслила важливість ролі студентського самоврядування у впровадженні реформи вищої освіти та закликала студентів активно відстоювати свої права.

На території Харківської області функціонує Харківська обласна студентська рада - консультативно-дорадчий орган обласної державної адміністрації, утворений з метою більш повного врахування позицій студентської молоді при розробленні та реалізації державної та регіональної політики у сферах освіти, праці, соціального становлення та розвитку студентської молоді, налагодження конструктивної взаємодії між органами державної влади та органами студентського самоврядування вищих навчальних закладів. Засідання Харківської обласної студентської ради відбулося 7 жовтня 2015 року.

На виконання пункту 6.6 регіональної Програми протягом жовтня-грудня 2015 року в навчальних закладах області проведено заходи інформаційного, освітнього й виховного характеру з питань запобігання і протидії корупції, а саме:

- лекції, бесіди, засідання «круглих столів», правові конкурси, за темами: «Правова культура як чинник формування особистості», «Знати сьогодні, щоб жити завтра»;

- брейн-ринги «Статуси і ролі особистості в соціумі: правовий аспект», «Вчинок. Відповідальність. Наслідки»;

- виставки дитячих малюнків, плакатів, стіннівок за темами: «Права дітей і батьків», «Людина і суспільство»;

- засідання клубу «Юний правознавець».

У рамках проведення Всеукраїнського тижня права у навчальних закладах області у грудні 2015 року проведено заходи інформаційного, освітнього та виховного характеру, а саме:

- Всеукраїнський урок «Права людини» (10.12.2015);

- тематичні виставки літератури, презентації, фото матеріали, тематичні стенди про права людини за темами: «Закон і ми», «Права та обов’язки учня», «Сторінками історії розвитку законів»;

- уроки з правознавства, бесіди, правові конкурси за темами: «Знати сьогодні, щоб жити завтра», «Мої права», «Правова культура як чинник формування особистості», «Освіта та право»;

- виставки дитячих малюнків «Правила і закони суспільного життя» серед учнів 1-8-х класів загальноосвітніх навчальних закладів;

- гра-подорож «Україна - єдина країна» серед учнів 1-4-х класів загальноосвітніх навчальних закладів;

- брейн-ринги «Статуси і ролі особистості в соціумі: правовий аспект» для учнів 9-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів;

- виставки плакатів, стіннівок, малюнків за темами: «Права дітей і батьків», «Правила і закони суспільного життя» серед учнів 1-8-х класів;

- практичні семінари, засідання «за круглим столом» за темами: «Права особистості та суспільні обов’язки на захисті суверенності й державності України», «Конституційні засади єдиної суверенної держави», «Основні права та обов’язки сучасного громадянина України», «Людина і суспільство», «Волонтерський рух в Україні - правове регулювання» за участі провідних юристів, учасників антитерористичної операції на сході України, членів їх сімей та внутрішньо переміщених осіб;

- правові дебати «Питання захисту прав людини на прикладі внутрішньо переміщених осіб».

9 грудня 2015 року на базі Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості» для учнівської молоді загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів області (понад 100 осіб) спеціалістами Юридичного департаменту обласної державної адміністрації проведено засідання «круглого столу» з правової тематики.

12 грудня 2015 року відбувся II (районний/міський) етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з правознавства серед учнів 9-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів області.

Упродовж жовтня-грудня 2015 року у вищих навчальних закладах та у професійно-технічних навчальних закладах пройшли заходи у рамках правовиховної роботи із студентською молоддю, під час яких висвітлювалися питання протидії корупції, правової відповідальності за злочині, що пов'язані з корупційною діяльністю.

Представники Харківського національного університету внутрішніх справ взяли участь у семінарі з будування цілісності та виховання доброчесності для Національної академії Національної гвардії України, який відбувся 23.12.2015 за підтримки Програми професійного розвитку Бюро зв'язків НАТО. Програмою заходу було передбачено обговорення таких питань, як цілісність, прозорість та відповідальна звітність в управлінні фінансовими ресурсами, корупційні ризики в оборонних закупівлях та їх зниження, завдання з будування цілісності та виховання доброчесності в операціях з підтримання миру тощо.

Згідно з Програмою з питань запобігання та протидії корупції в Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця на 2013-2017 роки щоквартально проводяться семінари-наради з керівниками структурних підрозділів університету з питань запобігання та виявлення корупції.

Серед проведених заходів у професійно-технічних навчальних закладах слід виділити:

- тематична виставка літератури «Закон і право для всіх єдині» в рамках Тижня правових знань (Державний навчальний заклад «Харківський професійний монтажно-будівельний ліцей»);

- день правових знань за участю спеціалістів служби у справах дітей та відділу соціальної роботи Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (Державний навчальний заклад «Харківське вище професійне училище № 6»);

- бесіда з учнями за темою: «Юридична відповідальність неповнолітніх згідно КК України» у рамках місячника правової пропаганди (Харківський професійний ліцей будівництва і комунального господарства);

- відео лекторій у рамках місячника правових знань (Лозівський професійний ліцей);

- участь учнів у заході до Всеукраїнського тижня права у Службі у справах дітей Кегичівської районної державної адміністрації (Професійно-технічне училище №60 смт Кегичівка);

- зустріч учнів з представниками правоохоронних органів за темою: «Кримінальна та адміністративна відповідальність неповнолітніх» (Краснокутський професійний аграрний ліцей).

 

XIV. Департамент у справах молоді та спорту

Харківської обласної державної адміністрації

 

Питання стосовно профілактики, попередження та виявлення випадків вчинення державними службовцями Департаменту корупційних правопорушень, знаходяться на постійному контролі.

Відповідно до наказу директора Департаменту від 23 червня 2015 року №57 з 23 червня 2015 року розпочато та відбувається проведення перевірки достовірності відомостей, що подаються посадовими і службовими особами до Департаменту, щодо застосування заборон, передбачених частинами 3 і 4 статті 1 Закону України «Про очищення влади».

Із метою уникнення корупційних ризиків, забезпечення прозорості, галузеві проекти нормативно-правових актів, що зачіпають права, свободи і законні інтереси громадян, або мають міжвідомчий характер приймаються за встановленою законодавством процедурою.

В Департаменті у справах молоді та спорту обласної державної адміністрації здійснюється:

- проведення перевірки достовірності відомостей, що подаються особами які претендують на зайняття вакантних посад в Департаменті, щодо застосування заборон, передбачених частинами 3 і 4 статті 1 Закону України «Про очищення влади»;

-       підвищення правової обізнаності співробітників Департаменту щодо дотримання норм національного законодавства та міжнародних стандартів, спрямованих на запобігання і протидію корупції в роботі органів державної влади, органів місцевого самоврядування;

-       контроль за дотриманням вимог Закону України «Про державну службу» і антикорупційного законодавства;

-       дотримання вимог чинного законодавства щодо присвоєння рангів державним службовцям відпрвідно до Положення про ранги державних службовців», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 1996 року № 658, наказу Головного управління держслужби України від 31 березня 2006 року №106;

-        контроль щодо своєчасного щорічного подання державними службовцями до 1 квітня відомостей про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, щодо осіб і членів сім’ї, згідно зі ст. 12 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» та їх оприлюднення на офіційному веб-сайті Департаменту;

-       дотримання вимог Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15лютого 2002 року № 169, Положення про порядок стажування у державних органах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 1грудня 1994 року № 804;

-       організація підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів;

-       організація направлення працівників Департаменту у справах молоді та спорту обласної державної адміністрації на тематичні короткострокові семінари з метою оновлення знань та розвитку умінь і навичок, необхідних для ефективного вирішення завдань професійної діяльності щодо запобігання т протидії проявам корупції.

Протягом 2015 року інформація про факти корупції щодо працівників Департаменту не надходила, фактів  порушення Закону України «Про державну службу», «Про боротьбу з корупцією», «Про правила етичної поведінки» серед працівників Департаменту не виявлено.

 

XV. Департамент екології та природних ресурсів

Харківської обласної державної адміністрації

 

З метою запобігання вчиненню корупційних діянь, на виконання Державної програми щодо запобігання і протидії корупції  на 2011-2015 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 28.11.2011 № 1240, наказом директора Департаменту екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації (надалі – Департамент) від  13 серпня 2013 року № 60 затверджено План заходів організації виконання вищезазначеної програми.

На виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 28.11.2011 № 1240 "Про затвердження Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011 - 2015 роки", Плану роботи з питань запобігання і протидії корупції Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації на 2015 рік здійснюється аналіз виконання заходів по реалізації зазначеної вище Державної програми.

З метою попередження корупційних діянь серед державних службовців на нарадах директора Департаменту розглядається питання дотримання працівниками вимог антикорупційного законодавства. Здійснюється постійний контроль за дотриманням термінів виконання актів та доручень Президента України, Кабінету Міністрів України, розпоряджень та доручень керівництва обласної державної адміністрації.

Департаментом забезпечено щоквартальне  надання до відділу з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації інформації про результати проведення заходів щодо запобігання та протидії корупції.

3 метою вдосконалення державної служби в Департаменті забезпечується неухильне   дотримання   вимог   Закону   України   "Про державну    службу"   

Відповідно до Порядку проведення перевірки достовірності відомостей щодо застосування заборон, передбачених частинами третьою і четвертою статті 1 Закону України "Про очищення влади", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 563 (зі змінами), Плану проведення перевірок відповідно до Закону України "Про очищення влади", затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року  № 1025-р, пункту 2 розпорядження голови обласної державної адміністрації від 29 грудня 2014 року № 692 "Про початок проведення в обласній державній адміністрації перевірки передбаченої Законом України "Про очищення влади" (зі змінами) та наказу директора Департаменту від 07 липня 2015 року  № 29 в Департаменті проводиться планова перевірка відповідно до Закону України "Про очищення влади".

За результатами зазначеної перевірки 15 державних службовців пройшли перевірку відповідно до вимог Закону України "Про очищення влади".

Здійснюються    організаційні    заходи    щодо    своєчасного щорічного подання державними службовцями декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік, а саме готуються довідки про нараховану  заробітну плату та утримані податки, проводиться роз’яснювальна робота щодо правильності заповнення декларацій.

У 2015 році до Департаменту не надходили судові рішення стосовно осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

З метою забезпечення прозорості процедури нормо-проектування забезпечується доступ громадськості до проектів нормативно-правових актів шляхом їх надання до Управління забезпечення доступу до публічної інформації обласної державної адміністрації.

 

XVI. Департамент інноваційного розвитку промисловості

Харківської обласної державної адміністрації

 

На виконання пункту 5.1 регіональної Програми Департамент інноваційного розвитку промисловості при розробці проектів нормативно-правових актів завжди планує оприлюднення регуляторних актів для публічного обговорення шляхом висвітлення на офіційному веб-сайті обласної адміністрації та в газету «Слобідський край».

У 2015 році не проводилась розробка проектів регуляторних актів, проектів нормативно-правових актів чи проектів регіональних програм, що мають важливе значення, якими передбачається надання пільг чи встановлення обмежень для субєктів господарювання та інститутів громадянського суспільства і прийняття яких потребує обовязкового публічного громадського обговорення.

 

XVII. Департамент охорони здоров’я

Харківської обласної державної адміністрації

 

З метою запобігання проявам корупції серед державних службовців при прийомі їх на роботу перевіряється знання Законів України «Про державну службу» та «Про засади запобігання і протидії корупції». Не припускається прийом на державну службу осіб, які були притягнуті до адміністративної відповідальності за порушення вимог зазначених законів.

У 2015 році всі державні службовці Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації подали декларації про доходи за 2014 рік, враховуючи спеціаліста, що перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.

Використання коштів Державного та місцевого бюджетів знаходиться під постійним контролем Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

В медичних закладах обласного підпорядкування постійно проводиться робота щодо попередження корупційним діянням, як з боку головних лікарів закладів, так і з боку Департаменту охорони здоров’я.

Протягом звітного періоду 2015 року державні службовці Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації до адміністративної відповідальності за порушення Закону України “Про запобігання корупції» не притягались.

При виявленні фактів корупції Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації негайно буде направляти списки осіб, притягнених до адміністративної відповідальності за порушення Закону України «Про заходи запобігання та протидії корупції» до Харківської обласної державної адміністрації, Міністерства охорони здоров’я та органів прокуратури.

Відповідно до затвердженого графіку керівництвом та спеціалістами Департаменту охорони здоров’я здійснюється особистий прийом громадян.

 Звернень громадян стосовно державних службовців, які працюють у Департаменті охороні здоров’я обласної державної адміністрації, у звітному періоді не надходило.

 

XVIII. Департамент масових комунікацій

Харківської обласної державної адміністрації

 

    Питання щодо подолання корупції в Україні постійно перебувають у полі зору Департаменту масових комунікацій. Систематично звертається увага редакцій регіональних засобів масової інформації на необхідність розміщення на сторінках газет і в програмах радіо й телебачення матеріалів, які спрямовані на формування негативного ставлення громадян до проявів корупції і залучення громадськості до участі в антикорупційній діяльності.

  Аналіз регіональної преси за відповідний період свідчить про те, що засоби масової інформації достатньо активно друкували матеріали названої тематики.

 Так, обласна газета «Слобідський край» (29.09 – ст. «Ізюмський чиновник проведе два роки за ґратами»), – повідомила, що суд визначив покарання колишньому завідуючому юридичним відділом Ізюмського міськвиконкому у вигляді двох років шести місяців позбавлення волі без права обіймати посади в органах влади впродовж двох років. Газета нагадує, що злочинець організував корупційну схему вимагання коштів за отримання дозвільної документації. У першій декаді липня поточного року його було затримано співробітниками СБУ на гарячому при отриманні хабара за допомогу в оформленні дозволу на установку індивідуального опалювального обладнання.

Про роботу антикорупційної «гарячої лінії» в області, – розповіла районна газета «Горизонти Зачепилівщини» (03.10). З моменту, коли в області почав працювати телефон «гарячої лінії», на нього надійшло близько 1000 дзвінків. Приблизно по 400 дзвінкам відкриті ті чи інші провадження. Голова обласної державної адміністрації Ігор Райнін зазначив, що через недосконалість судової системи певні труднощі зараз виникають із доведенням до очікуваного суспільством фіналу кримінальних справ корупціонерів.

«З лютого 2015 року СБУ, прокуратурою та МВС відкрито 600 кримінальних проваджень, які стосуються боротьби з корупцією. Вони практично всі доведені до фіналу. Питання тільки в тому, що ми розуміємо під фіналом. Якщо ми розуміємо під фіналом судовий вирок (і я так розумію), то тут потрібна дуже серйозна судова реформа. Якщо ми розуміємо під фіналом те, що знаходиться в компетенції органів влади – не судової, – то вони доведені. Ми не маємо права викликати суддю та чинити на нього тиск. Це таке саме правопорушення, і такого не може бути», – пояснив голова обласної державної адміністрації.

Вовчанська районна газета «Хлібороб» (10.10 – ст. «Запобігання корупції»), – повідомила, що під керівництвом голови райдержадміністрації Петра Очередько, за участі голови районної ради Анатолія Степанця відбулося чергове навчання з питань запобігання корупції для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування Вовчанського району.

Лекцію на тему «Запобігання корупції в органах виконавчої влади» прочитав доцент кафедри права та європейської інтеграції Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України Микола Тучак.

Один з начальників відділів Державної фіскальної служби в Харківській області домовився зі своїм керівником отримати хабар у підприємця за невтручання в його господарську діяльність, – повідомила газета «Слобідський край» (24.10 – ст. «Спіймали на гарячому фіскальника»). Працівники Департаменту протидії злочинності у сфері економіки МВС України, представники Генеральної прокуратури України затримали 27-річного посадовця на гарячому – в момент отримання хабара в розмірі 115 тис. грн. Зловмиснику загрожує до 10 років позбавлення волі.

Районна газета «Вісті Балаклійщини» (24.11 – ст. «Затримали на хабарі»), – розповіла про затримання 22 жовтня 2015 року співробітниками Служби безпеки України спільно з прокуратурою та міліцією виконуючого обов’язки керівника КП БРР «Балаклійське архітектурне бюро».

Посадовець розробив корупційну схему систематичного вимагання грошей від місцевих жителів за сприяння та прискорення в оформленні документів на перепланування помешкань. Правоохоронці затримали чиновника під час отримання 18,5 тисячі гривень хабара за «допомогу» в узаконенні реконструкції приміщення багатоквартирної будівлі. У рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України, посадовцю буде оголошено про підозру у скоєнні злочину. Тривають оперативно-слідчі дії. 

13 листопада поточного року на базі відділу освіти райдержадміністрації за участі районного управління юстиції було організовано та проведено одноденний семінар на тему «Запобігання корупції в органах влади», – повідомила районна газета «Вісті Дергачівщини» (21.11 – ст. «Семінар по корупції для державних службовців і посадових осіб Дергачівщини»).

Провела його Клімова С. М., доцент кафедри права та європейської інтеграції Національної академії державного управління при Президентові України Харківського регіонального інституту державного управління для працівників Дергачівського районного суду, відділу державної виконавчої служби Дергачівського РУЮ, відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, державних реєстраторів Дергачівського районного управління юстиції, відділу державної реєстрації актів цивільного стану Дергачівського районного управління юстиції, центру вторинної державної безоплатної правової допомоги у Дергачівському районі.

У рамках даного семінару розглядався Закон України «Про запобігання корупції», а також обговорювались питання обмеження і заборони державним службовцям, пряме підпорядкування, конфлікт інтересів, правопорушення, пов’язані з корупцією, обмеження щодо сумісництва.

        Висвітлювала цю тематику і Харківська обласна державна телерадіокомпанія:

09.10.15 – «Слобожанські акценти». Спеціаліст 1 категорії відділу правової роботи, правової освіти та систематизації законодавства Харківського міського управління юстиції Татевік Харатян – про боротьбу з корупцією – як стратегічний напрямок державної політики України, що робиться на законодавчому рівні, аби мінімізувати вплив корупції на всі сфери суспільного життя. (Хрон. 10 хв.)

16.10.15 – «На варті закону». Прокурор області Ю.Данильченко – розповідає про протидію корупції.              (Хрон. 20 хв.)

19.10.15 - «Новини Харківщини». Юрист громадської організації «Свідомі» К. Палагута – підбиває підсумки тримісячної роботи по відкриттю хабарництва в міськраді, розповідає про викриття корупції у сфері закупівель.                                                                                                            (Хрон. 4 хв.)

23.10.15 – «Міський простір». Розмова про центри адмінпослуг, які мінімізують корупційну складову. Учасники – радник харківського міського голови О. Дробот та  заступник директора Департаменту підприємництва та споживчого ринку – начальник управління підприємництва та дозвільних процедур І. Синицька.        (Хрон. 15 хв.)

30.10.15 – «Час обласної ради», побудована за матеріалами позачергового пленарного засідання сесії облради, на якому з-поміж іншого розглядалася регіональна Програма з реалізації засад державної актикорупційної політики. Коментар голови облради С.Чернова (Хрон.30 хв.)

05.11.15 – «Щит». Учасники -  представники громадської організації «Свідомі» В. Мотальова та О. Стицюн. Розповідають про боротьбу з корупцією, з хабарництвом, результати проведеної роботи.   (Хрон. 14 хв.)

09.12.15 - «Новини Харківщини». Спеціаліст 1 категорії відділу з питань банкрутства Головного територіального управління  в Харківській області Н. Свиридова – називає розповсюджені корупційні приклади, дає поради аби не стати учасником корупційних схем та дій. (Хрон. 6 хв.)

15.12.15 – «Слобожанські акценти». Про боротьбу з корупцією на Харківщині розповідають співзасновники Харківського антикорупційного центру Д. Булах та Є. Лісічкін. Результати розслідувань Центру стосовно резонансних справ.  (Хрон. 10 хв.)

19.12.15 – «Від влади до громади» за участі заступника голови громадської організації «Антикорупційна рада» О. Токаря. Боротьба з корупцією за допомогою звернень небайдужих громадян.            (Хрон. 15 хв.)

31.12.15 – «Щит» за участю завідувачки сектору з питань запобігання та виявлення корупції Головного територіального управління юстиції в Харківській області І. Тимченко.           (Хрон. 15 хв.)

         Протидія корупції потребує системного підходу та застосування комплексу науково обґрунтованих заходів і має ґрунтуватися на поєднанні профілактичних, правоохоронних і репресивних заходів, - констатують ЗМІ.

        

XIX. Управління забезпечення доступу до публічної інформації

Харківської обласної державної адміністрації

 

На виконання пункту 2.1 регіональної Програми в Управлінні визначені спеціальні місця для роботи запитувачів із документами, що містять публічну інформацію, їх копіями (місця обладнані персональними комп’ютерами, в наявності копіювальний пристрій).

Облаштовано інформаційний стенд для запитувачів публічної інформації. Матеріали на інформаційному стенді постійно оновлюються.

Створено належні умови для подання письмових запитів на інформацію громадянами з обмеженими фізичними можливостями, встановлено кнопки виклику відповідальних працівників, сходи обладнані переносними пандусами.

З метою спрощення процедури подання запитів на інформацію згідно з чинним законодавством затверджено форму запиту на інформацію та Інструкцію щодо процедури його подання та отримання інформації. Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 28.07.2011 № 422 затверджено Порядок складання, подання та розгляду запитів на інформацію, розпорядником якої є Харківська обласна державна адміністрація, який оприлюднено на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації.

Здійснюється облік запитів на інформацію, які реєструються в окремому журналі.

Статистично - облікова звітність щодо надходження запитів, а також результати їх розгляду оприлюднюються на офіційному веб-сайті облдержадміністрації щотижнево, щомісячно, щоквартально.

У 2015 році до управління надійшло 3528 запитів на інформацію, з яких: 2616 – задоволено, на 620 – надано відмову, 228 – направлено за належністю, на 64 - надіслано рахунок для оплати за копіювання або друк документів.

Всі запити було своєчасно розглянуто та опрацьовано у терміни, передбачені чинним законодавством.

На виконання пункту 5.1 регіональної Програми протягом звітного періоду управлінням здійснювався прийом документів від відділів апарату та структурних підрозділів облдержадміністрації для їх реєстрації в системі обліку публічної інформації та оприлюднення на офіційному веб-сайті облдержадміністрації відповідно до вимог ст. 15 Закону та розпорядження голови обласної державної адміністрації від 20.03.2012 № 136 «Про заходи щодо забезпечення відкритості у діяльності обласної та районних державних адміністрацій».

Відділ по забезпеченню оприлюднення інформації управління щотижня здійснював моніторинг офіційних веб-сайтів районних державних адміністрацій області, узагальнена інформація щодо їх наповнення доводилося до відома керівництва облдержадміністрації, оперативно вживалися заходи щодо усунення виявлених недоліків. Постійно проводився також моніторинг власних сайтів, які мають структурні підрозділи облдержадміністрації.

На сайті «Публічна інформація Харківської обласної державної адміністрація» окремим модулем інтегровано автоматизовану систему обліку (реєстр) публічної інформації з сучасною пошуковою системою та зворотнім  зв’язком з користувачем. Зворотній зв'язок реалізується шляхом автоматичного подання запиту на інформацію з обраного користувачем документа.

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 09.04.2015 № 153 «Про затвердження Графіка передачі публічної інформації структурними підрозділами обласної державної адміністрації до управління забезпечення доступу до публічної інформації Харківської обласної державної адміністрації» забезпечувалось ведення системи обліку (реєстру) публічної інформації та контролю за дотриманням строків передачі інформації, визначених у Графіку передачі публічної інформації структурними підрозділами обласної державної адміністрації до управління.

Станом на 04.01.2016 до системи обліку (реєстру) публічної інформації обласної державної адміністрації внесено 18860 документів, з них 4339 документів внесено протягом 2015 року.

У звітному періоді своєчасно оприлюднювались проекти розпоряджень голови обласної державної адміністрації, які підлягають обговоренню, та акти нормативно-правового характеру. На офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації всього у 2015 році оприлюднено: 517 розпоряджень голови обласної державної адміністрації з основної діяльності; 340 розпоряджень голови обласної державної адміністрації з особового складу; 22 розпорядження голови обласної державної адміністрації з адміністративно-господарських питань; 14 проектів актів нормативно-правового характеру (проекти розпоряджень); 5 проектів регуляторних актів; 20 проектів рішень обласної ради, які винесено на розгляд головою обласної державної адміністрації.

Забезпечено оперативне оновлення інформації про діяльність обласної державної адміністрації та її структурних підрозділів. Протягом звітного періоду на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації оприлюднено 3479 документів, що містять публічну інформацію. З них на виконання вимог Закону України «Про очищення влади» - 1721 документ.

Районні державні адміністрації щомісяця інформують щодо своєчасного оприлюднення публічної інформації на офіційних веб-сайтах.

На виконання ст. 18 Закону на всіх офіційних веб-сайтах районних державних адміністрацій створені системи обліку (реєстри) документів, що містять публічну інформацію. Оновлення систем обліку (реєстрів) відбувається щотижнево.

Відповідальні особи за доступ до публічної інформації в структурних підрозділах обласної державної адміністрації та районних державних адміністраціях отримували роз'яснення та консультації з проблемних питань як особисто, так і в телефонному режимі.

 

XX. Фінансування заходів регіональної Програми.

Обсяги фінансових ресурсів становили  690,00 тис. грн.

Зокрема, обсяг фінансування регіональної Програми на 2013 рік складав 355,0 тис. грн.

Рішенням Харківської обласної ради від 29.08.2013 № 799-VI "Про внесення змін до рішення обласної ради від 20 грудня 2012 року № 589-VI" Про обласний бюджет на 2013 рік» та додатків до нього (із змінами)" на реалізацію у 2013 році заходів Програми запобігання та протидії корупції в Харківській області на 2013 - 2015 роки виділено 150,00 тис. грн. (повністю профінансовано та використано).

Зазначені кошти виділені на забезпечення науково-дослідного супроводження реалізації заходів суб'єктами у сфері протидії корупції з метою оцінки їх ефективності та розробки на основі аналізу рекомендацій, спрямованих на вдосконалення виконання органами державної влади та органами місцевого самоврядування заходів щодо запобігання та протидії корупції.

Обсяг фінансування регіональної Програми на 2014 рік складав 180,0 тис. грн. Протягом 2014 року фінансування заходів зазначеної Програми не проводилося.

Обсяг фінансування регіональної Програми на 2015 рік складав 155,0 тис. грн. Протягом 2015 року фінансування заходів зазначеної Програми не проводилося.

 

XXІ. Заходи щодо науково-аналітичного забезпечення запобігання і протидії корупції в області.

Науковцями Харківського національного університету внутрішніх справ відповідно до розділу 1 «Заходи щодо науково-аналітичного забезпечення запобігання і протидії корупції в області» регіональної Програми підготовлено науковий звіт за 2015 рік «Науково-аналітичне забезпечення запобігання і протидії корупційним діянням в Харківській області» (додається).

Зазначений звіт складається із чотирьох розділів, а саме:

Розділ І. Нормативно-правова детермінація корупції та шляхи її нейтралізації.

Розділ ІІ. Загальносоціальні заходи протидії корупції.

Розділ ІІІ. Експрес-довідка про вивчення відкритих друкованих та електронних публікацій українських та регіональних ЗМІ, органів державної влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів щодо протидії корупції на території Харківської області.

Розділ ІV. Результати емпірико-соціологічного дослідження громадської думки мешканців м. Харкова щодо оцінювання сучасного стану, латентності, причин та умов, що породжують корупцію, з метою удосконалення заходів щодо запобігання і протидії корупції в Харківській області «Корупція у повсякденному житті харків’ян».

 

Додаток: науковий звіт за 2015 рік «Науково-аналітичне забезпечення запобігання і протидії корупційним діянням в Харківській області» на  102 арк. у 1 прим.

 

 

Заступник директора Департаменту

оборонної, мобілізаційної роботи та

взаємодії з правоохоронними органами

обласної державної адміністрації –

начальник управління по взаємодії

з правоохоронними органами                                                          Ю.В. Кутєпов