Звернення

Харківської обласної ради

до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Міністерства освіти і науки України щодо необхідності фінансування закладів професійно-технічної освіти України за рахунок коштів

субвенції з державного бюджету

 

Депутати Харківської обласної ради VII скликання глибоко стурбовані чисельними зверненнями працівників системи професійно-технічної освіти області, міських голів міст обласного значення стосовно передачі у 2016 році професійно-технічних навчальних закладів на фінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів.

На сьогодні підготовка кваліфікованих робітничих кадрів є запорукою стабільного економічного і соціального розвитку держави.

Державні професійно-технічні навчальні заклади області виконують задачі підготовки робітничих кадрів із числа випускників базової та повної загальної середньої освіти для економіки держави, області. Більше 50% учнів професійно-технічних навчальних закладів наповнюються молоддю з інших населених пунктів області та України.

Крім завдань професійної підготовки заклади професійно-технічної освіти виконують значні соціальні функції. Майже 18% учнів вихідці із незахищених верств населення, а саме: мають статус дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, з багатодітних та малозабезпечених, неповних сімей, батьки яких постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, батьки яких є учасниками АТО. Зазначені категорії учнів потребують значних витрат на утримання.

Під загрозою може опинитися формування державного замовлення на підготовку робітничих кадрів у ПТНЗ, що зорієнтоване на ринок праці області і держави в цілому, в тому числі для державних підприємств оборонної промисловості.

У поточному навчальному році майже 80% дітей з районів області та України, які зараз навчаються у ПТНЗ, мешкають саме в гуртожитках. Виникає питання щодо забезпечення права на безкоштовне проживання у гуртожитках ПТНЗ учнів, які не є членами громади на території якої розташований цей заклад.

Таким чином, під загрозою є виконання ст. 53 Конституції України, яка гарантує молоді безкоштовне надання професійної освіти за їх бажанням.

Закон України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» передбачає фінансування професійно-технічних навчальних закладів за рахунок коштів місцевих бюджетів – обласних та міст обласного значення.

З наявних у Харківській області 55 закладів системи професійно-технічної освіти – 13 мають фінансуватися з обласного бюджету, решта за рахунок коштів міських бюджетів. Загальна сума коштів, яка потрібна на фінансування всіх закладів складає 281 млн. грн. Попередні розрахунки показують, що місцеві бюджети неспроможні забезпечити у повному обсязі фінансування послуг щодо надання професійно - технічної освіти. Відсутність належного фінансування викличе негативні соціальні наслідки.

Виходячи з вищезазначеного Харківська обласна рада наполягає негайно втрутитися в ситуацію що склалася, та прийняти зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», якими визначити порядок фінансування закладів професійно-технічної освіти за рахунок коштів субвенції з державного бюджету на підготовку робітничих кадрів.

 

 

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від «__» ______ 2016 року №     -VIІ

(ІІІ сесія VІI скликання)