Пояснювальна записка до проекту рішення обласної ради

«Про погодження  розширення меж Новософіївської площі ділянки надр, раніше наданої  у користування ТОВ «ВОСТОК-ЕНЕРГОРЕСУРС»»

 

До обласної ради з заявою-клопотанням звернулось ТОВ «ВОСТОК-ЕНЕРГОРЕСУРС» погодження розширення меж не більш як на 50 відсотків раніше наданої у користування Новософіївської площі ділянки надр з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовища), а також збільшення обсягу видобування корисних копалин за рахунок розширення меж ділянки, але не більш як на 50 відсотків запасів, визначених раніше наданим дозволом.

 Відповідно до пункту 3 частини першої статті 9-1 Кодексу України про надра обласна рада погоджує надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин.

Згідно з пунктом 9 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 року № 615, надання надр у користування, за винятком надання надр на умовах угод про розподіл продукції, погоджується заявником з відповідними обласними радами - на користування ділянками надр з метою геологічного вивчення, розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин.

Частиною 2 пункту 8 вказаного Порядку закріплено, що без проведення аукціону дозвіл надається у разі розширення меж не більш як на 50 відсотків раніше наданої у користування площі ділянки надр з метою її геологічного вивчення або розміщення підземних сховищ, а також збільшення обсягу видобування корисних копалин за рахунок розширення меж ділянки, але не більш як на 50 відсотків запасів, визначених раніше наданим дозволом, за умови, що суміжну ділянку не надано у користування.

Також Порядок погодження Харківською обласною радою клопотань про надання надр у користування  затверджено рішенням обласної ради від 22 грудня 2011 року № 304-VI.

Відповідно до направлених документів Держгеонадра України за результатами проведення аукціону надало ТОВ «ВОСТОК-ЕНЕРГОРЕСУРС» спеціальний дозвіл на користування надрами № 4701 від 07 грудня 2015 року щодо геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислової розробки родовища. з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовища). Спеціальний дозвіл надано підприємству щодо Новософіївської площі площею 66,0 км 2, розташованої на території Богодухівського району Харківської області, 15 км на захід від м. Богодухів.

За результатами вивчення направлених документів слід зазначити, що надані ТОВ «ВОСТОК-ЕНЕРГОРЕСУРС» матеріали відповідають вимогам чинного законодавства, яким регламентовано порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами, зокрема, щодо розширення меж ділянки надр, раніше наданої  у користування.

 Проектом рішення передбачено погодження розширення меж не більш як на 50 відсотків раніше наданої у користування ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОСТОК-ЕНЕРГОРЕСУРС» Новософіївської площі ділянки надр з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовища), а також збільшення обсягу видобування корисних копалин за рахунок розширення меж ділянки, але не більш як на 50 відсотків запасів, визначених раніше наданим дозволом.

Проект рішення підготовлено відповідно до статті 9-1 Кодексу України про надра, частини 2 пункту 8, пункту 9 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615, Порядку погодження Харківською обласною радою клопотань про надання надр у користування, затвердженого рішенням обласної ради від 22 грудня 2011 року № 304-VI, статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

 

Заступник начальника

управління правового забезпечення,

природокористування та земельних

відносин, начальник відділу із загальних

юридичних питань                                                                                   Н. Осьмуха