Пояснювальна записка до проекту рішення обласної ради

«Про надання КУ БЕЗМЯТЕЖЕНСЬКИЙ ПСИХОНЕВРОЛОГІЧНИЙ ІНТЕРНАТ згоди на  відновлення меж земельних ділянок»

 

До обласної ради з клопотаннями звернулась КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА БЕЗМЯТЕЖЕНСЬКИЙ ПСИХОНЕВРОЛОГІЧНИЙ  ІНТЕРНАТ щодо надання згоди на  відновлення меж земельної ділянки загальною площею 33,4 га, наданої в постійне користування для розширення підсобного господарства, та земельної ділянки загальною площею 78,0 га, наданої в постійне користування для сільськогосподарського використання, що розташовані у с. Безмятежне Шевченківського району Харківської області.

З метою здійснення державної реєстрації права власності обласної ради та права постійного користування установи на вказані земельні ділянки необхідно виготовити та затвердити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), необхідною умовою чого є наявність згоди обласної ради на відновлення меж земельних ділянок.

Відповідно до статей 8, 122 Земельного кодексу України до повноважень обласних рад у галузі земельних відносин на території області належить розпорядження землями, що знаходяться у спільній власності територіальних громад, зокрема, надання земельних ділянок у власність або у користування  для всіх потреб.

Згідно зі статтею 55 Закону України «Про землеустрій» встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)  здійснюється  на  основі  технічної  документації  із землеустрою, якою визначається місцеположення поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Технічна   документація   із  землеустрою  щодо  встановлення (відновлення)  меж  земельної  ділянки в натурі (на місцевості) включає, зокрема,   згоду  власника земельної ділянки, а для земель державної та  комунальної  власності  -  органу,  уповноваженого здійснювати розпорядження  земельною  ділянкою,  на  відновлення меж земельної ділянки користувачем.

Статтею 186 Земельного кодексу України закріплено, що технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) погодженню не підлягає і затверджується органами місцевого самоврядування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, у разі якщо земельна ділянка перебуває у  комунальній власності.

З огляду на вищевикладене, з метою приведення у відповідність до вимог чинного законодавства документів, що посвідчують право власності та право постійного користування земельною ділянкою загальною площею 33,4 га, наданою в постійне користування для розширення підсобного господарства, та земельною ділянкою загальною площею 78,0 га, наданою в постійне користування для сільськогосподарського використання, розташовані у с. Безмятежне Шевченківського району Харківської області, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, необхідно рішенням обласної ради надати згоду на відновлення меж даних земельних ділянок.

Проектом рішення передбачено надання згоди на  відновлення меж земельних ділянок,  а також зобов’язано керівника КУ БЕЗМЯТЕЖЕНСЬКИЙ ПСИХОНЕВРОЛОГІЧНИЙ  ІНТЕРНАТ забезпечити виготовлення у встановленому законодавством порядку технічних документацій із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та надати їх на затвердження до обласної ради.

Проект рішення підготовлено у відповідності до вищезазначених норм чинного законодавства та статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

 

 

Заступник начальника

управління правового забезпечення,

природокористування та земельних

відносин, начальник відділу із загальних

юридичних питань                                                                                   Н. Осьмуха