Пояснювальна записка

до проекту рішення обласної ради

 

«Про створення тимчасової контрольної комісії з перевірки діяльності КЗОЗ «Харківський обласний клінічний онкологічний центр»»

 

Відповідно до статті 48 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» тимчасові контрольні комісії ради є органами ради, які обираються з числа її депутатів для здійснення контролю з конкретно визначених радою питань, що належать до повноважень місцевого самоврядування. Порядок створення, роботи та припинення тимчасових контрольних комісій регулюється зазначеною статтею та  Регламентом Харківської обласної ради, згідно з яким  у складі тимчасової контрольної комісії ради може бути представлено не менше як по одному депутату від кожної депутатської фракції чи групи.

Рішення ради про створення тимчасової контрольної комісії, її назву та завдання, персональний склад комісії та її голову вважається прийнятим, якщо за це проголосувало не менше однієї третини депутатів ради від загального складу ради. Голова тимчасової контрольної комісії, заступник голови та секретар тимчасової контрольної комісії не можуть бути членами однієї депутатської фракції. Контрольні комісії подають звіти і пропозиції на розгляд ради. Повноваження тимчасової контрольної комісії ради припиняються з моменту прийняття радою остаточного рішення щодо результатів роботи цієї комісії.

На засіданні постійної комісії обласної ради  з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю, яке відбулось 27 січня 2016 року, було розглянуто питання щодо можливих порушень вимог Закону України «Про запобігання корупції» у частині наявності у головного лікаря КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КЛІНІЧНИЙ ОНКОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» (далі – Заклад) Вінника Юрія Олексійовича приватного інтересу, що може вплинути на об’єктивність та неупередженість прийняття ним рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання ним своїх службових повноважень (потенційний конфлікт інтересів).

Наявність потенційного конфлікту інтересів полягає у тому, що засновником (учасником) Товариства з обмеженою відповідальністю «ПАРАЦЕЛЬС-2002», яке використовує нежитлові приміщення Закладу відповідно до договорів оренди комунального майна від 19 лютого 2009 року № 95Н, від 21 травня 2009 року  № 102Н, від 18 лютого 2010 року № 140 Р, є донька Вінника Ю.О. - Вінник (Гриньова) Анастасія Юріївна.

Проаналізувавши інформацію та документи, надані до постійної комісії спеціалістами виконавчого апарату обласної ради, встановлено, що на даний час протиріччя, встановлені Законом України «Про запобігання корупції»  врегульовано, а саме: згідно з протоколами загальних зборів ТОВ «ПАРАЦЕЛЬС-2002» від 03 грудня 2015 року та 20 січня 2016 року та відповідно до договору купівлі-продажу від 18 січня 2016 року Вінник (Гриньова) А.Ю. вийшла зі складу засновників (учасників) підприємства шляхом продажу своєї частки у статутному капіталі підприємства. Таким чином, порушення норм вищевказаного Закону на даний час відсутні.

До того ж, у ході обговорення вищевказаного питання депутатом Булахом Дмитром Андрійовичем було наголошено на  інших  фактах порушень чинного законодавства, що, на його думку, мають місце в діяльності Закладу, а саме: у штаті закладу працюють близькі родичі головного лікаря Вінника Ю.О., що, на думку Булаха Д.А., також свідчить про потенційний конфлікт інтересів та є порушенням вимог Закону України «Про запобігання корупції». Окрім цього, Булахом Д.А. було надано інформацію щодо можливого використання лікувального корпусу, який обліковується на балансі Закладу, для тимчасового проживання фізичних осіб.

Як підсумок, на виконання статей 43, 48 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та  статті 66 Регламенту Харківської обласної ради Булах Д.А. звернувся до постійної комісії з клопотанням щодо створення тимчасової контрольної комісії по перевірці фактів правопорушень, що, можливо, мають місце у діяльності КЗОЗ «Харківський клінічний онкологічний центр». Постійна комісія підтримала дану пропозицію.

Даний проект рішення обласної ради передбачає створення тимчасової контрольної комісії щодо перевірки інформації стосовно можливих порушень у роботі  керівництва КЗОЗ «Харківський клінічний онкологічний центр».  З метою перевірки інформації щодо можливих порушень у роботі  керівництва Закладу тимчасовій контрольній комісії необхідно буде  провести перевірку: фактів, наведених депутатом обласної ради Булахом Д.А.;  використання нерухомого майна, яке є комунальною власністю територіальних громад області, та коштів обласного бюджету.

 

 

  Голова постійної комісії                                           А.  Русецький