ЗВІТ

про виконання регіональної програми «Облаштування та

 реконструкція українсько-російської ділянки державного

 кордону в межах Харківської області»

 на період до 2015 року

 

 

Рішенням XXV сесії Харківської обласної ради VI скликання була затверджена регіональна програма «Облаштування та реконструкція українсько-російської ділянки державного кордону  в   межах   Харківської області» на період до 2015 року (далі - регіональна Програма). Регіональна Програма була розроблена на виконання Державної цільової правоохоронної програми «Облаштування та реконструкція державного кордону» на період до 2015 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 13 червня 2007 року № 831.  

Метою зазначеної вище Державної цільової правоохоронної Програми було забезпечення облаштування державного кордону та його технічне оснащення відповідно до європейських стандартів, а також створення сприятливих умов для розвитку транскордонного співробітництва та використання транзитного потенціалу України. Не зважаючи на те, що Програма діяла вісім  років, суттєвого просування з реалізації її змісту та відчутних досягнень в напрямку облаштування українсько-російської ділянки державного кордону в межах Харківської області не відбулося. Проект зазначеної постанови Кабінету Міністрів України свого часу не був погоджений обласною державною адміністрацією у частині, що стосується визначення органів, на які покладається проектування, будівництво (реконструкція), облаштування та утримання місцевих пунктів пропуску. Програма, спричиняла протиріччя між нормами права та невизначеністю джерел фінансування зазначених заходів, покладаючи зазначені обов’язки  на місцеві бюджети, що суперечить вимогам статей 82, 83 та 87 Бюджетного кодексу України. Вищевказані видатки відносяться до забезпечення безпеки держави і мають здійснюватися виключно за рахунок коштів державного бюджету.

Недостатнє фінансування з Державного бюджету визначених Державною цільовою Програмою завдань, вимушувало зосереджувати зусилля лише на самих гострих та невідкладних питаннях. Так, в період підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу, але не в рамках вищезазначеної Програми, було повністю реконструйовано міжнародний автомобільний пункт пропуску «Гоптівка» та міжнародний пункт пропуску повітряного сполучення   «Харків – аеропорт». Між тим, за весь час дії Програми кошти на облаштування місцевих пунктів пропуску не виділялись. Більше того, лише 19 вересня 2012 року на засіданні Кабінету Міністрів України (протокол № 72) було доручено Мінфіну визначити механізм фінансування будівництва, облаштування і утримання місцевих пунктів пропуску через державний кордон України та довести його до відома державних адміністрацій прикордонних областей для реалізації.

Все це потребувало від місцевих органів державної  виконавчої влади та правоохоронних структур спільних зусиль об’єднаних і спланованих в єдиному програмному документі регіонального рівня.

Довжина українсько-російського державного кордону в межах території Харківської області складає 315,5 км. Зовнішня лінія державного кордону торкається шести районів Харківської області, а саме: Золочівського, Дергачівського, Харківського, Вовчанського, Великобурлукського та Дворічанського. В межах Харківської області на українсько-російському державному кордоні на той час без обмежень діяли:

6 міжнародних пунктів пропуску («Гоптівка», «Плетенівка», «Козача Лопань», «Тополі», «Харків-аеропорт», «Сокольники») та 4 міжнародних пунктів контролю («Харків-пасажирський», «Харків-сортувальний», «Куп’янськ-вузловий», «Куп’янськ-сортувальний»);

4 міжнародних пунктів пропуску («Одноробівка», «Вовчанськ», «Піски», «Чугунівка»);

4 місцевих пунктів пропуску («Журавлівка», «Стрілече», «Олександрівка», «Бударки»).

Відповідно до додатку 2 Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації «Про порядок перетинання українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України та Російської Федерації» від 18 жовтня 2011 року (далі – Угода), яка була  ратифікована Законом України від 22 лютого 2012 року № 4423-VI, на державному кордоні в межах Харківської області було  визначено 51 місцевий пункт пропуску. В тому числі: в Золочівському районі – 14, в Дергачівському районі – 2, в Харківському районі – 8, в Вовчанському районі – 11, в Великобурлукському районі – 8, в Дворічанському районі – 8.

Протягом 2012 року, виходячи з реальної потреби і інтересів місцевого населення двох прикордонних регіонів (Харківської та Бєлгородської областей) були обладнані і готові для роботи три місцевих пункту пропуску в Золочівському районі, по два – в Дергачівському і Харківському районах, по одному – в Вовчанському, Великобурлукському та Дворічанському районах.

Основне призначення затвердженої регіональної Програми – подальша реалізація державної політики з облаштування україно-російської ділянки державного кордону, створення цивілізованих умов для громадян, що в установленому законом порядку перетинають державний кордон України. З цією метою необхідно було провести значний обсяг робіт з виділення і правового оформлення земельних ділянок для розташування місцевих пунктів пропуску, розробці проектної документації і будівництва інфраструктурних об’єктів, відновлення доріг, електрифікації, підведення зв’язку та інших необхідних комунікацій. Також треба було визначити балансоутримувача створюваних об’єктів. 

У результаті виконання Програми очікувалось забезпечити належні умови для населення двох прикордонних областей – України та Російської Федерації з метою зручного та цивілізованого перетинання українсько-російського державного кордону у визначених законодавством України порядку і місцях, привести інфраструктуру пунктів пропуску у відповідність до європейських стандартів, а також створення належних умов для роботи контрольних служб в інтересах досягнення високого рівня протидії протиправній діяльності у пунктах пропуску на кордоні.

 

Фінансування заходів Програми

 

Загальні обсяги фінансування Програми складали 6 090,0  тис. грн., у тому числі:

2013 рік – 1 050,0 тис. грн.

2014 рік – 2 520,0 тис. грн.

2015 рік – 2520,0 тис. грн.

Фінансування Програми передбачалося щороку за рахунок коштів обласного бюджету, виходячи з його реальних можливостей.

 

У зв’язку зі змінами, що відбулись у суспільно – політичній обстановці та в цілому на українсько – російській ділянці державного кордону, а також необхідністю охорони та забезпечення безпеки державного кордону шляхом недопущення незаконного перетину державного кордону особами та злочинними групами, які дестабілізували ситуацію в прикордонних районах України, питання розбудови місцевих пунктів пропуску для спрощеного перетину державного кордону мешканцями Харківської та Бєлгородської областей втратило свою актуальність. Виникла необхідність суттєвого перегляду і наповнення новим змістом регіональної Програми, який відповідав би ситуації, що склалась.

Рішенням Харківської обласної ради від 02 жовтня 2014 року № 1066-VI були внесені зміни до регіональної Програми з метою удосконалення системи захисту національних інтересів на державному кордоні та проведенні інженерно-технічного облаштування окремих ділянок місцевості в прикордонній смузі в межах Харківської області. Харківському прикордонному загону була передбачена допомога в розмірі 6 090, 0 тис. грн., у тому числі:

в 2014 році – 3 500,0 тис. грн.,

в  2015 році  –2 590, 0 тис грн.

 

На виконання завдань, передбачених Програмою в 2014 році  Харківському прикордонному загону вже 16 жовтня 2014 року було перераховано 3500,0 тис. грн. На виконання запланованих завдань були укладені договори з ПАТ «Завод ім. Фрунзе»  на виготовлення секцій стіни (довжиною 4,5 км) та ТОВ «МК Автоспецстрой» на облаштування противотанкових ровів (загальною довжиною 30 км). Перелічені заходи  були виконані в  повному обсязі у встановлені терміни.

Загальні обсяги фінансування регіональної Програми у 2015 році становили 2 590, 0 тис. грн. Зазначені кошти були перенацілені на капітальний ремонт будівлі для розгортання новосформованого прикордонного підрозділу, призначеного для оборони ділянки державного кордону України на території області. Головним розпорядником цих коштів було визначено Департамент капітального будівництва обласної державної адміністрації.

Виконання заходів регіональної Програми дозволило здійснити значних внесок у вирішення питань зміцнення інженерної захищеності ділянки державного кордону в межах Харківської області.

Питання належного інженерно-технічного облаштування державного кордону в межах області постійно тримається на контролі керівництвом Харківської обласної державної адміністрації. На теперішній час розроблюється проект Програми «Облаштування та реконструкція українсько-російської ділянки державного кордону  в   межах   Харківської   області» на період до 2022 року.

 

 

Заступник директора Департаменту оборонної,

мобілізаційної роботи  та взаємодії з

правоохоронними органами Харківської

обласної державної адміністрації –

начальник управління оборонної та

мобілізаційної роботи                                                                         В.І. Андрєєв