ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА

 

IV  сесія  VIІ скликання

 

Р І Ш Е Н Н Я

                                                                                                                                 Проект

 

Від «___»  _____________  2016 року                                                      № ___-VIІ

 

Про внесення змін до Регіональних

правил надання довгострокових кредитів

індивідуальним забудовникам житла на селі ,

затверджених рішенням обласної ради

від 17 червня 2010 року № 1744-V

 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05 жовтня 1998 року № 1597 (зі змінами), керуючись статтями  43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», обласна рада

 

В И Р І Ш И Л А :

 

1. Внести до Регіональних правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі, затверджених рішенням обласної ради від 17 червня 2010 року № 1744-V «Про затвердження Регіональних правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі», такі зміни:

 

1.1. У пункті 2 розділу I «Загальні положення»:

абзац перший викласти в редакції:

«кредит – сума коштів або матеріальні ресурси у грошовому виразі, що надаються індивідуальним забудовникам (позичальникам) за рахунок кредитних ресурсів Фонду для фінансування спорудження житлових будинків з надвірними підсобними приміщеннями та добудови незавершених житлових будинків, спорудження інженерних мереж, підключення їх до існуючих комунікацій, а також для придбання незавершеного будівництвом та готового житла, у тому числі і квартир, за результатами оцінки, проведеної відповідно до законодавства, та його реконструкції, капітального ремонту та утеплення житлових будинків, у тому числі і квартир, (далі – об’єкт кредитування).

 

1.2. Пункт 2 розділу I «Загальні положення» доповнити абзацами п’ятим та шостим:

 «капітальний ремонт - комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає заміну, відновлення та модернізацію конструкцій і обладнання індивідуальних житлових будинків у зв’язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням, поліпшенням експлуатаційних показників, а також покращення планування будівлі і благоустрою території без зміни будівельних габаритів об’єкта»;

«утеплення житла  (житлового будинку або квартири)– комплекс робіт, спрямованих на утеплення огороджувальних конструкцій (стін, фундаментів, стелі, горища, підвалу тощо), утеплення конструкцій, які відкриваються (вікна, двері, балкони), перехід на сучасне енергозберігаюче обладнання (придбання радіаторів  опалення з теплорегуляторами, побутових котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу), сонячних колекторів, рекуператорів тепла вентиляційного повітря)».

 

1.3. Абзац перший пункту 4 розділу І «Загальні положення» викласти у такій редакції:

«4. Позичальниками кредитів за рахунок кредитних ресурсів Фонду можуть бути громадяни України, які постійно проживають, будують об’єкти кредитування в сільській місцевості (село, селище, селище міського типу) та районних центрах на території Харківської області та працюють на підприємствах, в установах та організаціях сільського господарства, інших господарських формуваннях, що функціонують у сільській місцевості, у тому числі в підсобних, ведуть особисте господарство та підсобне господарство на присадибних ділянках, соціальній сфері села, на підприємствах, в установах та організаціях переробних і обслуговуючих галузей агропромислового комплексу, навчальних закладах, закладах культури та охорони здоров’я, в органах місцевого самоврядування, в районних державних адміністраціях, розташованих в межах району, та в районних відділах Міністерства внутрішніх справ України, розташованих у межах району, працівники Фонду та Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації, які мешкають у сільській місцевості (село, селище, селище міського типу), особи на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзацу четвертого та шостого пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та громадяни, які перебувають на обліку внутрішньо переміщених осіб».

 

1.4. Пункт 5 розділу І «Загальні положення» доповнити підпунктами:

«е) капітального ремонту житла (житлового будинку або квартири)»;

«є) утеплення житла (житлового будинку або квартири)».

 

1.5. В пункті 8 розділу І «Загальні положення» після слова «реконструкцію житла» доповнити словами «капітальний ремонт та утеплення житла».

 

1.6. Абзац третій пункту 11 розділу II «Умови надання кредиту позичальникам» викласти у такій редакції:

«При наданні кредиту на капітальний ремонт, утеплення житла, спорудження інженерних мереж та підключення їх до існуючих комунікацій, вік позичальника може бути більшим.».

 

1.7. В пункті 12 розділу II «Умови надання кредиту позичальникам» після слів «в межах сіл і селищ» доповнити словами «селищ міського типу, районних центрів».

 

1.8. Пункт 13 розділу II «Умови надання кредиту позичальникам» викласти у такій редакції:

«Сума кредиту визначається Фондом з урахуванням рівня платоспроможності позичальника і не може перевищувати кошторисної вартості об’єкта кредитування та граничного розміру кредиту в сумі 100 тис. грн.. для капітального ремонту та утеплення житла, 200 тис. грн. для добудови, реконструкції будинку, придбання житла і 400 тис. грн.. для спорудження нового житлового будинку.»

 

1.9. Підпункт б) пункту 16 розділу IIІ «Порядок оформлення і видачі кредиту» після слів «та його реконструкцію» доповнити словами:

«капітальний ремонт та утеплення житла».

 

1.10. Розділ IIІ «Порядок оформлення і видачі кредиту» доповнити пунктом 17.-1:

«Для підтвердження права на одержання кредиту на капітальний ремонт та утеплення житла та визначення його суми позичальник подає до Фонду такі документи:

1) заяву на ім’я керівника виконавчого органу фонду про надання кредиту;

2) клопотання органу місцевого самоврядування про надання кредиту;

3) паспорт громадянина України (для перевірки особи);

5) довідка про склад сім'ї (форма №3);  

6) документи, необхідні для визначення рівня платоспроможності позичальника (довідка з місця роботи позичальника і членів його сім'ї, із зазначенням доходу, одержаного за попередні 6 місяців);

7) копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру;

8) акт, довідку або інший документ, виданий органом місцевого самоврядування або районним архітектором про необхідність виконання робіт з капітального ремонту та утеплення житла;

9) довідку про працевлаштування на підприємствах, в установах чи організаціях, зазначених в пункті 4 цих Регіональних правил;

10) копію документу, що підтверджує право власності позичальника або членів його сім'ї на житло, зазначене у клопотанні органу місцевого самоврядування;

11) договір купівлі-продажу товару (надання послуг) або рахунок-фактура на оплату товару (послуг);

12) договір поруки одного чи кількох громадян, завірений органом місцевого самоврядування або нотаріусом.

 

1.11. Пункт 29 розділу IV «Умови погашення кредиту та внесення інших платежів, які мають передбачатися у кредитних угодах» доповнити абзацом:

«Термін використання кредиту, наданого на капітальний ремонт та утеплення житла визначається в кредитній угоді, але не повинен перевищувати 12 місяців з дня перерахування коштів на рахунок позичальника.»

 

1.12. У тексті Регіональних правил слова «за попередні 12 місяців», «кредитна угода», «додаткова угода» та «угода» у всіх відмінках та формах числа замінити відповідними словами «за попередні 6 місяців», «кредитний договір», «додатковий договір», та «договір».

 

2. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань аграрної політики, земельних відносин та природокористування (Пієв С.М.).

 

 

Голова обласної ради                                                   С.Чернов

 

 

 

Розробник: КП «Харківський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі», 705-19-66