ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради

Про внесення змін до комплексної обласної програми

«Здоров’я Слобожанщини» на 2015–2016 роки,

затвердженої рішенням обласної ради

від 05 березня 2015 року № 1152–VІ

 

Комплексна обласна програма «Здоров’я Слобожанщини» на 2015 – 2016 роки, затверджена рішенням обласної ради від 05 березня 2015 року № 1152–VІ, забезпечує регіональну галузеву централізацію заходів і концентрацію ресурсів, спрямованих на забезпечення доступної, якісної та безоплатної медичної допомоги членам територіальних громад всієї Харківської області в умовах поступового створення «єдиного медичного простору», ефективної взаємодії з вищими медичними навчальними закладами ІV рівня акредитації та науково-дослідними інститутами НАМН України із використанням їх діагностичних, лікувальних та кадрових можливостей, досягнення системного розвитку матеріально-технічної бази комунальних закладів охорони здоров’я Харківщини первинного, вторинного та третинного рівнів.

Завдання Програми спрямовані, зокрема, на: підвищення доступності медичної допомоги; забезпечення інсулінами та іншими високовартісними лікарськими засобами окремих категорій населення області; зниження рівнів дитячої та материнської смертності і забезпечення виходжування новонароджених із малою вагою тіла та іншими патологічними станами на базі обласних закладів охорони здоров’я, у тому числі, перинатальних центрів, із впровадженням сучасних технологій перинатальної допомоги; поліпшення умов перебування та лікування хворих на туберкульоз; оновлення медичного обладнання, впровадження нових технологій діагностики і лікування хворих та удосконалення матеріально-технічної бази спеціалізованих закладів охорони здоров’я та закладів обласного значення.

На рівні централізованих заходів збережено проведення оперативних втручань з приводу катаракти пільговим категоріям населення районів та міст обласного значення на базі Обласної клінічної лікарні – Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф; удосконалення та підвищення доступності  стоматологічної медичної допомоги, у тому числі забезпечення пільговим безоплатним зубопротезуванням інвалідів війни – жителів районів шляхом передачі цільових субвенцій частині районів, на базі яких впродовж 2010 – 2013 років створені міжрайонні центри з організації пільгового зубопротезування.

Програмою передбачається подальше забезпечення слуховими апаратами жителів районів області (дорослих та дітей), які потребують слухопротезування.

Крім того, до заходів програми включено реалізацію регіонального замовлення з підготовки фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, у відповідності до статті 90 Бюджетного кодексу України.

Разом з тим, враховуючи внесені до Закону України Основи законодавства України про охорону здоров’я змін від 15 квітня 2014 року № 1213-VII, Постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 160 затверджено порядок забезпечення громадян, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

Слід зазначити, що до переліку рідкісних (орфанних) захворювань, що визначений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27.10.2014 № 778 «Про затвердження переліку рідкісних (орфанних) захворювань», внесено 171 нозологія (види та найменування вказаних захворювань).

До сформованого в Харківській області уточненого переліку хворих, які страждають на орфанні захворювання у складі вказаних 171 нозологічної одиниці, станом на 01.01.2016 внесено 34 223 особи.

За розрахунками фахівців, для забезпечення у 2016 році цих хворих Харківської області по всім 171 нозологічним одиницям лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання необхідні обсяги видатків в сумі більше 400,0 млн.грн.

При цьому, обсяги видатків, що щорічно передбачаються Міністерству охорони здоров’я України в державному бюджеті для Харківській області на виконання бюджетної програми «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» КПКВК 2301400, в попередні бюджетні періоди не забезпечували потребу регіону навіть на 50 %. До завдань цих програм певною складовою входить і забезпечення пацієнтів з орфанними захворюваннями.

В показниках державного бюджету в межах всіх централізованих програм на 2016 рік Харківській області визначена квота в сумі 175,2 млн.грн.

Тож, з урахуванням доведеної Харківській області квоти на виконання централізованих програм, для забезпечення у 2016 році потреби жителів Харківської області – хворих на орфанні захворювання лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання у місцевих бюджетах області необхідно винайти понад 300,0 млн.грн.

Винайти зазначені обсяги видатків в показниках місцевих бюджетів Харківської області на 2016 рік, з огляду на їх реальні можливості, не передбачається можливим.

Ситуація, що реально складається, погіршується ще і тим, що реалізація  централізованих програм у 2015 році розпочалась лише наприкінці грудня із фактичним надходженням до області лише незначної кількості лікарських засобів та виробів медичного призначення за рахунок квот 2015 року. Виконання централізованих програм 2016 року Міністерством охорони здоров’я України ще не розпочато. Це стало чинником певного соціального напруження серед всіх груп пацієнтів, які користуються лікарськими засобами та виробами медичного призначення, що надходять за цими програмами.

Відповідно до положень Постанови Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 160, забезпечення громадян, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання, здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів з урахуванням їх фінансових можливостей.

Разом з тим, хворі на орфанні захворювання  та їх рідні у своїх чисельних зверненнях до обласної державної адміністрації та обласної ради вимагають повного забезпечення лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання.

Невизначеність на законодавчому рівні питання щодо першочергового забезпечення громадян (у тому числі, за життєвими показами), які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, необхідним лікуванням за умов обмежених можливостей місцевих бюджетів, а також неповне та несвоєчасне постачання Міністерством охорони здоров’я України лікарських засобів та виробів медичного призначення на виконання медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру, потребує відповідного реагування з боку органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування.

Обласна державна адміністрація та безпосередньо Департамент охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації неодноразово звертались до органів центральної влади з пропозиціями щодо вирішення порушених питань, зокрема: перегляду переліку рідкісних (орфанних) захворювань, що затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27.10.2014 № 778, виходячи із реальних можливостей державного і місцевих бюджетів, із внесенням відповідних змін до зазначеного наказу щодо певного обмеження вказаного переліку; збільшення при обрахунку медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на 2016 рік фінансового нормативу бюджетної забезпеченості на охорону здоров’я «на одного жителя»; здійснення обчислення обсягу медичної субвенції місцевим бюджетам з урахуванням наявної чисельності населення відповідно до даних статистичної звітності та Єдиної інформаційної бази даних про взятих на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України, районів проведення антитерористичної операції та населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення.

Разом з тим, ці питання залишаються на сьогодні не вирішеними, що створює та посилює соціальне напруження серед пацієнтів з орфанними захворюваннями та їх рідних, особливо тих, які потребують постійного забезпечення спеціальними ліками або продуктами лікувального харчування за життєвими показами.

Таким чином, до проекту завдань Програми на 2016 рік пропонується включити заходи щодо забезпечення громадян, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання, із їх подальшим фінансовим наповненням та виконанням за рахунок коштів всіх місцевих бюджетів Харківської області, в межах їх реальних можливостей, відповідно до положень Постанови Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 року № 160.

Крім того, враховуючи сучасні вимоги чинних нормативних актів щодо створення реєстрів пацієнтів, які страждають на різні хронічні захворювання (зокрема, цукрового діабету), до проекту напрямів та завдань Програми на 2016 рік пропонується включити також заходи з поетапного створення єдиного медичного інформаційного простору та інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності галузі охорони здоров’я Харківської області із створенням комплексної системи захисту інформації.

Обсяги видатків обласного бюджету, які необхідні для виконання заходів та завдань Програми в 2016 році складають 517 063 396,0грн.

 

 

 

Директор Департаменту охорони здоров’я

Харківської обласної державної адміністрації                                                  О.В. Галацан