ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради

до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України  та народних депутатів України, обраних від Харківської області, щодо збереження чинної у 2015 році системи оподаткування сільськогосподарських товаровиробників

 

Депутати Харківської обласної ради 4 лютого 2016 року провели обговорення питання часткового скасування спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість в агропромисловому комплексі і глибоко стурбовані ситуацією, що склалася.

За 2015 рік сільськогосподарські підприємства області за рахунок ПДВ акумулювали на спецрахунках та використали на виробничі цілі 1,7 млрд. грн. Спецрежим ПДВ був головним некорумпованим стабілізуючим фактором для сільського господарства, який дав можливість залучати інвестиції в галузь, впроваджувати нові, прогресивні технології у виробництво, розвивати соціальну інфраструктуру на селі, підвищувати рівень заробітної та орендної плати.

Розрахунки свідчать про те, що за рахунок часткового скасування спецрежиму ПДВ сільгосппідприємства недоотримають 1,3 млрд. грн, що викликає справедливі нарікання з боку селян. За цих умов продукція вітчизняного аграрного сектору стане неконкурентоспроможною порівняно із західними аграрними компаніями, у яких середня дотація складає в середньому 520 EUR на гектар, при 25-27 EUR в Україні при спецрежимі у минулому році.

В умовах існуючого диспаритету цін на промислові товари і послуги та сільськогосподарську продукцію й практичної відсутності державних програм підтримки агропромислового виробництва, часткове скасування спеціального режиму оподаткування ПДВ призведе до значного зниження рентабельності виробництва, а у значної частини підприємств і до його збитковості.

Виходячи із вищевикладеного, депутати Харківської обласної ради звертаються з проханням при внесенні поправок до Державного бюджету України зберегти спецрежим ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників, що діяв у 2015 році. З метою збереження конкурентоспроможності вітчизняного товаровиробника в умовах глобалізації, у разі відміни режиму пільгового оподаткування ПДВ, запровадити дотування виробників сільськогосподарської продукції на рівні країн ЄС.

Крім того, вважаємо за доцільне при підготовці змін до Податкового кодексу врахувати пропозиції аграріїв області щодо запровадження із 2017 року єдиного податку з 1 гектара ріллі, установивши при цьому ставку податку для ріллі,  замість всіх видів податків, у розмірі вартості 2-х центнерів зерна озимої пшениці на 01 липня кожного  поточного року, що склалася на аграрній біржі України.

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від 04 лютого 2016 року № 63-VІI

(ІІІ сесія VIІ скликання)